[ Zlatni_bg @ 20.06.2020. 03:17 ] @
Pozdrav,

Zeleo bih da predlozim otvaranje posebnih foruma za neke od popularnijih programskih/skripting jezika i frameworka. Mislim da je dosta stvari zabataljeno koje se nalaze na listi tema, a stvari poput:

NodeJS
Angular
Vue
ReactJS/Native (bi trebalo da dobiju svoje podforume u JavaScript delu zbog enormne popularnosti)

Takodje, PHP bi trebalo da dobije Laravel podforum.

Sem toga, Rust i Go dobijaju ogromnu popularnost i mislim da zasluzuju svoje mesto na forumu.

Ima jos novih trendova, i valjalo bi napraviti adekvatne forume za iste. Negde podforume ako se radi o fw-u.
[ Branimir Maksimovic @ 20.06.2020. 04:44 ] @
+1!
[ Shadowed @ 20.06.2020. 10:18 ] @
Da li su u pitanju svetski trendovi ili trendovi na forumu? Ako imas svaki drugi da po jednu temu vezanu za Rust onda ima smisla otvoriti forum za to. Ali, ako imas par puta godisnje, onda bas i ne. Rust je uzet samo kao primer, vazi i za bilo koji drugi jezik/oblast.
[ Zlatni_bg @ 21.06.2020. 07:00 ] @
Svetski, a i lokalni. Iskren da budem, cackam Vue zbog fullstacka u poslednje vreme dosta, i JS forum mi iskreno ne deluje kao adekvatno mesto gde mozemo da spakujemo sve vezano za frameworke, pogotovu kad imamo node koji je bekend. Takodje, jQuery koji mozda polako ide i u istoriju mozda i moze da ide u JS, ali... drugar radi react native, meni je trebala pomoc za jQuery (trodupli ajax autocomplete iz razlicitih sorsova), nije imao pojma, i ne bavi se responsive-om.

Traze se vise Angular/React/Node developeri nego PHP kod nas, i to draaaasticno. Zato mislim da zasluzuju i mesto na forumu. Mozda nema postova jer neko iskoristi drugi izvor znanja umesto ESa? Ne vidim razlog sto se ne bi probalo.

Takodje, core PHP se retko koristi, svi forsiraju FW-ove. Licno sam imao potrebu za pomoc u startu sa Laravelom, i idalje je retko dobijam ovde. Da li zato sto imamo manjak ljudi koji rade u istom ili sta, ne znam.

Fora sa Rust i sa Go nije samo globalni trend vec su *potpuno novi* jezici. Nemamo adekvatno mesto gde uopste i moze da se otvori tema. A danas, kako stvari stoje, neko ce pre uzeti da uci Rust ili Go, uglavnom za pisanje api-ja ili tako nesto nego C++. S rastom mobilnih aplikacija i multi-platform sa unificiranom bazom podataka, svi gledaju kako sto lakse isti da napisu. C++ nazalost nije popularan u toj sferi, vise je "mission critical" i kad je striktno bitno da se postuju mnogi standardi (8AM je, nisam jos legao, verujem da moze bolje da se sklopi ova recenica). A assembly kod Rusta i C++ se ne razlikuje drasticno, cak ni Go-a. Ranije sam mnoge daemone pisao u C++ ili pythonu, zavisno sta je trebalo, ali sad vidim da Rust ima ODLICAN kompajler i performansa binaryja moze da se poredi i po brzini i velicini sa C++ aplikacijama. I sam sam u dilemi da li krenem da ucim rust ili go za ubuduce.

Jednostavno, ostali su nam neki forumi i podforumi koji na prvoj strani imaju teme stare 7-8 godina, a za nove, relevantne tehnologije nemamo adekvatno mesto. Sam pogled na spisak foruma moze da odbije nekoga.

Nemoj da se uvredis Shadow, ali tom logikom bi trebalo obrisati 50 foruma, tipa IRC koji je zamro vec 2010. godine. I cisto sumnjam da ce ga iko otvoriti sem nostalgije radi. Ima gomila takvih. Bolje onda Rust da nam bude prazan nego IRC.
[ Shadowed @ 21.06.2020. 14:58 ] @
Naravno da se necu uvrediti :)

Kada sam pitao svetski trend ili na forumu, mislio sam na ES, ne da li se u Srbiji koriste Rust, Go, i pomenuti JS frameworci.
Stvar je u tome da je pravilo (koje se nije bas uvek postovalo ali uglavnom jeste) na forumu da se potvara novi (pod)forum kada postoji znacajan broj tema za isti. Pri tome ne mislim broj tema u poslednje vreme, nego ukupno. Recimo, pomenuti IRC podforum nije aktivan ali ipak ima skoro 1000 tema u njemu (definitivno nije prazan) i skroz je ok da postoji makar i narednih 20god ne bila ni jedna nova tema.
S druge strane, za Rust ima mozda 3 teme. Dok je broj tako mali, moze ici u Ostali programski jezici pa kada se poveca broj tema (dakle, zainteresovanost), otvori se novi forum i prebace teme.

Da me ne shvatis pogresno, meni je prilicno svejedno, mogu admini da naprave koliko hoce foruma, štono kažu meni ni iz džepa ni u džep :) Vise nisam ni mod ni admin pa me ne dotice. Samo kazem koje se pravilo do sada koristilo i sa kojim se slazem.