[ Milan Kragujevic @ 06.11.2019. 10:23 ] @
Bio sam juče u MTS-u (Glavna 13, Zemun) da mi izdaju zamensku SIM karticu za "sporan" broj sa prigovorima, koji ne radi kako treba još od 04.2019.

Nisu hteli da mi izdaju, jer im "ne radi sistem". Ok, fair enough.

Svejedno, pitam ja da razgovaram sa šefom poslovnice. Kada je žena to čula (sedela je na drugom kraju), počela je da viče da je "koleginica potpuno u pravu i da ne može da se izda kartica".
Ja mirno dodam, da li ste svesni da morate na zahtev u bilo kom trenutku da mi izdate karticu za aktivan broj uz važeći lični dokument?

E, tu ona poludi, kreće da se dere sa drugog kraja poslovnice "NE MORAM JA NIŠTA! NAPUSTITE POSLOVNICU ODMAH ILI ĆU ZVATI OBEZBEĐENJE!!!" (tri uzvičnika nisu dovoljna koliko se žena drala, kao megafon u grlu da ima).

Dodam ja "napisaću prigovor MTS-u na rad Vas i radnice, kao i podnesak RATEL-u na već otvoreni predmet", i odem.

Svo vreme sam bio miran, glas na nivou šapata, jer znam da ih to najviše nervira

Zvao sam ih telefonom ispred poslovnice na 064/789 da podnesem prigovor, opet mirno sve ispričam, radnik podnese prigovor i kaže da će me neko zvati u toku dana.

Jutros zovem ja 064/789, opcije 4201, sačekam da se javi agent posle 10 minuta, pitam šta je bilo sa prigovorom, kaže mi čovek "Nema evidentiranih prigovora na broju od juče, ili uopšteno otvorenih prigovora".

Podnesem opet prigovor, i zatražim delovodni broj, ali mi kaže da će mi broj stići SMS-om. Nije stigao.

Posle 15 minuta me sa "Private number" zove Katarina iz poslovnice da mi kaže da dođem danas da preuzmem karticu, jer je sistem proradio.
Kažem ne mogu da dođem, imam obaveze. Ona naravno odgovara "znate šta, ja sam Vama rekla da dođete danas i to sam Vam učinila. Da li će sutra moći ne znam."

Zahvalim se na informaciji, obavestim je da sam poslao podnesak RATEL-u, da rešenje prigovora ne može biti izrečeno usmeno, telefonskim putem, sa skrivenog broja, i prekinem vezu.

U međuvremenu mi MTS šalje DM na Twitter-u da su me obavestili o rešenju prigovora od juče telefonom. Ponovim ja njima Član 56. Zakona o zaštiti potrošača, stavke 3, 4, 5, 6, 7.

Podnesak RATEL-u sledi ispod, koga interesuje...

https://i.imgur.com/fOA84RJ.png - Strana 1
https://i.imgur.com/49Lwl4B.png - Strana 2
[ Java Beograd @ 06.11.2019. 10:33 ] @
Pa šta si se toliko naložio?

Kad ne radi sistem - onda ne radi sistem. Kako da ti izda karticu?

Ili misliš da radnica iz poslovnice Glavna 13, Zemun, na tvoj zahtev treba da se zaputi u neki fuckin računski centar i reši konflikt .Net -> DB -> OS -> Hardware

[ Milan Kragujevic @ 06.11.2019. 10:40 ] @
Poenta nije što nisu izdale karticu, nego što su vrištale i histerisale na mene i izbacile me napolje.

Veruj mi da se nijednom nisu osetile ugroženim, ali ja jesam, od silnog vrištanja. Šefica je imala nož za otvaranje koverti, mogla je da me ubije čas posla
[ Java Beograd @ 06.11.2019. 10:46 ] @
Pa i ja bih izgubio živce kad bi svako sa ulice mogao da dođe na moje radno mesto i da mi soli pamet "šta ja moram da uradim".

A i ti bi, garant. Samo probaj da zamisliš sebe iza pulta.
[ Milan Kragujevic @ 06.11.2019. 10:53 ] @
Opsti uslovi T.S. za mobilnu telefoniju, clan 5 stav 20 tacka 7, procitaj pa vidi da li joj solim pamet.

