[ DzoA @ 14.04.2004. 16:45 ] @
Da li je zdravo spavati sto manje ili sto vise (sad ce pametni reci da je sredina zakon). Kako sve to utice na ceo coveciji sistem, koliko treba spavati,... |
[ DzoA @ 14.04.2004. 16:45 ] @
[ Marko_L @ 14.04.2004. 17:52 ] @
Po mom misljenju to je subjektivna stvar.Zavisi od toga kakav ti je bio dan, koliko si se "istrosio" i koliko je tvom organizmu potrebno da obnovi utrosenu energija.Sa medicinske strane, cuo sam da je preporucljivo spavati bar 8 sati (kao neki optimum), ali iz licnog iskustva mogu ti reci da mi je ponekad potrebno i 10 sati spavanja (kad imam extra naporan dan) da bih bio sposoban za ista sledeceg dana, dok nekad odspavam 5-6 sati i to mi bude dovoljno.
Poz. [ superbaka @ 15.04.2004. 12:44 ] @
po nekim istrazivanjima normalno je 7-10h a minimalno 5,5...
ovo je subjektivno i u mnogome zavisi od navike sto znaci da ako si navikao da spavas 12h onda je to normalno i svaki pokusaj da smanjis u prvo vreme ce kod tebe izazvati stresnu situaciju po organizam... kod mene nije mnogo bitno koliko cu da spavam vec kada cu da se probudim; sve jedno mi je da li sam spavao 3 ili 10 sati ako se probudim posle 08.30 ali je ogromna razlika ako se probudim pre tog vremena... poznato je da su Leonardo i Tesla iskoriscavali REM fazu sna tako sto su spavali po 15-30min vise puta u toku dana ali zbirno oko 4h sto im je bilo sasvim dovoljno... [ pctel @ 16.04.2004. 00:02 ] @
Manje od 6h i vise od 12 sati u proseku nije zdravo za organizam. Sve izmedju je prihvatljivo.
[ igorsa @ 16.04.2004. 05:12 ] @
7h je idealno.
[ byTer @ 16.04.2004. 15:05 ] @
Bitno je da se spava izmedju dva i pet ujutru. To je kao ono kljucno vreme za odmaranje organizma. A sto se same duzine tice cini mi se da sto vise spavas vise ti se spava.
[ MAD-MAX @ 16.04.2004. 21:01 ] @
Ja sam znaO da je 8h idealno ali je sad kao 6-7 sati ok (to sam negde procitao). E da, citao sam i to da je najbolje spavanje do ponoci ?!@(&@#@(# sto je po meni glupost!
Zakljucak je ipak (kao sto Salindrija rece) da je 7h idealno! Samo ako imas nesanicu :( spavaces vise! Cudno a? Epa nije, ja recimo se trudim da legnem do ponoci ali onda ne mogu da zaspim do 3 ili 4 a nekad i do 5 ujutru a posle spavam do 15-16 sati popodne! Zajebano zar ne? :) [ pctel @ 16.04.2004. 21:49 ] @
Citat: MAD-MAX: Ja recimo se trudim da legnem do ponoci ali onda ne mogu da zaspim do 3 ili 4 a nekad i do 5 ujutru a posle spavam do 15-16 sati popodne! Zajebano zar ne? :) E, pa za takve su neki pametni ljudi izmislili lek - vojsku :-) Prvo trcis 20km pod punom ratnom opremom, i kad uvece u 22 legnes u krevet, ima da zaspis posle minut. Ustajanje u 5:30 ujutru garantuje da neces patiti od nesanice ni sledeceg dana! [ Dusan Marjanovic @ 16.04.2004. 22:05 ] @
postoje pametniji i nadasve produktivniji nachini da se chovek umori od smaranja u vojsci!
[ VRider @ 16.04.2004. 22:21 ] @
Ima, ali samo ovaj daje zagarantovan rezultat.
![]() [ IvanR @ 17.04.2004. 03:37 ] @
Neki podaci kazu da oko 20% populacije spava krace.
