[ sasabcp @ 13.03.2020. 21:28 ] @
Pozdrav, uselio sam u stan koji je " 2-žični " , nema žuto zelene . U malu kupaonicu sam doveo novi vod sa tri žile za bojler . Kuhinji sam doveo na sve utičnice žutu . Instalacija sa cijevima tako da sam provukao žutu u komplet kuhinju na sve utičnice . Problem je u velikoj kupanici , tamo ne mogu doć sa žutom do bojlera . Pregledavajući razvodne kutije vidio sam zbilja debelu žutu (možda i 4 mmkv) koja ide iz kupaonice . Otvorio sam revizijska vrata i vidim da je zašarafana na nogu od metalne kade . Taj vod ide na razvodnu kutiju i tamo se na sabirnici sojuzuje sa žutom od elektre i sa svim plavim vodičima . Moje pitanje je : mogu li tu žutu koja je izjednačavanje potencijala u kupaoni spojiti na zemlju bojlera . Na ploči je spojit na FI sklopku koja štiti kupaonice i kuhinju . Ili moram vuć extra žutu od ploče na bojler . Imače zatečeno stanje je bilo katastrofa , oba bojlera su bila bez nulovanja , samo plava i crna . Znam da je i nulovanje loše ali da je probio grijač bilo bi svašta .
[ emiSAr @ 14.03.2020. 11:45 ] @
Objekat vjerovatno radjen oko 1970 godine.
Ta zica za izjednacavanje potencijala je 6 mm2. Ako ces ugradjivati diferencijalnu sklopku-FID ima smisla uvoditi PE provodnik.
U razvodnom ormaricu ako ugradis FID sklopku PE provodnik (zuto zeleni) vezes prije ulaska faze i nule u FID na nulu-plavu prema ED.-
Na bojlerima je najvjerovatnije plava-nula vezana i za kuciste bojlera. Dovodjenjem PE provodnika tu vezu nule i kucista bojlera moras raskinuti
da bi FID vezan kao navedeno mogao reagovati na struju curenja.-

pOz
[ sasabcp @ 14.03.2020. 12:59 ] @
Hvala na odgovoru Da , 1972 . Kupaona je remontirana 1979 tako da je neka kutija sa sabirnicom mvjerovatno ispod umivaonika zazidana. Instrumentom sam gledao otpor kada-slavima umivaonika i nije baš da su spojene . Kada je metalna ali sad sa plastičnim odvodom . Radijator je tu odmah ispod umivaonika moram ostrugat boju da vidim otpor . Bilo bi dobro da su te tri stvari izjednačene ipocinčane-kada i grijanje . Koliko sam te razumio žuto-zelenu sa kade ne dirat i ostavit je na ploči na sabirnici plavih i vući novu žutu do bojlera . BTW dva bojlera su bila na 2,5 mmkv ali bez nulovanja .