[ magrinjo @ 29.05.2020. 22:28 ] @
Pozdrav kolege...

Do sada, sva eCommerce rešenja koja sam radio, bila su u već postojećim CMS solucijama ali kao i što sami znate, koliko ima prednosti - toliko ima i mana.

Želeo bih da proširim svoje "usluge" na izradu custom rešenja, koristeći Angular 2+ i .NET Core sa SQL bazom.
U to ime, imam dva pitanja za vas...

- S obzirom da prvi put radim eCommerce rešenje "od nule", da li bih na nešto trebao obratiti pažnju? Neka začkoljica koja se očekuje ili samo savet u svemu tome..

- Koji je cenovni rang za izradu nečeg ovakvog? Molim vas, znam da je sve to individualno od cene radnog sata i slično, ali me zanima gledajući neki prosek na našoj sceni.
Shop bi imao sve što i standardni, nekoliko stranica, filtere za proizvode, bez online plaćanja... sa svim standardnim funkcijama koje uz shop i idu
[ Branimir Maksimovic @ 29.05.2020. 23:17 ] @
Prvo sto mi pada na pamet mozes ponuditi genericko resenje za relativno male pare, a kastomizaciju naplacivati po radnom satu.
Tajna uspeha je uvek u velikom broju musterjija koje placaju malo za njih ali u velikom broju veliko za tebe.
Znaci ne ono fire and forget nego da uzmes neki subsc model tipa adobe, da uzimas mesecno neku kintu.
Eto, kako bih ja.
[ mjanjic @ 30.05.2020. 00:59 ] @
Ne znam koliko je pametno kretati od nule, osim ako se radi o nekom baš jednostavnom rešenju sa malo zahteva.

Za .NET i Angular već postoje neka rešenja, recimo ShopMe, a ima i onih koja se mogu prilagoditi i doraditi za potrebe e-commerce sajta.
[ plus_minus @ 30.05.2020. 01:42 ] @
Citat:
- S obzirom da prvi put radim eCommerce rešenje "od nule", da li bih na nešto trebao obratiti pažnju? Neka začkoljica koja se očekuje ili samo savet u svemu tome..


Na nešto? Na sve. Isto kao kad radiš običan blog od nule, gde ima i registracije, login-a, komentarisanja, rangiranja, review-a ... custom user review-a ili blog u blog-u .. samo na to dodaš i payment procesor.

"samo".

Pa to valjda i sam znaš da znači možda i štoljpi na čelo (ne daj bože) od nekog kome si lepo naplatio ako sistem; da uprostimo - slučajno .. ne inkasira kako valja, ne? Eto, banalan primer.

Ako ćeš da praviš eCommerce od nule, za daljnju upotrebu .. znači, neko drugi nekad.. osim tebe.. da dodaje stranice i menja/ubacuje proizvode .. razmisli dobro kako treba da ti izgleda UIX i koje sve opcije MORAJU da budu tu.

A tek dokumentacija .. Lako ćeš ti sa backend-om i komentarima u source kodu. "Lako ćeš" i sa dokumentacijom, ali ima da se oteliš dok ne opišeš sve. Ti kao neko ko zna da kodira, da predaš ključ u ruke nekome ko ne zna UOPŠTE da kodira, recimo ... zna upravo onoliko koliko mu je potrebno da napiše novi tvit ili neki status na profilu negde drugde. I eventualno da se izloguje. A sve ostalo, onako kako piše, onako kako si mu opisao.

Sve ozbiljnije eCommerce - gotove platforme - nije pisala samo jedna osoba. Uglavnom tim ljudi.. nekoliko godina.

Dakle, da li na nešto treba da obratiš pažnju .. ?

Pitanje treba da glasi:

"Koje su to začkoljice na koje NE TREBA da obratim pažnju .. ?"

[ dejanet @ 30.05.2020. 02:20 ] @
Tesko ce ici ako nemas "opipljivo" iskustvo u C#, ASP.NET Core, Entity Framework, ...IDentity, Depedency Injection, HTML, CSS, Javascript, Typescript i na kraju Angular. Druga stvar da li planiras svoju db ili se kacis na neku eksternu db ili api od nekog erp-a, sto je cest slucaj, gde se u stvari radi integracija.