[ magrinjo @ 06.11.2019. 17:46 ] @
Pozdrav svima,

nadam se da sam otvorio temu na pravom mestu, ako nisam, zamolio bih moderatore da je prebace gde treba.

Pre dva meseca sam podigao server, bazu i uploadovao fajlove projekta (odradjenog u .net core-u) na Azure, pa imam par pitanja, jer sam bas zbunjen.

1. Iako sam imao 5-6 dana aktivnosti na serveru, u smislu pozivanja API-a i slicno, stigao mi je mesecni racun od 45$, iako je tip naplate 'pay as you go'. Kako je moguce da kosta toliko za tako malo potrosenih resursa?
Koliko bi me kostalo tek da je aplikacija u potpunom radu, 00-24/365?

2. Azure nalog je free subsribed (ili kako da kazem, besplatna tj probna verzija) ali vidim da su uredno poslali Invoice za naplatu, iako pise da se 12 meseci koristi free. U cemu je trik?
[ mjanjic @ 07.11.2019. 18:04 ] @
Vidiš, ako si aktivirao Pay-as-You-Go, to više nije "free" nalog, nego se plaća po potrošnji resursa. Ti možeš sa jednim Azure nalogom da imaš više različitih pretplata... Zato, kad si postavljao aplikaciju, trebao si da odabereš pretplatu (subscription) koja je "free". Problem je što npr. za virtuelne mašine mora da se nalog aktivira korišćenjem kartice, ali su resursi besplatni do određene granice. Međutim, ako si za taj "subscription" na kome ti je aplikacija aktivirao "pay-as-you-go", onda ti naplaćuje sve.

Šta si to imao od aktivnosti, možeš da pogledaš negde tamo u izveštajima.
[ magrinjo @ 07.11.2019. 22:28 ] @
Da, u pravu si.

Trosak mi je bio App Service kao i SQL database.

Za app service sam nasao gde se "spusta" na free verziju, ali za SQL i dalje tragam po portalu.

Radim na manjoj web aplikaciji pa bi mi free varijanta bila ok, za produkciju bih svakako uzeo neki jaci paket. Da li preporucujes isto Azzure ili postoji i neko drugo resenje?
Godinama sam radio PHP, pa sam bio lisen muka sa Microsoft serverima.

Takodje, jos jedno pitanje... video sam da free verzija ima 60min / day compute... Da li to znaci ukupno 60min rada sa aplikacijom, u smisli pozivanja API-a i slicno?
[ mjanjic @ 08.11.2019. 09:38 ] @
Znam da studentske verzije imaju jednu MS SQL bazu besplatno... ako ti nije potreban odvojen SQL servis, mogao si za App da dodaš MySQL-in-App. Postojeće podatke iz druge baze možeš da uvezeš, ima i phpMyAdmin preko Kudu konzole (ako je Win hosting, ako je Linux, onda nema Kudu), ne znam kolike su razlike u performansama u odnosu na SQL server, ali za aplikacije sa manjim bazama nije problem.

Što se resursa tiče, tih 60 minuta CPU time je sasvim dovoljno za neki App koji ne ubija procesor, međutim imali smo iskustva da studenti npr. dodaju neki Wordpress plugin koji "jede" procesorsko vreme brže nego što ono realno protiče, pa npr. posle 20-30s kad se osveži strana sa podacima o trošenju resursa (Quotas), odjednom se 45 minuta pretvori u 48, i tako, na svakih 30s pojede par minuta, što je nelogično.

Za "Free" varijantu pored ograničenja od 60 minuta CPU vremena za period od 24h, ograničenje je i 3 minuta za period od 5 minuta (na kratko su u prvoj polovini godine bili uveli 3 minuta na 60 minuta, što je suludo, jer kad potrošiš tih 3 minuta, moraš da čekaš sat vremena, pa su vratili), što znači da ako ti App jede CPU vreme tako što konstantno zakucava procesor 60% ili više, onda ti pojede tih 3 minuta pre isteka 5 minuta, pa ti App ne radi do resetovanja kvote.

Pored ovih, kod "Free" varijante postoji i ograničenje u memoriji (1GB), međutim to ograničenje važi za sve aplikacije koje su pokrenute na "Free" pretplati, pa ako imaš 2 ili 3 App, pazi da ne pređu 1GB. Možeš imati više aplikacija, ali da ne budu aktivne istovremeno ili da u zbiru ne prelaze 1GB, inače će sve biti nedostupne.

Za protok podataka ograničenje je 165MB, a za File Storage 1GB.
[ magrinjo @ 08.11.2019. 10:16 ] @
Hvala na malom casu Azzure-a :)

Da li postoji neka alternativa za .net hosting, shared varijanta kao za PHP, ili pak preporucujes da se zakupi hosting bas na Azzure-u, za produkciju?
[ mjanjic @ 08.11.2019. 15:23 ] @
.net mora na Windows, osim ako je Core koji može i na Linux, a većina provajdera Win hosting tretira kao "pro", pa su cene veće. Uporediš cene, pa proceniš šta ti je bolje. Na Azure je App Service oko 55$ mesečno pa naviše, VM je tipa 8.17$ mesečno (jedno jezgro, 4GB ram), ali je sa SQL serverom 32-1100$ mesečno (32$ za SQL Web, a 1100 za Enterprise), sve zavisi šta ti treba.
Možeš da uporediš sa Amazon, Google, kao i sa klasičnim hostingom kod nekog od provajdera.

Prednost Cloud servisa je što možeš uvek da pređeš na plaćanje po utrošku resursa, jer ti možda tako više odgovara (npr. na kraju meseca ti treba više resursa jer kreiraš gomilu izveštaja, ali tokom ostatka meseca App zahteva poprilično manje resursa).
[ magrinjo @ 08.11.2019. 16:45 ] @
Da, ovo je .net core API... videcu onda da pojurim nesto jeftinije, s obzirom da je ova aplikacija cisto odradjena za mali broj ljudi, samim time nemam budzet da na godisnjem nivou izdvajam vise od nekih 200 eura :\
[ mjanjic @ 08.11.2019. 17:25 ] @
Čak se i ovde preporučuje Azure: https://www.reddit.com/r/dotne...ting_for_open_source_projects/
[ magrinjo @ 09.11.2019. 09:57 ] @
Hvala puno :))