[ agasoft @ 10.10.2019. 13:31 ] @
Ne znam kako drugačije da nazovem ovu temu,, ali se nadam da ću uspeti da objasnim o čemu se tačno radi.
Imam desktop, neka Gigatron konfiguracija iz 2016. Sa grafikom integrušom, ploča je Asus H81M-R, procesor Celeron, HDD na 1 tb i ram memorijom od 8 gb
DDR3. Verovatno je pola ovoga nebitno, ali čisto spomenuh.
Uglavnom, meni ništa skuplje nije potrebno. U ove 3 godine, sve radi besprekorno. Međutim, dok sam imao prethodni radni sto, kućište je stajalo na podu, pored stola, na parketu. Ventilacija je relativno tiha. Čitavog ovog leta je bila tako jednako tiha, a temperature u njemu nisu bile previsoke. Redovno ga čistim. Umelo je ponekad da se javi brujanje, više kao neke niske vibracije, ali to nije ometalo moj rad. Od juče se kućište nalazi u kompjuterskom stolu, klasičnoj otvorenoj pregradi za kućište. Te vibracije su sada postale znatno iritantnije, verovatno zato što se sada odbijaju o drvo, pa kroz sto u ostatak radnog prostora. Kada se udaljim od stola 3-4 metra, to se ne čuje toliko, ali kada sednem za sto, te vibracije praćene brujanjem mi bukvalno idu kroz mozak i baš ume da bude zamarajuće iako nije ništa preglasno. Kad stavim ruku na desni deo stola u kom je i pregrada za kućište, mogu da osetim vibracije kroz čitavu površinu te strane stola. Prilikom dodirivanja kućišta, ustanovio sam da vibracije dolaze najviše sa desne strane.
E sad znam da je možda rešenje da opet kućište spustim pored stola, pa se to od parketa neće odbijati u toj meri, ali to je valjda samo guranje problema pod tepih. Imao sam kro sve ove godine dosta računara, radnih i kompjuterskih stolova i uvek je bilo sasvim svejedno gde je kućište. Neka su bila glasnija, neka tiša po pitanju ventilacije, ali nijedno do ovog mi nije pravilo ovakve vibracije kroz sto.
To počinje čim pritisnem dugme za uključivanje. Ranije je to bilo ponekad, ali dok je kućište stajalo na parketu, nisam previše obraćao pažnju. Ima li tu nekog leka, mogu li nešto da promenim, ublažim, ili ću jednostavno morati da kupujem novo kućište/čitavu konfiguraciju?
[ djoka_l @ 10.10.2019. 13:48 ] @
Brujanje mogu da ti naprave samo mehanički delovi.
Malo je verovatno da je to hard disk, 100% da su to ventilatori.
Ako je prostor u stolu zatvoren sa strana, ventilatori moraju jače da rade. Ako se nakupila prljavština u ventilatorima, opet glasno rade. Ne znam koliko imaš ventilatora, veorvatno u napajanju, na procesoru, na grafičkoj kartici, možda neko i na samom kućištu.

Pod uslovom da konstrukcija stola ne ometa strujanje vazduha i hlađenje komponenti, možeš da probaš da ispod samog kućišta postaviš sloj filca ili gume, tako da se vibracije ublaže i ne tresu sto. Pri tom pazi da tim slojem ne začepiš neki od otvora koji uvlači ili izduvava vazduh.

Ako sto ometa strujanje vazduha, stavi kućište na pod.

U ekstrmnoj situaciji - zamena ventilatora koji najjače vibrira.
[ SlobaBgd @ 10.10.2019. 13:57 ] @
Proveri kako su zavrnuti šrafovi od ventilatora na stranicama i prednjoj/zadnjoj strani kućišta (ako ima ventilatora - nisi napisao). Dotegni ako treba.
Proveri kako su zavrnuti šrafovi koji drže stranice kompjutera. Ako treba, zameni šrafove.
Takođe, i ventilator na kuleru procesora može da bude uzrok brujanju, proveri da li brum dolazi od njega pa dovrni šrafove koji vezuju ventilator sa rebrima hladnjaka ili ako ventilator ima lufta u biksni, zameni samo ventilator.
Pozabavi se i radom ventilatora na napajanju na isti način kao i za ostale ventilatore, ako je brujanje iz napajanja dotegni šrafove ventilatora i celog napajanja.

