[ Whitewater @ 19.08.2019. 03:54 ] @
Od kad znam za internet znam i za HTML i on i danas postoji kao bazicna i osnovna podloga svakog sajta. Zasto on nema alternaivu npr kad birate OS birate windows, linux ili macOS, ako hocete da programirate OO imate C++ ili javu.
[ Branimir Maksimovic @ 19.08.2019. 04:18 ] @
Browseri citaju i interpretiraju HTML i onda prikazuju na ekranu. Da postoji jos jedan format, to bi otezalo implementacije browsera.
[ bojan_bozovic @ 19.08.2019. 04:30 ] @
Itekako mozes da biras hoces li HTML 4.01, HTML 5 ili XHTML striktni ili tranzicionalni.

Bice zamenjen u buducnosti, za buduce VR sajtove nije. U buducnosti mislim da ce web site raditi u VR sa punim 3D engine-om za prikazivanje, poput Unity, uz middleware kolji ce omoguciti lak content creation.
[ Whitewater @ 19.08.2019. 05:55 ] @
dobro, ali to je poprilicno slicno i kompatibilno zar ne ? Kao da sam rekao ali zasto ima samo C, a neko kaze nije imas i C++, Objective-C ?
[ bojan_bozovic @ 19.08.2019. 06:26 ] @
Imas i Adobe Flash. Koliko znam Google moze i da ga indeksira - dobro sad vidim da ce da prestane podrska 2020., ali je ipak to alternativa.

Drugo ako ti alternativa HTML-u treba, treba ti i klijent koji ce to da iscrta - nije problem da napises sopstven, pod uslovom da imas novac.

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 19.08.2019. u 07:36 GMT+1]
[ Branimir Maksimovic @ 19.08.2019. 06:42 ] @
" nije problem da napises sopstven"

Da zato svi koriste guglov :P

edit:
inace potpuno zaboravljam na webkit :P
[ bojan_bozovic @ 19.08.2019. 07:09 ] @
Branimire, koliko kompjuterskih igara ne koriste browser, a jesu klijenti povezani na server i bazu podataka? Recimo MMO poput WoW/LoL/World of tanks itd.?

Pokusavas da me ubedis da to ne moze da se uradi, sta?
[ Branimir Maksimovic @ 19.08.2019. 07:14 ] @
Govorim o web browser-u. Ne kapiram sta hoces da kazes...
[ bojan_bozovic @ 19.08.2019. 07:35 ] @
I 3d engine moze da downloaduje tekst, slike i video sa servera i prikaze, cak moze i 3d da prikaze i ima interakciju koju browser nema. Browser je toliko kompleksan iz potrebe da se podrze svi standardi pocev od pocetka devedesetih, kad bi se pisao nov klijent za nov markup, to bi moglo mnogo jednostavnije da ispadne. To sam zeleo reci, 3d engine nije nimalo jednostavniji, ima vise funkcionalnosti od browsera (a moze sve sto i browser, je li, da prikazuje slike, tekst i video), i opet su ga pisali ljudi.
[ Branimir Maksimovic @ 19.08.2019. 07:35 ] @
Koji 3d engine?
[ bojan_bozovic @ 19.08.2019. 07:55 ] @
Koji god hoces engine za MMO, koji ima i svoj server i bazu moze da posluzi kao osnova za klijent za recimo ovakav sajt koji koristi nesto sasvim custom a ne html/js i apache webserver. Problem je, mnogo je jednostavnije i jeftinije da se koristi html/js i server side jezik poput php, ako bi za neki forum poput ovoga trebalo da se placa tim programera i jos pride content creatori za 3d sadrzaj, cena bi otisla u milione. To ne mozes da kazes da ne moze, vec samo da se ne isplati.

Evo kako sve ima da izgleda u buducnosti, uz mnogo bolju grafiku, sa VR.

https://digitalconference.ru/
https://chameleon.media/en/

Itd.

E sad, grafika ce da bude moderna, a ne nesto iz sredine devedesetih. HTML mozda i nece ici u penziju, ali ce biti irelevantan, jer niko takav sajt nece moci valjano da pravi tekst editorom. To sto je za danasnje VR sajtove moderno da grafika bude iz 1995. kriv je samo browser, ne zato sto je dobar, vec zato sto je los!
[ Branimir Maksimovic @ 19.08.2019. 08:05 ] @
Optimistican si. Ti engini nisu ni blizu web tehnologije. Ne mozes dobiti EVE online iz Wow bez temeljne izmene na kodu i protokola, zapravo treba potpun rewrite.
Znaci
1. zameniti http i server tehnologiju sa necim
2. zameniti HTML i web tehnologiju sa necim
Ni jedan MMO engine nema blage veze sa ovim.
[ Predrag Supurovic @ 19.08.2019. 08:14 ] @
Citat:
Whitewater:
Od kad znam za internet znam i za HTML i on i danas postoji kao bazicna i osnovna podloga svakog sajta. Zasto on nema alternaivu npr kad birate OS birate windows, linux ili macOS, ako hocete da programirate OO imate C++ ili javu.


