[ gm2004 @ 24.03.2020. 21:39 ] @
Pozdrav,

otvorio sam doo, ja jedini zaposleni, pa me interesuje da li neko zna kako ja sebi mogu da odredim zaradu? Npr, u mom poslu, ja radim recimo 45 dana, pa ne radim 2 meseca, pa radim 2 meseca, pa ne radim 3, itd.

Jedno resenje je da sebi odredim minimalac, pa da cekam kraj godine da podignem novac kao dobit. Dve mane:
- pare su dostupne tek na kraju godine
- sledece godine si duzan da placas akontacionu dobit
- placen porez na dobit, umesto da deo tog poreza ide u penzioni fond (u vidu zarade)

Drugo resenje je da sebi dajem zaradu. Da li ja mogu tu zaradu da odredim svakog meseca drugaciju, u zavisnosti koliko sam ja (firma) zaradio?

Primer isplate zarada:

januar - radio - ostvaren prihod u tom mesecu (naravno, odvojio i novac za ostale troskove)
februar: nisam radio - minimalac
mart: nisam radio - minimalac
april: radio - - ostvaren prihod u tom mesecu = zarada

Da li je ovo izvodljivo? Ja ne mogu da znam kada i koliko cu da zaradim, pa da to rasporedim na 12 meseci,

Recimo da je to nesto kao kada trgovacki putnici rade od %. Kad ja radim, zarada prati prilive u firmi, kad ne radim - minimalac.
[ djoka_l @ 24.03.2020. 22:07 ] @
Na zaradu od 30.000 plaćaš državi 17.500 dinara poreza i naknada.
Na dobit od 30.000 plaćaš državi, kroz porez na dobit firme i porez na dividendu 9.600 dinara. (15% porez na dobit, pa na ono što stvarno isplatiš, 20% poreza).
Pa sad ti vidi šta ti se više isplati.

A dobit možeš da isplaćuješ više puta, ne samo jednom godišnje.
Doprinosi na platu rastu sa povećanjem plate, na primer, na platu od 60.000 porezi i doprinosi su 37.700 (a ne duplo više nego na platu od 30.000).

Ali najbolje da nađeš knjigovođu, pa da ti on lepo objasni...

Imaj u vidu da ćeš sa platom od 30.000 teško dobiti kredit u banci, dozvoljeni minus u iole većem iznosu itd.
Naravno, jednom kada odeš u penziju, ako dotle ne bude sve puklo, itekako ćeš osetiti razliku.
[ djoka_l @ 24.03.2020. 22:19 ] @
Još neki legalni načini da umanjiš porez na dobit firme:

Ako kupiš kompjuter, nameštaj, automobil, sve to je trošak onoliko koliko iznosi stopa amortizacije pa se time smanjoje dobit.
Ako uzmeš kola na lizing, sve što platiš je trošak i umanjuje dobit.
Ako kupiš poslovni prostor i ne prodaš ga u roku od tri godine, svake godine ti se umanjuje dobit 50% (efektivno, porez na dobit se smanji na 7,5%), ukoliko tih 50% ne prelazi vrednost nekretnine.
To se zove poreski kredit. Važi i za neke druge investicije (ne za kola, kompjutere, nameštaj, ali važi za mašine koje koristiš u proizvodnji).

Sa druge strane, ako napraviš saobraćajni prekršaj službenim automobilom, pa, više bi voleo da nije službeni, nego privatni.
[ gm2004 @ 24.03.2020. 22:39 ] @
Odlicno poznajem kako se vrsi obracun zarade, radio sam i program za obracun pre dosta godina.

Ti si napravio gresku kod obracuna, jer zarada od 30.000 je neto zarada, a bruto je npr 47.500. Tako da 47.500 *.2775 = 13180 rsd poreza drzavi ako na ime dobiti (15% + 15%)

Mene ovde ne interesuje aspekt sta je bolje za mene u finanskijom smislu, vec sam to proracunao. Mene interesuje da li je moguce odrediti sebi zaradu na osnovu prihoda u tom mesecu ili ne.

Uzmimo npr da sam radio neki softver za koji cu naplatiti 6.000 evra svoj rad (i ostavimo sa strane troskove tekuceg posovanja).

Ako to postavim kao bruto zaradu, neto zarada je u tom slucaju oko 4320 (dazbine 28%). Kao sto vidis, u ovom slucaju nema neke razlike koliko dajes drzavi, dobit vs plata, a potencijalno veca penzija (optimista), i odmah raspolazes sa novcem.Na kraju godine se mozda morati da se plati dodatni porez na zaradu, ako imam ovakvih plata vise od 5.

