[ _deran_ @ 05.11.2019. 07:48 ] @
Paušalac sam i do sada sam koristio delphi koji je klijent kupio. Da bih prošao najavljeni test samostalnosti, bilo bi dobro da imam svoj. Da li postoji neki način da se dođe do legalne verzije Delphi-a a da se ne plati 4700 eur??? Professional mi ne radi posao jer su ga tako lepo osakatili da ne mogu da se kačim na bazu koja nije u lokalu (ako sam dobro razumeo), a ne postoji više varijanta da se FireDAC kupi posebno kao što je nekad moglo za oko 500 EUR ako se dobro sećam. Ne treba mi DataSnap, Interbase ni RAD server ali ovi jednostavno ne daju opcije, mora da se kupi i to što ti ne treba i zato fino oderu. Spreman sam da platim ali uz DevExpress bih trebao da izdvojim u startu 6000 eur za licence što bi značilo da napuštam klijenta i prelazim na PHP, Javu, Go... Nema popusta ni rente za Delphi. Da nameravam ceo život da radim u Delphi-u pa 'ajd, ali mi ovo treba samo za jednog klijenta.

Ima li još vas sa ovim problemom i kako se snalazite?
[ savkic @ 05.11.2019. 08:31 ] @
Ja sam pre neku godinu kupio professional za oko 600e, sa pocetne cene od oko 1100e ;) Ne kao preduzetnik vec za sebe licno preko PP.
Stos je da sacekas kad pocnu popusti (obicno krajem godine ili pre izlaska nove verzije daju 30 do 40%) i dodjes do nekog agenta prodaje i onda trazis dodatni popust. Sam agent moze da odobri popust 30% a njegov sef i preko toga.
E sad sto se tice baze i slicno, ja sasvim lepo koristim i PRO verziju ali ne koristim FireDac vec mORMot koji je open source.
Dobra alternativa za kupovinu thirdparty licenci je da kupis Hydru, napravis paket za FireDac i DevExpress u nekoj staroj verziji za koju vec imas licencu (mozes iskoristiti i postojecu licencu klijenta) i onda samo ubacis te pakete kod sebe u novoj verziji.
Pogledaj https://jonlennartaasenden.wordpress.com/2019/10/29/

Sto se tice testa samostalnosti, tu jos nista nije jasno, iz nekih izvora cujem da to nece tako lako uvesti, svakako gledaj da radis u svojoj kancelariji/kuci, da sam odredjujes odmor, da imas vise klijenata, proveri ugovor koji imas.
[ _deran_ @ 05.11.2019. 09:06 ] @
Delphi je inace oko 4800 bez poreza, sada je na akciji pa je 4000 bez poreza. Kaze mi lokalni agent da je krajem meseca obicno popust, mislim da ce i na sajtu da vrate onu jos vecu cenu. Pitao sam ga za dodatne popuste ali nema, pisao sam i direktno embarcaderu ali nisam dobio odgovor. Moram da koristim FireDAC jer ga klijent vec koristi i ne verujem da ce pristati na Hydru. Ako je iskoristim sa klijentovom licencom, sto se tice inspekcije bice isto kao da sam je ukrao. Pretpostavljam da oni hoce da vide racun da sam to kupio.
Bas zbog toga sto test nije jasan, hocu da svedem tih 9 uslova na minimum a to ce biti da mi je prihod od jednog klijenta i da radim za njega duzi period u kontinuitetu. Ostalo mogu da resim, jer sam svakako njegov dok traje projekat na kojem radim.
[ Predrag Supurovic @ 05.11.2019. 09:10 ] @
Sklopi sa klijentom ugovor i iznajmljivanju pa iznajmljuj Delphi od njih (naravno ako to licenca dozvoljava).
[ _deran_ @ 05.11.2019. 09:19 ] @
Delatnost klijenta ne dozvoljava prodaju, pa pretpostavljam ni iznajmljivanje.
[ tkaranovic @ 05.11.2019. 09:35 ] @
Ja sam pausalac a kupovao sam ranije na svoje ime.
Ne secsm se koji sam kupio prvi a posle sam dokupljivo jeftinije zbog toga sto sam vec imao.
Zadnji sam (do)kupio XE7 a za nivje nemem vremena da kupim a i ne bi ga koristio (za sada).
Trebao bi da kupim i noviji racunar ali nemam vremena.

Moja poruka nije korisna ali je saljem da ne ispadne da nisam hteo je napisem.

