[ zp_tron @ 15.06.2020. 12:33 ] @
Pozdrav svima,

Naišao sam juče na jako čudan problem sa veš mašinom Korting WK 606A.

Mašina je na programu predviđenom za pranje pamuka na 40 stepeni najnormalnije primila vodu odradila oko 1h tog programa do izbacivanja vode izbacila veci dio vode i prestala da radi. ( lampice konstantno blinkaju).
Tada sam posumnjao na pumpu za izbacivanje vode pa sam odlucio da resetujem programator i ukljucim centrifugu kako bih vidio da li ce pumpa izbaciti ostatak vode i zavrsila je centrifugiranje i izbacivanje vode bez problema. Probao sam jos nekoliko puta da je ukljucim na ispiranje i tu je primila i izbacila vodu najnormalnije.
Danas sam stavio novi hidrostat (presostat) i ukljucio masinu na brzi program za pranje pamuka i taj program je zavrsila do kraja a onda sam je opet ukljucio na isti program na kom je juče prestala da radi i desila se potpuno ista stvar stala je nakon sat vremena kao i juče.
Onda sam krenuo redom da testiram sve programe i tada je mašina otvorila jedan ventil primila vodu i kada bi se otvorio drugi odmah prestaje da prima i krene da izbacuje vodu.

Ispitao sam i ventile za primanje vode ispravni su i dobijaju napon i jedan i drugi testirao sam i prohodnost crijeva od hidrostata i ono je prohodno cak sam i novi hidrostat testirao duvajući u njega i unimerom provjerio da li provodi izmedju kontakata kad nema pritiska i kad ima i sve radi. Grijač je ispravan jedino pošto mašina nema mogućnost da se otvori sa zadnje strane nisam mogao da testiram termostat i da vidim da li ima još neki senzor sa zadnje strane. Sumnjam da je pumpa crkla pošto je svaki put kad sam ukljucio da izbaci vodu ona izbacila do kraja i pritisak je bio odličan.

Vadio sam i elektroniku ni na njoj nema vidljivih tragova da je nesto pregorelo proverio sam kontakte svi su čvrsti i dobro povezani.

Da li neko zna šta može biti problem ili ako neko ima šemu ove veš mašine da mi pošalje pa da pregledam redom i ispitam sta moze da izazove ovakav problem.

Unaprijed hvala na odgovoru.
[ mjanjic @ 15.06.2020. 15:58 ] @
Ne mora ništa da se vidi, crkne neki kondenzator ili zabrlja nešto u memoriji na ploči programatora. Ne kažem da je to, ali bez dijagnostike možeš sve delove da izmenjaš i da opet imaš problem. Ako bi mogao da nađeš šemu sa signalima na pojedinim tačkama pa da proveriš osciloskopom, ali ako nemaš opremu, bolje pozovi majstora koji ima odgovarajući alat da uradi dijagnostiku.
[ test1234 @ 15.06.2020. 19:32 ] @
Moguće je da ne valja grejač.
[ zp_tron @ 17.06.2020. 09:04 ] @
Teško da ću naći negdje šemu signala za ovu mašinu jer nisam nigdje mogao naći ni šemu cijele mašine a ni uputstvo za upotrebu ali ponijeću elektroniku kod nekog elektroničara da je isproverava koliko bude mogao.

Što se tiče grijača ne vjerujem da je on jer je mašina grijala vodu i na kratkom programu koji je odradila a i na ovom programu gdje je prekinula rad.
Probaću da ispitam i njega u svakom slučaju da eliminišem i tu mogućnost jer sam sve drugo osim elektronike isključio.