Ako ostavimo troskove poslovanja sa strane, mene je vise inbteresovalo sa pravne strane da li je moguce i kako napraviti dinamicnu zaradu? Pitao sam knjigovodju i rekao mi je da mora da se stalno rade neki aneksi, da on nije imao takav slucaj gde se to menja na mesecnom nivou, i da ne zna kako ce to da se tumaci od strane poreskih inspektora.

[ bokinet @ 24.03.2020. 22:51 ] @
Dodatno imati u vidu da li se planira rad na duge staze ili na krace staze sto se tice DOO.

Razlog:
- Sutra sva osnovna sredstva i roba na zalihama posbno ako ste u PDV-u ce biti takodje dodatno oporezovana od strane sistem i tretirana kao prihod kada se menja vlasnik i prelazi iz vlasnistva firme na fizicko lice jer ce se tretirati kao prihod tj. zarada ako dodje do svojevoljnog zatvaranja DOO - proces likvidacije DOO.

Sve sto je rekao @djoka_l je tako kod nas u RS.

Sto se tice novca isto je moguce podici novac ali za to koliko se secam je porez 19% ili 20% - kao sto rece djoka to knjigovodje dobro znaju ali nigde nema para bez poreza osim pozajmica za likvidnost na koje se ne placa porez ali opet iste prvo treba ubaciti pare tj. pozajmiti da bih mogao sutra podici u istom iznosu.

Svaki priliv/odliv novca sistem trazi da se pravda i biti vlasnik DOO nije isto sto i biti preduzetnik posto ovlasceno lice i direktor u DOO raspolaze i rukovodi imovinom drustva a ne svojom imovinom dok kada je preduzetnik u pitanju onda preduzetnik odgovara svojom celokupnom licnom imovinom.

- Kazne za isti poreski osnov se razlikuju vrednosno (po visini) za DOO i preduzetnika.

- Kod DOO postoje kazne za DOO ali i za direktora (odgovorno lice).

Sto se tice zarada neka matematika bi bila okvirno od neto 65% ide na poreze sistemu sa svim ostalim troskovima (gde je nekih 62% porezi i ostalih do 3% ostali troskovi) - dato za odokativni proracun posto ima deo koji je oslobodjen poreza i sl.

Evo jednog malo pomocnog site-a u nas oko obracuna zarada gde mozete videti obracun ukupni/bruto/neto i sl.

srbija.e-racuni.com/rrs/SimplePayrollCalculationRS.html


[ Dexic @ 24.03.2020. 22:51 ] @
To bez knjigovodje radi samo ako si propustio bocku kod psihijatra.
Ozbiljno, nemoj sam da tumacis zakone cas, a jos manje da sam radis KNJIGE.

Ne moze plata da se menja, tehnicki, ali mogu bonusi kako god ti je volja, sto dodje isto.
[ bokinet @ 24.03.2020. 22:56 ] @
Odlukom vi kao vlasnik i direktor na nivou DOO mozete mesecno da menjate zaradu ali time se menja i vrednosno poresko zaduzenje.

Sistem nema nista protiv da vi radite do god ste u poreskoj ravnotezi i za obracun zarade sistemu platite porez na zaradu koju ste odredili za svaki kalendarski mesec.

Na vama je sada da projektujete vas prihod (zaradu) kako ce ona ici mescno, kvartalno, sestomescno ili godisnje... do god placate porez sistemu sistem vas pozdravlja i nece vas dirati po tom poitanju pod uslovom da je sve po zakonu obracunato i placeno.

Nekada sistem nije interesovalo da li ste isplatili zaradu sebi (ako ste direktor u DOO) ili radnicima u okviru DOO koji rade kod vas vec samo da li ste platili poreze i doprinose!

Sada su stvari malo drugacije ali opet kod nas je sistem pun izuzeteka i cesto zna da izlazi i nepostupa u okvirima Zakona (nazalost) posebno ako su u pitanju javna preduzeca (drzavne firme).

