[ sax6 @ 18.05.2020. 23:43 ] @
Evo mene opet po neke sugestije, predloge i ideje.

Naime resio sam nesto da napravim ali zelim cuti drugacija misljenja ili ako ste negde videli, sami mislite da to moze bolje, lepse, jednostavnije da se odradi.. Odmah da napomenem kljucna stvar je da se ostane u budzetu, i sam znam sta bih pravio da imam mnogo novca za ovo, ali novac je ogranicavajuci faktor.

Naime resio sam da napravim neki natpis od led trake, tacnije da spojim led traku da bude u obliku slova, ovako kako sam ja smislio je mnogo komplikovano za napraviti i mnogo iziskuje vremena i rada, ali opet ostaje se u budzetu.

Napominjem ovo je samo maketa, radjeno je na brzinu da vidim kako ce na kraju da ispadne i kakve ce rezultate da daje, naravno da treba da se uradi dosta pedantnije i preciznije.

SLIKA

Dakle sta je ovde radjeno, secena je traka na 10 cm i na 5 cm ( sto je minimum ), i koriscene su te dve osnove da se spajaju slova, tako da je recimo slovo V doslo sa sve ukosene trake od po 10 cm a recimo slovo L sa jednom od 10 cm i jednom od 5 cm, kako bi se jelte mogla ispisati slova. Sto ce reci da ovde za ovaj natpis ima ukupno 11 traka od 10 cm i 9 traka od 5 cm ili ti ukupno 155 cm trake. Tako da su sve te trake medjustobno morale biti povezane da bi to sve radilo, busene su rupice u drvetu i provodnik je isao iza da se bi video od napred i visio jer onda ne bi licilo ninasta..

Opet da kazem na brzinu je radjeno nisam peglao provodnike niti mi je to bio cilj u ovoj maketi.

SLIKA

E sada ovo ruzno izgleda da, kada bi se radilo pedantno iz rupice bi samo izlazio bakarni deo provodnika bez izolacije i bilo bi lemljeno na odgovarajuci kontakt tako da se izolacija ne bi uopste videla da strci i bilo bi dosta lepse i pedantnije..
Sta je krajnji cilj, ispisati dva reda slova, nekih 15 slova ukupno, ovde je uradjen samo jedan red za probu, treba da dodje jos jedan ispod.

Evo ovde i malo bliza slika da se bolje vidi.

SLIKA

A evo i slika kako to izgleda u noc kada se upali, naravno treba da se uradi jos lepse ali sam zadovoljan kako je ispalo buduci da je pravljeno na brzu brzinu.

SLIKA


Sta su pitanja, prvo da li ima neko ideju za opet ponavljam BUDZETSKU varijantu ovoga a da spajanje ide lakse i da ga ima manje, ali da isto tako ostavi dobar dnevni vizuelni dojam kao i u noc kada se upali da slova budu lepo i jasno vidljiva ?
Drugo, gledao sam da nabavim 3D poluprovidna slova, pa da ih lepim na ova slova od led trake i onda unutra moze da bude kako bilo ( moze cak i da se savija led traka da se ne sece jer se nece videti ) i da izgleda i ovako jer su preko 3D slova, ali kada sam video cenu tih 3D slova odustao sam od ideje, da li vi imate neku ovako slicnu ideju ili zamisao ?
Trece, za eksperiment sam koristio neku jako jako jeftinu led traku koju sam premerio pre pocetka radova i na 1 metar traka vuce 0.37 A sto znaci da je oko 4.5 W po metru, kada sam je spojio kako sam naveo utrosio sam 1.55 metara i otislo je negde oko 2 metra provodnika, sto znaci oko 1 metar za + i oko 1 metar za - pol. E sada kada sam upalio i sacekao da radi desetak minuta i izvrsio merenje dobio sam sledece, na samom pocetku napon je bio 12.14 V, dok je na samom kraju napon bio 11.56 V, na pocetku sam imao 0.510 A potrosnje dok je na samom kraju to iznosilo 0.084 A. Pitanje je posto ovde treba da dodje i drugi red i jos toliko slova i provodnika ja verujem da ovo nece moci da radi da ce i pad napona biti jos veci i struje koja na kraj dolazi. Jeste da ima dosta viska provodnika jer nije lepo peglano ali opet bice to prevelika duzina trake i provodnika da bi radilo kako treba, bar ja tako mislim ? Inace koristio sam zidni ispravljac snage 1.5 A.

Ako imate neke predloge, sugestije, tutorijale ( nisam nasao nigde da je ovo neko ovako pravio ), zamisli, ideje, molim da ih iznesete, ali da napomenem po treci put da ostanemo u budzetskoj varijanti i da bude lepo i pedantno kako u dan kada nece raditi, tako i u noc kada se upali. Ako pak smatrate da je previse komplikovano i nemoguce, nemojte zameriti ali zaobidjite jer ce biti napravljeno na ovaj ili onaj nacin :D
[ ZAS011 @ 19.05.2020. 00:26 ] @
Ta tvoja slova možeš da napajaš i negde u sredini. Pošto su svi segmenti od 5cm vezani na red, logično je da će ti na kraju biti niži napon nego na početku zbog pada napona na bakru koji se nalazi na traci.
Znači, napajanje možeš dovesti bilo gde na traci, gde za to postoje predviđena mesta.