Ili iseci parče tepisona/tepiha i stavi ga na policu ispod kućišta. To jeste guranje problema pod tepih (i bukvalno ) ali može da smanji buku dok ne kupiš ili ne učvrstiš neki od ventilatora koji su 99% uzrok brujanja.

djoka_l bio brži!
[ Miroslav Cvejić @ 10.10.2019. 14:03 ] @
Može biti hard disk.

Svojevremeno dok sam se igrao sa tim, brujanje 2 SCSI diska na 10k obrtaja se čulo u celoj kući.

Uključi u power managementu da se disk gasi posle 5 minuta. Sačekaj i vidi (oslušni) ima li promene.

Proces eliminacije.
[ agasoft @ 10.10.2019. 14:16 ] @
Probam sve navedeno pa javim rezultate. Baš se prvi put susrećem sa ovako nečim. Imao sam i preglasne ventilatore,, svašta nešto, ali ovako nešto što mi baš ometa rad nikad.Sad se setih, letos se dešavalo, da se prilikom uključivanja čulo baš pravo brujanje, kao da sam uključio neku građevinsku mašinu, ali to bi nestajalo za 15ak sekundi. Sad toga više nema.
[ Branimir Maksimovic @ 10.10.2019. 14:38 ] @
" ali to bi nestajalo za 15ak sekundi"

Ventilator ne prestaje ako bruji, znaci da je verovatno hard disk.

edit:
rekao si da cistis redovno pa zato ovako zakljucujem...
[ agasoft @ 10.10.2019. 14:47 ] @
Stavio da se hard ugasi posle minut,
> sve je ostalo isto. Ništa nisam dobio. Sad samgledao, temperatura harda je samo 33 stepena, Sentinel kaže da je sa zdravljem na 100%. Mada ću kasnije pokušati i mehanički da isključim hard, da vidim kako će se čuti ostatak komponenti.
[ adzo_ @ 10.10.2019. 14:55 ] @
Pored svega nabrojanog gde je sigurno problem, treba proveriti da nije ostao neki DVD u citacu iako su male sanse. Zna i on tako da brunda i da ima vibracije(ali racunam da bi primetio zaletanje a i ne bi radio non stop...)
[ Branimir Maksimovic @ 10.10.2019. 14:55 ] @
Hard ti se nece gasiti sve dokle god je koristen, a ako je sistremski pod Windows-om tek onda nema sanse
da se ugasi... to samo moze ako je eksterni pa uradi parkiranje glave posto se ne koristi...
[ ademare @ 10.10.2019. 15:07 ] @
Po meni je @adzo , najblizi .

DVD ima najjaci motor , od svega u kompjuteru , i kada se zalaufa , zna da pomera celo kuciste , posebno ove Kineze od 100 grama

Posle toga ventilatori . Savet o pritezanju je pogresan ! Jer najbolji sistemi , nemaju metalne srafove , vec Gumene ! Ili ako vec " srafovi " nisu gumeni , ima gumene Podloske ! Samo Guma sprecava neprijatne vibracije . Ovako metal u metal , mora vibracija da bude , samo je pitanje koliko .

Najsumnjiviji mi je od ventilatora , ovaj u napajanju . To su Kinezi losi , bez ikakve regulacije . Osim samog ventilatora , javlja se i problem Neuravnotezenosti propelera ! Tu bas zna da vibrira sve neprijatno . Tu pomaze samo zamena ventilatora .

Onda ventilator , na procesoru .

Tek na kraju HD .

A sistem eliminacija , uzmes pa zaustavis sa cackalicom ventilator na nekoliko sekundi . Nece biti nista ni napajanju ni procesoru za tako kratko vreme bez ventilatora , posebno ne napajanju .
[ agasoft @ 10.10.2019. 15:33 ] @
DVD nije sigurno. Ne sećam se kad sam ubacio disk, što se mene tiče ja
bi ga izvadio i bacio. :) I onako sam tražio da mi prodaju komp bez DVD
jer mi ne treba, ali nisu pristali. Samo su mi smanjili cenu za toliko.
> kasnije demontiram, pa ćemo da vidimo šta je od svega toga.
[ gilopile @ 10.10.2019. 16:23 ] @
Verovatno HDD.
Nista cudno da HHD vremenom jace prozuji, desava se da mikronski ploce izadju iz balansa i HDD postaje dosta bucniji i odmah se to prenosi na kuciste.
Bices siguran kad ga skines sa predvidjenog mesta kucista i polozis negde na dno kucista na parce sundjera i onda ukljuci komp. Ja u zivotu jos nisam drzao HDD tamo gde je predvidjeno za njega :D Uvek je to nege unutra na komad sundjera, moze i umesto DVD jer je tu sire i tako se polozi bez ikakvog srafljenja i milina.
Toliko mi se ogadio zvuk kompa da momentalno bezim iz prostorije gde cujem zvuk HDD-a FAN-ova...