- inace imati na umu da je obaveza minimalno minimalac a sve ostalo je stvar dobre volje...
[ gm2004 @ 24.03.2020. 23:53 ] @
@bokinet

meni je tesko da projektujem zaradu, jer ne znam da li cu i kakav posao imati sledeceg meseca, jednostavno, ja nemam stalan priliv novca. Zarada se obracunava za prethodni mesec (recimo svakog 5 u narednom mesecu), i ja tada imam u vid koliko sam zaradio u prethodnom mesecu. Ono sto mene plasi ovde je sto postoje nacini da se nesto tumaci kao zloupotreba, pa zato pitam sta tacno ja mogu, i da li treba nesto od pratece dokumentacije da ima, bih sprecio da se poreski inspektor izivljava na meni,

Evo npr sta mozda moze da se tumaci kao zloupotreba:

Primer dobiti:
Za godinu dana doo ima prihode od usluga u iznosu od 75.000. Recimo da su 5.000 troskovi minimalne zarade, a 3.000 ostali troskovi firme. Ostatak od 67.000 je dobit. Platim dobit i prihod od kapitala (15% + 15%) i ostane mi = 67.000 * 0.7225 = 48.400, na to dodam 12 plata po 250e = 51.400eur

Primer zarade tokom godine (stabilan mesecni prihod):
Za godinu dana doo ima prihode od usluga u iznosu od 75.000. Recimo da su 3.000 ostali troskovi firme. Ostatak od 72.000 se rasporedjuje na plate. 6.000 e bruto - 28% dazbine = 4.320 neto x 12 = 51.840e. Na to treba da se plati dodatni porez na zaradu oko 3.500e, ostaje 48.340

Primer jedne zarade godisnje (isplata u decembu):
Za godinu dana doo ima prihode od usluga u iznosu od 75.000. Recimo da su 4.500 troskovi minimalne zarade (11 meseci), a 3.000 ostali troskovi firme.Ostatak od 67.500 se isplacuje na decembarsku zaradu. Neto zarada iznosi 59.600 + 11*250 = 62.350. Na to treba da se plati dodatni porez na zaradu oko 5.100e, ostaje 57.250

Kao sto se vidi, isplata jedne zarade je mnogo bolja nego prethodna dva slucaja. Zato sam i pitao sta je dozvoljeno, a sta ne.
[ gm2004 @ 24.03.2020. 23:58 ] @
Citat:
Dexic:
To bez knjigovodje radi samo ako si propustio bocku kod psihijatra.
Ozbiljno, nemoj sam da tumacis zakone cas, a jos manje da sam radis KNJIGE.

Ne moze plata da se menja, tehnicki, ali mogu bonusi kako god ti je volja, sto dodje isto.


Ja sam lepo napisao u pitanju da sam pitao knjigovodju, ali on nema iskustva sa stalnim menjanjem zarade.

Da li znaci da ja mogu da dam celu dobit kao bonus sebi u zadnjoj zaradi (vidi obracun u mom prethodnom postu)?
[ bokinet @ 25.03.2020. 00:20 ] @
To sto vi imate neujednaceni prihod nije problem zarade i sistema - sistem samo interesuje porezi.

Znaci vama se ostavlja na volju kolika ce to zarada biti i isti je minimum minimalac za svaki kalendarski mesec - znaci koliko prijavite zaradu za mesec tako vam je.

Prvo bi trebalo definisati sta vi hocete realno ustvari pa onda potom razraditi kako to staviti u zakonski okvir koji bi bio povoljan po vas.

Imajte u vidu da sam prihod i obrt posebno nakon ove situacije u zemlji i svetu ce biti veoma veliki vrtlog te tako i rizik poslovanja veci a sto za sobom povlaci i dosta drugih rezova i smanjenja pre svega poreskih opterecenja koje poslodavac sam moze da nosi i da se nosi iz ugla prihodi - rashodi ...

Prosto pitanje kao samopomoc ka sebi je sto treba da se zapitate:
Vlasnik radi za dobit, direktor za platu sta ste vi ?
i jedno i drugo, ili samo prvo ili samo drugo?

Takodje kao sto je djoka gore pomenuo zapitajte sebe da li vam recimo licno kao radnik (fizicko lice) treba prekoracenje u banci, kredit i sl.?

Takodje dodatno isto to pitanje vazi i za vasu firmu DOO?

Sta vam je prioritet da vi licno imate vecu zaradu ili da se forsira razvoj firme ili da to bude u nekoj ravnotezi?

Vi kao vlasnik i kao direktor (radnik) ste dve razlicite price za sistem - zato sam vam pomenuo da raspolazete sa imovinom drustva a ne svojom licnom imovinom i da obratite paznju i definisete vremenski period vaseg DOO - pravite firmu da traje ili samo privremeno.

p.s. sto se tice dobiti, vi niste u obavezi da je isplacujete sebi i mozete je prenositi takodje.
takodje vi na osnovu prognozirate dobiti za narednu godinu placate pausalno iznos a ako dodje do razlike da ste napravili vise od prognozirane dodajete odnosno koristite pretplatu u buducem periodu.


