[ avlijas.sladjan @ 05.09.2019. 12:10 ] @
Pozdrav.

posto nisam vidio da je neko postavio ovu temu a ona je veoma bitna, bar u razvoju uredjaja koji ce ici na (strano) trziste. Da li neko zna tacno koji su dozvoljeni nivoi signala za emisione i konduktivne testove u zavisnosti od uredjaja. Sta treba raditi ako recimo testiramo uredjaj koji se napaja iz POE-a, a sta ako uredjaj ima napojnu jedinicu (ovo vezano za konduktivni test). Da li neko zna proceduru kalibracije antene tj izracunavanje antenskog faktora oji bi se kasnije koristio za isti test (recimo metodu sa dvije iste antene), i da li je sprovodio. itd.... Da li kod nas u okruzenju (SR, BIH, HR) ima lab za testiranje (preliminarno), i koliko to kosta. Mislim tema neka kraja :D
[ emiSAr @ 05.09.2019. 12:55 ] @
U Srbiji BG ima akreditovan laboratorij. Stupi u kontakt sa moderatorom @veselinovic, sve ti objasni.-
pOz
[ avlijas.sladjan @ 05.09.2019. 13:03 ] @
Hvala, ali eto da li neko zna sta vise oko podataka, nivoa, sta treba. Ono nije problem otici u lab i ispitati uredjaj, ali nebi bilo lose provjeriti da li ima sanse da prodje ili nema. Za konduktivni test ne treba puno, cak se moze u kucnim uslovima sagraditi aparatura dovoljne tacnosti (LISN), pa da se vidi da li se isplati bacati pare na test ili ne. Zato bi volio da se malo prokomentarisu iskustva i standardi, tj sta sve treba jedan uredjaj da zadovolji (iskljucio bi ESD test, za koji tesko da se mogu uslovi napraviti).

Naravno nisam mislio da se sagradi spectrum analyzer, vec antene, mreze, i ostalo sto treba :)
[ emiSAr @ 05.09.2019. 14:13 ] @
Na "kucne uslove" zaboravi. Sva mjerenja se izvode u dooobrom faradejevom kavezu.
http://www.pupin.rs/naucnoistr...ropski-ni-projekti/emc-srbija/
pOz
[ avlijas.sladjan @ 05.09.2019. 14:49 ] @
Ma vjerovatno ne mozes dobiti apsolutne rezultate, ali relativne mozes. Sto se tice konduktivnog mjerenja, tu ti ne treba nista sem uredjaja (spectrum analyzera) i mreze za prilagodjenje impedanse, koju mozes sagraditi (namotati zavojnice, staviti u kakvu limenu kutiju). A emisione mozes relativno, ono ako bitno je da vidis da li neki nivo prelazi prije i poslije paljenja uredjaja.
Ali najbitnije da se negdje na jednom mjestu nadju granice, pa recimo da ostanu na ovom forumu. Ja sam svasta nasao, dosta testova, ali nikako ne mogu da uhvatim sta i kako treba. Tj tacno koje se primjenjuju sada (u 2019toj), za recimo CE ili FCC (meni se cini da je za CE rigorozniji, bar sam tako citao) :)
[ macolakg @ 05.09.2019. 14:59 ] @
To je užasno široka tema sa ogromnom paletom zahtevanih standarda.

U najprimitivnijim DIY, kućnim uslovima, kao preliminarni test RF emisija, može poslužiti čak i običan zaboravljeni MW AM prijemnik.
Taj band je danas skoro prazan i lako se vidi relativna razlika "galame" koju pravi neki uređaj pre i posle neke intervencije.
Može se izvoditi zaključak između bolje i lošije.

Druga jevtina putanja je minijaturni faradejev kavez i širokopojasni SDR prijemnik unutra, sa baterijskim napajanjem, sa što bolje zaštićenim prenosom van kaveza, po mogućstvu optički. Mislim da se može naći i dosta pristupačnih sw. oko toga.

Naravno, to ne obuhvata ni deo svih mogućih testova, ali može pružiti vrlo pristojnu pred-informaciju da li ići i plaćati instituciju ili još doraditi spravu pa tek onda plaćati.

Pozdrav
[ macolakg @ 05.09.2019. 15:13 ] @
Smetnje koje se emituju radio emisijom i konduktivne smetnje koje idu vodovma su obično vrlo blisko povezane, tj. kada se smanje jedne obično se smanje i druge (mada nije nužno uvek tako, ali je najčešće teko).