Svejedno, verovatno radis u Telekomu pa je po tebi Ok tretirati korisnike kao stoku, i jos to opravdavas.

Korisnici su jedini razlog postojanja te kompanije.

A da ne pricam sta bi bilo kad bi nekoga iz SBBa izbacilo obezbedjenje jer je trazio da razgovara sa sefom poslovnice jer nisu hteli npr. da zavedu prigovor na kvalitet usluge.

Telekomu se sve tolerise.

Sto se tice mog gubljenja zivaca, mene oni j*bu u zdrav mozak od Aprila, sa prigovorima koje odbijaju neosnovano posle 15 dana, a koje ja ponavljam, i tako. Internet ne radi za to vreme, racuni placeni. Redovno gube prigovore, kasne sa odgovorima, nece da raskinu ugovor a uslugu ne pruzaju po parametrima kvaliteta sirokopojasnog pristupa. I ja, eto, nisam otisao da ih bijem, vec mirno saljem prigovore i eto nadam se da ce se naci neko normalan kod njih, ili da ce RATEL nesto uraditi. RATELu je Telekombuoutio zahtev za odlaganje posle 15 dana oa cekam sada to. I evo jos nisam izgubio zivce.

Ako je zeni posao pretezak i histerise na korisnike, moze da trazi da je premeste na neko drugo radno mesto, da otkaz, ili pocne da pije Ksalol od 0.5mg 3x1.
[ Java Beograd @ 06.11.2019. 10:58 ] @
Naravno da radim u Telekomu.

Naravno da su korisnici jedini razlog postojanja.
Ali kad ne radi sistem, a korisnici dođu i nešto mrse zaposlenima, mi te "korisnike" izbacimo napolje.

Zaposleni su duša kompanije, i mi brinemo o svakom zaposlenom.
[ SlobaBgd @ 06.11.2019. 11:00 ] @
Pobogu, ne soli im on pamet, ne govori im KAKO treba da rade svoj posao. On im je objasnio ŠTA je njihova obaveza bez ulaženja KAKO će to izvesti, a to što se ova dramoserka šefica našla prozvanom čim je Milan pomenuo da žali da razgovara sa šefom tj. sa njom govori o nekompetenciji i manjku autoriteta. Ni u jednom trenutku Milan nije rekao da će tema razgovora biti "pad sistema", ne znam šta se koji moj šefica trza!?

I inače često te šalteruše i njhove šefice zaboravljaju da je neko ko je korisnik njihovih usluga zapravo onaj koji ih hlebom 'rani, pa sebi dozvoljavaju da se istresaju nad korisnicima. U takvim slučajevima ispada da je moralna obaveza da isteraš stvar do kraja i da se žališ do najviših instanci, uključujući i RATEL i novine i forume. Da imaju malo takta, ne bi ni bilo razloga za frku.
[ Milan Kragujevic @ 06.11.2019. 11:07 ] @
@Java Beograd:

Što se tiče toga da sam "korisnik" (pod navodnicima), imam ugovor da sam korisnik kao i svaki drugi.

Da ne bi ti možda hteo da ja plaćam uslugu 24 meseca koja ne radi, i da pritom ćutim na neizvršavanje ugovornih odredbi (Član 4. Stav 10. tačka 1., kao i Član 5. Stav 20. tačka 7.)?

[ Java Beograd @ 06.11.2019. 11:12 ] @
Citat:
SlobaBgd:Pobogu, ne soli im on pamet, ne govori im KAKO treba da rade svoj posao. On im je objasnio ŠTA je njihova obaveza bez ulaženja KAKO će to izvesti....

A KAKO bi ti to izveo ako ne radi računarski sistem?
Aman zaman.
Siguran sam da u toj istoj poslovnici dnevno korisnicima uruče desetine i desetine kartica, telefona, modema, ugovora ...
I onda padne sistem, i dođe ti mudroser koji ti citira članove zakona i paragrafe, i uči te šta je tvoja obaveza. Pa ko ga ne bi izbacio?