Ipak slozio bih se sa mnogima da je 7h spavanja sasvim OK. [ igorsa @ 17.04.2004. 04:43 ] @
Citat: Ko spava noću prosečno sedam sati ima najviši očekivani životni vek, za razliku od onog što drema osam i više sati, tvrde naučnici. Spavalice ne prespavaju samo veći deo života, već ne žive toliko dugo kao ranoranioci. Taj međuodnos, koji su britanski naučnici dokazali još pre dve godine, sada su potvrdili i Japanci u opsežnom studiju, a svoje otkriće su objavili u stručnom časopisu "Sleep". Akiko Tamakoshi i njegove kolege anketirali su više od 100 hiljadaa Japanaca u dobu od 40 do 79 godina. Zatim su u proseku deset godina posmatrali zdravstveno stanje ispitanika i utvrdili jednoznačan međuodnos: ispitanici koji su spavali više ili manje od sedam sati imali su povećanu stopu smrtnosti. Pri tome je rizik spavalica bio značajno viši od onog koji su dugo noću budni i provode manje od sedam sati u krevetu. Isti međuodnos utvrdili su britanski naučnici još 2002. godine u studiji sprovedenoj na više od milion stanovnika. Rezultati tih ispitivanja se protivi preporuci da se svake noći spava najmanje osam sati. [ MAD-MAX @ 17.04.2004. 11:45 ] @
Hehe, znaci ako manje spavam duze cu da zivim i imacu vece podocnjake :)
[ igorsa @ 17.04.2004. 11:59 ] @
Pa da, tako nekako
![]() [ L I L I T @ 18.04.2004. 03:16 ] @
poznato je i ono ''što više spavaš - to si više umorniji''
tako da sam ja za verziju manje vremena u krevetu ... više akcije :) [ Alt-F4 @ 18.04.2004. 18:18 ] @
Citat: Previše sna jednako je štetno kao i premalo, pokazalo je novo istrazivanje istrazivaca s California University u San Diegu. Oni su otkrili da osobe koje spavaju 9 do 10 sati, teze zaspu i cešce se nocu bude od osoba koje spavaju 8 sati. Osobe koje spavaju samo 7 sati imaju iste probleme kao i osobe koje spavaju dugo i osjecaju se lošije od onih koje spavaju 8 sati. Prema tome, ako se zelite dobro odmoriti, 8 sati sna bice vam dovoljno, zakljucio je autor studije dr. Daniel Kripke. Citat sa: http://www.cafemontenegro.cg.y...tml?akcija=vijest&id=12785 BIG pozdrav [ Marenović Slaviša @ 18.04.2004. 22:50 ] @
Niko ne kaza kako se isto tako kaze da sat pre ponoci vredi kao dva posle ponoci!
Ima li ovde koji matematicar da mi to proveri??? :) [ igorsa @ 19.04.2004. 06:58 ] @
C c c c, silni naučnici i svi različitog mišljenja. Al' ja ne nešto i ne cimam preterano kad iovako ne stignem da spavam ni 7 sati :P
[ cvijic_ltd @ 27.05.2004. 14:05 ] @
Pre par meseci sam obavio opsirno istrazivanje po webu na ovu temu. Dosao sam do zakljucka (tacnije dosli su naucnici sa raznoraznih univerziteta) da covek spava u takozvanim ciklusima od po 90 minuta. Optimalno je da se spava 4 ili 5 ciklusa. Sve iznad toga nije bas najzdravije, dok se ispod 4 ciklusa nikako ne preporucuje. Tacno je da su razni ljudi tokom istorije spavali malo, kao na primer Tesla, ili pak sada bivsi general natoa Vesli Klark koji spavaju sat i po do dva - sto ce reci jedan ciklus. Ali normalan covek ovakav tempo ne moze da izdrzi jer organizam prirodno trazi veci odmor.
