[ luaay @ 28.08.2019. 18:07 ] @
Ja i jedan lik koristimo istog operatera ,međutim meni pokazuje H+ a njemu LTE .
u čemu je kvaka ?
Da li se fenomen može objasniti drugoj vrsti telefona ,moj je Samsung njegov Huawei ili to nema veze jedan sa drugim?
[ sinpetrovic @ 28.08.2019. 18:50 ] @
Meni je provajder na 4g kartici MTS - zasebno pitao da li da mi aktivira LTE.
[ mjanjic @ 28.08.2019. 19:10 ] @
Pa meni su u tom MTS-u pre nekih godinu-dve rekli da je H+ u stvari 4G, što veze nema sa životom. LTE je prakitčno 4G, a neke mreže, iako imaju 4G brzinu, ne ispunjavaju ITU standarde pa prikazuju H+ umesto 4G (ili je možda to telefona koji podržava takvu brzinu, ali ne ispunjava ITU standarde).
MTS je verovatno u toku testiranja 4G mreže prikazivao H+ da se korisnici ne bi žalili kako im je prikazan 4G, a brzina... brzina, naime, zavisi od propusne moći bazne stanice, ali i broja korisnika koji trenutno vrše neki prenos podataka preko te bazne stanice. Tako, možete imati 4G signal, ali veoma spor internet, npr. notifikacije i slično radi bez problema (mala količina podataka), ali bilo kakav video ili web strana se učitava očajno sporo.

Mada, malo su se popravili, na nekim mestima gde sam morao da šetam 10 metara tamo-ovamo da bih uhvatio 3G, a 4G je još gore radio, sada na tim lokacija radi OK iako nisu dodavane nove bazne stanice (na jednom mestu je postojeća na oko 1500-2000m, ali zaklonjena vrhom brda koji je udaljen 700-800m, i tu je ranije bilo nemoguće otvoriti web stranicu, a sada YT radi normalno.
[ Miroslav Cvejić @ 28.08.2019. 19:15 ] @
A da li su telefoni podešeni isto?

Opet umesto da pogledaš podešavanja uređaja koji ti je u ruci, ti postavljaš pitanje na forumu.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 28.08.2019. 19:44 ] @
Citat:
luaay:
Ja i jedan lik koristimo istog operatera ,međutim meni pokazuje H+ a njemu LTE .
u čemu je kvaka ?
Da li se fenomen može objasniti drugoj vrsti telefona ,moj je Samsung njegov Huawei ili to nema veze jedan sa drugim?


Pandan LTE-u je 4G, terminološki, jer su ista tehnologija, u Evropi dominira termin 4G, a u USA LTE.

Ako ti piše H+, nisi kao on na 4G/LTE, već na prethodnoj generaciji mreže, što je, ukoliko ne pokušavaš da streamuješ nešto, i bolje, jer ti ne troši bateriju kao 4G.

Ako primetiš da nikako nemaš 4G, a uključio si Samsungov ekvivalent "Preferred network mode"-u (tako se zove kod Huaweia, u Settings > Wireless and Networks > Mobile Network > Preferred Network Mode) da uključuje i 4G, pored a i 3G, onda se trebaš obratiti operateru, jer se kod nekih 4G mora aktivirati posebno, baš kao što je Siniša spomenuo za MTS.
[ luaay @ 28.08.2019. 20:53 ] @
Znam da je LTE i 4G isto. zato sam i pitao jer nešto ne štima.
Meni daje LTE samo ponekad a njemu uvek.
I kod mene i kod njega je podešeno da automatski prepoznaje i daje najbrzu opciju.
I nemamo MTS vec Polski provider Play,Orange.
[ mjanjic @ 29.08.2019. 08:42 ] @
Pa to je OK ako ste u Poljskoj, ali ako ste u nekoj drugoj državi, onda je pitanje šta lokalni operater daje za te strane kartice u roamingu.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 29.08.2019. 08:53 ] @
@mjanjic unutar EU to više nije problem, dobija se isti tretman kao i lokalna kartica.
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2019. 11:23 ] @
@-V-O-Y-A-G-E-R-,

Nije bas isti tretman. Pristup stranoj radio mrezi (LTE vs. 2G/3G, itd.) jeste isti ali je IP transport drugaciji. U slucaju roaming-a sav saobracaj ide preko tunela ka operateru cija je SIM kartica.

Tako ja, gde god da sam, uvek imam Vodafone DE IP adresu, zato sto sav saobracaj biva tunelovan nazad u Vodafone DE mrezu.

Medjutim taj tunel ima svoj QoS i kapacitet (prakticno kapacitet linka izmedju operatera) i poznato je da neki EU operateri ogranicavaju protok u EU roaming-u tako da si u losijem polozaju nego lokalni korisnici mobilne mreze.