Inace znam da neki progrmeri su pausalci sa konsultativnom delatnoscu.
Tako da prodaju konsultacije a ne programiranje.
Inace to ne rade sada zbog ovih izmena nego od ranije.
[ Predrag Supurovic @ 05.11.2019. 09:38 ] @
Citat:
_deran_:
Delatnost klijenta ne dozvoljava prodaju, pa pretpostavljam ni iznajmljivanje.


Ovo najverovatnije nije tačno. Firme registruju pretežnu delatnost (onu od koje imaju najviše prihoda) ali mogu da se slobodno bave i svim ostalim delatnostima osim nekih za koje postoje posebni uslovi.

Proverite to sa nekim knjigovođom.

[ _deran_ @ 05.11.2019. 09:55 ] @
U pitanju je banka. Banke ne smeju da se bave prodajom softvera ili bilo kakve robe (osim prodajom novca naravno :) )

Svakako bih išao na varijantu da imam račun gde se vidi da sam platio softver koji koristim, jer ne verujem da će inspektor bilo šta drugo prihvatiti. A da se natežem s njima, ne vredi.
[ savkic @ 05.11.2019. 10:06 ] @
> Delphi je inace oko 4800 bez poreza, sada je na akciji pa je 4000 bez poreza. Kaze mi lokalni agent da je krajem
> meseca obicno popust, mislim da ce i na sajtu da vrate onu jos vecu cenu.
> Pitao sam ga za dodatne popuste ali nema, pisao sam i direktno embarcaderu ali nisam dobio odgovor.

Nemoj da kupujes ovde, agenti ne daju popuste, kupi preko stranog agenta (na redovni popust dobijes dodatni). Popusti su pocetkom i krajem decembra i u februaru. Po meni slobodno mozes proci sa PRO verzijom, takodje ako imas neku stariju verziju, povremeno ponude upgrade sa stare.

> Moram da koristim FireDAC jer ga klijent vec koristi i ne verujem da ce pristati na Hydru.

Slobodno ces nastaviti da ga koristis, sa Hydrom ti samo spakujes FireDac kao dll paket i ukljucis u novi program.

> Ako je iskoristim sa klijentovom licencom, sto se tice inspekcije bice isto kao da sam je ukrao.

Nema sanse, ti koristis paket za tog klijenta koji je legalno obezbedjen, kao sto za klijenta Peru koristis TMS a za Ziku Raize.

[ savkic @ 05.11.2019. 10:11 ] @
> Svakako bih išao na varijantu da imam račun gde se vidi da sam platio softver koji koristim, jer ne verujem da će
> inspektor bilo šta drugo prihvatiti. A da se natežem s njima, ne vredi.

Imas racun od Delphi PRO verzije (ne treba ti RAD Studio) i to je sve sto se njih tice. Oni imaju neki softver koji iscita sta sve imas instalirano na racunaru i onda ako je nesto od toga na njihovom spisku ti traze racun. Oni sigurno nece (i ne znaju) da gledaju koje ti komponente koristis, da li je to paket ili je IDE u instalirano i slicno.
Takodje nikad ne dobijes odmah kaznu vec daju period od tipa mesec dana da legalizujes sta koristis.

[Ovu poruku je menjao savkic dana 05.11.2019. u 12:52 GMT+1]
[ _deran_ @ 05.11.2019. 10:13 ] @
Nisam se dobro izrazio, neće misliti da sam ga ukrao nego da nisam samostalan ako ga nisam kupio nego koristim bančin softver. Tako bih mogao i Delphi da koristim onda, mislim da bi mi banka dala, ali nisam samostalan onda.
Nisam koristio Hydru pa ne znam da li ja, koji koristim FireDAC preko nje, koristim isto delphi i isti source code kao i banka koja ima Delphi + FireDAC bez Hydre? Da li će i banka morati da koristi Hydru ako ja isporučim source koji je koristi?
[ _deran_ @ 05.11.2019. 10:19 ] @
Morali bi da angažuju delphi programera da im tumači koje komponente su legalne koje nisu :)
Ne znam šta taj njihov SW gleda po comp-u, da li samo listu u control panelu ili još nešto, pa ako nađu FireDAC mogu lako da vide da li je besplatan ili ne. Ako na compu budem imao samo dcu, bpl, dpk i slično, to nema šanse da skontaju (ako ne prate ES forum sada :) )

Nemam nikakvu staru verziju delphi-a, uvek sam koristio licencu klijenta (i pre banke).
[ master037 @ 05.11.2019. 10:49 ] @
>
[ master037 @ 05.11.2019. 10:54 ] @
Ja imam legalnu licencu Delphi Enterprise 10.3.2, sa jos 1.5 godina odrzavanja,
Ako si zainteresovan - spreman sam po povoljnijoj ceni da prodam verziju.

