[ mali preduzetnik @ 02.12.2019. 21:17 ] @
Već duže vreme planiram otvoriti ovakvu temu.
Mislim da ima mnogo toga oko čega bi mogli diskutovati ...

Za početak pitanje, zašto uopšte biti (mali) preduzetnik ? ( ne govorim o velikim preduzetnicima koji imaju po više desetina zaposlenih ...)

Biti neko ko mora da razmišlja o poslu i nekoliko sati dnevno POSLE radnog vremena , ili radi po 10 ili 12 sati dnevno
neko ko se pribojava svake osobe sa odelom i kravatom plašeći se da je inspekcija koja uvek može pronaći razlog za kaznu
neko ko samostalno zaradjuje i nije na teret državi, neko ko AKTIVNO puni državnu kasu radio- ne radio,
neko ko nema načina da štrajkuje, neko ko se odriče mnogih stvari u životu da bi uložio u posao kojim se bavi
i tako dalje i tako dalje ...

Pod uslovom da se bavimo nekim poslom koji ima minimalnu potražnju na tržištu,
moje pitanje je : Koliko bi trebalo da iznosi neka prosečna NETO zarada MALOG preduzetnika ??

Mislim da u ovom trenutku prosečan preduzetnik u Srbiji ne može da dostigne prosečnu platu u radnom odnosu ili javnom sektoru !!!

http://www.cekos.rs/prose%C4%8...de-plate-septembar-2019-godine

Mislim da mnogi preduzetnici (koji rade sami bez ijednog zaposlenog ) ne mogu da dobace cifru od 500 eura čiste zarade, i kako vreme prolazi biće sve veća razlika izmedju prosečnih plata u Srbiji i zarada malih preduzetnika.

.....

Zašto onda uopšte biti preduzetnik ?
Da li iščezavamo kao dinosaurusi ?
Treba li da svi tražimo posao kod drugih ?

Pozdrav svima

[Ovu poruku je menjao mali preduzetnik dana 02.12.2019. u 22:28 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao mali preduzetnik dana 02.12.2019. u 22:29 GMT+1]
[ mali genije @ 02.12.2019. 21:33 ] @
Evo ti kratak info iz prve ruke,iod nekog ko je radio kratko u firmi.Kad je video da ga gluplji od njega moze zezati,,,otisao u privatnike :-)
Ako si pametan i odgovoran imaces fleksibilno radno vreme i slobodnog vremena uvek..
Sto se tice zarade,koliko radis toliko ces i imati,kvalitet istrajnost i upornost posle izvesnog vremena daju dobre rezultate :-)

***Mislim da mnogi preduzetnici ne mogu da dobace cifru od 500 eura čiste zarade*** Za ovo ti mogu potvrditi da gresis,meni toliko ode samo na gorivo mesecno..

Za osobe u odelima i kravatama se ne brines ako radis posteno svoj posao..
Eto ukratko
[ mali preduzetnik @ 02.12.2019. 21:41 ] @
Mali genije,

Ne kažem ja da nema malih preduzetnika koji lepo zaradjuju ...
( isto nisu retka radna mesta sa platom preko 1000 eura za dobrog stručnjaka ...)

Pretpostavljam da živiš i radiš u nekom od većih gradova u Srbiji !
U unutrašnjosti nije baš tako sjajno.
[ mali preduzetnik @ 03.12.2019. 06:42 ] @
Da ipak malo preformulišem pitanje iz prvog posta.

Kolika bi minimalna neto zarada preduzetnika trebalo da bude u odnosu na sadašnje plate
da bi uopšte imalo smisla samostalno raditi, odnosno na kom iznosu je crvena linija ispod
koje ne treba ići.
[ bojan_bozovic @ 03.12.2019. 07:06 ] @
Crvena linija za koga? Nekoga ko moze da nadje posao? Ili za nekoga ko ne moze? Prvi moze da bira, drugi bogami nema mogucnost izbora, ili ce da radi ili da gladuje.
[ Matroz @ 03.12.2019. 07:37 ] @

Koliko bi sadasnjih africkih plata plata u Srbiji trebalo da zaradi mali preduzetnik, mesecno?