Niko još uvek nije imao dovoljno jaku potrebu da napravi nešto drugačije.

[ mjanjic @ 19.08.2019. 13:39 ] @
To što bi ti hteo je kao da se pitaš zašto automobili i druga drumska vozila imaju volan, a ne džojstik, jer bi po tebi sa džojstikom bilo lakše (nema pedale gasa, džojstikom se i ubrzava/koči i skreće levo/desno).

Ima onaj problem "kompatibilnosti unazad". Možda bi nove vozače naučio da sa džojstikom budu bolji vozači od onih sa volanom, ali one koji godinama koriste volan nema šanse da navikneš na džojstik.

Čak i ako se pojavi na Web-u tehnologija koja je možda bolja od aktuelne, često se mora obezbediti kompatibilnost unazad, a to je na Web-u mnogo važnije nego u većini drugih oblasti.

Eto, na primer, Node podržava i Typescript, šta bi bio problem da Google to ubaci u Chrome, tako da se može umesto JS koristiti TS? Razlog je to što Web strane i JS ne čitaju samo browser-i na računarima i mobilnim telefonima.
Kod pojedinih projekata u IT kompanijama često je zahtev da se obezbedi nivo kompatibilnosti sa ES5, pa ako koriste ES6, moraju da "prevedu" ES6 kod u ES5, jer tako traži klijent.
A mi ovde pričamo o zameni za HTML...
[ dejanet @ 19.08.2019. 14:12 ] @
Citat:
To što bi ti hteo je kao da se pitaš zašto automobili i druga drumska vozila imaju volan, a ne džojstik, jer bi po tebi sa džojstikom bilo lakše (nema pedale gasa, džojstikom se i ubrzava/koči i skreće levo/desno).

Volan je sa stanovista ergonomije i bezbednosti bolje resenje u vozilima od dzoistika.

Citat:
Čak i ako se pojavi na Web-u tehnologija koja je možda bolja od aktuelne, često se mora obezbediti kompatibilnost unazad, a to je na Web-u mnogo važnije nego u većini drugih oblasti.

Ako se ne varam, Java appleti, ActiveX aplikacije, Adobe Flash aplikacije, JavaSscript za npr IE6 itd.., nece raditi na najnovijem chrom-u.

Citat:
Eto, na primer, Node podržava i Typescript, šta bi bio problem da Google to ubaci u Chrome, tako da se može umesto JS koristiti TS?

Mislim da Node ne podrzava TS perse, vec ga instaliras kao biblioteku.
Zasto bi neko ubacio browser engine podrsku za TS-jezik koji se interpretira u javascript, koji se opet interpretira u ... dzumbus. Drugo zasto bi Google ubacivao MS-ov TS u svoj najrodjeniji Chrome.
[ Zurg @ 19.08.2019. 17:11 ] @
Ima alternativu, na primer markdown. Postojaće HTML još dugo, dugo..., osim ako se ne desi neka katastrofa biblijskih razmera.
[ Branimir Maksimovic @ 19.08.2019. 17:36 ] @
"Ako se ne varam, Java appleti, ActiveX aplikacije, Adobe Flash aplikacije, JavaSscript za npr IE6 itd.., nece raditi na najnovijem chrom-u."

Mislim da se radi o sigurnosnoj zastiti. ActiveX je bio lepa ideja, da downloadujes binarni kod sa interneta i da vrtis na svojoj masini ;)
[ Whitewater @ 19.08.2019. 18:32 ] @
samo pretpostavljam da bi browseri mogli da imaju podrsku za razlicite HTML-ove bas kao sto sad dodaju podrsku za kao sto neko rece Adobe Flash, java ili JS... !?
[ Branimir Maksimovic @ 19.08.2019. 18:47 ] @
Za JS imaju podrsku Flash i Java su plugini, zbog toga i nebezbedni. Bojan je vec naveo koje html varijacije su podrzane.
[ nkrgovic @ 19.08.2019. 19:04 ] @
I HTML+CSS i JS su turing-kompletni jezici. Osim renderovanja HTML-a browser podrzava jos jedan kompletanjezik - javascript. Niko te ne sprecava (i ima dosta primera) da sa servera saljes samo cistu datu, kroz neki npr. REST API, a da imas JS aplikaciju koja crta po ekranu na osnovu date koju dobije iz API-ja. Stavise, to dosta ljudi radi, jr tako ima jedan backend i za "web" (gde web prestavlja samo staticki CDN, koji izbaci JS aplikaciju) i npr mobilne aplikacije.

