[ popmilan76 @ 06.06.2020. 15:56 ] @
Treba mi jedna ideja,kako to najpraktičnije uraditi.Evo šta je projekat:

Imam računar koji je glavni,i puno racunara koji su vezani na njega,kao neke stanice,vezane su preko wifi.Svaki od tih stanica salje signal za internet,svojim korisnicima,i kada nestane struje tj.konekcije za internet taj racunar me obavesti sms porukom da je nestalo konekcije.Sve znam kodom,i kada nema konekcije i slanje sms-a,jedino nemam ideju kako ti nizi racunari da salju glavnom racunaru neki string da nema konekciju...Mislio sam da napravim program,gde bi u bazu glavnog racunara,svaka od tih stanica slala string,recimo OK, ako je okej i NO OK,ako nije ok,i da taj unos postavim na timer neki i tako da sljaka?Ima li neka ideja vezana za ovo,ili ako je neko radio nešto slično?Unapred hvala.
[ savkic @ 06.06.2020. 16:17 ] @
Stanica primi obavestenje kad izgubi WAN ili LAN?
Ako postoji stalna veza izmedju glavnog i stanice onda posaljes adekvatno obavestenje glavnom.
Za komunikaciju najlakse da koristis klasicni TCP/IP, na glavnom stavis server koji prati konekcije na nekom portu, stanice se konektuju na njega i salju sta treba. Mozes koristiti Indy u tu svrhu.
[ popmilan76 @ 06.06.2020. 16:35 ] @
Kako da pošalje obavestenje glavnom ako je izgubilo vezu sa njim?
[ X Files @ 06.06.2020. 17:18 ] @
Mozda nisam dobro shvatio, ali zasto ne napravis servisnu aplikaciju i na serveru i na klijentima, takvu da taj glavni racunar server proziva periodicno stanice (tcp/ip, moze indy i ne mora), pa salje sta treba kome treba, kada se ovaj ne odazove?

Nekada sam ovakve stvari obavezno implementirao, cak napravim i servis (tzv watchdog) koji proverava da li glavni servis uopste i radi, da nije prsao iz nekog razloga, kako bih nesto preduzeo, npr restart servisa ili cak racunara.

Ovde samo treba poraditi na scenariju da sms poruke ne krenu nekontrolisano da se salju, kad pocnes, shvatices o cemu pricam.
[ savkic @ 06.06.2020. 18:35 ] @
Stanica - salje I'm alive poruku svakih 5s.
Server - ako dve poruke nisu stigle znaci da je stanica offline.
[ popmilan76 @ 15.06.2020. 19:34 ] @
Ovako sam nesto napravio,tabelu sa ip adresama,i svaki red pingujem i ako dobijem konekciju,onda mi dolazi sa ok,ako ne,onda not ok...Kako da uradim u dbgridu,da mi ide red po red,da pokupi vrednoisti iz svakog i kada dodje do kraja da se vrati na početak,i taj event cu da postavim u neki timer....Ako je bytesrecived > 0 onda je kružić u semaforu zelen,ako je = 0 ,onda je crveni?