[ Zlatni_bg @ 08.03.2020. 18:33 ] @
Pozdrav,

Zapoceo bih ovu temu kao neku "bazu" servisa koje razni provajderi daju bez vremenskog ogranicenja krajnjim korisnicima. Znamo da 3 najveca provajdera imaju godisnje triale, i to prilicno jake, ali ovde bih voleo da diskutujemo samo o "always free" resenjima koji vrede necemu i ne isticu dok se TOS ne promeni.

---

Za pocetak bih spomenuo Google Cloud Compute Engine (VPS) gde je f1 micro instanca uvek besplatna. Istini za volju, dobije se 0.6GB RAMa i 0.2vCPU, samo u US regijama (Iowa je najbolja iz Srbije), i ograniceno je na 1GB outbound (egress kako oni zovu) transfera. Po meni je super za neki unificirani DB server, jeste da se ne dobije puno IOPSa i da nije ultra-brz (HDD se koristi, SSD nije free, 30GB HDD je free) ali za neke manje baze je skroz okej. Moguce je i hostovanje nekih manjih web aplikacija, ali preporucujem CDN za vecinu stvari, kao i GitHub IO za hostovanje asseta. Znaci, za sve gde je 1GB outbounda dovoljno je okej.

Dakle, always free mikro VPS.

Ne budite sebicni, ajde da napravimo unificiranu bazu :)
[ Zlatni_bg @ 08.03.2020. 18:33 ] @
Rezervisao bih drugi post na temi gde bih mogao da editujem spisak free servisa koji mogu da pomognu developerima.
[ Zlatni_bg @ 08.03.2020. 18:38 ] @
Druga stvar - Heroku. https://www.heroku.com/dynos

SaaS za web i druge aplikacije, znaci mozemo reci "hosting servis" ili kontejner hosting, kakogod. Licno ga koristim za par projekata i skroz okej radi. Free verzija je jako mocna i moze da se progura SSL uz par caka. Dobra za PHP/Laravel, NodeJS... DB je malo zeznut za podesiti, mislim da PostgreSQL moze da se progura free, znam da ja koristim to kod njih i da radi nativno jer ga forsiraju. I ako ne moze, uz spoj sa Google Cloud f1 micro koji moze da hostuje DB, dobija se kompletan hosting aplikacije koja koristi VPS. Odlicna integracija sa GitHubom.

edit: Sad sam se setio, PGSql je free ako se poveze CC sa nalogom. Po meni, sjajna solucija.
[ Zlatni_bg @ 08.03.2020. 18:51 ] @
Sto se AWSa tice, kapiram da je Lambda najkorisnija ali nazalost zbog jezika u kojim programiram nije najbolji izbor i malo je cimanje podesiti. Recimo da je mozemo porediti sa Herokuom, ali bih voleo da drugi podele iskustva s istom. Google Cloud nudi Cloud Functions sa 5GB outbound protoka pa je AWSov pandan verovatno bolji.

Takodje, AWS nudi najvecu NoSQL bazu, DynamoDB, velicine 25GB i drugih limita koje je tesko prebiti. Ostali provajderi nude dosta manje. SQL bazu nisam video sem kod IBM-a (to jos uvek nisam isprobao) a da je free kao zaseban servis.

Molim za komentare o servisima o kojima znam manje, pa da polako sklapamo listu. I izvinjavam se sto nabijam postove, ali trenutno verovatno malo ljudi prati ovaj podforum a voleo bih da tema zivne.
[ Panta_ @ 09.03.2020. 16:10 ] @
Google Colab - Za one kojima treba free GPU/TPU:
Code:
!nvidia-smi

Mon Mar  9 16:09:15 2020       
+-----------------------------------------------------------------------------+
| NVIDIA-SMI 440.59       Driver Version: 418.67       CUDA Version: 10.1     |
|-------------------------------+----------------------+----------------------+
| GPU  Name        Persistence-M| Bus-Id        Disp.A | Volatile Uncorr. ECC |
| Fan  Temp  Perf  Pwr:Usage/Cap|         Memory-Usage | GPU-Util  Compute M. |
|===============================+======================+======================|
|   0  Tesla K80           Off  | 00000000:00:04.0 Off |                    0 |
| N/A   34C    P8    26W / 149W |      0MiB / 11441MiB |      0%      Default |
+-------------------------------+----------------------+----------------------+