Takodje, tunelovanje povecava latenciju.
[ calexx @ 29.08.2019. 11:40 ] @
Nisam pratio priču o tim promenama, ajde za roming ali da li ti iz Nemačke možeš da pozoveš nekoga u Španiji ili Grčkoj po ceni lokalnog poziva?
[ Miroslav Cvejić @ 29.08.2019. 12:10 ] @
Da ne idemo previše u off topic, sve to varira od operatera do operatera i treba videti šta i kako oni tretiraju.

Ja na primer imam SIM karticu operatera Telia. Oni pod "lokalni saobraćaj" (minuti, SMS i data) tretiraju sve Baltičke i Skandinavske zemlje.
U EU romingu imam neograničene pozive i poruke ka i od litvanskih brojeva, za ostalo ide tarifa neka.

Prenos podataka je opet drugačiji. 4 od 10 GB iz mesečne pretplate se mogu koristiti u EU romingu. Preko toga se naplaćuje po nekoj tarifi.

E sad, ono što je zanimljivo, sve prepaid kartice se moraju aktivirati u matičnoj mreži. Ako se kupi kartica i ode iz zemlje, neće da radi.
Prepaid kartice nemaju EU roaming sve. Neke imaju, nije povoljno, neke ne nude uopšte.
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2019. 14:03 ] @
Citat:
calexx:
Nisam pratio priču o tim promenama, ajde za roming ali da li ti iz Nemačke možeš da pozoveš nekoga u Španiji ili Grčkoj po ceni lokalnog poziva?


Off topic, ali... Zavisi od operatera do operatera. Moj operater, recimo daje sve ukljucene minute/saobracaj i u EU roamingu tako da nema razlike u kojoj god da si EU zemlji, placas isto kao sto bi placao u lokalu.

Ali to i dalje ne znaci da imas isti nivo usluge kao lokalni korisnici, pre svega zato sto se sav saobracaj rutira preko tvoje kucne mreze. To znaci IP tunel do tvog maticnog operatera, sto je obicno realizovano nekim zakupljenim linkom konacnog kapaciteta.
[ mjanjic @ 29.08.2019. 14:15 ] @
Pa, ne znam da li se baš zakupljuje link između svaka dva operatera ili postoji nešto što bi se nazvalo "backbone" preko koga se međusobno povezuju operateri, mada mislim da će najpre biti da su operateri povezani na internet mrežu linkovima velikog kapaciteta, slično kao internet provajderi, čak je moguće da koriste iste bakcbone, jer se čak i glasovna komunikacija digitalizuje i dalje prenosi kao ostali podaci.
U tom smislu će lokalni provajder možda dati veći prioritet svojim pretplatnicima za pristup nekim podacima sa interneta nego nekome ko je u roamingu, ali čak i da imaju isti prioritet i brzinu, zavisi od internet linka matičnog operatera.

Mada, ima smisla za razgovore da ide preko matičnog operatera, ali za ovo što kaže Dimković, da i internet saobraćaj biva tunelovan već ne kapiram, jer kome je u interesu da npr. YT video ide do matičnog operatera pa bude tunelovan ka lokalnom operateru, kad može da ide direktno? Možda je izvedeno da podaci idu direktno nakon inicijalizovanja konekcije ka servisu kao što je npr. YT, bilo je priče u nekoj temi kada se za jedan sajt koristi više međusobno udaljenih servera.
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2019. 14:27 ] @
Tunelovanje saobracaja se radi zbog naplate, sve ostalo bi bilo drasticno komplikovanije za implementaciju.

Celokupan saobracaj uvek ide kompletno preko tunela ka maticnom operateru. Nije efikasno sto se saobracaja tice, ali maticni operater ima 100% kontrolu nad billing-om, sto je u ovom slucaju vaznije od kvaliteta servisa.
[ luaay @ 15.10.2019. 16:59 ] @
Zanimljivost:
Ja sam pre neki dan kupio prepaid SIM karticu iz Finske,
sada sam stigao u Estoniju koja je naravno" EU roming".
Interesantno je da kad sam iz Finske tekstirao broj van Finske naplaćivao mi je duplo nego kad tekstiram stranu državu odavde iz rominga iz Estonije sa finskim brojem.
Zvao sam finskog operatera,ni oni nisu sigurni postoje neke cake pravila u koje ne vredi ulaziti .
uglavnom dobijem danas poruku od finskog operatera da je "fair data policy " zavrsena.
Međutim i dalje radi .
vidim da mi dnevno skidaju više para nego dok sam bio u Finskoj nisam pametan.
[ Miroslav Cvejić @ 16.10.2019. 05:05 ] @
Ako je prepaid kartica, možda treba EU roming da uključiš (plati). Ne podrazumeva se da je aktivno kao na postpaid brojevima. (bar na nekoliko kartica koje sam ja imao prilike da koristim).