[ S A J A @ 03.10.2019. 21:21 ] @
Ne znam dal sam potrefio forum...

Treba mi kabl tako da mogu da priključim telefon (izlaz USB type C) na gitarsko pojačalo koje ima line in ulaz, ona 6.5mm banana. To mi treba da mogu da džemujem kad nisam pored računara. Dakle na telefonu imam taj USB izlaz na koji normalno priključujem slušalice tako da definitivno sa tog mesta izlazi zvuk a drugi kraj treba da bude velika banana. Probao sam da nađem na netu ovaj tip kabla ali nešto nisam uspeo. Malo me čudi da nikome nije palo na pamet da to napravi, sad svi novi telefoni dolaze sa USB type C izlazom, pa pretpostavljam da ja ne znam gde da tražim. Naravno, jasno mi je da je u pitanju digitalni izlaz dok na drugoj strani treba da bude analogni ali ne vidim što bi to bio problem kad obične slušalice (one minijaturne koje se dobijaju uz telefon) u sebi imaju taj DA konvertor.
[ pctel @ 03.10.2019. 21:27 ] @
Trazi prelaz sa 3,5 na 6,5 to ti nedostaje a toga je uvek bilo.
[ Java Beograd @ 03.10.2019. 21:56 ] @
Mislim da audio izlaz, makar bio sa USB C nije digitalan, nego analogan.

Svejedno. Traži USB C na 3.5 a onda 3.5 na 6.5. MUško - ženski, žensko - muški, muško-muški, šta već nađeš. Ima svakakvih adaptera.
[ S A J A @ 03.10.2019. 22:32 ] @
Da, to je izgleda jedina varijanta. USB C na 3.5 pa onda konvertor na 6.5.
[ Living Light @ 04.10.2019. 02:47 ] @
http://www.pametnitelefoni.rs/...li-usb-3-1-konektor_31235.html
[ S A J A @ 07.10.2019. 09:56 ] @
Dakle kupio sam ovaj kabal sa slike i bacio 850 din jer ne radi!

Tek onda sam se malo više informisao i evo čisto da i ostali znaju: postoje dve vrste tih USBC-to-banana kablova, oni koji u sebi imaju DAC čip i oni koji nemaju. Takođe, neki telefoni mogu da šalju analogni audio preko USB-C porta a neki ne mogu. E, pa moj telefon ne može da šalje analogni audio signal nego samo digitalni i u tom slučaju moram da kupim kabl koji ima DAC konvertor. Ovaj sa slike to nema i naravno da ne radi. Tako da, eto da znate da se ne zaj***** kao ja.

[ mjanjic @ 07.10.2019. 14:18 ] @
Pazi, ja sam platio USB-c na HDMI 3790 dinara (kod E..., kad je kod W... bio 3990, a kod G... čak 4990 dinara), gledao i za neke druge konvertore (ili onaj hub koji ima USB-c na nekoliko tipova priključaka, USB 3.0, HDMI, LAN, itd., koštao preko 7000 din.), i ne kontam da si se zaleteo za tu cenu misleći da si prošao super, jer ako ima bilo kakav konvetor u sebi (DAC ili čip koji konvertuje signal sa jednog opsega napona na drugi ili konverzuje jedan tip digitalnog signala u drugi), nema šanse ta košta toliko, jer toliko koštaju malo bolji USB-c na USB kablovi.

To prvo, a drugo, mogao si da odmah probaš u radnji, ako si kupovao u radnji. Zato takve stvari ne poručujem preko interneta, nego uvek probam u radnji ili prvo pitam da li radi na određenoj vrsti uređaja (koja klasa telefona i sl.).
Treće: uvek pročitaš na internetu neki kometar, test i slično.
[ S A J A @ 07.10.2019. 14:55 ] @
Pa ja sam se rukovodio cenom slušalica. Ako imam USB-C sluške koje koštaju cirka 10e, a očigledno da u sebi imaju DAC čip jer kako bi inače čuo zvuk, onda mi je logično da otprilike toliko košta i audio kabl. Mislim, kakva je razlika da li na drugom kraju kabla ide banana džek ili zvučnik, ista je stvar, čak bi i trebalo da je jeftinije ako je džek.
[ mjanjic @ 07.10.2019. 22:24 ] @
Pogrešno si razmišljao, slušalice su jedno, a kabl je drugo, ako običan kabl košta 5$, ne može taj sa čipom da košta 7$, uostalom kako bi Apple naplatio isto to za svoje telefone 70$. Tako su sve napravili da kad staviš taj čip u bilo kakve slušalice, to će da radi, a kad staviš u kabl, sa nekim uređajem će da radi, a sa drugim neće, pa onda mora da se testira na više uređaja, mora da zadovolji neke standarde... i na kraju, dosta se manje prodaje, pa cena mora da bude veća.
[ S A J A @ 07.10.2019. 23:38 ] @
Pa vidi, nešto tu onda ne štima. U ovom procesu svakako mora da dođe do pretvaranja digitalnog u analogni signal i u tom slučaju je nebitno da li se na drugom kraju kabla nalazi džek ili zvučnik od slušalice. Sad je samo pitanje gde se nalazi taj DAC konverter, da li u telefonu ili u samom kablu.

Prema sledećem linku, kod USB-C slušalica, signal kroz kabl putuje digitalno, DA konverzija se radi tek na samom kraju, kod zvučnika.
https://www.soundguys.com/usb-audio-explained-18563/
Otprilike tako sam i kapirao da rade. Dakle USB-C sluške imaju taj DAC čip u sebi i s obzirom da koštaju 10-ak eur, jasno je da se radi o jeftinoj komponenti.

Zato mi je i bilo logično da kabl koji na drugom kraju umesto zvučnika ima 3.5mm džek, isto ima DA konvertor negde u kablu ali sam se očigledno prešao.
Evo još jednog korisnog teksta: https://lifehacker.com/why-som...e-dongles-dont-work-1836316524


Posebno ovaj deo: