[ SASA M. @ 09.03.2020. 18:33 ] @
Dakle, napravio sam neku tabelu sa par celija u kojoj treba da se unesu samo brojevi koj se kasnije koriste za neko prosto racunanje... Problem je da mi najvishe odgovara funkcionalnost onakava kakva ima kada se u celiju unesu brojevi kao kada je celija formatirana kao "general".
U celiju treba da se unesu celi brojevi i decimale. Npr.
1
10
11
123
1234
12345

1.1
1.12
1.123
1.1234

0.1
0.12
0.123
0.1234

Naravno i ostale kombinacije brojeva u ovakvim oblicima.

Problem nastaje kada se greskom unese tekst ili nesto slicno, naravno matematicka operacija ne moze da se obavi. Jos veci problem je kada se umesto tacke za decimalu koristi zarez. Onda se naravno unos menja na datum i vreme. Probao sam fajl na drugom racunaru gde je tastatura na srpskom i tamo je jos veci problem. Tamo radi zbog tog podesavanja bolje kada se unosi sa zarezom, a sa tackom menja vrednosti u celiji. Kod mene sa eng. tastaturom, obrnuto.

Da li moze da resi ovo da se ponasa isto na drugom racunaru i da se moze uneti samo broj u ovakvim oblicima koje sam dao kao primer?

Pokusao sam da drugacije formatiram celiju, ali sa "number" moram da definishem koliko decimala zelim, a to mi ne ogovara jer ili isece vishak ili zaokruzi, a i neku put treba uneti sa 1, 2, 3 ili 4 decimale.

Pokusavao sam neke primere sa net-a, ali nisam bash uspeo da dobijem dobar rezultat. Naleteo sam mozda na jedan primer koji ume da uradi ovo kako mi odgovara, ali to zahteva da se u jednu celiju unese broj, a formula to transformishe u neku drugu. Nisam uspeo da je nateram da unos promeni u okviru iste celije...
Jedan od priblizno najjednostavnijih resenja koji mi je davao ok rezultat pod "custom"je #.## ili npr #.### itd ali kada se unese ceo broj on se zavrshi sa tackom. Probao sam jos neke kombinacije sa specijalnim znacima ali bez rezultata. probao i neke primere sa "conditional formatting" ali moje znanje nije veliko ovde i nisma imao puno uspeha.

Hvala unapred!


[ djoka_l @ 09.03.2020. 19:01 ] @
Formatiraj kolonu kao number, pa uradi align left...
To možeš ili na ribonu, ili na format column, imaš tab alignment.

Ispravka / format general, ne number, pa onda alignmnent left
[ SASA M. @ 09.03.2020. 20:13 ] @
Probao sam, ali ne vidim sta dobijam time. Ne znam da li stavim "number" sa vishe decimala, ali u toj varijanti bih trebao opciju da onda sakrijem nule koje excel sam doda za onoliko koliko je decimala izabrano. Iskreno, malo mi je shasavo da se ovako unese ceo broj, a excel dodaje nule, mozda bih razume kad postoji decimala, ali za ceo broj ne.
[ djoka_l @ 09.03.2020. 20:36 ] @
Ispravio sam se, treba GENERAL.

[ SASA M. @ 09.03.2020. 20:51 ] @
Jesam, razumeo sam te... ali kazem ne dobijam puno, ne vidim razliku kada je levo ili desno i jos uvek moze da se pogresi i da se stavi zarez umesto tacke i obrnuto (u zavisnosti od racunara). Ko i tekst.
[ Jpeca @ 10.03.2020. 09:41 ] @
Format što je djoka_l pominjao može da bude dobra kontola da li je unesno Excel prihvatio kao numerik. Ako je general (default) kad se ispravno unese numerik poravna se desno, a ako je nespravno (, umesto . i obrnuto) onda je levo.

Za bolju kontrolu možeš da koristiš validaciju u opsegu unosa: Data > Validation
Tu definišeš da li očekuješ ceo ili decimalni broj i opseg unosa. Ukoliko je unos neispravan pojaviće se poruka o grešci koju možeš da kontrolišeš na tabu Error Alert.

I dalje postoji problem ako se unese pogrešan decimanlni separator (. umesto , ili obrunuto) Excel će to prihavatiti jer je i datum numerik (pod uslovom da je opseg odgovarajući). Međutim ako si podesio format numerik sa određenim brojem decimala u toj koloni, biće jasno da unos nije ispravan.

Za dodatnu kontrolu mogla bi da se napravi neka custom formula koja bi vršila validaciju vidi Metod 2
[ SASA M. @ 10.03.2020. 14:42 ] @
To da, ali ako postavim kako je predlozeno sve sto se otkuca ostaje levo. Za validaciju sam probao neke primere, probacu opet cim prestane da me boli glava od excela. N epoznajem najbolje sintaksu u excelu, obican sam korisnik.