[ Sava @ 09.06.2020. 18:59 ] @
Imao sam SBB trio silver paket sa Cisco uređajem i to je radilo sasvim dobro. Sada bih ponovo uzeo isti paket kod SBB-a, ali ga ne nalazim. U ponudi vidim samo EON.
Da li neko zna imaju li i dalje taj najjeftiniji trio paket sa klasičnim uređajima?
[ ademare @ 09.06.2020. 19:59 ] @
Ne sada se samo nudi EON , novim korisnicima.

Mada je pitanje da li ce ti priznati status novog korisnika zbog prekida koji je trajao 10 meseci . Ne znam kakva je kod njih politika po tom pitanju .

Znaci sa jedne strane jesi novi korisnik zbog vrste paketa, sa druge zbog popusta mozda nisi .
[ calexx @ 09.06.2020. 20:44 ] @
Nekada je važilo jednom korisnik, uvek stari korisnik. Mislim da neko vreme prihvataju prekid od pola godine kao reset i posle toga može da se dobije popust kao novi korisnik, jedino što u tom slučaju nema više starih paketa nego mora novi.
[ Milan Kragujevic @ 09.06.2020. 20:55 ] @
Trenutno si stari korisnik zauvek. Međutim ako nađeš "akvizitera" tj. nekog terenskog prodavca SBB-a za tu zgradu ili taj "reon" onda možeš da kažeš da si sa Supernove prešao kod njih i nadaš se da neće da provere da si pre 10tak meseci otišao od njih (i pretpostave na Supernovu). Ako to prođe mogu da ti odobre standardnu akciju kao postojećem korisniku, pošto novi korisnici na EON FULL i EON PREMIUM paketima od terenskih prodavaca dobijaju od 8 do 10 meseci po dinar.

Inače EON Light ima D3 uređaj Cisco, i Cisco crni kablovski modem*, tek Full i Premium dobijaju EON Box i "Advanced" modem CGA2121 ili EVW32c.

Inače taj Cisco modem dosta loše radi i na manjim brzinama zbog malog broja downstream kanala, pa ja uvek ljudima preporučujem da traže CGA ili EVW jer je to do sada uvek rešavalo problem (20 vs 8 kanal - nije mala razlika)

* za one koji hoće da me ispravljaju, u pitanju je EPC3925 ili 3928, ne 3208 koji je samo modem. Tehnički naziv je EuroDOCSIS 3.0 Voice Gateway - dakle modem, router + wifi access point, E-MTA za fiksni telefon. Ja to zovem "modem", jer je jednostavnije.
[ Sava @ 10.06.2020. 06:23 ] @
Evo ovako, nisam bio sasvim precizan. Prethoni paket se vodio na majku, sada tražim priključak na svoje ime, a na istoj adresi uz obrazloženje da instalacija već postoji. Od starta me posmatraju kao novog korisnika. Nije mi poznato da u mom kraju mogu da biram još nekog distributera osim njih i Supernove koje upravo napuštam.

Ja sam bio zadovoljan sa tim Cisco modemom jer nisam zahtevan. Download je bio nešto oko 70-80 koliko se sećam, a toliko je i kod Supernove koja je u prednosti kod uploada koji je brži. Kažem, meni je sve to sasvim dobro radilo, problem sa sbb-om je bio ljudske, a ne tehničke prirode. Tako ako dobijam opremu kakvu sam i imao za mene to je u redu.

P.S. Ako sam dobro razumeo gospođu iz call centra jedina razlika EON-a je što ima vraćanje 7 dana unazad za sve kanale, a standardno 72 sata za neke kanale.
[ ademare @ 10.06.2020. 10:32 ] @
Zavisi koji paket uzimas . Ako uzmes onaj Light , bez EON box , onda nemas sa cim da vracas .

Naravno mozes da instaliras aplikaciju na SMART TV ili na Telefon na primer pa da imas EON . Ali ovako na D3 nema te opcije .

Ajde javi kada i ako potpises ugovor , da li su ti dali popust .

Osim Supernove i SBB , svakako imas i MTS treko telefona ili optike. Supernova i XDSL ili optika MTS-a nisu isto .
[ Milan Kragujevic @ 10.06.2020. 10:46 ] @
Ima sa čim da vraća, dobija se Cisco D3 uređaj koji je i do sada imao.
[ Zlatni_bg @ 10.06.2020. 10:56 ] @
Ja sam u februaru produzio D3 ugovor.

