[ aca_punk @ 24.06.2020. 16:44 ] @
Pozdrav svima!

Konacno pristojni hladnjaci, morace sa ventilatorom, ali nema veze. Kolo koje je na slici je samo experimentalno i u te svrhe ga i koristim, pravicu drugo.

Sta mene ovde zapravno interesuje. Prvo da ne zaboravim, ako budem imao nekoliko provodnika koja su iz mreze, da li treba sve da ih sprovodim po jednoj strani i da stavim mozda pun presek provodnika? Mislim i na ceo PSU, interesuje me da li prolazenje nekog voda DC pored ili iznad ili unakrsno moze da dovede do neke havarije i kako da to izbegnem.

E sad, kuciste vec ima fino osmisnljen dizajn, (imam jos jedno koje je puno, fabricko). Ne znam da li da to pokusam da sacuvam ili da se manem toga. Mislim na to da kao glavni stoji paketni prekidac povezan sa automatskim osiguracem od 16A i oni vode do uticnice za 223V~ tamo otpozadi! Prednje plocice koje sam slikao se skidaju. U slikama cete videti da pokusavam da iskoristim ceo prostor i da sacuvam celu instalaciju. Dve levo i desno plocice na kajevima prednjeg dela kucista planiram da skinem i tu napravim plocice za izlaz koje meni odgovaraju, sa displejem... Da li je sve ovo neophodno ili da skidam ove elemente koje su bile na kucistu i odradim poso bez njih?

Vidite da se dole nalazi laminat. Odgovor je sledeci. To je stajalo u reku i na dnu reka se nalazi tanko kuciste za rek, naravno, koje sluzi da ukljuci i iskljuci ventilator na 230V~.
Gledacu da ne popunjavam donje rupe i ne stavljam donji pleh, imam ga. Vec da se kola nalaze na aluminijumskim ovim profilima da ako nekada stavljam sve u rek stavim i ventilator.

Brine me torus, mislio sam da cu moci da ga nekako stavim u neku kocku od alu ili pleha, plastike ali mu jedva mesta nalazim. Bar ce se i on dosta hladiti zbog ovih ventilatora pored. I kad sam kod torusa, na slici se takodje vide izvodi iz primara crveni koje bih u slucaju da zadrzim sve na kucistu vezao za uticnicu od 230V~. Sekundare sam provukao ispod hladnjaka i po njima cu se opravljati sada kada pravim kolo. Takodje kolo koje se nalazi na slici gore levo je "soft-on" za torus, a sa druge strane moram staviti neki manji trafo sa izlazom na 12V zbog displejeva, fanova i mozda pokojih sitnica.

Da zavrsim! Sto se tice stabilizacije. Da li je bolje da se odmaknem od izlaznog jedinog tranzistora, a pridjem blize izlaznoj ploci i buksnama ili obrnuto! Ima li to mnogo uticaja.

Ako moze sve sto se stabilizacije tice i na ovom mestu slobodno pisite. Npr, da li je bolje da stavim Pass tranzistor i koliko bi se on grejao. I da li mogu da iskoristim bilo koju semu vezanu za LM317 u toj kombinaciji na koje nailazim, dosta su slicne. Kada to pitam mislim na otpornosti na emiteur, kolektoru, bazi!

Sto se hladjenja tice, jednostavno mora ovako, e sad jedino da im se promeni mesto. Ja sam na pocetku hteo da ih izbacim bocno sa strane i da u kuciste ulaze samo pinovi. Saveti, saveti...

Hvala svima unapred![ aca_punk @ 24.06.2020. 19:56 ] @
Uhhh! Treba izolirati hladnjak od kucista! Sad mi pade na pamet. Valjda ce ispeti sa izolacijom srafova...

Ako uopste nekoga interesuje, ne vadim nista, pravim ovako kako je! :)

______________


Sve dovedeno u red. Pocinjem da busim rupe i montiram, a hladnjak ce da bude uzemljen. Sta mu fali kada tranzistori imaju izolaciju... :)

Hvala na podrsci! ;)

[Ovu poruku je menjao aca_punk dana 25.06.2020. u 15:53 GMT+1]
[ aca_punk @ 08.08.2020. 12:38 ] @
Konacno nasao vremena, napravio dva PCB-a (sema samo okrenuta naopako) koji su probni. Na njima se nalazi LM350 jer sam ga imao u izobilju, nista drugo.

Treba staviti LM317K na drugi (spremljen hladnjak), plocica takodje ima mesta za pass tranzistor, ali to cu jos malko morati da istrazujem pa cu ga prepraviti.

Soft-On za torusni transformator 2 x 24V/5A - 250VA.

I da treba da stavim ili jedno svicersko napajanje sa regulacijom (zato ga ne bih stavljao jer je usluzno), ili da napravim dva mala napajanja za ostalu elektroniku (Display 2x, Fan Speed 2x...)

Fan Speed Controler ce biti i sa jedne i sa druge strane kao bi bilo nezavisno duvanje ventilatora, u slucaju da koristim samo jednu stranu ispravljaca.

Trenutno nista nije povezano, vcekam jos neke delke i onda povezujem sa bar LM317K, LM388K na drugim hladnjacima, na kojima ce PCB i da stoji. Tako je zamisljeno i pravljeno!

U da,! Gore sam pisao o izolovanju hladnjaka, naravno izolovao sam hladnjake od kucista![Ovu poruku je menjao aca_punk dana 08.08.2020. u 13:49 GMT+1]