[ Predrag Supurovic @ 06.11.2019. 13:26 ] @
Interesuje me kupovina nekog inverterskog aparata za zavarivanje za hobi upotrebu. Nemam iskustva sa njima. Na šta treba obratiti pažnju prilikom izbora? |
[ Predrag Supurovic @ 06.11.2019. 13:26 ] @
[ TheSpiridon @ 06.11.2019. 13:49 ] @
Gledaj TIG aparate, treba ti mala boca za argon i inverter, tj. aparat. Koristi volframovu elektrodu i vari sve zivo, zavisi koju zicu koristiš. U jednu ruku ide pistolj sa elektrodom a u drugu zica po potrebi. Elektrode traju dugo, samo ne smes da diras uzarenu masu, nego 2-3 mm od nje.
[ glackop @ 06.11.2019. 14:19 ] @
Ma kakav Tig,samo co2 i nema potrebe ni za predznanje varijaca,npr Kruzb.
[ ZAS011 @ 06.11.2019. 14:44 ] @
Spiridone, 'oćeš Peđi i da držiš kurs kako se vari TIG postupkom i koje elektrode da koristi za koje materijale, kako se oštre prema vrsti varova, ...
CO2 je, k'o što napisa @glackop, idealan za početnike, jedino traži ČISTE površine koje se zavaruju. MMA je tu manje probirljiv Peđa, iznađi neki koji ne košta preterano i da na njemu ne piše da je 200A (ili tu negde), a pride monofazni ![]() Sve što nije skupo je Made in PRC. [ bakara @ 06.11.2019. 15:00 ] @
Pa nemojte siriti pricu...pedja je trazio invertorski jeftin uredjaj bar dajte savete sta treba da gleda i koji je najmanje los, a ne preporucivati nesto sto nije ni pitao.
Mislim da je potpuno jasno da ne ocekuje da kupi odlican profi uredjaj niti ima te afinitete. [ TheSpiridon @ 06.11.2019. 15:08 ] @
tig aparati su mali idu na ruku, co2 su veci i ograniceni na gvozdje i celik. Ako hoce hobi i da se zeza bolji je tig. A co2 ja imam sertifikat za co2. Jeste lako kad se covek uhoda. Mozda sam po svom nahodjenju rekao tig, jer ga nemam i treba mi, ali verio sam njime u firmi. Ni jedan drugi ne daje tako lep var, praktican i jak.
Uzivanje je koristiti ga. Samo neka nam kaze sta bi da vari. Tig moze da vari i aluminjumske folije iz paklice cigara, co2 ne moze. [ vucko47 @ 06.11.2019. 15:17 ] @
Ja za moje "ogromne" potrebe koristim cistokrvnog kineza. Mislim da se zove sil ili tako nesto, nije mi sad pri ruci da procitam tacan naziv. Mali aparatic, nema ga sta videti
![]() Kod co2 aparata treba obratiti paznju na mehanizam za guranje zice. To je kod "jeftinih" aparatica uradjeno slabo. Pocevsi od motorcica koji oce dusu da ispusti pa do stezanja zice i prenosa. [ ziki_the @ 06.11.2019. 15:30 ] @
Pedja, kupis najjeftiniji koji nadjes.
Veruj mi unutra su svi isti razne marke sam popravljao i sve isto. Mislim da uzmes obican elektro, imas neke verzije mini aparata manjih dimenzija mozda 10x20x25cm. Samo napravis pauzu izmedju elektroda i to je to. Cenovni rang od 60-80e Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|