Ako hoces mozda bolji uredjaj za TV, d3 je bolji, ne baguje.

Ako hoces brzi net i neki tv box koji svima radi "periodicno bagovito", uzmi eon.

Takodje, za EON naplacuju EON uredjaj. Po meni neprihvatljivo.
[ ademare @ 10.06.2020. 12:36 ] @
Citat:
Milan Kragujevic:
Ima sa čim da vraća, dobija se Cisco D3 uređaj koji je i do sada imao.Onda SBB Laze na svojoj stranici ! https://sbb.rs/eon-paketi/eon-paketi

" Usluge TV unazad do 7 dana i Video klub su dostupne isključivo putem EON Smart Box-a, EON Smart TV aplikacije i EON mobilne aplikacije. "

Ne pominje se D3 !
[ Milan Kragujevic @ 10.06.2020. 12:40 ] @
Tako je, 7 dana unazad samo na EON. Na D3 je 72h unazad.
[ ademare @ 10.06.2020. 14:10 ] @
Pa o tome je i @ Sava pisao :

Citat:
Sava:


P.S. Ako sam dobro razumeo gospođu iz call centra jedina razlika EON-a je što ima vraćanje 7 dana unazad za sve kanale, a standardno 72 sata za neke kanale.


A ja sam mu napisao , mada drugim recima , da moze da uzme i Light i da ima 7 dana itd .

Treba citati sa paznjom i razumevanjem !

Prigovaras drugima da ispravljaju tvoje postove , dok sam to radis Bez potrebe !

Kao u onoj narodnoj poslovici " Lopov misli da su svi Lopovi " !

[ Sava @ 10.06.2020. 15:53 ] @
Ja sam na prethodnom D3 imao vraćanje unazad čini mi se do 7 dana s tim što se to plaćalo kroz račun sa 100 dinara.
[ SASA M. @ 10.06.2020. 15:58 ] @
Meni je na d3 za kanale koji imaju vracanje unazad, 7dana. Na eon preko racunara, verovatno i preko telefona 7 dana za sve kanale.
[ Milan Kragujevic @ 10.06.2020. 16:02 ] @
@ademare Nemoj da napadaš i vređaš ako ni sam ne znaš šta si napisao, a tek nemoj da spominješ narodne izreke i lopove.

Napisao si

Citat:
Ako uzmes onaj Light , bez EON box , onda nemas sa cim da vracas .

Naravno mozes da instaliras aplikaciju na SMART TV ili na Telefon na primer pa da imas EON . Ali ovako na D3 nema te opcije .


Nigde nisi naveo " , da moze da uzme i Light i da ima 7 dana itd .", nemoj sad da izmišljaš.
[ Sava @ 10.06.2020. 17:31 ] @
Uzgred, kakv je MTS u odnosu na SBB?

Zvali me danas iz SBB-a da postave opremu!? Rekoh kako da postavite opremu, a nema ugovora. Zovite call centar kažu. Nisam, naravno.
[ Milan Kragujevic @ 10.06.2020. 17:33 ] @
Ugovor ti donose na kućnu adresu.
[ ademare @ 10.06.2020. 17:57 ] @
MTS ako nemas optiku je Spor . Retko gde ima uslova za vise od 20 MB . Naravno ako hoces i IPTV preko njih , jer i to ide preko net-a .

Rezervisu jos 20 za TV . Tako da bi dobio 50 i 3 TV treba da imas uslove za 70 MB sto je jako retko .

Inace ima neta uvek . TV takodje . Ja nemam sto se toga tice nikakve primedbe .

