[ mihajlo.hrin @ 22.12.2019. 14:28 ] @
Imam IPTV na Beotelu do nedavna je radio kako treba, e sad uveće od 21do 23 otprilike slika i ton se koči i tako par minuta ide par ne, šta bi to moglo da bude?
[ gilopile @ 22.12.2019. 14:38 ] @
Najverovatnije slab protok. Mozda si dosta udaljen od centrale, pa ne moze ni tih 4mb stabilno da izvuce koji je rezervisan za IPTV.
Najbolje je da kontaktiras podrsku da dodju na lokaciju i premere jacinu ADSL linije, protok... i sve ostalo od opreme.
[ Milan Kragujevic @ 23.12.2019. 05:23 ] @
Neka proveri speedtest u trenutku kad loše radi, i naravno restart STB-a u tim momentima.

Speedtest preventivno sa uključenim STB i bez STB-a, i može da okači parametre modema sa http://192.168.1.1/ (user i pass su "admin" ili prazna polja), treba DSL Status.

Podršku neka zove odmah, 011 4255 155 (https://www.beotel.net/onama/kontakt), i prijavi problem uz što više detalja i saradnju sa agentom call centra (dakle, kao BAŠ traže "ugasite i upalite dok ste na vezi pa probajte", neka to uradi).

Obavezno provera telefonskog kabla u kući (ako je neki dugačak koji ide kroz par prostorija) da li je od skoro oštećen, tipa zgažen, nagnječen, itd.

Ovo važi ako je DSL usluga preko telefonske parice, ako je WiFi onda samo podršku zovi, drugo nema, eventualno baci pogled na antenu da li nie otpala sa krova ili se okrenula u nepovoljnom smeru (ako jeste, isto zovi podršku, ne diraj sam)*

* Ovo se desi ako nisu koristili metalne šelne nego plastične vezice, pogotovu one za unutrašnju upotrebu, koje od izloženosti suncu počnu da se raspadaju i antena opadne ili se okrene u nekom manje povoljnom smeru, "been there seen that".
[ mihajlo.hrin @ 29.12.2019. 08:46 ] @
Probao sam sve i koči i dalje na kraju zvao sam Beotel pa mi poslali TP-link, i dalje uveće koči slika pa sam ih zvao i poslaće mi i dodatak za IPTV i videću šta će biti.
[ mihajlo.hrin @ 02.01.2020. 16:36 ] @
E sad sam dobio i postavio sve novo aparaturu, a još je gore. Naime ne da se koči slika od popodneva već mi i interneta nema piše da je povezan ali nema pristup internetu nakratko ali više puta. Ali pomoću programa za merenje brzine dobio sam da mi je preuzimanje 8-9-10 Mb/s a po ugovoru treba da je 20 Mb/s (pristupna brzina) ako je to ista stvar znači da mi je duplo sporiji možda se zato koči, šta da radim sada?
[img][/img]
[ Milan Kragujevic @ 02.01.2020. 16:42 ] @
Pošalji parametre modema.

http://192.168.1.1/ ili http://192.168.0.1/

user: admin ili prazno
pass: admin ili prazno

(probaj sve 4 kombinacije user i pass)

Nađi nešto tipa DSL status i screenshot-uj i okači ovde.
[ mihajlo.hrin @ 02.01.2020. 17:33 ] @
Izvinite ali ja sam u 60-tim godinama pa ne razumem ovako skraćene reći (Nađi nešto tipa DSL status i screenshot-uj ) ako imate volje to morate malo za nas starije da pojasnite.
[ Milan Kragujevic @ 02.01.2020. 17:57 ] @
Pa iskreno ne mogu nešto posebno da pojednostavim.

Napišite mi tačan model rutera TP-Link koji Vam je poslao Beotel.

Zatim, kliknite na oba linka i recite koji Vam otvara stranicu za Login, a koji ne radi, pa ću dalje napisati korak po korak ilustrovano šta da mi pošaljete.

DSL status je stranica koja prikazuje status DSL veze. DSL je skraćenica od Digital Subscriber Line, to je način korišćenja Interneta preko telefonskih žica. Stranica status će prikazati vrednosti signala na osnovu kojih ću moći da Vam napišem šta da kažete Beotel-u kako bi problem rešili.

