[ blaki @ 21.03.2020. 13:37 ] @
Pozdrav svima,

Molio bih ovde od ljudi koji ovu problematiku bolje poznaju mišljenje i odgovor na dva pitanja:

1. U jednom materijalu naše obrazovne institucije u temi "Server administracija (Windows Server 2012)" i NJ "Konfigurisanje servera" navedena je i sledeća tvrdnja:
citiram:
"Datum i vreme su jako bitni za komunikaciju na mreži. Ukoliko se vremenska zona, a samim tim i datum i vreme dva računara na mreži razlikuju, sve su prilike da će imati probleme u međusobnoj komunikaciji ili komunikaciji sa ostalim računarima."
završen citat.
Ovo me dovelo u dilemu. Ja sam bio ubeđen da je važno da sat bude tačan u smislu minuta i sekundi , a da zavisno od vremenske zone, na svakom serveru ili klijentskom računaru je onoliko sati koliko je to međunarodno dogovoreno u određenoj vremenskoj zoni i da to serveri (posebno mail serveri) automatski preračunavaju?

Po ovoj tvrdnji ispade da u jednoj WAN mreži koja obuhvata, karikiram, računare u Srbiji i Japanu i oni u Japanu moraju biti podešeni na UTC +1???

2. Verovatno se ne bih ni javljao u vezi tog prvog pitanja da gledajući nešto oko vremenskih zona ne nađoh i podatak (o ovome nisam imao pojma) da postoje i vremenske zone na pola sata? Npr. UTC -4:30 (Venecuela) , ima ih još. Pretpostavljam da je i ovo obuhvaćeno automatskim preračunavanjem, sada samo (za ljude) malčice kompleksnijim, samih servera?

Hvala unapred na odgovorima.

blaki.
[ Branimir Maksimovic @ 21.03.2020. 13:52 ] @
Ne znam za Windows, ali svaki Linux server ima GMT time i Local time. Serveri se sinhronizuju po GMT time.
[ Zvezdan @ 21.03.2020. 13:59 ] @
UTC je baš ono što mu i ime kaže, koordinisano univerzalno vreme. Ti si ovde na UTC +1 (na satu ti je 14:56) onaj u Japanu na UTC+9 (na njegovom satu sad piše 22:56) , ali je UTC isti obojici i on je 13:56. Pogledaj npr. timeanddate.com
A ovo za vreme i mreže jeste tačno, verovatno ti u knjizi piše i zašto. (kerberos, razmena poruka i sl.) Računari ako nisu sinhronizovani na tačno vreme imaju neko svoje vreme koje zavisi od njihove baterije, temperature i čega li već i to može dovesti do mrežnih problema.
[ bachi @ 21.03.2020. 14:12 ] @
Blaki, sve ti je rečeno u prethodnim porukama. Nije bitna vremenska zona i normalno je da se ona razlikuje, bitno je UTC vreme i ono treba da bude isto, odnosno bez većih odstupanja. Neki servis ima određenu toleranciju, a neki nultu.
[ blaki @ 21.03.2020. 15:01 ] @
Hvala svima na odgovorima. Jasno i razumljivo objašnjeno, naučih suštinu.

Pozdrav,

blaki