Ako ti se ni ovo ne svidja, lepo umesto browsera koristis native app, kacis se na isti API kao i mobilne aplikacije i opet si svoj na svom. Na primer Skype je takva aplikacija, ili file sharing (WebDAV) deo za Office 365, ili.... ima ih dosta.

Sustina je: alternative postoje vec godinama. Sve rade preko web-a (HTTP protokola).
[ plus_minus @ 19.08.2019. 19:55 ] @
@Zurg

Citat:
Ima alternativu, na primer markdown. Postojaće HTML još dugo, dugo..., osim ako se ne desi neka katastrofa biblijskih razmera.


Markdown nije alternativa, pre svega. Markdown je brilijantan generator html-a. Za sve blogere koji neće da uče html i za sve one developere koji više ne mogu očima da smisle ovo < i ovo >, a i ovo /, te hoće da budu brži u svom poslu.

-----------------------------

@WhiteWater

Onda kad odeš u pisišop pa hologramski monitor doneseš kući, e onda će se i pored html-a koristiti nešto drugo i xml/html* neće biti jedini izbor.
[ Branimir Maksimovic @ 19.08.2019. 20:02 ] @
"hologramski monitor"

To vec ima, kao VR. Nije za svakoga. Mislim da ne bih mogao da se naviknem.
[ Zurg @ 19.08.2019. 20:15 ] @
Markdown je jezik za opis dokumenata. Može se transformisati u HTML, ali može i u na primer PDF ili ODT... Jezik za opis dokumenata sam po sebi ništa ne generiše, već je potreban interpreter. Program koji interpretira dokument može da iscrtava sliku na ekranu ili da prevede ulaz na neki drugi jezik.
[ plus_minus @ 19.08.2019. 20:43 ] @
@Branimir

Ne, to je fake. Mislim, to postoji, odaje utisak strava i sve što ide uz to pride, ali nije to to, još. Ono kao kad R2D2 projektuje poruku u koloru. :) To će d bude ono pravo. Odeš .. kupiš holobeam (kockicu koja ispucava hologram gde mu odredimo) i laserbeam za tastaturu i pacova, ko je staromodan.
[ _deran_ @ 20.08.2019. 08:43 ] @
Ako neces da kucas HTML, probaj WebGL

https://www.websocket.org/demos/racer/run/
[ VladaSu @ 20.08.2019. 13:02 ] @
Neko je spomenuo da je alternativa HTML da se pokupi data sa REST API i onda da se sa JS "crta" po ekranu na osnovu data koji je API vratio.
Ne bih rekao da to tako funkcionise. Moze ali nikada nisam video takav primer iako kaze da ima puno i da se uglavnom tako radi.
Na osnovu data koje je vratio API se ne crta nego se generise HTML kod. I opet na kraju je HTML. Nije generisan na serveru vec na klijentu ali je sustina da se opet prikazuje HTML kod.
Postoji bas i da se crta sa JS pixel po pixel i da se ne generise HTML kod i to je samoubistvo i nije prakticno ali je WOW projekat.
Uglavnom sluzi samo za primer i pokazivanje programerskih vestina i posvecenosti i vezbanje strpljenja i zivaca.
[ Ivan Dimkovic @ 20.08.2019. 13:25 ] @
Citat:
Whitewater:
dobro, ali to je poprilicno slicno i kompatibilno zar ne ? Kao da sam rekao ali zasto ima samo C, a neko kaze nije imas i C++, Objective-C ?


Pa imas alternative, od Adobe Flash-a preko MS Silverlight-a / XAML-a, Markdown-a i sl.

Ni jedna od njih nije toliko siroko podrzana kao HTML. Ako zelis da tvoj sadrzaj bude vidljiv na najvecem broju uredjaja, bez specijalnog softvera i sl. koristices HTML.

Citat:
plus_minus
Onda kad odeš u pisišop pa hologramski monitor doneseš kući, e onda će se i pored html-a koristiti nešto drugo i xml/html* neće biti jedini izbor.


Verovatniji scenario je da ce neka buduca revizija HTML-a podrzavati sta god je potrebno za prikazivanje hologramskog sadrzaja.