P.S. A ogao bi i snimiti audio zapis kako to zvuci i onda bez greske cemo ukazati na krivca :)
Uglavnom je velika razlika kada buci FAN i kada buci HDD. HDD uglavnom cujes jace pa slabije kada se prenese na kuciste u nekom intervalu od par sekundi.
[ agasoft @ 10.10.2019. 16:56 ] @
Nisam još ništa demontirao ali...

Pređem iza stola da dohvatim nešto, malo se jače naslonim i sve
vibracije prestanu.. Taman se obradujem, pomislim prestalo je trajno,
ali čim sam se sklonio od stola, sve se nastavilo. Probao sam ponovo da
se opet naslonim na sto i opet je sve prestalo. Sad tu neka fizika i
akustika igraju neku ulogu, mada ne razumem šta se dogodi kad se
naslonim na zadnju stranu stola, pritom ne zaklanjam niti dodirujem kućište.

HDD je verovatno, jer su ostali ventilatori stvarno tihi, ali posle kad
rastavim sve u delove, znaću jasnije.
[ gilopile @ 10.10.2019. 17:06 ] @
HDD 100%.
Limena je to kutija i jako rezonantna i nije mala stvar kada se nesto popud HDD-a sto ima unutra el. motor i okrece ploce brzinom7200rpm i ako je jos malo, kao sto rekoh, postao bucniji, lako se to prenese na limariju, jer je za istu pricvrscen. Milimetri su u pitanju kada ti savijas/uvijas kuciste da se koliko toliko malo zadenfuje.

Samo ti odsrafi HDD i za probu ga spusti na komad sundjera. Ali mozes ga i ostaviti tako i nece biti te iritantne buke vise.

Isto ti je, poredjenja radi, da uzmes el. aparat za brijanje i prislonis ga na kuciste kompjutera, naravno da ce se cuti 100x jace. Tako je i sa HDD.
[ ademare @ 10.10.2019. 18:48 ] @
Gile ovo oko sundjera , je pogresan savet .

Diskovi se dosta greju , zavisno od inteziteta rada samog diska . Ja cesto ispod diska drzim 8-cu ali kvalitetnu , necujnu . Sa njom disk ide oko 24-25 stepeni . Sa sundjerom to bi doslo do 50 .

Kvalitet kucista !

Ljudi kada kupuju kuciste kupe neko najbednije , tanko kao papir , gde se onaj lim uvija pod prstima ! I posle zasto vibrira ? Pa zato sto je tanak lim i kuciste nema cvrstocu !

Ja koristim staro Fujitsu - Siemens , u koji je stavljena standardna oprema , samo je kuciste FS. I to kuciste midi Tower ima prazno preko 10 KG !!

Celik je debeo preko 1 mm. Jos lakiran fabricki sa svih strana sivom bojom . Gumeni srafovi od IBM-a , Gumene podloske od FS-a takodje , nemam bas za sve ventilatore , dovoljno gumenih srafova .

Nema takav da zavibrira sanse . Posebno ne od HD-a .
[ gilopile @ 10.10.2019. 19:27 ] @
Ma nece se tu nista grejati Mare man.
Pa ja stolecima vec tako drzim diskove i razlika ni ne postoji. Toshibe su nesto uvek hladnije bile od WD, recimo, ali se sve tu vrti oko 30 max, a to je za hdd laganica. Zavisi mnogo od ambijentalne temperature, ali vidim da covek nije gejmer pa da mu je sve uskuvalo u kucistu. Prema tome, slobodno moze da ga baci na patos kucista na sundjer i nista mu nece faliti.

Ajd, neka odradi jedan mini test. Da izmeri sada temperaturu HDD-a i posle kada ga baci na patos pa cemo videti razliku.

