[ vujkev @ 07.12.2019. 16:16 ] @
Zdravo,

Hteo bih da podesim IPTV STB u udaljenoj prostoriji, a da pri tom u toj istoj prostoriji zadržim i 1Gb/s mrežu (deljenje kabla na dva kanala nije opcija jer gubim 1Gb/s protok). Do prostorije je provučen jedan 1Gb/s kabl i mreža funkcioniše super (drugi kabl ne može da se provuče).

Pokušavam da podesim svičeve (na obe strane imam TL-SG108E) da to proradi, ali ako proradi IPTV izgubim vezu ka internetu (lokalnum uređajima mogu da pristupim). O mrežama imam neko osnovno znanje koje očigledno nije dovoljno. Do sad sam probao sledeće:
- Aktivirao "Port based VLAN" i postavio port 8 u VLAN 2 na oba sviča (IPTV port 3 iz rutera je uboden u port 8 sviča)
- Aktivirao "802.1Q VLAN" i postavio port 8 u VLAN 300 na oba sviča. Probao sam da stavim port i kao Taged i Untaged i ne radi ni u jednom slučaju. VLAN 300 sam video da je podešen kao VLAN za port 3 na ruteru
- ostavio svičeve po defaultu bez podešavanja VLAN-a i iptv je proradio, ali nisam imao izlaz ka internetu. Pristup lokalnoj mreži je radio

Kao ruter koristim HG8245Q2 (optički Telekomov)

Siguran sam da ovo može da se namesti, samo kako :(

Hvala unapred.

Ako zatreba WAN konfiguracija IPTV je


WAN konfiguracija Interneta je
[ vujkev @ 08.12.2019. 13:13 ] @
Delimično sam uspeo da napravim da radi.

Sad se pojavio novi problem sa slikom na TV koji se manifestuje tako što slika posle 15-ak sekundi počne da secka i na kraju STB prijavi grešku. Kad promenim kanal sve funkcioniše 15-ak sec i sve iz početka.

Konfiguracija VLAN-a


Konfiguracija PVID


Oba sviča su isto konfigurisana.

Može li se nešto uraditi u vezi ovog problema?

Poz.
[ vujkev @ 08.12.2019. 15:45 ] @
Moraću češće da postavljam pitanja ovde, jer posle par dana mučenja kad god ovde postavim pitanje odgovor nađem expresno brzo (sa ili bez vaše pomoći) :)

Rešenje je isključivanje IGMP Snoopinga na svičevima. Ne znam koliko je to pametno ili ne, ali za sad radi. Ako imate bolji predlog kako podesiti svičeve stojim na raspolaganju da probam.

Hvala svima koji su razmišljali na ovu temu.

Poz.
[ bane_Tech @ 12.02.2020. 00:05 ] @
Nisam bas totoalno skapirao sve sto si napisao gore, ali vidim da si nesto uspeo da uradis.

Evo mog problema, valjda je isto to sto ti pokusavas. Na slici je konfirguracija koju zelim da ostvarim. Uskoro prelazim sa SBB na Telekom i dobicu telekomov ONT ruter umesto modema od SBBa. Ideja mi je da kroz mrezu koju sada imam ne dodajem nikakav novi kabal, vec da kroz mrezni kabal proguram i net i iptv do dva dodatna TVa.

Kako da setujem Telekomov ruter da mogu da prosledim net & IPTV zajedno kroz postojeci kabal i da u dve dodatne sobe samo IPTV STB steknem u switcheve? Ko ima Telekomov ruter zna da su dva LAN porta (2,3) samo za IPTV, a dva (1,4) samo za net.

[ vujkev @ 12.02.2020. 20:55 ] @
Koliko vidim ovo je isti problem koji sam ja imao.
Ispod je moje stanje i kako sam povezao/konfigurisao, a podešavanje VLAN-a imaš u mojoj prethodnoj poruci. Ne zaboravi da isključiš IGMP snooping.
Telekovom ruter ne treba ništa dodatno da se podešava.

