[ inDesign @ 28.11.2019. 18:10 ] @
Pozdrav. Imam problema sa Macbook-om. Macbook je radio sasvim ok kada sam ga uzeo. Na njemu je bio instaliran Lion OSX. Odlucio sam zamijeniti HDD. Izvadio sam HDD koji je bio u njemu i stavio sasvim novi HDD. Stari HDD koji je dosao u Mac-u sam formatirao na windowsu i koristim ga kao disk za podatke. Znaci, njega vise nemam. Problem nastaje kada palim Mac. Komande tipa cmd+r, options, cmd+options+r... ne reaguju. Sve sto dobijem nakon minut cekanja je ikona mape (foldera) sa upitnikom. Kreirao sam USB boot instalacije sa 4 5 razlicitih OSX i nista se ne desava. Ubacim USB, pokrenem Mac, pritisnem tipku option i sve sto se pojavi je ikona mouse-a. Nema diskova, nema boota, nema nicega... Da li postoji neki recovery software za windows sa kojim mogu vratiti obrisane podatke sa diska koji je dosao u mac-u ili neko zna kako rjesiti ovaj problem. Hvala.
[ mjanjic @ 28.11.2019. 20:47 ] @
Kako da vratiš ako si ih "pregazio" podacima na Windows-u? Navodno postoji takav softver, ali ga imaju samo FBI, CIA, NSA... zato i postoje oni programi koji po nekoliko puta ili desetina puta vrše snimanje preko sektora na kojima hoćeš da ukloniš neke bezbedonosno (ili po nekom drugom pitanju) osetljive podatke.

Samo da proverim da li sam dobro razumeo:
- stari (originalni) disk si izvadio, preformatirao ga, i koristiš ga na Win mašini za podatke;
- novi disk si (POTOM) ubacio i instalirao na njemu OSX, ali on neće da se butuje (kako treba);

Ili si ipak stari disk klonirao na novi?

Da li se tako desilo odmah nakon zamene diskova i instalacije/kloniranja OSX-a, ili ti je OS radio neko vreme na novom disku?

Prvo što može biti problem je da nisi dobro povezao kablove pri zameni.
[ inDesign @ 29.11.2019. 12:44 ] @
Stari disk je na pc-u, formatiran i koristim ga za podatke.Novi disk sam stavio u MAC i nista se ne desava. Upalim MAC, cuje se zvuk paljenja, sivi ekran, gdje bi se trebale pojaviti opcije, bootaj sa tog i tog diska... nisam uopste nikako uspio pokrenuti instalaciju. Sve sto dobijem je ikona mape/foldera sa znakom upitnika. Kablova nema. Disk se samo izvadi/stavi u utor.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 29.11.2019. 12:54 ] @
A kako si napravio instalacioni USB?
Ti njega ustvari treba da vidiš, ne taj novi HDD koji si ubacio, jer je instalacija sistema (u prevodu, nešto što može da se bootuje) na nekom USB sticku, je li tako?
[ bojan_bozovic @ 29.11.2019. 13:07 ] @
Uopste nemas OS na kompjuteru? Problem je tvoj, ako hoces da napravis OSX butabilni usb sa Apple sajta treba ti instaliran Mac OSX.

https://applehint.com/t/downlo...0-15-original-all-versions/376

Skini iso.
Skini unetbootin da njime napravis butabilan usb

https://unetbootin.github.io/

Pobaj na napravis butabilan usb sa tim iso, i boot sa usb.

Uputstvo https://unetbootin.github.io/#other

Javi sta je bilo.