I kod MTS-a uvek mozes biti Novi korisnik , dovoljno je da potpises novi ugovor .
[ Sava @ 11.06.2020. 08:01 ] @
Hvala svima na komentarima.
U globalu sam shvatio šta je trenutno na tržištu što bi meni odgovaralo.
MTS je skroman sa 50/8 netom jer nemamo njihovu optiku u ulici. Daju 2 tv-a, za svaki sledeći je doplata 150 dinara što nije mnogo.
Mislim da ću ipak da se vratim SBB-u jer su mi u toj najjeftinijoj varijanti nekako najkompletniji.
Kažem zvali me za montažu, ali nisu pominjali da donose ugovor sa sobom. To bi bilo logično pa ću ih kontaktirati tokom dana.
Ima još jedna caka. Plaćam račune za sada uredno, ali pouzdano znam da kod sbb-a nije problematično ako im dugujete i dva meseca, neće vas isključiti. Za MTS ne znam, ali čini mi se da isključuju vrlo brzo ako se ne palća uredno. Drugo, tehnička služba SBB-a je solidna. Čuo sam primedbe na njihov rad, ali meni su trebali samo par puta i odmah su rešavali problem. Sa Supenovom sam se napatio sa tim pa zato i otkazao ugovor, a oni su u grupaciji MTS-a. Drugar je imao problem sa internetom kod MTS-a i takođe se napatio dok mu nisu rešili problem, čekao je verovali ili ne 27 dana na rešenje!
[ Milan Kragujevic @ 11.06.2020. 08:26 ] @
Vezano za račune, mts gasi posle 3-4 meseca jer su u haosu trenutno, ali inače čekaju oko 3 meseca. Kad sam bio kod SBB-a gasili su za račun koji se do 20. ne plati već 01. sledećeg meseca. Dakle da račun izašao 01.06. ne platim, ugasili bi me 01.07., tolerancija na kašnjenje 0. Nekim ljudima čekaju 2 računa neplaćeno + još jedan dok ne istekne rok za plaćanje, dakle 01.06., 01.07. i gase te 22.08., ali to nije svima, znam neke koje gase odmah i koje ne. Telekom ne gasi odmah, najduže tolerišu kašnjenje.

Na temu Supernove, to je tek onako samo politički Telekom, zapravo je Supernova brend grupice operatera koji guraju svoju priču sa svim svojim nesposobnostima + Telekom birokratija. Praktično Telekom je pokupio najgore operatere u Srbiji i sve ih grupisao u taj "trainwreck" haos operater, koncentrisano zlo i nesposobnost na jednom mestu. Telekom probleme ne rešava već godinu dana, ja sam od aprila do decembra čekao da reše nešto i u decembru sam raskinuo prethodni ugovor. Ako znaš da će da radi dobro onda možeš kod njih, ali ako očekuješ da ćeš zvati podršku za nešto onda bolje nemoj, pošto se čeka mesecima na rešavanje problema i obično ne reše nego ti odobre raskid, jer većinu problema ne mogu da reše.

Telekom, inače, nudi VDSL 100 Mbps u Zemunu i to radi dobro, ali IPTV ne može na takvim paricama pošto je maksimalna brzina VDSL-a inače 100 Mbps, mogu da ti puste IPTV+NET 100 na liniji od 102400 Kbps i onda kad upališ TV uspori ti net za 5-8 Mbps. VDSL im je stabilan ali je maksimalna brzina 100 Mbps i NIKADA neće biti brže, samo sporije kako propadaju kablovi. Gde je brzina manja od 100 Mbps, neće moći da bude veća. To je što je, dok ne dođe optika, a pitanje je kada će optika krenuti van centra par najvećih gradova.

VDSL je dedicated infrastruktura, korisnik koji ima kvalitetnu paricu ne može da ima probleme osim ako nešto ne ošteti kablove, naravno ako je konzervativno setovana brzina (ljudi često žele najbrže i ako to tehnički ne može). Nemoguće je na xDSL pustiti veću brzinu i da to radi "loše", tj. sporo. Veza se bukvalno prekine, nema ničega, nije to kao kablovska pa naguraju koliko hoće korisnika sa najjačim paketima i to vam je.

Kablovska je shared infrastruktura, ima veći kapacitet i nudi veće brzine ali na tebe utiču drugi korisnici, bilo sa svojom upotrebom interneta ili RF smetnjama koje izazivaju neispravni uređaji nesavesnih korisnika. Tu se reklamacije mogu rešiti boljim uređajima, realociranjem kanala, promenom na novije standarde DOCSIS, itd., jedini problem je što je to svakodnevnica, konstanta borba sa balansiranjem broja korisnika i kapaciteta mreže sa brzinama paketa korisnika.

U selu gde imam VDSL imam 20/2 Mbps brzinu na Fast profilu i sve radi idealno bez prekida po mesec dana, kao i u BG kad sam imao VDSL 100/10 Mbps, međutim kad sam na Ledinama probao VDSL mogao je samo 10/1 Mbps ADSL2+, a u komšiluku sam video da niko nema ni setovano tih teoretskih 10/1 Mbps, već oko 8/0.5 Mbps. Zavisi od lokacije i svega...

