[ Obby @ 26.08.2019. 19:56 ] @

Pocetnik sam u PHP a treba da napravim jedan PHP fajl koji ce predstavljati racun/fakturu za neke izvrsene usluge.
Imam SQL bazu i u njoj dve tabele: korisnici (ubaceno nekoliko "servisera" sa osnovnim licnim podacima i cenom njihovog radnog sata) i tabelu kvarovi u kojoj ce unosi opis uredjaja koji je donet na servis kao i broj sati potrebnih za otklanjanje kvara.

Hteo bih da pri logovanju na sistem svaki serviser prvo dobije poruku o ceni njegovog radnog sata (namerno su ubacene razlicite vrednosti) i da se klikom na link "fakturisi" za odredjeni uredjaj izvrsi povlacenje podataka o broju sati a taj podatak pomnozi sa cenom njegovog radnog sata i prikaze kao vrednost za naplatu.

Lupam glavu vec danima i nisam ni blizu resenja! Ne znam da li bi ovo moglo da se uradi preko JavaScripta sa kojim i ne stojim bas najbolje.


U svakom slucaju, hvala svima na odgovorima i pomoci.
[ mjanjic @ 26.08.2019. 20:52 ] @
Može samo JS, ako koristiš npr. SQLite, postoji API za direktan rad iz JS, a možeš da koristiš i SQL.js kao zamenu.

Nije dobro iz bezbedonosnih razloga, ali kako je sve u lokalnom okruženju, neće biti problem.


Problem koji ti imaš je to kako se određuje broj sati za popravku. Valjda serviser uradi dijagnostiku pa onda proceni vreme popravke, teško da se to može proceniti na osnovu simptoma. Možda može u većini slučajeva (karakteristični kvarovi kod pojedinih uređaja), ali često ima izuzetaka.
[ Zlatni_bg @ 26.08.2019. 21:05 ] @
Klik "fakturisi" bi trebalo da generise PDF fajl po mom misljenju? Je l' to ono sto zelis?
[ Obby @ 26.08.2019. 21:48 ] @
Citat:
Zlatni_bg: Klik "fakturisi" bi trebalo da generise PDF fajl po mom misljenju? Je l' to ono sto zelis?

Ne mora da bude PDF, dovoljno će mi biti samo prikaz računa na ekranu.

Citat:
mjanjic
Problem koji ti imaš je to kako se određuje broj sati za popravku. Valjda serviser uradi dijagnostiku pa onda proceni vreme popravke, teško da se to može proceniti na osnovu simptoma. Možda može u većini slučajeva (karakteristični kvarovi kod pojedinih uređaja), ali često ima izuzetaka.


Odmah po upisu novog uređaja u bazu određujem broj sati tako da to nije problem.

Ono što mene zanima je kako, da li i na koji način mogu da napravim neku HTML tabelu sa dva input polja, da u svakom prikažem rezultat posebnog query-ja (jedan da prikazuje podatak o uređaju, drugi query ispisuje broj sati) i da u trećem izvršim množenje.
[ Zlatni_bg @ 26.08.2019. 21:55 ] @
Pa koristi sesije. U sesiji cuvaj sve te promenljive, potom u tom trecem polju u PHPu uradi mnozenje. Mozes i da ne koristis sesije vec obican $_POST ili $_GET ako se provlaci samo kroz jednu stranicu.

Recimo, imas input ime_majstora i input ime_dela. Kada se izaberu na prvoj stranici i submitujes to dalje, promenljivim u sesiji zadas te vrednosti preko $_SESSION['ime_majstora'] = $ime_majstora, itd. Potom iz baze iscitas podatke o ceni sata i iscitas to na sledecoj stranici gde treba da se dobije cena rada na osnovu dela.