Šta je sledeće? Da dođe kad nema struje i da traži odštampani listing razgovora, koji su ovi valjda po nekom zakonu dužni da mu daju? (A? Dobra ideja za pokretača teme! )
[ Milan Kragujevic @ 06.11.2019. 11:18 ] @
Prvo, pitanje je da li je sistem radio ili ne, jer su svi ostali korisnici bili usluženi. Ako je izvršena zabrana na mom nalogu/ugovoru/broju, kako je usluga plaćena, to je takođe nezakonito i o tome nisam obavešten, a to je takođe i suprotno tvrdnjama tehničke službe Telekoma da je usluga aktivna i nesmetano se koristi.

Drugo, to još uvek nije razlog niti opravdanje takvog ponašanja radnica.

Ako je to Vaša interna kultura u Telekomu da vrištite međusobno, ne možete tako da se ponašate prema meni. Svakako, RATEL-u je upućen podnesak u vidu izjave koji je prikačen na prvi post u cenzurisanom obliku.

Kada RATEL konačno meni prosledi Vaš odgovor, tj. kada bude istekao rok za konačno odlaganje i budete dostavili odgovor, u slučaju da je osnovan raskid ugovora usled kvaliteta pružene usluge odbijen, tužiću Vas, ali svakako sa nadoknadom štete svih troškova uključujući i izmaklu dobit koje ste se odrekli u Ugovoru i Opštim uslovima, jer je takvo odricanje nezakonito.

Pokrenut je takođe i inspekcijski nadzor Tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

edit: Takođe, zašto su obrisan prigovor podnet juče, pa sam morao opet da podnosim? Nemam mogućnost ni da proverim status prigovora, a delovodni broj NISAM dobio, dok je po Članu 56. Stav 5, Telekom dužan da to uradi.

> Prodavac je dužan da potrošaču izda pisanu potvrdu ili elektronskim putem potvrdi prijem reklamacije, odnosno saopšti broj pod kojim je zavedena njegova reklamacija u evidenciji primljenih reklamacija.

A što se tiče ismevanja mog pozivanja na članove Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o obligacionim odnosima, Pravilnika o parametrima kvaliteta javno dostupnih elektronskih komunikacionih usluga i sprovođenu kontrole obavljanja delatnosti elektronskih komunikacija, kao što verujem da znate,"Java Beograd", Telekom će se u slučaju MOG neizvršenja ugovorne obaveze redovnog plaćanja računa pozvati na članove istog tog Zakona o obligacionim odnosima, i na osnovu Zakona o izvršenju i obezbeđenju, mene tužiti, uputiti predlog za izvršenje, i izvršiti prinudnu naplatu sredstava na osnovu verodostojne isprave, konkretno izvoda iz poslovnih knjiga i elektronske evidencije informacionog sistema TS. Dakle, za Vas zakon postoji i pravosnažan je, a za mene ne, i još me ismevate što pokušavam da ostvarim Zakonsko pravo na saobraznost usluge (Član 81. ZZP) ili raskid ugovora (Član 48. ZZP).

[Ovu poruku je menjao Milan Kragujevic dana 06.11.2019. u 12:28 GMT+1]
[ gilopile @ 06.11.2019. 11:30 ] @
Bez sekiracije, sve ce da se sredi na kraju. Malo strpljenja samo.
A to je istina, kad ti neko urla, ti saputavim glasom uzvracas i pokidas ih jos vise :D :D Svaka cast!
[ Java Beograd @ 06.11.2019. 12:34 ] @
Čekaj sad, jesi li tražio kopiju ugovora ili SIM karticu?
Na uvodnom postu teme si napisao jedno, a sad ispade sasvim drugo.[Ovu poruku je menjao espresso dana 06.11.2019. u 15:47 GMT+1]
[ Milan Kragujevic @ 06.11.2019. 12:37 ] @
Tema posta je SIM kartica, to je bilo juče.