Eh da, a kako da covek zna tacno kada je zaspao i da navije sat da bi ustao tacno posle 4 cikl? I na ovo se mislilo. Resenje je da svakom coveku u proseku treba 15 min da zaspi i 15 min da se probudi. Primer: legli ste u 12:30 i pitate se u koliko da navijete sat? 15 min pripreme organizma da zaspi + 4 ciklusa (6 sati sna) + 5-15 min za budjenje = 7:00AM. Moze od 6:45-7:00. Ukoliko hocete vise sna izracunajte sami. [ BobMarley @ 27.05.2004. 15:59 ] @
Citat: L I L I T:poznato je i ono ''što više spavaš - to si više umorniji'' tako da sam ja za verziju manje vremena u krevetu ... više akcije :) ...ali isto u krevetu :) [ Emil Ranc @ 28.05.2004. 00:17 ] @
Evo i mojih iskustava vezano za spavanje:
Osam sati sna je definitivno idealno, doduše, uglavnom Ok funkcionišem i sa 6-7. Neki minimum za iole normalno funkcionisanje narednog dana je tri sata, ali to definitivno moram da nadoknadim ili popodne, ili sledeće noći, kad odspavam i do 10 sati. S druge strane, ako spavam toliko dugo u normalnim okolnostima (u prethodnim danima normalnih 6-8 sati sna), narednog dana sam prilično pospan. [ NikolaVeber @ 30.05.2004. 12:21 ] @
Citat: poznato je da su Leonardo i Tesla iskoriscavali REM fazu sna tako sto su spavali po 15-30min vise puta u toku dana ali zbirno oko 4h sto im je bilo sasvim dovoljno... Ima li neko vise informacija o ovome? [ Marko_L @ 30.05.2004. 13:16 ] @
http://www.glenrhodes.com/comments.php?id=78_0_1_0_C
Citat: It is said that many of the most productive people in history have understood and practiced this. Leonardo Da Vinci, Thomas Jefferson, and Buckminster Fuller used this *exact* technique. Other great minds likewise used naps to their advantage including Nikola Tesla, Thomas Edison, Napoleon, and Winston Churchhill. http://dreamtalk.hypermart.net/teachers/fameslp.htm Citat: For instance, rivals Thomas Alva Edison and Nikola Tesla both came up with many inventions. They both slept very little (although reports suggest that they took naps and/or fell into micro-sleeps fairly often.) Postoje i biografije koje ne tvrde da je koristio tu metodu, ali da je zaista spavao jako malo: http://anomalies-books.net/1559723297.html Citat: Seifer covers Tesla's life in exceptional detail. His bizarre work habits (often sleeping only two hours a night) http://www.astrodatabank.com/NM/TeslaNikola.htm Citat: After finishing the studies at the Polytechnic Institute, doing two years of study in one, working 19 hours a day and sleeping only two, he suffered a complete nervous breakdown. http://www.yale.edu/scimag/Archives/Vol71/tesla.html Citat: He continued working on problems throughout the night and sleeping between the hours 5:30 am and 10:30 am even at the age of 75. Postoje i priče da je Tesla imao i ideju da napravi komoru u kojoj bi se "osvežavao" mozak, tako da san uopšte ne bi bio potreban (ne mogu sad da nađem sajt gde sam to video), ali da o tome postoji jako malo podataka. [ NikolaVeber @ 30.05.2004. 13:54 ] @
Zanimljiva tema, narocito ono o intervalima od 90 minuta.