Kontaktiraj me putem PP.
[ savkic @ 05.11.2019. 12:12 ] @
> Nisam se dobro izrazio, neće misliti da sam ga ukrao nego da nisam samostalan ako ga nisam kupio nego koristim bančin softver.
> Tako bih mogao i Delphi da koristim onda, mislim da bi mi banka dala, ali nisam samostalan onda.

Imas svoj Delphi a za tog klijenta koristis njihov dodatni library koji je neophodan za rad, nista sporno. Kao da razvijas softver za integraciju nekog hardvera i klijent ti da hardver na koriscenje.

> Nisam koristio Hydru pa ne znam da li ja, koji koristim FireDAC preko nje, koristim isto delphi i isti source code kao i
> banka koja ima Delphi + FireDAC bez Hydre? Da li će i banka morati da koristi Hydru ako ja isporučim source koji je koristi?

I ja sam tek nedavno saznao za tu mogucnost, znao sam od ranije da mozes mesati .NET i Delphi, mozes cak i JAVU ili 32bitni sa 64bitnim kodom, dosta varijanti. To postaje odlicno resenje da staru licencu za DevExpress (ili slicni skupi library) nastavis da koristis u novom Delphiju a takodje i da modularizujes program (radis jedan deo a ostali ostaju kakvi su i nema opasnosti da se nesto zezne).

Mislim da nece biti isti potpuno kod, ako oni ne zele da kupe Hydru, verovatno bi morao da ubacis neki wrapper unit koji bi bio ukljucen kod tebe a iskljucen kod njih.
[ Dexic @ 05.11.2019. 12:46 ] @
Nasa banka ti daje Delphi licencu i ti si jedini koji radi na tome? Nisi preko nekog naseg derackog posrednika?

Ako radis od kuce, imaj uvek Linux masinu, a radi gde hoces... ni inspektora ne zanima da ti pravi problem, ako je softver stvarno legalan. A jeste legalno dati licencu drugom licu za koriscenje, cak i van firme, sve dok ne koriste dve osobe istu licencu.


Ako se odlucis za kupovinu - nikako kod nas!
[ _deran_ @ 05.11.2019. 13:23 ] @
@savkic

Nece banka kupovati Hydru, to sto ja nemam 5000 eur za delphi nije dovoljan razlog da je oni ubacuju.@Dexic

Direktno radim bez posrednika. Mislim da ovde nije problem legalnost, nego da se pokaze samostalnost. Ako meni banka obezbedi delphi jer ja ne mogu zbog cene, onda nisam samostalan. Ako ja inspektoru pokazem da sam ulozio u softver 2.000-3.000 eur onda sam tu tacku "polozio". Ali mnogo mi je 6.000 za Delphi koji koristim samo za ovog klijenta i to na odredjeno vreme. Inace mi je sve na Linuxu tako da nemam problem sa ostalim :)
[ tkaranovic @ 05.11.2019. 14:37 ] @
Drzavu interesuje da li moze vise poreza da naplati.

Ako radis u Bancu i imas prijavljenu vecu platu onda i drzava vise dobija.
Ako si pausalac i naplacuju na osnovu prosecnih primanja onda je to sto zele da izbegnu.
[ savkic @ 05.11.2019. 15:09 ] @
Drzava treba da uvede progresivno oporezivanje i sistem prebijanja poreza (na kraju godine, saberes kolko si zaradio, oduzmes kolko si potrosio) i platis porez na razliku.
[ Dexic @ 05.11.2019. 15:33 ] @
Citat:
_deran_:
@Dexic

Direktno radim bez posrednika. Mislim da ovde nije problem legalnost, nego da se pokaze samostalnost. Ako meni banka obezbedi delphi jer ja ne mogu zbog cene, onda nisam samostalan. Ako ja inspektoru pokazem da sam ulozio u softver 2.000-3.000 eur onda sam tu tacku "polozio". Ali mnogo mi je 6.000 za Delphi koji koristim samo za ovog klijenta i to na odredjeno vreme. Inace mi je sve na Linuxu tako da nemam problem sa ostalim :)

Pa koristi neki open source softver, ne mora to da bude Delphi. Nece te inspektor pitati u cemu radis i sta tu programiras, jer ni sam nece znati o cemu pricas :)
[ tkaranovic @ 05.11.2019. 15:42 ] @
> Drzava treba da uvede progresivno oporezivanje i sistem prebijanja poreza (na kraju godine, saberes kolko si zaradio, oduzmes kolko si potrosio) i platis porez na razliku.

