[ Naasamarko @ 30.05.2020. 19:20 ] @
Zele bih pomoc u vidu savjeta. Od iskusniji proizvodjaca cveca. Po dizem plastenik na 200 kv namjenski za proizvodnju cveca. Zeleno bih da to bude iz sjemena. Do sad sam se bavio ugostiteljstvom. Tako da sam totalni laik u ovoj oblasti. Naoruzao sam se stpljenjem. Pomoc bi i dobro dosla
[ pctel @ 30.05.2020. 19:32 ] @
Svaki posao se lako nauci, malo iz literature, malo na greskama, nije to problem nego osnovno pitanje je - imas li ti obezbedjen siguran plasman za tu proizvodnju?
[ Naasamarko @ 30.05.2020. 21:33 ] @
>
[ Naasamarko @ 30.05.2020. 21:39 ] @
S obzirom da zivim u predgradje Beograda za plasman se ne sikiram. Interesu je me sta preporucujete pocetniku za setvu od septemra pa na dale. Dali mog da izrsim usoesnu setvu primitivnim grejanjem na drva to jest sa cuvenom bubnjarom.
[ component @ 01.06.2020. 11:37 ] @
Naasamarko,

Moji roditelji se bave uzgojom u plastenicima. Povće i cveće. Ono što mi prvo pada na pamet je da će ti trebati dosta znanja.
Što se tiče cveća tu je problem što ima kratku sezonu prodaje i veoma lako se ošteti i onda možeš da ga baciš. Niko neće da kupi cvet koji nije lep. A paradajz ili krastavac možeš da prodaš maltene bilo kakav ako dovoljno spustiš cenu. Razmisli i i prenosu a ne samo uzgoju. Kada budeš nosio negde za prodaju, kako ćeš to raditi? Nije cveće slama pa da može da se napbaca jedno na drugo, nego mora jako da se pazi.
Pitanje je da li ćeš raditi rezano cveće ili saksijsko.
Ako radiš iz semena, trebalo bi da napraviš klijališta. Pa se posle prebaci u veliki plastenik. Bar tako moji rade.

Za sada najbolji savet koji ti mogu dati je da se priključiš nekom udruženju kako bi bio u kontaktu sa ljudima koji se bave istim poslom. Koliko sam primetio ljudi hoće da podele iskustva i da pomognu.


i šta ti ovo znači:
"Dali mog da izrsim usoesnu setvu primitivnim grejanjem na drva to jest sa cuvenom bubnjarom."

Ako nije problem napiši na srpskom kako bi mogli da razumemo pa da ti damo što je bolji savet.
[ pctel @ 01.06.2020. 13:05 ] @
Pa pita otprilike da li je za cvece mnogo bitna stalna temperatura zimi, znaci termostati i elektronika, ili mu nece nista biti i ako lozi drva pa nekad temperatura dogura do 50C a nekad kad ne uspe da se probudi padne i blizu nule.
[ component @ 02.06.2020. 11:15 ] @
pctel, hvala na prevodu

Da bitna je temperatura. Sve zavisi od biljke, ali smatraj da ne možeš da praviš velike fluktuacije ni u temperaturi ni u vlažnosti. Moji nemaju termostate ni elektroniku (osim u klijalištu i prelaznom plasteniku). Ne možeš da naložiš pećku na jednom kraju i da tako zagreješ plastenik. Nije to kuća. Moji na krajnjem plasteniku imaju grejanje preko plastičnih rebrastih cevi koje su za tu namenu (ne znam kako se zovu). Dogrevaju taj kranji plastenik po potrebi i to ručno (budi se ćale u sred noći da ide da naloži), ali to je muka i ne uzgajaju cveće kada je hladno. Uglavnom se tada radi salata ili tako nešto. I tada se preko noći prekriva sa nekom agrotekstilnom folijom da se zaštiti od mraza.
Ako si mislio da u sred zime ugajaš cveće i da ga tada prodaješ - zaboravi. Ponavljam, niko neće kupiti cvet koji je malo klonuo a kamoli uvenuo. A ako biljci nešto malo nije po volji odmah se primeti na cvetu... Opet, zavisi od vrste.

U glavnom se cveće radi sezonski. Recimo ciljaš osmi mart ili kada se cveće nosi na groblje i slično. Tad šta si prodao prodao si, ostalo baciš i oslobodiš plastenik za nešto sledeće.
Inače moji prave od semena rasad u malom konterjnerima u klijalištima (veštačko svetlo, održavanje vlažnosti i temeratue), onda presade to u saksije i brinu se o biljkama u jednom prelaznom dobro izolovanom plasteniku (dupla folija, na severu zidan, na jugu svetlo) koji ima centralno grejanje pošto noću padne mnogo temperatura. Preko dana konstantno pratiš i otvaraš i zatvaraš otvore za ventilaciju po potrebi (zimi može da bude i preko 30 stepeni kad nije oblačan dan i to može da naškodi mladim biljkama). Kada dođe vreme, zima je manje-više prošla i prebaciju i sade biljke u krajnji plastenik. Ako je rezano cveće sadi se u zemlju ako je saksijsko prebacuje se krajnje saksije. U tom plasteniku se brine o biljkama koje su već stasale i tako do prodaje.

Odmah da znaš da je to svakodnevni posao i treba i rada i znanja. Na primer primetiš neke tačkice na listu, šta ćeš raditi? Ili ima biljnih vaši ili nekih insekata? Šta ako nešto jede list? Ako je bljka klonila a ne znaš zašto? Treba da znaš kako da reaguješ pošto se ništa ne rešava "samo od sebe". Sve u svemu ima dosta posla ali ko voli biće višestruko nagrađen