Sigurno ce ti biti potrebni specijalizovani codec-i koji ce pakovati hologramski sadrzaj, ali ce to verovatno biti reseno kao biblioteka kojoj browser pristupa. Manipulacija / interakcija sa sadrzajem ce i dalje biti neki naslednik JS-a.
[ Shadowed @ 20.08.2019. 17:36 ] @
Zavisi sta se podrazumeva alternativom za html. Html u uzem smislu je tekstualni format za opis i sadrzaj dokumenta. No, takodje postoji i DOM koji predstavlja skup objekata koji cine dokument.
Browser-i na osnovu html-a kreiraju dom a onda renderuju prikaz na osnovu njega. Medjutim, isti se moze kreirati i programski iz JS-a sto znaci da mozes definiciju dom-a imati u kojem god formatu hoces, dovlaciti ga sa servera u tom formatu i u js aplikaciji koju si napravio da kreiras dom i browser ce prikazati. To sve vec sada mozes da uradis i samostalno. Ako nakon toga ubedis dovoljno ljudi da je tvoj format vredan paznje i bolji od html-a, pocece da ga koriste i eto ti ga :)
E sad, ako se misli na alternativu i za DOM, e to ce vec teze ici jer bi znacilo pravljenje kompletnog novog browser-a.
[ Shadowed @ 20.08.2019. 17:37 ] @
Citat:
VladaSu:Na osnovu data koje je vratio API se ne crta nego se generise HTML kod. I opet na kraju je HTML. Nije generisan na serveru vec na klijentu ali je sustina da se opet prikazuje HTML kod.
Postoji bas i da se crta sa JS pixel po pixel i da se ne generise HTML kod i to je samoubistvo i nije prakticno ali je WOW projekat.

Postoje graficke biblioteke koje olaksavaju posao pa ne moras pixel po pixel :)
[ Zurg @ 20.08.2019. 17:54 ] @
^^ je najbolji odgovor.
[ Branimir Maksimovic @ 21.08.2019. 04:01 ] @
Cemu onda browser?
[ Branimir Maksimovic @ 21.08.2019. 04:03 ] @
Citat:
Zurg:
Markdown je jezik za opis dokumenata. Može se transformisati u HTML, ali može i u na primer PDF ili ODT... Jezik za opis dokumenata sam po sebi ništa ne generiše, već je potreban interpreter. Program koji interpretira dokument može da iscrtava sliku na ekranu ili da prevede ulaz na neki drugi jezik.


Treba osmisliti i interfejs za to. Mozda nesto kao u Minority Report, ne znam kako bi to islo.
[ Zurg @ 21.08.2019. 07:45 ] @
Citat:
Zavisi sta se podrazumeva alternativom za html. Html u uzem smislu je tekstualni format za opis i sadrzaj dokumenta. No, takodje postoji i DOM koji predstavlja skup objekata koji cine dokument.
Browser-i na osnovu html-a kreiraju dom a onda renderuju prikaz na osnovu njega. Medjutim, isti se moze kreirati i programski iz JS-a sto znaci da mozes definiciju dom-a imati u kojem god formatu hoces, dovlaciti ga sa servera u tom formatu i u js aplikaciji koju si napravio da kreiras dom i browser ce prikazati. To sve vec sada mozes da uradis i samostalno. Ako nakon toga ubedis dovoljno ljudi da je tvoj format vredan paznje i bolji od html-a, pocece da ga koriste i eto ti ga :)
E sad, ako se misli na alternativu i za DOM, e to ce vec teze ici jer bi znacilo pravljenje kompletnog novog browser-a.


Na ovaj odgovor sam mislio. Razvoj novog brauzera bi teško išao jer:

Citat:
mjanjic: To što bi ti hteo je kao da se pitaš zašto automobili i druga drumska vozila imaju volan, a ne džojstik, jer bi po tebi sa džojstikom bilo lakše (nema pedale gasa, džojstikom se i ubrzava/koči i skreće levo/desno).

Ima onaj problem "kompatibilnosti unazad". Možda bi nove vozače naučio da sa džojstikom budu bolji vozači od onih sa volanom, ali one koji godinama koriste volan nema šanse da navikneš na džojstik.
[ plus_minus @ 23.08.2019. 13:44 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Verovatniji scenario je da ce neka buduca revizija HTML-a podrzavati sta god je potrebno za prikazivanje hologramskog sadrzaja.

Sigurno ce ti biti potrebni specijalizovani codec-i koji ce pakovati hologramski sadrzaj, ali ce to verovatno biti reseno kao biblioteka kojoj browser pristupa. Manipulacija / interakcija sa sadrzajem ce i dalje biti neki naslednik JS-a.

U suštini, web assembly, povodom hologramskog sadržaja, verovatno već mnogo toga može da učini i sa ovakvom HTML revizijom. Fali hardver za plebs.