[ ksrele @ 30.05.2020. 12:19 ] @
Windows Server 2019 je u pitanju.
Na serveru postoji samo jedan korisnicki nalog (Administrator) koji koristi vise nas da pristupi serveru preko Remote Desktop konekcije.
Problem nastaje kada je neko vec konektovan na server i nesto radi i neko drugi zeli da se konektuje i tada onom prvom prekine konekciju.
Nismo uvek u toliko dobroj komunikaciji da onaj prvi javi onom drugom da je konektovan na server i zato dodje do gore pomenute situacije.

Ja bih hteo ovo nekako da sprecim. Ideja mi je da napravim neku skriptu koja bi se kacila na server preko, recimo, psexec programa (koji izvrsava procese na remote desktopu) i nekom komandom izvlacila podatak o aktivnim RDP konekcijama pa ukoliko je neka aktivna korisnik bi znao pre pokretanja svoje konekcije ka serveru.

Ili, ako postoji neka varijanta da se na serveru podesi da nije moguce prekinuti aktivnu RDP konekciju kada neko pokusa da se konektuje sa drugom konekcijom sa istim korisnikom, to bi isto bilo OK resenje, ali nisam siguran da li je to uopste moguce tako podesiti.

Pozdrav,
[ bachi @ 30.05.2020. 12:28 ] @
Zar on već ne dobije upozorenje da će ako nastavi sa konektovanjem diskonektovati postojećeg korisnika?
[ ksrele @ 30.05.2020. 12:28 ] @
Nasao sam resenje :)
Gresio sam u komandi pa sam mislio da ne radi na novijem serveru ali ipak radi.

Code:

psexec \\192.168.110.100 -u Administrator -p Password qwinsta
[ ksrele @ 30.05.2020. 12:29 ] @
Citat:
bachi:
Zar on već ne dobije upozorenje da će ako nastavi sa konektovanjem diskonektovati postojećeg korisnika?

Koliko sam ja testirao ne dobije.
[ Shadowed @ 30.05.2020. 13:18 ] @
Trebalo bi da dobije. Cak ako je vise ljudi (user-a) zakaceno, da ti mogucnost da biras koga da izbacis :) (ili da odustanes).
Proveri da nema neko podesavanje kojim je to iskljuceno.
[ valjan @ 31.05.2020. 08:17 ] @
Ako se svako kači svojim domenskim nalogom ili se konektuju različitim lokalnim, onda se automatski javi to upozorenje kada drugi korisnik pokuša da se konektuje. Ako se neko kači istim domenskim ali sa drugog računara ili istim lokalnim nalogom, upozorenja nema, Windows "smatra" da taj korisnik zna da sam sebe izbacuje...
[ ksrele @ 01.06.2020. 09:01 ] @
Server nije u AD-u kao ni racunari sa kojih se korisnici kace na server.

Dakle u pitanju je kacenje sa klasicnim korisnickim imenom i lozinkom sa razlicitih windows 10 racunara, doduse u mom slucaju testiranja oba racunara su imala isti povezani MS nalog ali razlicito ime racunara. Probacu da se nakacim sa dva razlicita racunara na kojima su dva razlicita user account-a pa da vidim sta se onda desava.

Inace, prosirio bih problem i na history log svih prethodnih RDP konekcija koji bih voleo da vidim preko psexec programa.
Nisam jos detaljno Googlao o ovome pre pisanja ovde ali sada nemam bas vremena za to.
Ako neko zna kako se dolazi do ovog log-a preko command line-a bilo bi mi od koristi ako bi to napisao ovde, a ja cu kad stignem googlati pa mozda i sam nadjem resenje.