Mogla bi... ovo polako prelzai u (poresku) politiku...

Samo bi dodao da neko ko radi za Banku je prvi nda udaru drzave... ;)

[ dogriz @ 06.11.2019. 08:13 ] @
Delphi Community Edition je besplatan i radi sa FireDAC-om regularno za Firebird i MySQL/MariaDB. Jedino ograničenje je:
Citat:
If you're an individual you may use Delphi Community Edition to create apps for your own use and apps that you can sell until your revenue reaches $5,000 per year.

If you're a small company or organization without revenue (or up to $5,000 per year in revenue), you can also use the Delphi Community Edition. Once your company's total revenue reaches US $5,000, or your team expands to more than 5 developers, you can move up to an unrestricted commercial license with Professional edition.


Za sve ostalo tu je Lazarus/Freepascal.
[ _deran_ @ 06.11.2019. 09:24 ] @
@dogriz

ne uklapam se ni malo u Community Edition...
[ Branimir Maksimovic @ 06.11.2019. 10:10 ] @
Ne kapiram zasto klijent mora da kupi delfi. Kako se valjda isporucuje exe, pratece biblioteke i podaci klijnetu nije neophodan delfi? Ti mozes u cenu da uracunas u krajnji proizvod i tako nisi na steti.
A na kraju krajeva, ne znam kako ide oporezivanje, ali mogao bi to da kompenzujes manjim porezom u normalnim zemljama...
[ _deran_ @ 06.11.2019. 10:21 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic: Ne kapiram zasto klijent mora da kupi delfi. Kako se valjda isporucuje exe, pratece biblioteke i podaci klijnetu nije neophodan delfi? Ti mozes u cenu da uracunas u krajnji proizvod i tako nisi na steti.
A na kraju krajeva, ne znam kako ide oporezivanje, ali mogao bi to da kompenzujes manjim porezom u normalnim zemljama...


Klijentu treba source da bi i ostalih 50ak progamera moglo da radi. Inače, klijent IMA delphi, ja nemam :)
[ _deran_ @ 07.11.2019. 19:47 ] @
Info za ostale:
Komšije mađari daju popust 25% za Enterprise, a imaju i varijantu rente. Na godinu dana je oko 1000 EUR. To ne piše na embarcadero sajtu ali sam ostavio kontakt na mađarskom sajtu i zvali su me.
Videcu još šta mi se najviše isplati...
[ popmilan76 @ 08.11.2019. 20:16 ] @
Jedno laičko pitanje?Ako ja napravim neki program u Delphiju,i da mu sve fajlove koji su potrebno,zakljucno sa exe fajlovom,taj klijent je bezbedan sto se tice legalnosti?Jel tako,ili gresim negde?Jer kontrola kada dodje,ona ce staviti stick,kao usb i on ce izlistati sve programe koji su instalirani na kompu,dakle nema tvog exe fajla,i ne treba ti instaliran delphi?A u krajnju ruku ,možeš da program stavis na flash,pa da ga tako koristis,i kada dodju ti samo izvučeš USB?
[ savkic @ 08.11.2019. 23:36 ] @
Kontrolisu automatski samo programe sa spiska, verovatno je od toga 99% strani softver. Svakako nece traziti korisniku kako je autor napravio softver, i da li ima legalan razvojni alat. Eventualno mogu pitati koji vi poslovni softver koristite i ako je to neki domaci imate li ugovor/racun za njega.
[ Milan Milosevic @ 09.11.2019. 13:05 ] @
Stavi u exe obaveštenje da je free za korišćenje i tako oslobodiš klijenta za licencirani softver ako radiš onako ilegalno bez firme.
Na internetu imaš na milijone slobodnog softvera, ko će proveravati još jedan anonimni.
[ _deran_ @ 09.11.2019. 15:44 ] @
Nije u pitanju legalnost aplikacije kod klijenta, niti legalnost delphi-a kod mene, nego poreklo legalnog delphia. Da li sam ga ja platio ili dobio od klijenta. Ne može se svrstati u specijalni alat pa nije prihvatljivo da mi klijent finansira ili ustupi, moram ja da ga platim. Sve zbog novog zakona koji će važiti od marta.