Ovaj odgovor MTTT je za prigovor povodom zahteva za dostavljanje kopije ugovora. Telekom je posle 23 dana (zakonski rok za odgovor 8 dana i rešavanje 15 dana) dostavio odgovor da je zahtev za dostavljenje kopije ugovora odbijen kao neosnovan bez obrazloženja. Ovo je bilo u septembru i oktobru.[Ovu poruku je menjao espresso dana 06.11.2019. u 15:48 GMT+1]
[ Java Beograd @ 06.11.2019. 13:29 ] @
A što si tražio kopiju ugovora? Gde je tvoj primerak?
[ Milan Kragujevic @ 06.11.2019. 13:32 ] @
Šta tebe briga gde je moj primerak, kada morate da mi izdate kopiju na zahtev. A na prigovor svakako morate da odgovorite u roku od 8 dana, a ako je prihvaćen, da ga u potpunosti rešite u roku od 15 dana. Ako želite odlaganje, morate me obavestiti o tome po isteku roka od 8 dana od podnošenja prigovora, i odlaganje se realizuje samo uz moj pristana.Prilikom instalacije usluge na mojoj lokaciji, montažeri usluge m:sat TV koja ide u okviru BOX 2 paketa sa mobilnim Internetom mi nisu ostavili primerak ugovora za BOX 2, kao ni obrazac za odustanak od ugovora zaključenog van poslovnih prostorija, niti kopiju opštih uslova poslovanja, parametara kvaliteta, itd. Jedini papir koji imam je za Mobilni Net 100 GB (PRIPREMA ZA BOX) i revers sa msat opremu.

eh, da, nema ni potpisane saglasnosti za obradu podataka o ličnosti.

[Ovu poruku je menjao espresso dana 06.11.2019. u 15:49 GMT+1]
[ ademare @ 06.11.2019. 13:35 ] @
Vrlo zanimljiva tema !

Pazljivo sam procitao i jedino nije jasno sta je bio Cilj pokretaca teme .

Postoje naravno Dva moguca cilja :

1. Da se na licu mesta obavi posao koji treba

2. Da se beskrajno isteruje " mak na konac " , Kosmicka Pravda i slicno .

Znaci ako je Pokretac teme za cilj imao ovo pod 2 . Odradio je sve kako treba i postigao je svoj Cilj !

Ako je hteo slucajno da odradi ovo pod 1 . Omanuo je na svakom koraku !

Post je odlican u smislu kako se treba ponasati da bi se dobilo ovo pod 2 . a kako se Ne treba ponasati da bi se dobilo ovo pod 1.

Kljucna greska , to je @Java ukazao ! Poslednja stvar koja se treba reci ako se zeli 1. je reci " Moras " ! Tu je vec propala ova stvar 1. i niko te tu nije mogao izvuci .

Ako je Pokretac teme hteo 2. onda je sve Super
[ Milan Kragujevic @ 06.11.2019. 13:49 ] @
Pokretač teme želi da izdejstvuje raskid ugovora za mobilni Internet koji nije u funkciji od 28.04.2019. do sada, pri čemu je svaki prigovor odbijen, molba da izađu na teren i izvrše merenje odbijena, molba za raskid ugovora odbijena kao neosnovana...

Ne radi se o kosmičkoj pravdi već o tome da nisu hteli da mi poprave internet, i još uvek neće, pa sam morao da postanem korisnik kod drugog provajdera (i pritom se preselio jer drugog provajdera na staroj lokaciji nije bilo). Na novoj lokaciji Telekom net isto ne radi, pa mi treba raskid ugovora kako ne bih plaćao duple račune.

Bez zalaženje u to da li sam u pravu povodom osnovanog raskida, Telekom nijednom nije ispunio sve uslove ZZP kako bi se odgovor na prigovor smatrao pravno validnim, nijednom nije odgovorio u roku, i problem nisu rešili bez da su obrazložili po kojim parametrima vide da je usluga funkcionalna i da se nesmetano koristi.

Dokle god je narodu ostvarivanje ugovorom i Zakonom zagarantovanih prava "isterivanje maka na konac", neće nam biti bolje, zapravo, biće sve gore.

Uživajte u "Der Process" i "1984", jer je Srbija upravo to postala.

A ja ću da nastojim da ostvarim Zakonom garantovana prava, i kaznu za sve koji krše Zakon.
[ n26 @ 06.11.2019. 13:50 ] @
Citat:
Milan Kragujevic:
Šta tebe briga gde je moj primerak


U prevodu - izgubio si ga pa ti sad drugi kriv.

