[ sasa.je @ 27.03.2020. 11:55 ] @
Smislio sam neku igricu za djecu (a i nas odrasle :)) u ovo karantinsko vrijeme gdje im postavljam zamagljene slike u Viber grupu pa oni pogađaju. Da bi bilo zanimljivije, bodujem im pogotke i pišem rezultate u excel tabelu.
Tu sam doašo do problema, njima se stalno žuri pa sam napravio dugme za brzo sortirajne tabele. Međutum, kako smišljam nove zadatke moram dodavati redove i onda mi macro ne radi. Znam da bi rješenje moglo biti da pomjerim ovu pomoćnu tabelu desno od glavne umjesto što je ispod, ali me zanima kako bi se to moglo riješiti sa sadašnjim izgledom, dakle kad u glavnu tabelu dodam novi zadatak (tj,red), da macro i dalje ispravno radi. Trenutno mi on razdvoji pomoćnu tabelu za broj dodatih redova. U prilogu je tabela, a ovdje macro code:
Sub Sortiranje()
'
' Sortiranje Macro
'
' Keyboard Shortcut: Ctrl+d
'
ActiveWorkbook.Worksheets("Sheet1").Sort.SortFields.Clear
ActiveWorkbook.Worksheets("Sheet1").Sort.SortFields.Add2 Key:=Range("B47:B61" _
), SortOn:=xlSortOnValues, Order:=xlDescending, DataOption:=xlSortNormal
With ActiveWorkbook.Worksheets("Sheet1").Sort
.SetRange Range("A47:B61")
.Header = xlGuess
.MatchCase = False
.Orientation = xlTopToBottom
.SortMethod = xlPinYin
.Apply
End With
End Sub
P.S. Napominjem da nisam baš vješt sa macroima, po potrebi malo proguglam.
[ pera68 @ 27.03.2020. 14:22 ] @
Ja sam ovo uradio sa pivotom.
[ sasa.je @ 27.03.2020. 14:56 ] @
Hvala na pomoći, ali to mi ne radi posao. Treba mi kao rezultat onakva mala tabelca kao što je ispod glavne tabele. U njoj su samo imena i bodovi. Onda ja to njima skeinšotujem i pošaljem u viber, da bude pregledno. Manje-više ja problem riješim tako što tu pomoćnu tabelu sa rang listom postavim desno i onda na nju ne utiče dodavajne redova. Ovo je više da naučim, kako bih riješio da tabela mora ostati ispod. Znači u kodu je rang od npr A48:B62 jer je tu tabela, ali kad dodam novi red, tabela se pomjeri na A49:B63 i onda kad kliknem na dugme za sortirajne, to ne rad kako treba. U prilogu je kako izgleda screenshot koji napravim.
[ 3okc @ 27.03.2020. 18:38 ] @
Ok, može bez makroa i bez pivota.. uz dinamičku tabelu. Nove igrače dodaj uz desnu ivicu i trebalo bi da radi, samo ručno posle proširi formulu sa sumiranjem i eventualno tabelu sa imenima.
[ sasa.je @ 27.03.2020. 18:57 ] @
Svaka čast, moram malo proučiti ove dinamičke tabele. Hvala.