-------------

Ja to vucem jos od ere PI racunara kad mi je quantum 2.1GB probijao usi i mozak. I tako godinama. Jednom sam se digao u 3 ukutro i uzeo peskir, izvadio HDD i umotao ga u pundju i nabio u resetke kucista i poklopio kuciste i stegnuo. Nije se vise cuo toliko, a za temperaturu me bas bilo briga, a hdd je radio i radio sve dok nisam poklonio komp. :D Ko zna koliko se to grejalo onako ususkan :D
Posle toga, HDD vise nije vidio majci svoj rek u kucistu. Svuda sam ih bacao, a najvise pored kucista na sundjer ili na patos kucista, odeljku za CD...Nikad vise kontakt HDD-a sa kucistem. Sada spas sa SSD :)

Kakva kucista su mi dolazila, da ne poverujes. 20 ventilatora kreteni stavljaju, kao da je unutra motor od aviona pa treba da se hladi toliko. Ja ne znam kako ljudi mogu da se skoncentrisu i da rade na takvom racunaru koji se cuje toliko?

Uvek sam prvo ona krs napajanja koja urlaju spajao FAN na 5V - hladi skroz ok, a necujno. Zatim sam cupao one FAN-ove, pogotovo sock. 748 urlajuce i stavljao druge vece fanove na 5V, hladilo na granici da se komp ne ugasi - tisina. HDD nabijem u dno kucista i dobijem PC koji kad upalim, bukvalno ne cujem. E to je poso. A ne da budze FAN-ove gde god ima rupa na kucistu, sve bez neke potrebe. Debilizam po meni.


Al se raspisah :) Izvinjavam se.

[Ovu poruku je menjao gilopile dana 10.10.2019. u 20:45 GMT+1]
[ agasoft @ 10.10.2019. 20:02 ] @
Temperatura HDD
> je uvek negde oko 33 stepena.
Temperatura u sobi je 23.
Videćemo šta će biti sa patosom i sunđerima.
[ mjanjic @ 10.10.2019. 20:21 ] @
Nemoj da se zezaš sa sunđerom, HDD-ovi umeju poprilično da se zagreju ako nisu u kontaktu ili baš blizu neke metalne površine. Možda su ovi novi od 1TB relativno hladni, ali ima onih koji i nisu.

Meni u starom kompu disk od 250 ili 500GB pravi buku, ali ne znam koji. Međutim, gori je jedan na poslu, koji je sekundarni, jer je SSD sistemski. On se posle nekog vremena isključi i sve je tiho, ali kad se uključi zbog nečega (neki program u kome je zadnji put otvaran fajl sa HDD-a, iako ništa ne učitava, on jednostavno samo pristupi da vidi da li je fajl još uvek tu ili šta već), tačno se čuje ta buka koja se prenosi na sto. Kućište je još na podnožju napravljenom od iverice od koje se prave i stolovi i koja se nalazi uz sto, ali izgleda da je to dovoljno da se čuju vibracije. Čuje se najverovatnije ležaj, i tu ništa ne možeš. Jedino možeš da staviš neke sunđere ispod stopica kućišta i to bi trebalo da znatno smanji te vibracije, ali će ih i dalje biti jer su ova jeftinija kućišta takva da su oni profili i limovi sklopljeni tako da budu u nekom napregnutom stanju (jer nisu precizno isečeni i izbušeni) tako da se dešava da su vibracije jače kad zategneš sve šrafove.

Jedno od rešenja bi bilo da staviš gumice između samog diska i šrafova kojim su pričvršćene, prati temperaturu, pa ako raste, uzmi običan ventilator za kućište i namontiraj ga ispred diska da ga hladi. Ja sam nekad davno koristio one ventilatore za HDD-ove, međutim desilo se da je jedan počeo da pravi nenormalnu buku (otišao ležaj) i kad sam otvorio kućište, vidim da je na drugom disku čak crkao pa je verovatno radio na većoj temperaturi nego što je morao (inače, dok rade ti ventilatori, temperature su bile niže za 10-15C, odnosno 32-33C umesto 45-48C), ali se na svima nagomilalo toliko prašine da je veća šteta nego korist. Sada nakačim ventilator na prednju stranu kućišta ispred diskova, i to neki sa najmanje RPM, čisto da "pomera" vazduh, ti ventilatori budu tihi, čak i kad se na njima nakupi prašine, nema štete po diskove kao kod ovih namenjenih diskovima koji se montiraju odozdo pra praktično zatvore elektroniku.
[ ademare @ 10.10.2019. 22:37 ] @
@ Gile

Dao si mi dobru ideju da odradim test . Jednog dana

Naravno Milion puta drzim na podu disk , kada instaliram itd. bez kucista . Ali se nisam setio da merim

Inace se dobro usijaju na tepihu . Na mozes da ga pipnes , samo sto mi nije palo na pamet da izmerim temperaturu . Ovaj u kucistu sada bez ikakvih ventilatora za HD , samo 1 koji uduvava vazduh , HD hladan kao led . Samo ovo kuciste sto sada kucam , nema ni na napajanju, niti izduvni , ni na procesoru Sve u jednom .
[ whitie2004 @ 11.10.2019. 08:42 ] @
Meni sve lici da tebi svira sto a ne racunar. Izgleda da je tanasan i rasusen ... Stegni to malo (ukruti), ubaci mermernu plocu od 1cm izmedju racunara i stola ... Pomeri malo tu rezonantnu frekvenciju ...