Relativnim merenjem jednih, na primer EMI i poboljšanjem naprave, obično se postignu i bolji rezultati oko drugih.

Tehnike prigušivanja mogu ponekad biti i krajnje neobične i nelogične, ali rade.

Imaš jedan kratak demo oko jedne neobične tehnike prigušivanja komada pcb u nekim uslovima, ovde:
https://www.elitesecurity.org/...rter-board-bazirana-na-eg-asic

Nije najdirektnije u temi ali jako može pomoći upravo oko ove teme.

Pozdrav,
Macola
[ avlijas.sladjan @ 05.09.2019. 15:37 ] @
Slazem se, i mislio da je veoma zanimljiva tema jer za bilo koji ozbiljniji posao je neophodno da uredjaj zadovoljava iste, bar ako bi isao u prodaju u EU ili USA.

Da, ovo sa prijemnikom nije lose ali eto i do opreme se moze doci. Recimo solidan analyzer (Siglent SSA3021) sa jos par stvari dodatnih, kosta koliko i jedan pokusaj testa, pa se tako u razvoju isplati, ako ce ti dati neku sliku da li si blizu ili daleko od granica. Ja sam se malo igrao sa ovim, ali nikako ne mogu da nadjem na jednom mjestu ono izvucene nivoe signala po standardu. Procitao sam dosta test report-a, ali nisam bas siguran da li primjenjujem prave nivoe ili ne.
[ veselinovic @ 05.09.2019. 16:21 ] @
Komsija,
nije to bas tako jednostavno,
za kucne uredjaje se trazi da emituju manje od 40 dBuV/m.
Sad to je strasno mali nivo smetnji, reda pikovati.
Potrazi po netu pricu EN 55014.
Fora je da ne mozes bas ti da mjeris jer se mjeri kumulativno u nekom vremenu.
Moj uredjaj vecinu ( 99.99%) vremena spava i ne radi nista, a pri nekim vanjskim poremecajima se probudi, uradi to nesto na brzaka i ode ponovo u sleep.
Nisu mogli mjeriti tako uredjaj nego sam morao prepravljati program da konstantno radi. Ma zeznuto skroz.
Evo ti prvog rezultata mjerenja nekog mog uredjaja.
Uredjaj je baterijski napajan sa mikrokontrolerom i ne radi u VF ( bar se ne zeli da radi).
Ove pikove koje vidis su od step-up konvertora.
Ako ti treba neka pomoc, savjet, sta god javis se i vidimo se u sloncetu na kafi.
[ avlijas.sladjan @ 05.09.2019. 16:26 ] @
Moze, znamo se mi sa fakulteta, pa eto mogli bi na kafu otici. Ma to mene interesuje, jer sam gledao da ima vise standardna, i nikako da nadjem pravi tj. da budem siguran koji je pravi (ovi nivoi). Aj pricamo na kafi, a eto ako ima jos ko kakvih informacija za podjeliti, ako nije bas neka tajna, jer sigurno ovo testiranje je interesantno svima :)
[ avlijas.sladjan @ 05.09.2019. 16:34 ] @
E da, vidim da je mjereno za 3m i to do 1GHz. Meni se cini da po standardu ovo ide do 6GHz, bar tako sam vidio na jednom testu. Ali vjerovatno preko 3GHz se sve prigusi, pa ako nemas nista do tada, nece biti ni poslije.
[ emiSAr @ 05.09.2019. 16:47 ] @
Kratka napomena: Mihajlo Pupin je svom imenu pridodao Idvorsky u cast mjesta rodjenja.-

Prije nekoliko sati rastao sam se od covjeka koji je elektrotehniku diplomirao 1965 godine. Jos cacka nesto oko tehnike.-

pOz
[ avlijas.sladjan @ 06.09.2019. 15:58 ] @
Ma tehnika je teska droga, cim jednom probas, tesko se odvici. Ja bi to zabranio, stroge kazne za onoga ko se bavi istom :D

Evo u slucaju ispitivanja konduktivnih smetnji, ali ako je napajanje DC, potrebno je sagraditi nesta ovako:

https://www.eevblog.com/forum/...spectrum-analyzer-emcemi-work/

Slicna je mrezi i za ispitivanje na AC napajanju, i sigurno se moze zagraditi, samo treba namotati par zavojnica i kondezatora:

https://www.youtube.com/watch?v=JJPaQ9F9nFg