Ima li neko vise iskustva sa ovim, da li je neko probao? Nisam se bas usrecio sa googletom u potrazi za preciznijim informacijama :( [ ana @ 01.06.2004. 22:01 ] @
Neophodna kolicina sna zavisi od tipa aktivnosti kojima se bavis u toku dana (za intelektualni rad je u principu potrebno dosta vise sna nego za fizicki) kao i od vremena kada lezes na spavanje (sto ranije to efketivnije)... Sto se ovih kratkih spavanja tice, neki moji poznanici su se time bavili i mogu vam pouzdano reci da ne valja, tj. mozes ti da spavas jako malo, ali onda nisi ni za sta... Posledice koje je takvo eksperimentisanje (npr proracuanto spavanje od recimo 4h dnevno) ostavilo su bile *vrlo neprijatne*, razni oblici nervoze, depresije, neuravnotezenosti itd... I posle je bilo potrebno dosta vremena da se organizam vrati u normalno stanje... Ako vas ipak tako nesto zanima, mogu vam dati kontakt jednog decka koji se vrlo intenzivno bavio istrazivanjem (i teorijskim i prakticnim) na tu temu... [ piroman @ 02.06.2004. 09:13 ] @
sto se mene tice skoro 6 meseci sam spavao 4-5 sati nocu i nije bilo bas najbolje.
Posle dva meseca sam poceo slabije da pamtin teze sam se koncentrisao i bio sam stalno umoran. [ nostrodamus @ 02.06.2004. 22:35 ] @
Citao sam da je idelano vreme za spavanje kod dece 8h, dok kod odraslih iznosi nege oko 6h-7h zavisi od organizma. Ja spavam u proseku 8h-10h
[ DzoA @ 08.09.2005. 16:59 ] @
A kakva je situacija sa onim spavanjem popodne? Evo ja posle nekoliko h ucenja moram da dremnem. Koliko je to sve zdravo???
[ tdjokic @ 08.09.2005. 18:28 ] @
Cesto kazu: ¨Sto duze spavas, vise ti se spava.¨ To je tacno prvih nekoliko dana nakon perioda sa kracim spavanjem, kad organizam pocne detoksikaicju, pa cula pocnu da ti rade ispravno i onda sasvim normalno i tacno osetis da ti treba vise spavanja, jer si izmoren i nenaspavan. Ali, kad se posteno naspavas nekoliko dana, bez stresova i slicnog, uskoro ce ti se i manje spavati i bolje ces se osecati. Mnoge policije na svetu kao metod mucenja imaju uskracivanje sna - ne vidi se fizicki na coveku, a vrlo je efikasno.
Spavaj koliko ti se spava. Ako se to protegne u nedogled, idi kod lekara. Moze da bude nizak pritisak i sto cuda. [ musicmaster @ 08.09.2005. 18:47 ] @
Ja mogu da spavam za redom po 3-4 sata i da funkcioneshem u skladu sa ljudskim propisima,znachi nekako imam snage da odradim sve shto se treba,ali mi neizostavno posle 7-8 dana,treba cvrst san od nekih 10 sati,narednih 2 dana,da bih se 'regenerisao'.E,kad mi se desi da ne dobijem tih dva dana,onda samo ja znam kako mi je,ali posle ipak sve dodje na svoje.
Ozenjen chovek,***i ga! :) [ mrkidivx @ 08.09.2005. 20:42 ] @
Meni je dovoljno 5 sati dnevno.
Ne kapiram ljude koji prespavaju pola svog života. [ Zikka @ 08.09.2005. 23:24 ] @
Spavam 7-8 sati u proseku i to iz dva dela. Ima puno ljudi u mojoj okolini koji tvrde da im je dovoljno 4-6 sati ali lazu. Mislim moze da se izdrzi i dan dva bez spavanja , ali ne moze da se izdrzi stalno. Ali mora o necemu i da se prica .
[ kotar @ 08.09.2005. 23:41 ] @
Kako uopste uspevate toliko da spavate kad stalno visite za kompom :)
Upravo sam polozio ispit koji se tice toga (Fiziologija)... Pravilo je da covek spava onoliko koliko mu je potrebno?!Tako pise.... Otprilike nekih 7 sati, s'tim sto su sati izmedju 5 i 8 ujutro najvazniji jer se tada neutralizuje jedna supstanca u mozgu koja se nagomilava usled zamora i odgovorna je za STRES... Tako da nije bitna kolicina potrosenih sati vec vreme kada se spava! Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|