Screenshot je radnja pritiskanja dugmeta Prt Scr ili Print Screen na tastaturi. Zatim pokrenite MS Paint, pritisnite CTRL + V, i sačuvajte kao neki fajl.

Fajl okačite ovde na forumu ili na nekom servisu za čuvanje slika.
[ ademare @ 02.01.2020. 18:24 ] @
Savet broj 1 . bi bio da se Ne koriste Pod provajderi , kao sto je Beotelnet !

Sav xDSL i IPTV je Telekomov ! Oni preprodaju Beotelnet-u i ostalima , a oni kasnije to preprodaju korisnicima !

Zasto koristiti vise ruku i posrednika , kada je na Izvoru najcistija voda !

Podprovajderi cesto se sluze takvim stvarima da imaju vecu Agregaciju nego sto to radi Telekom ! Na primer ako Telekom X kapaciteta raspodeli na Y korisnika , podprovajderi cesto znaju da bi zaradili vise da X kapaciteta raspodele na Y+N korisnika , a da razliku stave u dzep .

Ovde je klasika . Kada je udarni termin koriscenja interneta , popodne - vece , vecina korisnika koristi net i to prevazilazi ukupno dostupne kapacitete za te korisnike ! IPTV je specijalni vid interneta , gde Box obradjuje dobijene podatke dobijene preko interneta i prikazuje ih kao TV .

Ne znaci da kod Telekoma mora biti bolje , ali ako je u krajnjem slucaju isto , to je to i ne moze bolje , ovako uvek ostaje sumnja da moze bolje .
[ Milan Kragujevic @ 02.01.2020. 18:38 ] @
Prvo parametri pa onda moze da se diskutuje oko toga da li preprodavac opterecuje link. Ako je DSL link los, sto verovatno jeste, nece biti bolje ni kod svetog Telekoma.
[ gilopile @ 02.01.2020. 19:29 ] @
Rekoh ti, losa linija, slab signal. Nema pomoci ukoliko to ne rese, jer ti ne mozes da izvuces ni 20mbps svog neta, a verovatno nestabilno i tih 4mbps rezervisano za IPTV.
Ruter povremeno izgubi pppoe konekciju i da ponovo uspostavi treba i do nekoliko minuta i u to vreme ne mozes ni TV da gledas ni da surfas.

Mozda moze nesto da se odradi kroz profile, da se pojaca down, a oslabi UL...Da odrade jos neka podesavanja ili smanje brzinu na 10, mozda ce da se stabilizuje koliko toliko.
[ Milan Kragujevic @ 02.01.2020. 19:40 ] @
Beotel ne može verovatno ništa da uradi sa svoje strane a iskreno i da mogu ne bi hteli. Zato sam predložio da čovek okači sliku parametara, pa bih mu rekao šta da napiše Beotel-u na mejl, pa oni onda Telekomu.

Telekom setuje parametre linije, i najverovatnije mogu da stavite INP 0/1, Interleave Depth 100/1000, Interleave Delay 1/8.

Na ADSL2+ i 2.5km to daje 18000/800 kbps stabilno, ali je custom profil koji nemaju "na klik" već treba da izmućka glavom neko od inženjera i podesi.

U selu mi je tako bilo podešeno i radilo je ekstra dok su gurali priču da nema VDSL2 portova. Kasnije na VDSL2 je urađen običan Fast/Fast sa 20478/2048 kbps i radi kako treba uz ~300 grešaka na 200 sati konekcije.

To može isključivo Telekom da setuje, i to najviši nivo tehničke službe (ne podrške), a to Beotel šalje grupno kao radni nalog, dakle kad se "nakupi" dovoljno smetnji na više brojeva onda Beotel šalje Telekomu zahtev da se to sredi i ako imaju neku telemetriju iz modema, ako ne onda Telekom "na slepo" to radi.

Ti procesi traju par meseci, zbog toga treba uzimati kod "najčistijeg izvora".

Što se tiče agregacije, ovakvi problemi se ne javljaju ako je preopterećen L2 link reseller provajdera. Telekomov link između centrale i daljeg Interneta je generalno nezagušen, problem je što reseller može da ima loš L2 link, pa im sav saobraćaj ka Internetu ide sporo, dok je link korisnik <-> telekom <-> podprovajder sasvim čist.