Moje stanjePredlog kako bih povezao kod tebe


Dakle ukratko;
- moraš da imaš 2 kabla od ONT-a do SG105 u sobi 1
- u sobi 1 portovi 4 i 5 treba da imaju ista podešavanja vlan-a kao za port 1 kod mene.
- ostale dve sobe portovi treba da imaju ista podešavanja kao i kod mene, s' tim da port 5 bude u vlan 300 (a ne 8 kao kod mene). Prebacio bih da u sobi 3 STB bude u poslednjem portu čisto zbog "standarda"

Srećno.

zaboravih da dodam:
- u sobi 1 port 1 i 3 treba da bude podešen kao kod mene port 2
- u sobi 1 port 2 treba da bude podešen kao kod mene port 8
[ bane_Tech @ 13.02.2020. 19:34 ] @
OK. Jedno mi nije jasno. Vidim da i ti imas istu vrstu switcheva, unmanaged, samo sa 8 portova. Kako onda upravljas portovima na switchevima?
Moja prvobitna ideja je bila zapravo da telekomov ruter kompletno bridzujem i da sve ide na moj... al' dobro. Takodje je bila ideja da ne moram uopste da uvodim nigde novi kabal.
[ vujkev @ 13.02.2020. 19:50 ] @
108e i 105e su upravljivi

Uputstvo: https://static.tp-link.com/201...6_Easy%20Smart%20Switch_UG.pdf

Možda i možeš da bridžuješ telekomov ruter, ali to nikad nisam radio i ne znam kako dalje da podesiš mrežu.
[ bane_Tech @ 13.02.2020. 19:59 ] @
Ne radi link.
[ vujkev @ 13.02.2020. 20:17 ] @
Sad proverio i radi

ES skraćuje adresu pa nemoj da selektuješ tekst nego samo klikni na link.

[ bane_Tech @ 13.02.2020. 20:40 ] @
Radi. ok. Da li treba da svaki switch direktno kablom povezem na PC da bi ga menadzovao jer ovako preko cele mreze ih ne pronalazim ( 192.168.0.1. )?
[ vujkev @ 13.02.2020. 20:50 ] @
Iskreno ne znam. Mislim da ima neka app na tp link sajtu sa kojom možeš da nađeš/konfigurišeš svičeve ako im ne znaš IP adresu, ali mislim da je najlakše da povežeš PC i da im promeniš IP adresu
[ ksrele @ 08.07.2021. 21:40 ] @
Malo cu da ozivim ovu malo "stariju" temu ali bolje tako nego da otvaram novu.

Naime, i ja cu se uskoro susresti sa istim problemom kao sto i vi imate (da kroz jedan kabel proguram internet i IPTV) jedina je razlika sto je kod mene glavni ruter Mikrotik a glavni switch je "glup" tj. unmanaged.

Moja konfiguracija je sledeca: telekom optika -> telekomov media converter -> mikrotik -> glavni switch -> udaljena kancelarija gde jedan PC mora imati internet i mora da se postavi STB za IPTV.

Cuo sam se sa ljudima iz Telekoma i rekli su mi da ce mi pustiti IPTV kroz optiku ali ce ga setovati na neki VLAN a onda ce i internet morati setovati na neki drugi VLAN (sada internet nema VLAN).
Moja zamisao je da na Mikrotiku na portu koji ide ka glavnom switchu podesim da ima samo jednu VLAN mrezu, onu koja nosi internet, i da je untagovana tako da svi uredjaji i dalje imaju neomatan pristup internetu kroz glavni unmanaged switch.
Kabel koji ide ka udaljenoj kancelariji bih spojio direktno u drugi port na Mikrotiku i na njemu bih pustio obe VLAN mreze da su tagged (to se valjda zove "Trunk port" ako se ne varam) a u udaljenoj kancelariji bih kupio neki mali managed switch i podesio da je jedan port tagged za obe mreze (opet Trunk port) u koji bi isao kabel koji dolazi od Mikrotika, drugi port bi bio untagged za jednu VLAN mrezu (recimo za net za PC) a treci untagged za drugu VLAN mrezu (IPTV za STB).
Nemam bas puno iskustva sa VLAN-ovima pa zato ovako javno pitam da li je ovo izvodljivo kako sam ja zamislio? Podrazumevajuci da cu se snaci sa VLAN-ovima unutar Mikrotika

Obzirom da mi je ova lokacija prilicno fizicki udaljena od mog trenutnog mesta boravka voleo bih ako bih uspeo nekako da ne idem fizicki tamo vec da sve resim remote pristupom a taj mali switch bih kupio tu gde jesam i setovao kod sebe i onda nekako poslao na tu lokaciju da ga samo ukljuce u struju i povezu kablove kako im objasnim.


[ DynDNS @ 09.07.2021. 22:07 ] @
To je to. Lepo si opisao.

Eventualno da i na udaljenu lokaciju postavis mikrotik umesto managed svica. Dobices i wifi.