Na https://free-for.dev/ ima raznih free servisa, pa kome šta treba. ;)
[ Zlatni_bg @ 09.03.2020. 19:30 ] @
Odgovor zlata vredan :) Hvala puno, nadam se da ce se jos neko javiti sa jos servisa. Pre 10 godina ni obican ssh shell nalog nije mogao da se dobije, sad nema cega nema. Bukvalno u manjim projektima (pogotovu open-source ili non-profit) nema ni potrebe da se placa bilo sta za app u skoro bilo kojoj tehnologiji.
[ Zlatni_bg @ 09.03.2020. 23:24 ] @
Upravo uzeh da isprobam Oracle VM. Iako nude svoj linux, za prvo testiranje sam odabrao CentOS. Takodje iako daju 250EUR kredita za mesec dana, vise gledam sta moze da se koristi na duze staze, zato sam i pokrenuo ovu temu. Ispostavlja se da iako ovaj e2.1 ili kako se god zvao VM sa 1GB RAMa i 1 jezgrom (pise tamo negde 1/8 jezgra, verovatno je kao kod google clouda sa f1 micro) ide EPYC server sa HT, pa OS vidi 2 jezgra :)

E sad, sta biste preporucili od benchmarka za linux cli? Prvenstveno bih da vidim kakve su CPU performanse, disk i mrezu cu lako. Inace, iako pise da je mreza 480Mbps, izvlacim 48Mbps, 10x nize. Znaci ne MBps nego Mbps. Ali ako zaista daju 10TB transfera, nemam nista protiv.
[ obsidian11 @ 15.03.2020. 20:25 ] @
Let Google be your friend . :)

Ali vecina ovih ne prihvata recimo prepaid/gift kartice, takodje oracle i ibm su mi, iz meni nepoznatog razloga, odbijali kartice..

A i na ove sam naletio ali cisto sumnjam da je ovo pouzdano:
Code:
http://vpswala.org/
http://ohosti.com/vpshosting.php
https://gratisvps.net/ (??? ovo mi bas djeluje kao neki scam)
https://my.letscloud.io/sign-up/
https://developer.rackspace.com/
https://www.cloudsigma.com/ (probao sam, cigani)
http://ezywatch.com/freevps/
https://yellowcircle.net/
https://www.ctl.io/free-trial/
https://www.apponfly.com/en/
https://sadd.io/
https://www.accuwebhosting.com/vps-hosting/windows/free-vps
https://vpserver.com/ (7 dana trial, probao nisu losi, mada stave hold od $1)
https://www.clubvps.com/
https://upcloud.com/ (probao, onako, otvoreno im je svega par tcp portova, imaju neki firewall)


Ako jos zna neke neka doda, sharing is caring. :)
[ Zlatni_bg @ 30.03.2020. 16:46 ] @
Iskreno, ovde sam ciljao vise "always free" servise u temi. Znaci ono sto ostaje zauvek, ne sto daju na 12 meseci i slicno. Negde mi je dovoljan jedan servis ili VPS za projekat, ne bih voleo da moram da radim kompletnu migraciju na drugog provajdera posle toga. Iako je sve ovo bas "low level", vidim da je Oracle-ov VPS prilicno dobar, radio sam benchmarke, moze da hostuje i jace projekte. Problem je eventualno bw speed, iako pise da je brzina 470Mb/s, ja izvlacim 48-50Mb/s preko cli-speedtesta. Znaci ne megabajta nego megabita. Trenutno sam uzeo guglovu f1 micro za DB hosting zbog eggressa od 1GB, na oracle podigao 2 servera da im vidim mogucnosti, a CD radim na Heroku i njihov PostreSQL ili eventualno f1 micro guglov server. Ovo je naravno za male projekte, uglavnom igranje. Mada kad se skupe svi ovi servisi zajedno, napravi se lepa infrastruktura.
[ anon70939 @ 31.03.2020. 11:55 ] @
https://aws.amazon.com/free/?a...&awsm.page-all-free-tier=1

Ovde ti je spisak always free aws servisa.