Garantovano je loša linija, nema svrhe izmišljati toplu vodu dok se ne vide parametri.
[ Milan Kragujevic @ 02.01.2020. 19:49 ] @
Sada gledam ovaj screenshot speedtest-a sa https://www.umrezen.in.rs/speedtest/ :Koliko vidim tu je brzina 10.96 MB/s (87.68 Mb/s) za download i 0.75 MB/s (6 Mbps) za upload.Na istom ovom speedtest-u meni ispisuje 58.22 Mb/s (dakle malo b, tj. megabit u sekundi), što ukazuje da Mihajlo ima Beotel VDSL paket od 100/10 Mbps jer je njemu ispisalo u megabajtima u sekunti (MB/s, veliko B).

Ako je to brzina iz paketa, tj. ako se ne varam oko interpretiranja rezultata, najbolje rešenje je da se spusti na 30/4 Mbps ili čak 20/1 Mbps (ADSL2+) ako brzina nije bitna, ako jeste onda 50/8 Mbps.

Garant je Beotel rekao Telekomu da stave 100/10 Mbps link, a parica može da progura 30/4 Mbps (od ovih Beotel paketa, jer je upload preslab za 50/8 Mbps, ako Beotel hoće mogu da stave 50/4 Mbps, zavisi od njih) i sada to pravi problem.

Brzina sama po sebi je više nego dovoljna za 4K streaming, dakle o običnom SD OTT streaming-u nema potrebe diskutovati, problem nije brzina nego stabilnost veze.

Sada me još više interesuje da vidim parametre modema. To je jedini način da se "sazna" stvarno stanje linije.
[ calexx @ 02.01.2020. 19:59 ] @
Ovi testovi zavise od mnogo sitnica pa ih ja ne uzimam zdravo za gotovo. Naročito ako je u pitanju IPTV koji vuče određeni link a ne zna se ni da li nešto radi u pozadini, da li torenti vuku, da li se gleda yt, da li su i komšije zakačene pa se i oni zabavljaju ... pored parametara modema bi bilo dobro da se detaljnije opiše šta je sve povezano i šta radi.
[ Milan Kragujevic @ 02.01.2020. 20:03 ] @
Mene najviše interesuje da li je MB/s greška ili je stvarno MB/s... Meni je na istom tom testu bilo u Mb/s, a brži net trenutno nemam da proverim da li "samo" pređe u MB/s.

calexx, ako ti nije problem, odradi speedtest sa ehe-njet optike: https://www.umrezen.in.rs/speedtest/ i napiši jel MB/s ili Mb/s.
[ calexx @ 02.01.2020. 20:11 ] @
Stvarno je, može u podešavanjima da se izabere jedinica pa su i Mb i MB u ponudi. Zaboravio sam da pomenem da je kod testova bitan i server jer nije isto kada se meri prema provajderu i prema serveru u Alabami ili Džakarti. Tu ima mnogo mogućnosti da negde zapne a ping se proporcionalno povećava. Gledao sam ponudu servera, deluje mi da ima najviše brazilskih a exe nisam video, mada mi je možda i promaklo.
Meni deluje da ovde i nije toliko loše, možda nešto troši link pa zato televizija secka ... i obrnuto. Pa ako je brzina knap za tu paricu, začas počne štucanje.
[ Milan Kragujevic @ 02.01.2020. 20:21 ] @
Mislim da ipak nije stvarno, kad je MB/s to je prikazano kao MiB.

Ovo je loše odrađen prevod, imam posrbljen Firefox gde mi ispisuje kao MB/s šta je zapravo Mb/s, dakle linija je loša.

[ mihajlo.hrin @ 05.01.2020. 09:08 ] @
Evo konačno da nešto odgovorim ako sam dobro shvatio pitanje. Model rutera TD-W8901N, stranicu mi otvara ,,admin" i ovo ako sam dobro shvatio
[ calexx @ 05.01.2020. 09:30 ] @
Sada je jasnije, imaš 10/1 a ionako može nešto malo brže što znači da je linija loša. Test pokazuje neku realnu brzinu a u toj priči kombinacija sa IPTV teško da može da radi kako valja. Na granici je da uopšte radi.
Ako je ovako od nedavno, možda su nešto čačnuli ili prevezali pa je signal oslabio. Ako je ugovor na 20Mbps (ADSL ili VDSL?) u svakom slučaju moraš da tražiš da oni dođu i reše problem.