Pre svega toga - vrati privremeno racunar na parket. Ako tu ne peva, ostavi samu kutiju racunara na miru i trazi razloge na drugom mestu.
[ calexx @ 11.10.2019. 10:02 ] @
Ja isto mislim, ovde ne svira računar ni komponente nego sto. Možda običan sunđer ili guma ispod računara pomognu.
[ gilopile @ 11.10.2019. 13:01 ] @
Citat:
agasoft:
Temperatura HDD
> je uvek negde oko 33 stepena.
Temperatura u sobi je 23.
Videćemo šta će biti sa patosom i sunđerima.


Samo ga ti patosraj i ne brini nista.
Javi i za temperaturu kolika je na patosu.
Kad cujes, tj. kad ga vise ne cujes tako, nece ti pasti na pamet vise da ga montiras ubuduce na predvidjeno mesto :D

Ima one fore na lastis da se stavi pa u prostor za DVD, ali ko ce se ebava sa tim, ovako ga nabijes dole za cas i to mu je.

Evo trenutno 3 diska na patosu pored kucista baceni. Tako i celo leto kad je u sobi bila sauna, nema klime, sto kompova i monitora vrte i metal halogen grejalice i ostala cuda. oko 31 je bilo leti.[ gilopile @ 11.10.2019. 13:14 ] @
Moracu i ovo da napisem :D :D

Kakav sam baksuz...Pre jedno par meseci isto tako par diskova na patosu, a pored stol sa svakakvim drangulijama. I sta se desi, sa stola kad sam nesto ceprkao padne jedan HDD i direkt pogodi jedan Samsung 160GB i samo je zacvrcao i poceo da skripi. Glave zaribale po ploci. Udarac je bio bas jak, tezak HDD.
Da sam se igrao kao nekad sa slicicama poklape i da sam ga ciljao tako, ne bih ga pogodio iz 100 pokusaja tako po sred cela :D
:D:D
Sreca na disku samo OS i nista bitno...
[ Living Light @ 11.10.2019. 13:19 ] @
Odlična tema.

Kad uključim računar,
da li mu se HDD stalno vrti
istom brzinom bez obzira na
aktivnost LE-Diode?

Ili nešto nisam dobro shvatio,
ne znam, pa pitam.

Pozdrav

[ gilopile @ 11.10.2019. 13:26 ] @
HDD se vrti uvek istom brzinom.
Cim on dobije napon, prvo sto je na meniju je to da se ploce zavrte i dok ne postignu broj obrtaja po specifikaciji ( 1,2 sekunde ), glave ne izilaze jer bi zaribale po plocama, posle toga sledi inicijalizacija i onda SB, ceka na zadatak.
Sta god da radis na kompu, ploce se vrte uvek istm i konstantnom brzinom i to je strogo kontrolisano u obrt :D.

LED signalizira samo aktivnost/ TX/RX. upis/ispis podataka.
[ Living Light @ 11.10.2019. 13:32 ] @
Dragane zahvaljujem se.
Pozdrav
[ gilopile @ 11.10.2019. 13:34 ] @
Nema na cemu Robi.

