[ lovacm @ 29.06.2020. 10:30 ] @
Pozdrav ljudi,

Hteo bih da resim dakle sledeci problem. Naime imam ugradnu plocu marke Elin kojoj je crkla elektronika, ceo modul neispravan, nosio sam kod elektronicara ali nije znao sta joj je, pa sam odustao od elektronike, te sam dosao na ideju posto je ploca kao nova, kao i ringle koje su kompletno ispravne da ugradim prekidac za svaku ringlu sa strane, sa svake ringle idu dve zice koje su prethodno isle na elektroniku na relej, a sad sam kupio elektronski prekidac za gorenje sporet i te dve zice sa ringle spojio na njega, taj potenciometar sa njega kao da ne funkcionise, nego bukvalno odmah startuje ringlu i drzi je na maksimumu nema nikakvog podesavanja pa je nemoguce nesto ozbiljno skuvati na istom.

Da li neko ima predlog kako bih to mogao da resim? Hvala.

[ test1234 @ 29.06.2020. 12:12 ] @
Isto ti rade ti prekidači kao i elektronika, ako si dobro povezao. Ajde nacrtaj ili slikaj kako si povezao. Inače ti prekidači uopšte nisu elektronski, klasična mehanika.


Pogledaj ovu temu, ima na drugoj strani kako se povezuju ti prekidači što si kupio, nisu isti ali su im oznake/priključci potpuno isti

[Ovu poruku je menjao test1234 dana 29.06.2020. u 13:26 GMT+1]

https://www.elitemadzone.org/t...om-plocom-da-li-radi-OK-ili-ne

[Ovu poruku je menjao test1234 dana 29.06.2020. u 13:27 GMT+1]
[ bakara @ 29.06.2020. 12:38 ] @
Jel u tim prekidacima ima termostat?
Kako prekidac zna koja je temperatura na ringli?

Bas me zanima kako ce to budzenje na kraju da izgleda.
ostao si nam duzan slike :)
[ gilopile @ 29.06.2020. 12:47 ] @
Da, to se i ja pitam.
Kakav je princip rada tog prekidaca?
Znam da mora, u zavisnosti koliko je odvrnut, da pali/gasi u odredjenim intervalima...
E sad, sto kaze Bakara da ne komunicira sa ringlom, mislim da nije ni bitno. Uglavnom pali/gasi u raznim intervalima i tako odokativno regulise temperaturu...ne moze to precizno...

Bas me interesuje princip rada ako je samo mehanicki, u sta cisto sumnjam. Mora da ima neka elektrika i rele unutra.
[ test1234 @ 29.06.2020. 13:14 ] @
Ti prekidači rade kao vremenski relei. Prosto kao pasulj.

Ima u sebi mali bimetal i on se greje i hladi. Bimetal je na 220V. Kada se zagreje iskrivi se i isključi. Kada se ohladi ponovo uključi.

Na osovini ima keramika koja je na početku skoro pa jednakog precnika kao osovina, kako je okrećemo/pojačavamo tako keramika postaje deblja i više vremena je potrebno bimetal da se ogladi.

Znači čisto vremensko podešavanje, nema nikakvu kontrolu. Kontrola je postavljena na maximumu tako što je ubačen naknadno sigurnosni termostat (ona staklena šipka koja se vidi preko cele ringle/grejača ispod stakla) ako crkne prekidač štiti je taj termostat, radi kao na maximumu, što se najčešće i dešava.
[ gilopile @ 29.06.2020. 14:08 ] @
Cek, jel bese mora da ima mali grejac CK za bimetal?
[ Horvat I @ 29.06.2020. 14:25 ] @
Princip regulacije je promena odnosa vremena ON/OF uglavnom vremenskim releima, zato se MORA sredit "elektronika"
[ gilopile @ 29.06.2020. 15:10 ] @
Horvat, ma jasno je to.
I ova sprava sto je uzeo radi na tom principu on/off.

Uglavnom na minimum da gasi pali u intervalu od 20 sekundi, recimo, a max da se ne gasi i uvek ce naci neku sredinu za krckanje. Ne mora to u sitna crevca temperatura...

Elektronika je to jbg lepo odradjena, sve u zavisnosti od jacine grejaca...al i ovo ce mu zavrsiti posao.
[ gilopile @ 29.06.2020. 15:46 ] @
Ma djavo da ih nosi, sve nesto komplikuju...umesto 3 grejaca u ringli i princip ukljucivanja 1,2,3, da rade u kombinacijama...