[Ovu poruku je menjao bokinet dana 25.03.2020. u 01:32 GMT+1]
[ pctel @ 25.03.2020. 05:56 ] @
Citat:
Ako kupiš poslovni prostor i ne prodaš ga u roku od tri godine, svake godine ti se umanjuje dobit 50% (efektivno, porez na dobit se smanji na 7,5%), ukoliko tih 50% ne prelazi vrednost nekretnine.
To se zove poreski kredit.

Moze citat teksta zakona? Poreski krediti jesu postojali, ukinuti su pre desetak godina i meni nije poznato da su ponovo uvedeni.
[ pctel @ 25.03.2020. 06:07 ] @
Citat:
gm2004:
Kao sto se vidi, isplata jedne zarade je mnogo bolja nego prethodna dva slucaja. Zato sam i pitao sta je dozvoljeno, a sta ne.

Da, ja sam to isprobao i imao kontrolu - 5 meseci isplacujem minimalac sesti mesec grunem sebi platu 1.000.000 dinara i odmah eto inspektora na vrata da proveri zasto to tako radim. Moj odgovor bez ikakvog vrdanja nego najdirektnije - zato sto tako placam manji porez i doprinose. Inspektor to stavi u zapisnik i za nekoliko dana stize resenje o kontroli u kom stoji da sam iskoristio poreski sistem na nacin na koji su mi troskovi manji i da je to sve uradjeno u skladu sa zakonom. Posle svaki sledeci put kad to uradim, inspektor vec ima u kompjuteru zasto to radim i da jeste u skladu sa zakonom. Visina plate se menja aneksom koji napravis template i posle prepravis za 8 sekundi, tako da ne razumem sta je problem praviti anekse?!

Citat:
Da li znaci da ja mogu da dam celu dobit kao bonus sebi u zadnjoj zaradi (vidi obracun u mom prethodnom postu)?
mozes, ali ne zaboravi doprinose. To je skuplje resenje od dobiti. Osim ako ostvaris pravo na povracaj 75% poreza i doprinosa, sto sam ja svojevremeno ostvario.
[ djoka_l @ 25.03.2020. 07:29 ] @
Citat:
pctel:
Citat:
Ako kupiš poslovni prostor i ne prodaš ga u roku od tri godine, svake godine ti se umanjuje dobit 50% (efektivno, porez na dobit se smanji na 7,5%), ukoliko tih 50% ne prelazi vrednost nekretnine.
To se zove poreski kredit.

Moze citat teksta zakona? Poreski krediti jesu postojali, ukinuti su pre desetak godina i meni nije poznato da su ponovo uvedeni.https://www.paragraf.rs/propis...ezu_na_dobit_pravnih_lica.html

Član 50j
Dosta je restriktivnije nego pre desetak godina.

[Ovu poruku je menjao djoka_l dana 25.03.2020. u 08:52 GMT+1]
[ pctel @ 25.03.2020. 09:23 ] @
Citat:
Poreski obveznik koji uloži u svoja osnovna sredstva, odnosno u čija osnovna sredstva drugo lice uloži više od jedne milijarde dinara

Aha, na to si mislio... Ja taj clan uvek preskocim, cim procitam da je uslov milijarda dinara, ali mozda je nas pokretac teme neko za koga je jedna milijardica sitnica
Ako prodje uslove za inovacionu delatnost, onda moze 100 miliona, ali sto se mene tice, ja sam i to preskakao.

Pre 10 godina prakticno i nije bilo nekih uslova, nego kupis nesto za 100 evra i odmah prebacis na poreski kredit. Ali ja ipak mislim da sto se ove teme i ovog pokretaca tice, mozemo slobodno zaboraviti da poreski krediti postoje i da su ikada postojali.
[ djoka_l @ 25.03.2020. 11:39 ] @
Maksimalno 100 miliona, ali i ti si u pravu. Ovo je tako napisano, da moraš da dubiš na trepavicama da zadovoljiš uslove za poreski kredit.
[ Dexic @ 25.03.2020. 11:55 ] @
Taj clan koliko vidim je za ulaganje u druge firme, a ne u svoje?
To svejedno ne odgovara na pitanje gde se navode nekretnine.
[ pctel @ 28.03.2020. 07:01 ] @
U svoje. Pa, ne pominju se nekretnine, nego jednostavnije ti da kupis jedan poslovni prostor za milion evra, nego 2.000 kompjutera za iste pare.