Pozdrav!
[ agasoft @ 11.10.2019. 14:11 ] @
Hajde da još malo zaokrenem temu na neku svoju stranu.
Jutros je palo rasklapanje. Kada sam izvadio  HDD, preporodio sam se!
LJudi, vi nemate pojma, moje kućište se čulo kao najtiša neka klima, na
sleep modu. Ne čuje se ništa, ništa ne vibrira, ne trese, ne drma...
Samo ventilatori duvaju lagano, u svojoj harmoniji. :)
Nisam patosirao disk, jer imam neke druge ambicije pa me zanima čisto
neko vaše okvirno mišljenje. Obzirom da imam 1 TB skladišnog prostora u
oblaku, a ovaj hard je isto od 1 TB. Međutim, iskorišćenost tog diska je
jedva 25%. Imam takođe i eksterni od 1 Tb koji ide na USB 3.0 i radi
prilično brzo kad je to potrebno. Svi moji dokumenti su već svakako u
oblaku i ne troše prostor računarskog diska.
Onih oko 150 GB bih podigao u oblak, jer te podatke i materijale
koristim jako retko. Imam dovoljno brz net pa mogu sa tim da izađem na kraj.
Moja ideja je da kupim SSD od 240 GB, ostatak podataka skladištim u
oblak a ovaj disk ili prodam, ili pretvorim isto u eksterni uz pomoć
kutije i koristio bih ga baš retko.
Sigurno ću imati višestruke prednosti. Veću brzinu obrade podataka,
znatno tiši rad računara...
Koliko sam shvatio i SSD ide na sata konektore i ova ploča bi to mogla
da podnese bez nekih problema?
Da li postoji bilo šta što nisam dobro predvideo i što bi moglo da bude
lošije po mene nego sada?
[ gilopile @ 11.10.2019. 14:17 ] @
Rekoh ti da je HDD zlo kada je usrafljeno u kuciste, pogotovo losije i tanje. FAN ne moze toliko da drma kuciste, moze samo da se cuje on sam, ali daleko manje iritantno od HDD.

SSD mozes ubaciti kakav hoces i nece biti problema, radice na keca. U BIOS-u samo postavi SATA na AHCI i onda instaliras OS i to je to.

HDD ostavi, ili ga patosiraj ( isto ce biti milina tiho ) ili ga koristi za backup na USB. Prostora nikad dosta. To je tvoj izbor ili ces sve na nebo sto je skroz ok i sigurica, ali nije lose podatke imati i na USB HDD-u.
[ agasoft @ 11.10.2019. 14:31 ] @
Samo još jedno pitanjce.
> Pošto je ovaj disk Toshiba DT01ACA100 formata 3.5, moram li sad i SSd da tražim u tom formatu, ili mogu da spustim i 2.5?
> Hvala svakako svima puno na korisnim odgovorima. Brzo sam otkrio šta izaziva buku.
[ gilopile @ 11.10.2019. 14:37 ] @
Nema SSD 3.5 :)
SSD mozes cusnuti gde god u kuciste, a mozes ga `uhvatiti` jednim srafom tu gde je bio HDD.
On nema 3 grama i vrlo je zgodno da se bilo gde u kuciste postavi, priveze vezicom li kako god.
[ calexx @ 11.10.2019. 16:39 ] @
Preteruješ, evo za neki Kingston piše 41g mada je sve ostalo tačno, ja sam i zaboravio da tražim breket i SSD je ostao na jednom šrafu.

Da remiziramo, ne svira komp nego astal a uzrok je hard. Probaj da staviš gumu ili sunđer ispod kompa i moglo bi da prestane. Ne znam koliko je oblak pouzdan, nikad se ne zna šta može da se desi pa to može da bude samo alternativa. Ja imam dobar internet i neograničen oblak pa ipak nisam baš toliko spreman da se okrenem njemu.
[ ademare @ 11.10.2019. 16:43 ] @
Dovoljno ti je SSD kao sitem . 120-128 GB zavisno od modela . Eksterni za skladistenje , kada zatreba .

SSD su 2,5 inca . Ide na SATA kao i HD , ploca je dovoljno nova da nece biti problema sa njim .

Dovoljan je jedan sraf jer sam ja i 2.5 Laptop HD drzao u desku na jedan sraf . SSD naravno nema motor pa ni vibracija .
[ agasoft @ 11.10.2019. 16:43 ] @
Pa ono, Microsoft oblak bi trebalo da je pouzdan i precizan. Bar meni
jeste poslednjih 5 godina. A imam i eksterni disk kao rezervu, uvek.
[ Goran Mijailovic @ 11.10.2019. 17:25 ] @
Gumu ispod kućišta a HDD spusti na najniže moguće mesto (koliko dohvataju kablovi napajanja, ja sam uzeo kabal produžetak u tu svrhu) i zašrafi sa 4 zavrtnja koliko je bog rek'o a ne stručnjaci iz gigaprestola :) Trebalo bi da bude dobro i bez dizanja u nebo.

SSD mislim da sam zašrafio sa dva šrafa i tako stoji već neko duže vreme i težine je nekoliko desetina grama, a imaš i one SSD koji se ubadaju u ploču kao neka memorija, mada je to valjda skuplje sada.