[Ovu poruku je menjao Milan Kragujevic dana 11.06.2020. u 09:36 GMT+1]
[ Sava @ 11.06.2020. 08:37 ] @
Ovo što sam pisao o sbb-u je bazirano na ličnom iskustvu, ali od pre 2-3 godine. Imao sam neke stanare koji su plaćali tako kada se sete, ali nisu i po dva meseca i nisu ih isključivali.
[ Milan Kragujevic @ 11.06.2020. 08:43 ] @
Mislim da to zavisi od korisničkog naloga. Meni su gasili odmah, drugim ljudima 3 meseca čekaju.
[ adzo_ @ 11.06.2020. 10:52 ] @
Evo ti moja prica vezana za SBB-Telekom i tu imas par odgovora na tvoja pitanja(posto je aktuelna)
Telekom sam koristio samo ADSL(10/1) i to je traljavo radilo ali radilo je. Zatim sam presao na SBB i sve je bilo OK(malo ili malo vise trzavica na pocetku dok nisu sredili cvoriste). Onda sam na isteku ugovora u SBB dobio bezobraznu ponudu od Telekoma sa 10 meseci za dinar da predjem kod njih na VDSL. SBB mi nije hteo dati nikakvu pogodnost iako sam kod njih bio na najvecem paketu i to bas dugo vremena.
Kontao sam da su se valjda popravili u odnosu na ADSL. Medjutim isto je ostalo. Tolike godine su prosle a linija je ista. Probao sam da izdejstvujem prelazak na neku drugu liniju ali bezuspesno. Imam izdvojeni stepen na 50m od mene ali po recima nekog glavonje iz BGD ne mogu da me prebace jer je pogresno projektovana i ima manjak linija - pustena u rad par meseci pre nego sam ja presao na Telekom. Paket od 50/8 nije mogao da radi na 12/3. Na resavanje zalbi sam cekao po 20-25 dana ukoliko sami ne odluce da zatvore tiket bez ikakvog resavanja i slazu da su me zvali i da sam ja potvrdio da je reseno.
Uglavnom posle 3,5 meseca sam se opet vratio na SBB i to kao novi korisnik :). Eto bar neka korist od Telekoma
[ Sava @ 11.06.2020. 16:19 ] @
Hvala! Tako sam i mislio.

Sada je sve (skoro) završeno. SBB je reagovao munjevito, prekjuče sam zvao i izrazio želju da postanem korisnik, već juče me zvala ekipa za montažu. Odbio sam ih, ali posle kratkog razmišljanja i tekstova ovde ponovo sam ih zvao i sutra dolaze da montiraju opremu. Uzimam najjeftiniji trio paket sa D3 uređajem (cca 3.500 din.). Znam šta je to i to je sasvim u redu. Vidim da na sajtu pominju i najmanju brzinu od 150 Mbps što je zaista dobro. Eto, to je sada to za naredne dve godine.
[ Milan Kragujevic @ 11.06.2020. 16:21 ] @
Nije to najmanja već najveća više od onog na papiru nećeš dobiti
[ Sava @ 11.06.2020. 17:15 ] @
Ma da, lapsus svakako. Mislio sam na to da je to brzina za najslabiji paket.
[ Milan86 @ 29.08.2020. 20:22 ] @
Uzeh pre 2 nedelje EON FULL DUO i prezadovoljan sam. Kod mene SBB radi savrseno jer su odradili mrezu od nule (nove instalacije u zgradama u celom naselju i do zgrada). Na staroj mrezi SBB se raspadao i koriscenje Interneta je bilo prava nocna mora pa sam jedno vreme koristio VDSL 100/10 koji je radio korektno.

Posto sam korisnik njihove kablovske, nisam novi korisnik ali su mi dali 6 meseci da placam po staroj ceni (1395 RSD).

Od opreme za Internet sam dobio Technicolor CGA2121 koji radi sasvim korektno. Neuporedivo bolji uredjaj od MTS-ovog ZTE H168N V3.1 sto sam imao na VDSL-u po pitanju brzine na 2.4GHz. Telefon u startu nije video 5GHz mrezu. To sam resio tako sto sam razdvojio SSID-ove za 2.4GHz i 5GHz, a za 5GHz sam fiksirao kanal 40.

Brzina i ping su ok.

Brzina preko kabla:Brzina preko telefona (Pocophone F1, 5GHz):Ping: