[ donrile86 @ 23.02.2020. 13:39 ] @
Pozdrav svima.
Nadam se da nisam pogresio temu, ako jesam izvinjavam se i neka me moderatori isprave.
Naime, hteo bih da pitam sve da li se iko ikada bavio refakcijom akcize na evrodizel za firmu? Postoji neki pravilnik sta je sve potrebno da bi se ostvarilo pravo na refakciju akcize na evrodizel, ali zanima me da cujem necije misljenje ko se stvarno time bavio? Kako se tacno prikuplja dokumentacija, koja sve tacno dokumentacija, kako se pravilno popunjava onaj obrazac REF-T...itd. Raspitivao sam se i u poreskoj upravi gde sve ovo treba da se preda, ali niko mi nije dao neki precizan odgovor.

Hvala svima ko moze da pomogne.
[ pctel @ 23.02.2020. 19:18 ] @
Po kom osnovu trazis refakciju? Taksista? Grejanje? Imas brod? Poljoprivreda? Jesi li procitao korisnicko uputstvo na sajtu poreske uprave? Jesi li procitao pravilnik za ostvarivanje prava na refakciju? Koje konkretne nejasnoce imasuodnosu na ono sto pise?
[ donrile86 @ 23.02.2020. 21:53 ] @
@pctel pozdrav.
Izvinjavam se, nisam do kraja objasnio problem. Prema onome sto pise u pravilniku i uputstvu moj osnov spada u onaj deo o javnom prevozu lica i stvari. Jesam, procitao sam i jedno i drugo, ali sam samo hteo da cujem nesto konkretno od nekoga ko je sve to prakticno uradio i dobio na kraju resenje od poreske uprave.
Tamo pise da je jedna od potrebnih stvari neki izvestaj o potrosnji goriva za prethodnu godinu. Kolicinu potrosenog goriva verovatno pravdam sa racunima, a kako pravdam kilometrazu koju su presla vozila?
[ pctel @ 24.02.2020. 08:31 ] @
Moja firma nije bila registrovana za prevoz lica i stvari u... Sad zaboravih kojoj instituciji. Znaci, ne APR, nego potom konkurises za licencu za prevoznika, moras ispunjavati neke uslove, broj i starost vozila, radionica, inzenjer, tehnicari - taj deo znam samo povrsno i izvinjavam se ako znas bolje od mene, samo napominjem za slucaj da si to prevideo. Ja samo naslucujem da nisi dobio tu licencu, jer da jesi, imao bi ugovorom angazovano lice za te poslove koje sve to zna bolje od mene, pa ne bi pitao na forumu. Imao bi tahografsku evidenciju sa brojem predjenkh km i kolicinom potrosenog goriva, putne naloge za vozila i svu tu hrpu dokumentacije po registratorima.

Ja sam se konkretno bavio akcizom za grejanje, jer za grejanje mozes dobiti oko 40 dinara po litru, a za transport samo 2,5 dinara po litru, pa ne znam isplati li se sva peripetija za te sitne pare. Pre svega, proveri da li sve radis na "belo" ili neke transporte ne prijavljujes, jer doci ce ti inspekcija, videce da imas milion litara potrosenog goriva za 2 miliona kilometara naplacenog prevoza, a nijedan kamion ne trosi toliko i eto kazne vece od iznosa povracaja. Ukoliko ti dokumentacija nije 100% uredna, ukoliko svaki kilometar i litar nije iskazan na putnim nalozima i fakturisan naruciocima, onda ti je jeftinije da zaboravis refakciju.
[ donrile86 @ 25.02.2020. 14:41 ] @
Moja firma ima resenje za obavljanje javnog prevoza lica i stvari za sva vozila koja se koriste u tu svrhu i tu nema problema. Mislim da ne mora biti neko posebno lice angazovano ugovorom jer sve te evidencije ja vodim. Imam i sve racune za gorivo koje je kupljeno i svi su plaćeni. To je bitno jer pise u pravilniku da mora da se prilozi i dokaz da je svo gorivo placeno. Imam i sve taho listice gde se vidi predjena kilometraza, ali nemam bas sve putne naloge jer po zakonu za teretna motorna vozila putni nalog nije obavezan!? Ne znam da li ovo moze da mi napravi problem.

E sad... Nije mi jasno ni ovo iz pravilnika tj dokumenti koji moraju da se priloze:

4)
izveštaj utroška derivata nafte za prevozna sredstva koja učestvuju u javnom prevozu u kvartalu za koji se podnosi zahtev i
5)
otpremni dokument, odnosno drugi izveštaj utroška derivata nafte za prevozna sredstva koja učestvuju u sopstvenom prevozu derivata nafte.

Jel ovo moze biti neka moja licna evidencija ili je ovo neki zvanicni dokument?
[ pctel @ 26.02.2020. 17:51 ] @
E, pa ne mozes tako gorivo da kupujes po pumpama, to ti nisam rekao. Gorivo narucis od nis, oni ti doteraju na adresu, samo pripremis cisternu od najmanje 1000 litara. Uz to dobijes i racun sa iskazanim iznosom akcize, kao i otpremnicu koja je dokaz da je gorivo isporuceno na adresu na kojoj je firma registrovana. Mislim da od njih dobijes i potvrdu da si platio. Nadji na google nis veleprodaju, pozovi i naruci, reci da ti pripreme sve za refakciju, dobijes predracun, platis i dobijas sve na adresu za par dana, oni takve klijente za refakciju imaju po ceo dan i znaju sve bez greske sta treba da pripreme.

Citat:
5)
otpremni dokument, odnosno drugi izveštaj utroška derivata nafte za prevozna sredstva koja učestvuju u sopstvenom prevozu derivata nafte.

Ovo samo za uvoznike derivata nafte. Za tebe nista.

Ja naravno ne znam da ti kazem koja konkretno evidencija, jer kao sto sam pomenuo moja firma nije nudila usluge prevoza.
Ako si pripremio da na svakoj fakturi imas kalkulaciju potrosnje goriva i da se to slaze sa kilometrazama sa putnih naloga, da imas kontinuitet kilometraze i putnih naloga, da nemas nigde rupa u kilometrazi i fantomskog predjenog puta, da ti je potrosnja svuda u granicama normalne - onda ces ti bilo koji papir koji ti daju da popunis za 10 minuta.
[ donrile86 @ 27.02.2020. 20:03 ] @
Ne, ne nabavljam ja gorivo po pumpama vec sve kroz veleprodaju. Ovlasceni distributeri mi dovoze kolicine od 10-20 hiljada litara na adresu. Imam racune i otpremnice, taj deo je u redu.
Citat:
4)
izveštaj utroška derivata nafte za prevozna sredstva koja učestvuju u javnom prevozu u kvartalu za koji se podnosi zahtev

Onda se ovo odnosi na mene, jel?

E vidis sad... Uglavnom imam sve sto se tice kilometraze, putnih naloga i ostalo... Ali imam po neku ovu rupu u kilometrazi... Jel to ozbiljan problem ako je rupa od nekoliko km?
[ pctel @ 28.02.2020. 12:49 ] @
Ne, naravno da nije, to je tako u opisu poslovanja.
[ donrile86 @ 03.03.2020. 22:27 ] @
Pa, dobro... Onda i nije sve tako crno.
Reci mi jos nesto... Kada se popunjava onaj obrazac REF-T, za koju kolicinu goriva se trazi povracaj? Za onu koju sam kupio ili za onu koju sam stvarno utrosio?