Citat:
kada morate da mi izdate kopiju na zahtev.


A sta ako je i Telekom, isto kao i ti, izgubio svoj primerak? Zasto ti ne moras da cuvas svoj primerak a oni moraju? Gde to pise?

Nego vidi jednu stvar. Bio ja proslog petka u Ada Mallu da mi zamene karticu u Telekomu. Sistem nije radio. Seka koja je radila tamo se mucila nekoliko minuta i pitala me da li mi je problem da dodjem za 10-15 min. Ja joj se zahvalio i odem da prosetam malo po prodavnicama. Vratim se posle 15 min kod druge seke (prva bila zauzeta). Opet ista stvar, nesto sporo, nece, hoce, nece... i kazem ja da cu svratiti kasnije negde u gradu kad to bude proradilo i seka kaze: "Ma nema potrebe da se maltretirate, evo vama kartica, potpisite mi ovde, pa kada vidite da vam stara kartica ne radi vise to znaci da sam uspela da zamenim u sistemu i samo ubacite novu.".

Sve bilo zavrseno uz obostrani osmeh, bez nervoze, pametovanja sa bilo cije strane, svadje i galame. A ti si otisao tamo sa idejom da se svadjas i zato je takav ishod :)

A sto se Ratela tice, vidim da si nabrijan zestoko jer mislis da ce sad ne znam sta da se desi. A desice se da ce ratel tvoj prigovor da posalje Telekomu. Ovi ce da odgovore Ratelu i onda ce Ratel da posalje to sve tebi. I to je to.

E da, i ja sigurno radim za Telekom posto ti ne idem uz dlaku.
[ Java Beograd @ 06.11.2019. 13:51 ] @
Dobio si ti sigurno svoj primerak.

Ne možeš da očekuješ da do beskraja tražiš novi i novi primerak, iz čiste obesti, a da mi tebi svako malo štampamo ugovor.

Uostalom, svi ugovori su tipski, evo ti pa čitaj: https://mts.rs/Privatni/Korisn...a/Dokumenta-i-uputstva/Ugovori
Naštampaj sam kući, i upiši svoje ime u označena mesta i - to je to. Pišu sva prava i obaveze.

Jok, sad ćemo mi da kupujemo štampače samo da bi štampali ugovore dokonim nezadovoljnicima.
[ Java Beograd @ 06.11.2019. 13:55 ] @
Citat:
Milan Kragujevic: Ne radi se o kosmičkoj pravdi već o tome da nisu hteli da mi poprave internet....

Kako se popravlja mobilni internet?
[ Milan Kragujevic @ 06.11.2019. 13:59 ] @
> A sta ako je i Telekom, isto kao i ti, izgubio svoj primerak?
Onda je ugovor ništavan, odobre raskid, i svi srećni.

> A ti si otisao tamo sa idejom da se svadjas i zato je takav ishod :)
Dragi, nisam se ja svađao, šalteruša i šef-šalteruša se drale na mene kao gorile, a ja sam ih obavestio o svojim pravima, njihovim obavezama, i u miru otišao.

A u podnesku upućenom RATELu sam napisao ovo:
"Zatražio sam da se SIM kartica izda odmah, a aktivira kasnije, po prestanku problema “zahteva u toku”, na šta sam dobio negativna odgovor. "

> "Ma nema potrebe da se maltretirate, evo vama kartica, potpisite mi ovde, pa kada vidite da vam stara kartica ne radi vise to znaci da sam uspela da zamenim u sistemu i samo ubacite novu.".

Meni ta opcija nije ponuđena, čak ni na moje insistiranje.

> A sto se Ratela tice, vidim da si nabrijan zestoko jer mislis da ce sad ne znam sta da se desi.
Gde si stekao utisak da mislim da će bilo šta da se desi?

RATEL u pogledu komunikacija sa korisnicima može samo da posreduje u mirnom rešavanju neslaganja.