U drzavi sa evropskim cenama i Zimbabwanskim platama to pitanje nema smisao.
[ mjanjic @ 03.12.2019. 08:16 ] @
U nakim srednjim piljarnicama (nazvanim marketi) neki već imaju blizu 50k dinara platu (oni što rade kao neki šefovi, tj. rade sa fakturama, trebovanje robe i sl., ali priskoče u pomoć i običnim radnicima oko slaganja robe, na kasi).
Vozači koji razvoze robu u malo ozbiljnijim firmama tipa Nelt-a i sličnih sa određenim bonusima imaju preko 50k. Ima onih koji rade privatno za te firme, jer nekada ima toliko naručene robe da ne mogu njihovi kombiji da razvezu, pa angažuju privatne preduzetnike koji robu razvoze svojim kamionom. U toj varijanti kažem da bez 1000€ čiste zarade mesečno nema računa cimati se sa papirologijom i neizvesnim angažovanjem i prihodima.
Za privatnika je 2-3 sata čekanja na red za istovar i prijem robe u supermarketu izgubljeno vreme, za onoga ko prima platu to je "ladovina", jer ako bi svu robu brzo isporučio, uvalili bi mu još jednu turu tog dana, a na kraju meseca bi dobio bonus od 3-4k za kilometražu ili vrednost isporučene robe.


Isto važi za bilo koji posao, koji ne traži neka specijalna znanja.

Međutim, kad su u pitanju "preduzetnici" koji se bave nekim dobro plaćenim zanatom, tu je priča malo drugačija. Znam pojedine koji u BG zarade do 2000€ mesečno. Naravno, kad jednom uradiš dobro posao, dobiješ besplatnu reklamu pa te zovu po preporuci, i što više radiš, imaš sve više posla.

Oni koji su "pametni" i ne znaju da urade posao kako treba, nego isfušere radove i još objašnjavaju vlasniku objekta kako bolje ne može, dobiće negativnu reklamu, imaće sve manje posla, pa će morati da rade za nekog posrednika - naravno za manje para, a onda će im biti krivi političari, Srbija, EU, Rusija, i ko im sve padne na pamet.
[ Matroz @ 03.12.2019. 09:00 ] @
Citat:
Znam pojedine koji u BG zarade do 2000€ mesečno.

Ja ne znam te pojedine.

Ja znam da vecina ima platu manju od 400 Evra a to je africka plata u sred Evrope i cemu prica
i blebetanje o crtama.


[ mali genije @ 03.12.2019. 21:20 ] @
Citat:
Matroz: Ja ne znam te pojedine.


Kad budes imao vremena provozaj se do Panceva da te upoznam sa njih nekoliko na prvu loptu ..Tih 2000 nije neka lova za ozbiljnog majstora koji radi
svoj posao odgovorno i kvalitetno,naravno za to je potrebno dosta zrtvovanja odricanja rada i muke.....A da budem iskren u ovoj zamlji je mnogima tesko da mrdnu dupe..Mislis da je u EU bolje...zahebao bi se, isto to treba i tamo
[ mali preduzetnik @ 04.12.2019. 08:38 ] @
Verovatno ima preduzetnika koji zaradjuju i više od 2000e, ali moje pitanje nije bilo koliko se maksimalno može zaraditi.
Ja i dalje pitam koliki je taj minimalni iznos ispod koga nema smisla raditi privatno, a pod uslovom da možemo pronaći neki posao.

Izgleda da je Bojan Bozović na žalost ipak u pravu.
[ Predrag Supurovic @ 04.12.2019. 09:09 ] @
Minimalni mesečni tropkovi za paušalca su oko 300 do 500 evra. Dakle koliko god da prihoduješ oduzmeš to i onda gledaš koliko ti ostaje.

Ako ideš na lični zaradu onda troškovi mogu da budu nešto manji ali je mnogo zezanja oko vođenja knjiga i obično moraš da angažuješ knjigovođu.

Najveći problemje test samostalnosti koji uvode od 1. januara, zbog koga se praktičnone isalti biti preuzetnik, ne zbog tropkova nego zbog prven nesigurnosti, jer su kriterijumi takvi da nikad ne znaš kad će da te pogode, a i preduzetnici postaju nepoželjni za veliek firme, jer zbog tog testa i one ulaze u rizik pravne nesigurnosti i potencijalno ogromnih troškova.