Mozes i da narezes dvd, ako imas rezac, i da njime startujes instalaciju.
[ inDesign @ 29.11.2019. 13:15 ] @
-V-O-Y-A-G-E-R- tako je! napravio sam bootabilan usb putem nekoliko razlicith tutorijala. Koristeci Transmac. Koji pripremi particiju za mac, pripremi instalacione fajlove... vrlo je jednostavno. Ubacim usb u mac, pokrenem mac, drzim option/alt key i tada bi trebaloda se pojavi taj usb sa kojeg mogu pokrenuti instalaciju ali ga nema. Probao sam 3-4 razlicita usb stika, potpuno nova, probao sam pripremiti usb sa 2-3 razlicita osx isto se nista ne desava...
[ inDesign @ 29.11.2019. 13:18 ] @
bojan_bozovic pa sad mislim da drugi mac nije neophodan jer ima dosta softvera za win sa kojima se to moze odraditi. Svakako cu probati i na drugom mac-u da napravim bootabilan usb, a probacu da narezem dvd to jos nisam probao.
[ bojan_bozovic @ 29.11.2019. 13:25 ] @
inDesign

Probaj prvo preko windowsa ako nemas drugi Mac. I sa iso i sa dmg pa softverom poput transmac. Mozda je ipak problem do usb
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 29.11.2019. 14:02 ] @
Da, definitvno treba probati taj USB na drugom Macu i potvrditi da je problem u njemu, jer se čini da jeste.
[ inDesign @ 29.11.2019. 14:06 ] @
znaci da probam napraviti bootabilni usb na drugom mac-u? ili da probam pokrenuti instalaciju sa tog usb-a na drugom mac-u?
[ bojan_bozovic @ 29.11.2019. 14:12 ] @
Probaj sta ti je lakse prvo. Ako nemas Mac, probaj iz Windowsa, i sa iso i sa dmg da pravis usb, i pokreni instalaciju na tom kompjuteru koji je bez os.
Valjda ce da upali!
[ mjanjic @ 30.11.2019. 01:17 ] @
Pročitaj ovde https://support.apple.com/en-us/HT204323 sekciju "If Disk Utility can't repair your startup disk".

Mada, znam da Mac-ovi mogu da blokiraju pri butovanju ako interni disk nije ispravan. Da li si ti proverio taj "novi" disk na drugom računaru i da li si 100% siguran da je ispravan? Da ipak nije bilo bolje klonirati stari disk na novi pa raditi ažuriranje OS-a?

A nisi napisao koliki je kapacitet tog "novog" diska, jer možda ploča ne podržava taj disk koji si stavio (kapacitet i drugi parametri).
[ Milan Kragujevic @ 01.12.2019. 00:40 ] @
Može i Mac OS X Snow Leopard u VMWare na Windows-u pa onda prosleđivanje USB-a u VM, a iz VM se najnormalnije skine odgovarajući macOS/Mac OS X koji podržava navedeni MacBook i upiše na USB. Tako sam ja radio restore OS-a na MacBook Air-u koji nije uspevao da skine OS kroz Internet Recovery jer je moj Internet imao problem da pristupi Apple server-u za Internet Recovery u tom trenutku...

BTW, Internet Recovery nije dostupan na Mac računarima starijim od 2010 (uz upgrade firmware-a), odnosno 2012 (bez potrebe da se upgrade-uje firmware). https://support.apple.com/en-ca/HT202313
[ inDesign @ 01.12.2019. 18:12 ] @
Upravo postavljam virtualnu masinu pa cu da javim sta se desava. Reci mi jos samo, preko Terminala kreiram USB sa butabilnim Mac OSX?
[ inDesign @ 02.12.2019. 19:08 ] @
Dakle, nasao sam drugi Mac i jednostavno kreirao butabilni USB i instalirao OS X bez ikakvih problema. Nakon dugo vremena i nakane da se prebacim na Mac, moja zelja za ovim americkim sra*** je prosla. PC tacka! Hvala svima na trudu i ponudjenim rjesenjima. ES RULES!
[ mjanjic @ 03.12.2019. 08:20 ] @
Pa na taj Mac možeš da staviš i Win, ali ako se dobro sećam 32-bitni, jer 64-bitni ne može da butuje, odnosno mislim da može, ali uz poprilično zezanja.

Mi imamo nekoliko iMac-ova iz 2008/2009, na jednom smo stavili Win i radi sasvim OK :)

Mada, svakako stoji da je kupovina takvog novog kompa da bi se na njega instalirao Win čisto bacanje para. To je "porez" za one kojima treba softver koji postoji samo za MacOS.