Međutim, prigovori se beleže, i druge službe u okviru RATEL-a mogu da utiču na Telekom kao operatora elektronskih komunikacija sveobuhvatno, usled velikog broja prigovora koji pristižu od korisnika.


[Ovu poruku je menjao espresso dana 06.11.2019. u 15:52 GMT+1]
[ Milan Kragujevic @ 06.11.2019. 14:04 ] @
Citat:
Java Beograd:
Dobio si ti sigurno svoj primerak.

Ne možeš da očekuješ da do beskraja tražiš novi i novi primerak, iz čiste obesti, a da mi tebi svako malo štampamo ugovor.

Uostalom, svi ugovori su tipski, evo ti pa čitaj: https://mts.rs/Privatni/Korisn...a/Dokumenta-i-uputstva/Ugovori
Naštampaj sam kući, i upiši svoje ime u označena mesta i - to je to. Pišu sva prava i obaveze.

Jok, sad ćemo mi da kupujemo štampače samo da bi štampali ugovore dokonim nezadovoljnicima.


> Dobio si ti sigurno svoj primerak.
Neosnovana tvrdnja, dokažite da sam dobio primerak pre nego što odbijete prigovor.

Kao što ste dužni da mi izdate SIM karticu na zahtev, pa mi nije izdata.
To što ste dužni da mi date primerak ugovora, ne znači da mi je primerak dat.

Tražio sam, jednom, da mi pošaljete, elektronski, kopiju potpisanog ugovora.

Odbili ste. Uputio sam prigovor na to da mi niste odgovorili u roku od 8 dana.

Šta se buniš odmah?


Citat:
Java Beograd:
Citat:
Milan Kragujevic: Ne radi se o kosmičkoj pravdi već o tome da nisu hteli da mi poprave internet....

Kako se popravlja mobilni internet?


To mene ne interesuje. Ako ne možete da popravite, dozvolite raskid ugovora.

A ne da vam plaćam uslugu koju nisam mogao da testiram (jer, znaš, nemate 4G prepaid kartice), da otkažem u roku od 14 dana od potpisivanja ugovora na daljinu, jer:
1. nemam primerak ugovora
2. nemam primerak odustanka od ugovora
3. u uslovima odustanka od ugovora na daljinu imate napisano sledeće: "Korisnik se odriče prava na odustanak od ugovora zaključenog na daljinu, tj. van poslovnih prostorija, u roku od 14 dana, ako: [...] otpečati paket koji sadrži računarski softver". Kako ste mi SIM karticu ugurali u kutiju od modema, a modem sadrži računarski softver, raskid u roku od 14 dana nije moguć.

Dakle, nisam mogao da probam uslugu, niti da odustanem.

Slao sam detaljne prigovore na kvalitet usluge, i zahtevao da se kvar ukloni. Niste hteli da uklonite.

Tražim raskid ugovora bez nadoknade štete za prevremeni raskid, jer USLUGE NE RADI I NE MOŽETE / NE ŽELITE DA JE POPRAVITE, i to ste odbili kao neosnovano.

Dakle, ako ste uspeli nekoga da prevarite da na slepo potpiše ugovor na 24 m, bez mogućnosti da testira uslugu, ispostavi se da usluga ne radi, ne popravite uslugu, i ne dozvoljavate raskid, taj neko koga ste prevarili mora vama da poklanja 2000 din mesečno naredna 24 meseca?

Može, ali u vašoj verziji države i pravosudnog sistema.
[ dr0id @ 06.11.2019. 14:36 ] @

Sto se tice Telekoma, sve najgore. Oni zagube i narudzbine/kupovine a ne prigovore (o robi na stanju i dezinformacijama u poslovnicama/call centru da ne pricamo). S njima samo u pisanoj formi ili jos bahatije i bezobraznije. Naravno cast izuzecima.

[Ovu poruku je menjao espresso dana 06.11.2019. u 15:54 GMT+1]
[ bakara @ 06.11.2019. 14:54 ] @
Da se ne bi dalje vrteli u krug i vrteli suplju pricu...zakljucavam.
[ espresso @ 06.11.2019. 14:56 ] @
Tema je očišćena i spremna za otključavanje u slučaju da se ima šta korisno dodati.