Daj neke podatke o stranicama koja sta treba da radi pa cemo konkretnije odraditi resenje.
[ Zlatni_bg @ 26.08.2019. 21:59 ] @
Daj i neki info kako si zamislio sve to da radi zajedno.
[ mjanjic @ 27.08.2019. 01:00 ] @
Ima milion projekata sa dostupnim kodom na Github-u, ukucaš na Google npr. github reapir shop, i eto ti polaznog koda, samo odabereš onaj koji ti najviše odgovara.
[ Zlatni_bg @ 27.08.2019. 01:37 ] @
Pa cemu nam onda sluzi forum za ovako laka pitanja, da prebacujemo ljude da guglaju github repoe?
[ mjanjic @ 27.08.2019. 13:42 ] @
Može i stackoverflow, jeste pitanje "lako", ali nismo videli nikakav kod za početak.
[ Obby @ 27.08.2019. 18:25 ] @
Stvari stoje ovako: aplikacija radi sve što je zamišljeno osim tog fakturisanja.
Pristup sistemu je omogućen običnom korisniku koji ulazi preko linka "Uđi kao korisnik" i ide pravo na stranicu za pretraživanje svih uređaja/kvarova. Tu može da ukuca naziv uređaja koji je on doneo i dobije samo info o tome šta treba da se radi i da je uređaj u statusu "primljen".

Admin i serviseri se loguju putem svojih korisničkih imena i lozinke.
Serviser po logovanju ima pregled svih uređaja na servisu i pored svakog postoji link "izbriši", "izmeni" i "fakturiši". Takođe, preko linka ide na stranicu za unos novog uređaja u sistem gde upisuje naziv uređaja, opis kvara, vreme potrebno za rešavanje/otklanjanje problema i status (tu odmah upisuje "primljen").
Administrator takođe po logovanju dobija pregled svih uređaja i ima link "Dashboard" preko kojeg ulazi u sekciju Administracija servisa i tu može da dodaje novog servisera (definiše mu osnovne podatke uključujući i njegovu CENU radnog sata), može da izmeni bilo koji podatak vezan za servisera kao i da ga obriše iz sistema.

Administrator i serviser prilikom logovanja dobijaju u vrhu strane (u običnom DIV polju) poruku "Dobrodošli Pera Perić, ulogovani ste kao admin/serviser".

Kao što rekoh, moja želja je da napravim da serviser, nakon što se uloguje, vidi cenu svog radnog sata i da klikom na link "Fakturiši" ide na stranicu gde će mu se za određeni uređaj/kvar (koji je navodno baš on popravio/otklonio) izvršiti množenje broja sati koji su definisani prilikom unosa uređaja u bazu sa cenog njegovog radnog sata i prikazati na ekranu (može i u DIV polju). Za uređaj se ne definišu ime i prezime onoga ko ga je doneo tako da na fakturi ne mora da piše kome se ista izdaje.

Evo u prilogu ZIP sa kompletnim kodom kao i SQL fajl baze (gumb.sql). Admin ulazi sa admin/admin a serviser sa servis/servis podacima

[ Obby @ 27.08.2019. 18:29 ] @
Zanemarite neke fajlove, nisam brisao ništa iz foldera tako da ima nekih koji ne služe ničemu.
[ Zlatni_bg @ 28.08.2019. 05:28 ] @
...


https://www.elitesecurity.org/...-PHP-foruma-obavezno-procitati
[ scorpioX @ 28.08.2019. 11:29 ] @
Svaka faktura ima zaglavlje i stavke.

Podatke za zaglavlje možeš da izvučeš iz prijemnice (ne znam da li imaš u posebnoj tabeli klijente).

Stavke vučeš takođe iz prijemnice i ukrštaš sa cenovnikom.

Nadam se da ti je ovo projekat za učenje PHP, u suprotnom moralo bi to mnogo ozbiljnije (čitaj: da se koristi neki framework) ili da, kao što je neko već pomenuo, uzmeš nečije tuđe rešenje kojih stvarno ima mali milion.