[ aca_punk @ 05.06.2020. 17:07 ] @
Interesuje me da li slike koje sam postavio ili neka od njih, moze da bude korisna u jednom slucaju za sam tranzistor, odnosno njegov rad. Dok u drugom slucaju mislim na "mozda" poboljsano ili brze hladjenje celokupnog haldnjaka, opet i samih tranzistora!

Skoro saam napravio hladnjak koji se sastoji od 3 PC hladnjaka koji su usrafljeni na aluminijumsku podlogu i koriste i kao drzac ikao jos malo aluminijuma zbog hladjenja. Posto mi se taj hladnjak pristojno pokazao, resio sam da napravim jos jedan. Imam bakarni list debljine 0.25mm koji bi upotrebio za ovaj hladnjak ako to i malo ima smisla!

A sama ideja da podbacim bakar ispod tranzistora ili ispod dva aluminijumska materijala proistekla je iz citata clana @vladd! Nadam se da ce se i on sam ukljuciti u diskusiju o ovome, a izvinjavam se ako sam pogresno protumacio ceo post! :)

_________________________________________________________________________________________________________________

@vladd:

"Da malo dodam.
Aluminijum ima dobru konvekciju ali nesto slabiju kondukciju, pa su velike debljine preko odredjene granice cak stetne po odvodjenje toplote, cenu ne racunamo.

Odvodjenje toplote sa tela se obavlja konvekcijom i zracenjem, a crno telo ima maksimalno iskoriscenje pri zracenju. I zraci konturna povrsina, nebitan je broj rebara ili nepravilnosti u konturi.

S obzirom da zracenje iznosi manje od 10% u ucescu odvodjenja toplote, a najcesce 3-7%, popravljanje i eloksiranje povrsine zarad tog efekta treba drzati u tim okvirima, ako je bas neophodno ili radi estetike.

Ono sto je bitno je da su poluprovodnici tackasti izvori i da im treba obezbediti brzo prenosenje, odvodjenje i jos efikasniju konvekciju (plus mali % zracenja), tako da recimo, Al hladnjaci koji nemaju rebra odredjene idealno provodne konture imaju manju efikasnost.

Vise je bitna geometrija kod aluminijuma, a za brza odvodjenja koristiti bakar, koji osim velikog toplotnog kapaciteta ima i odlicnu provodnost temperature, i toplotu rasporedjuje na vecu povrsinu al hladnjaka..prakticno usrednjava vise tackastih izvora."

Slike:Nadam se da slike piju vodu? Sve sto nije jasno mogu da objasnim ali ne bi da vise rastezem... :)

Hvala svima unapred! :)
[ aca_punk @ 18.06.2020. 20:03 ] @
I posle trinaest dana niko se nije zainteresovao da sebi mozda ustedi novac ili bar slobodno vreme potrosi na nesto kreativno, a potrebno! Dobro mozda sam ipak samo ja od onih kojima je potrebno da ustedi novac. Na kraju nije ni bitno, vi nemojte, a ja imam materijal za jos dosta hladnjaka i sigurno cu ih iskoristiti. Dobro nema ni svako 50 komada hladnjaka iz racunara. Nije da ih je tesko naci ali kad nemas onda i ne razmisljas o tome. A kad imas onda ili das onom na otpad i uzmes 20 X manje novca ili ga pretvoris u nesto sto radi, stvarno radi! :)

Kupio sam rolnu, sirina se vidi na slici, duzine 4m. Mislio sam da potrosim nesto malo, a ostatak je trebalo da se iskoristi za nesto drugo. Prvo sam posao da pravim ono sa slike, a na kraju zavrsio sa dvadesetak razlicitih oblika i jos toliko opcija. Krajnji rezultat uz pomoc bakarnog lista od 2.5mm na 2A i 25V disipacije, temperatura tranzistora umanjena za skoro (ne mogu da kazem zacrtanih) 20*C. Od svih mogucih opcija dve, tri piju vodu, ostalo jok. ;)

E sad da ne bude da sam tvrdica, cicija, a i rekao sam da ako padnu 100e kupujem neke hladnjake. Isti hladnjak imam vec na uredjaju samo je kraci za 10cm i nalepljen je na limeno kuciste kome su bokovi takodje od aluminijuma i na njih su montirani regulatori, pa tako i regulator bez izlaznog tranzistora. To je uredjaj koji najvise i koristim. U svakom slucaju hladnjak mi je bio najbolji koji imam. Da je bilo vise izbora i boljih modela odlucio bi se mozda za drugi ali mislim da ce ovaj model da pije vodu za 2A, regulacija 0-30V. A da stvar bude jos opimisticnija, pored jos nekoliko elemenata, ostalo jos para i sve ostalo ide, ako treba, samo na jedan hladnjak.

Steta sto nisam naleteo na modele koje mi je @macola_kg obelezio u katlogu "mehatronike". Tamo idem da kupim sledece sigurno, na ovo sam slucajno naleteo, nije kupljeno u radnji ali su cene priblizno iste ja bih rekao. 2.500 dinara dva komada! :)

Hladnjaci su dimezije 250mm x 87mm x 3mm! Napravio sam gresku u nazivu slike i smanjio sirinu za 1cm! :)
[Ovu poruku je menjao aca_punk dana 18.06.2020. u 22:31 GMT+1]
[ SASA M. @ 18.06.2020. 23:36 ] @
Nisam viedeo temu ranije, pa se eto ogradjujem od tih koji ne stede. Pratim ono, zadnje u 12h, pa ako ne dodjem malo duzi period, ne vidim teme koje su bile pre. Usput, gledaj malo i oglase, mozda bude jeftinije nego iz radnje, sledeci korak su otpadi i buvljaci.

Sto se tice ovih hladnjaka, ne svidjaju mi s eprevishe, vishe volim da imaju veci broj "rebara" od svega par.
[ aca_punk @ 18.06.2020. 23:44 ] @
Koliko bi stavio tranzistora na 25cm?

Inace ponudio mi lik nekoliko manja, sve isti ali mali. I ova dva, a rekoh vec jedan 10cm kraci koristim i nije da sam prezadovoljan ali sve to radi. Nisam ni ja pravio taj uredjaj. Kad sam video da su takvi odmah se primih i uzeh. Mislim da ce mi dobro doci, od viska ne boli glava! :) E jedino sto definitivno ne mogu da stoje uspravno, mogu ali ludo bi mi bilo kuciste. A dobro je jer moze da se napravi tunel... :)
[ SASA M. @ 19.06.2020. 22:21 ] @
Jedan

Naravno da broj nije bitan vec njihova disipacija.

[ aca_punk @ 19.06.2020. 22:59 ] @
Sasa hvala na odgovoru! :) Znaci samo rupe za TO-2 po sredin!

Pozdrav! :)