BTW, koliki ti je budžet u kome bi trebalo da ostaneš pošto ga nisi naveo (a pominješ ga više puta - k'o da si političar, pričaš a ništa konkretno)
[ ziki_the @ 19.05.2020. 00:40 ] @
Preko trake pleksiglas(mlecni,beli. ..),sa zatamljenim delovima gde nema slova Napravice malo kompaktniju sliku. Napravis kutiju, a plexi udaljen oko 2cm
[ sax6 @ 19.05.2020. 01:02 ] @
@ZAS011 pa znam da ga mogu dovesti bilo gde, kao sto se traka moze povezivati provodnicima bilo gde ne mora samo na krajeve, ali opet ne vidim poentu da bude na sredini prvog reda kada opet je tu kompletan drugi red koji ce da se opet napaja sa sredine prvog reda, mislim tu cu da dovedem napajanje...
Buzet je jos nekih 500-600 din preko ovoga sada, znaci mimo ovoga sto sam sada napravio trenutno sto gledate na slikama, ako treba da dam jos 1000, 1500 i slicno dinara onda to gubi poentu. Znaci mogu da dam jos oko 5 eura da nesto napravim ako je izvodljivo.

@ziki_the pleksiglas otpada u svakom smislu i obliku, prvo sto je kvadrat 5000 din, sto je nenormalno skupo, a drugo sto se prodaje na kvadrat. Neki PVC bi mogao da prodje, poluprovidni.
Nije mi jasna samo ideja ako mozes malo bolje da objasnis kako si to zamislio ?

Ja mogu da lomim ovako traku kao na 0:35 od ovog videa da ne moram bas svuda da je seckam, ali opet onda to mora da bude ispod necega da se ne vidi, da ne bude ruzno, znaci 3D slovo od PVC-a preko toga mora biti neko...

[ ziki_the @ 19.05.2020. 01:17 ] @
Bolje da ne pojasnjavam, bice skupo jer nisam za plovicna resenja.
[ sax6 @ 19.05.2020. 01:27 ] @
Upravo to, za skupo imam i sam ideje :D
[ ziki_the @ 19.05.2020. 01:31 ] @
Jasno, ako ti zafali onda poezija ili tako nesto jeftino. Javi se, ja tu ne mogu da pomognem. Sve najbolje
[ mikikg @ 19.05.2020. 04:54 ] @
Citat:
ZAS011:
Ta tvoja slova možeš da napajaš i negde u sredini. Pošto su svi segmenti od 5cm vezani na red, logično je da će ti na kraju biti niži napon nego na početku zbog pada napona na bakru koji se nalazi na traci.
Znači, napajanje možeš dovesti bilo gde na traci, gde za to postoje predviđena mesta.


BTW ako se veze na primer -VOD za napajanje na pocetak trake i +VOD napajanja na kraj trake onda ce biti isti pad napona na svim LED i to celom duzinom trake ma koliko ona bila dugacka ;)

(-)___±=========±----(+)


BTW2: U slucaju WS2812B (trobojna LED sa digitalnom kontrolom) te LED na traci se inace ganjaju konstatnom (aktivno kontrolisanom) strujom i u tom smislu intenzitet svetla je konstantan kako god prikljucili napajanje, ne utice pad napona, tj ne utice do granice gde ima dovoljno napona da se odrzava konstantna struja.

[Ovu poruku je menjao mikikg dana 19.05.2020. u 06:12 GMT+1]
[ ZAS011 @ 19.05.2020. 08:41 ] @
Miki, 'oće LEDare na kraju lanca WS2812B da imaju drugačiju nijansu boje ako je veći pad napone.

Na znam koliko bi napajanje oba reda, po sredini, "probilo" nepoznati nam budžet/budžetski okvir
[ sax6 @ 19.05.2020. 10:24 ] @
Ljudi ja svejedno ne planiram to da napajam sa ovim strujnim ispravljacem koji je koriscen na maketi, planiram da kupim neki mali trafo ili cak napajanje od PC-ja..

SLIKA

Tako da to je vec urucunato u cenu, ovo sto sam naveo kao skroman buzet preko jeste da bi ovo moglo da ide lakse da se povezuje, da bude lepse i slicno..
[ branko tod @ 20.05.2020. 21:50 ] @
Citat:
sax6:
Upravo to, za skupo imam i sam ideje :D


Ko voli mora da pati (i plati)https://www.ebay.co.uk/itm/Neo...ec8b:m:ml1fhfoi1lYukw_SSLJ7pqg
https://www.google.com/search?...AhXC8eAKHYhUDXwQ_AUoAXoECBUQAw