U ovoj mojoj predratnoj kuci od dede do skoro bio onaj sloboda sporet valjda, ceo od lima, nema ni prozor na rerni...star jedno 60 godina :D Naravno da je sve funkcionisalo besprekorno i nakon ko zna koliko godina upotrebe. Bacio sam ga samo zato sto je bas zanru i dosta zardjao... rerna neka nestandardna, ne moze obican pleh da stane, nekako plica :D
Posle mi bilo zao :)


Jel ima nesto da nisu usra*i sa LED, MCU, Wi fi, BT, 3D FHD od tih nekih standard kucanskih aparata?
Mozda mikser? Nisam davno otvarao novije miksere, zadnji neki kinez imao za divno cudo samo el. motor i preklopnik za brzine...ok.[Ovu poruku je menjao gilopile dana 29.06.2020. u 17:06 GMT+1]
[ Java Beograd @ 29.06.2020. 20:25 ] @
Nisu ugradne ploče tako loše. Mogao si da kupiš ugradnu ploču sa običnim ringlama, a ako si baš kupio staklenu ugradnu, što si kupovao najjeftiniju.
[ lovacm @ 29.06.2020. 21:04 ] @

Evo i mene stigao sam konacno kuci, hvala svima na komentarima.

Evo i dodatnih slika da razjasnim situaciju

Dakle za svaku ringlu ima dve zice iste boje, jedna ide direkt sa faze sa 5 zilnog kabla, druga ide sa ringle, stavio sam tu sa faze na P1 na prekidacu, a na tu sto ide do ringle na konektor 2 na prekidacu. Ostalo nisam nista dirao.

Merio sam vreme kada ukljucim ringlu, u kojem god da je prekidac polozaju nakon sto se ringla zagreje, ide oko 4s u OFF, i oko 14 sekundi u ON, da nije mozda problem u prekidacu?


[Ovu poruku je menjao lovacm dana 29.06.2020. u 23:09 GMT+1]
[ lovacm @ 29.06.2020. 21:11 ] @
Citat:
test1234:
Isto ti rade ti prekidači kao i elektronika, ako si dobro povezao. Ajde nacrtaj ili slikaj kako si povezao. Inače ti prekidači uopšte nisu elektronski, klasična mehanika.


Pogledaj ovu temu, ima na drugoj strani kako se povezuju ti prekidači što si kupio, nisu isti ali su im oznake/priključci potpuno isti

[Ovu poruku je menjao test1234 dana 29.06.2020. u 13:26 GMT+1]

https://www.elitemadzone.org/t...om-plocom-da-li-radi-OK-ili-ne

[Ovu poruku je menjao test1234 dana 29.06.2020. u 13:27 GMT+1]Hvala puno na ovome, da prekidac jeste isti, jedino sto nisam siguran za taj signalni kontakt kako bih to trebao da prevezem.
[ lovacm @ 29.06.2020. 21:18 ] @
Citat:
Java Beograd:
Nisu ugradne ploče tako loše. Mogao si da kupiš ugradnu ploču sa običnim ringlama, a ako si baš kupio staklenu ugradnu, što si kupovao najjeftiniju.


Nisam kupovao dobio sam to kompletno uz kuhinju, to mi je za vikendicu, da sam kupovao jasno je da se sad ne bismo zanimali ovim detaljima, a zao mi da bacim ispravne ringle i celu plocu :)
[ lovacm @ 29.06.2020. 21:20 ] @
Citat:
Horvat I:
Princip regulacije je promena odnosa vremena ON/OF uglavnom vremenskim releima, zato se MORA sredit "elektronika"To mi je jasno sad, al od elektronike nema ich, bar tako kaze majstor, pa reko da probam nesto polu mehanickim putem :)
[ test1234 @ 29.06.2020. 22:09 ] @
„Evo i mene stigao sam konacno kuci, hvala svima na komentarima.

Evo i dodatnih slika da razjasnim situaciju

Dakle za svaku ringlu ima dve zice iste boje, jedna ide direkt sa faze sa 5 zilnog kabla, druga ide sa ringle, stavio sam tu sa faze na P1 na prekidacu, a na tu sto ide do ringle na konektor 2 na prekidacu. Ostalo nisam nista dirao.”

Trebalo bi da ide ovako:
Faza i nula (220V) sa napojnog petožilnog kabla idu na kontakte prekidača P1 i P2 bilo kojim redosledom. A ove dve jednobojne sa grejača/ringle idu na kontakte prekidača 2 i 4 isto bilo kojim redosledom. S1 i S2 su ti kontakti za signale upozorenja da je ploča još uvek vruća.

