[ Queen_M @ 04.03.2020. 09:25 ] @
Pozdrav svima.
Zamolila bih za pomoc u vezi dodavanja prostora na sistemsku C particiju.
Koristila sam Disk management, Win 10 je u pitanju.
Sa D particije sam odvojila 50Gb koje sam htela da dodam C particiji ali mi je, kad odem na C particiju, opcija Extend volume neaktivna.


Na koji način mogu da prosirim C partiju?
Hvala unapred na pomoci.
[ valjan @ 04.03.2020. 09:51 ] @
Disk management iz Win10 dozvoljava samo skidanje sa kraja i dodavanje na kraj particije, za ovakvu operaciju kakvu ti hoćeš da izvedeš treba ti neki od specijalizovanih alata, na žalost većina su komercijalni (plaćaju se), onaj koji znam da je besplatan a može da završi ovakav posao je Easus Partition Master, možda još neko zna za neki.
[ bachi @ 04.03.2020. 11:40 ] @
Na stranu što je njoj C particija fizički na kraju diska koliko vidim. :(

Idi desni klik da D particiju pa na extend kako bi vratila stvari kakve su bile.

Posle preko https://www.partitionwizard.com/free-partition-manager.html

Bi mogla da završiš posao, ALI, najpre bekapuj podatke na externi hard disk / drugi računar i možda da ti pomogne neko ko je stručan, pošto vidim da pišeš iz Ratela, možda imate administatora tamo.
[ calexx @ 04.03.2020. 12:53 ] @
Nekad davno se smatralo da je particionisanje destruktivan proces a promena particija nije bila moguća bez brisanja i formatiranja. Onda se pojavio Partition Magic koji je okrenuo priču na drugu stranu, kasnije ih je kupio Sony pa ugasio. Danas ima bezbroj programa za rad sa particijama ali uvek važi pravilo da je rizično i da je dobro napraviti bekap pa raditi. Ne mora da znači da mora ali za svaki slučaj, ako nešto pođe kako se ne očekuje.
Ja koristim gparted, mada nije problem da se nađe neki windows program. U principu je nebitno jer je bolja varijanta da se podigne neki live sistem i odatle reparticioniše, ne da se c: menja ako je startovan taj windows.

Ostaje pitanje kako i zašto je c: na kraju harda, vidi se još nešto ispred d: što znači da je sistem radio neko ko nije baš na ti sa ovim.
[ SASA M. @ 04.03.2020. 13:13 ] @
https://www.partitionwizard.co...-merge-unallocated-spaces.html

Summary :
merge unallocated space

Want to merge unallocated space in Windows 10 to make full use of the disk space or solve low disk space issue? This post will show you two cases: how to merge two unallocated spaces (3 situations) and how to add unallocated space to C drive in Windows 10 without losing data.
[ Zlatni_bg @ 04.03.2020. 14:21 ] @
Nisam bas jak u administraciji win os-a, ali mislim da desetka ne dozvoljava da se boot drive extenduje. Znam da sam ja davno pokusavao i odustao, formatirao ceo disk kako mi treba i odradio fresh reinstall.
[ valjan @ 04.03.2020. 14:44 ] @
Ja odradio shrink D particije pa proširenje C particije na Win10 nekoliko puta u novijoj istoriji, ali nikad iz Win10-kinog Disk Managera, nego upotrebom spec. alata kao što već rekoh, tako da nisam primetio da desetka nešto ne dozvoljava, rade sve te mašine još uvek kako treba...
[ mjanjic @ 04.03.2020. 14:49 ] @
Misliš na Boot ili sistemsku particiju?

Sistemska može da se menja, radio to i kod Win7 i kod Win10 i nije nikakav problem. Samo, ja držim RecycleBin uvek prazan, ne znam da li to možda pravi problem (jer je "prostor" rezervisan za Recycle na kraju particije), ali kažem da sam radio proširenje sistemske particije bez problema - zadnji put pre nešto manje od 2 meseca, kad sam za komp na poslu klonirao sistemsku particiju sa HDD-a na SSD, pri čemu je particija ostala iste veličine, pa sam naknadno iz Windows-a proširio sistemsku particiju na ceo SSD.
[ Queen_M @ 06.03.2020. 07:43 ] @
Hvala svima na predlozima.

Ostaje misterija kako i zasto mi se C particija nalazi na kraju diska.

Opcije su mi da probam sa nekim specijalizovanim sw za particionisanje sa mogucnoscu da se nesto pokarabasi ili da radim format C: i Jovo nanovo.
Odlucila sam se za varijantu 2 - formatiranje hdd i ponovno particionisanje - em ce particije biti kako treba em ce instalacija biti svezija.
[ calexx @ 06.03.2020. 09:04 ] @
To je najbolje rešenje ako je moguće, ako nema problema sa instalacijom raznih programa i slično. Mada će formatiranjem ionako da se sve pokarabasi, u svakom slučaju će posle toga da bude čista instalacija. Nemoj opet da napraviš premalu particiju, ostavi malo više rezerve da se ovo ne ponovi. ;)