Imaš onu malu crnu kockicu sa četiri sijalice. Sa nje bi trebalo da idu pet žica. Jedna je zajednička nula i nju povežeš sa nulom/plavom sa dovodnog petožilnog kabla. Nadješ koja ti je faza na P1 ili P2 i nju premostiš na S1 a na S2 dovedeš jednu od onih pet sa one male crne kockice, gledaš da ti se vizuelno poklope sijalice sa položajem ringli/grejača.

Ovo sve isto radiš za svaku sledeću ringlu/grejač.
[ lovacm @ 29.06.2020. 22:43 ] @
Pozdrav Branislave,

Koliko ja znam taj prekidac ima P1 i P2 zato sto sluzi za one ringle sa duplim grejacima, ove ovde imaju samo jedan (postoje i prekidaci gde ima samo P1). Takodje svaka ringla ima samo jednu zicu od te dve iste boje koja ide sa nje same, a druga je povezana direktno na fazu, a one su se ubadale na relej elektronike, a sada faza na P1 direktno sa 5 zilnog kabela, a dalje krug sa ringlom ide na 2 ili 4 u zavisnosti da li je faza prvobitno povezana na P1 ili P2, tako pise i u drugoj temi citiram gde ste vi autor
Citat:
P1 i P2 se prikljucuje na 220V, 2 i 4 ide na ringlu/grejac
, sto se tice signalne lampice one rade i ovako kako su povezane bez problema, iako nista nisam povezivao na S1 i S2 na prekidacu, imaju neki termostat izgleda na svakoj ringli ponaosob i svoj strujni krug.

E sad ako sam razumeo da li treba nulu da izvucem na prekidac negde?

E sad sto prekidac ne reaguje na okretanje nego uvek tera isti rezim nisam siguran
[ test1234 @ 30.06.2020. 10:37 ] @
Aj prvo oko napajanja.

Ja sam malo uveličao ovu tvoju sliku da bi bilo malo jasnije. Ove žice što sam obeležio sa crvenim a i ti si video da su to napajanja 220V za ringle/grejače koje idu sa elektronike. Sada treba da njihove druge krajeve, koji su išle na elektroniku povežeš na kontakte 2 i 4 na prekidaču. Kada si to uradio treba da dovedeš napajanje 220V direktno sa petožilnog napojnog kabla na kontakte prekidača P1 i P2. (Faza i nula) Redosled žica na kontaktima prekidača P1,P2,2 i 4 nije vžan. Prethodno poskidaj sve žice sa elektronike.

Ove ostale žice nemoj dirati one će ti lepo raditi ovako kako su fabrički povezane. Te ostale žice su povezane tako da će ti sijalice svetleti (one četiri u crnom kućištu) samo ako je ringla/grejač vruć, čak i kada nije uključen.

E sada dolazimo do kontakata S1 i S2, oni služe da bi davali signal da li je prekidač, taj tvoj, u stanju uključeno ili isključeno (on/of). Na toj tvojoj ploči je to bilo nepotrebno jer se po/na displeju jasno razaznavalo koja ringla/grejač je uključena. Ako želiš da napraviš sebi sijalice iznad prekidača, da bi znao da li je prekidač uključen ili isključen, tada ćeš za sijalice izvući direktno dve žice sa kontakata 2 i 4 ili ćeš iskoristiti kontakte S1 i S2 na sledeći način:
Sa P1 ćeš, malu kratku žicu ubosti/premostiti na S1 a onda ide žica sa S2 na jedan kraj sijalice. Drugi kraj sijalice ide na P2. I tako za svaki posebno.

Ako ti je sve ostalo ispravno ploča bi ovako trebala da radi.


[ Horvat I @ 30.06.2020. 14:49 ] @
Tu áe se razjasniti neke stvari
[ bakara @ 30.06.2020. 16:16 ] @
Auu sine kakav majstor

pa ovaj ga je nabudzio skoro nisam video goru popravku... i jos objavio na YT
[ lovacm @ 01.07.2020. 16:01 ] @
Citat:
test1234:
Aj prvo oko napajanja.

Ja sam malo uveličao ovu tvoju sliku da bi bilo malo jasnije. Ove žice što sam obeležio sa crvenim a i ti si video da su to napajanja 220V za ringle/grejače koje idu sa elektronike. Sada treba da njihove druge krajeve, koji su išle na elektroniku povežeš na kontakte 2 i 4 na prekidaču. Kada si to uradio treba da dovedeš napajanje 220V direktno sa petožilnog napojnog kabla na kontakte prekidača P1 i P2. (Faza i nula) Redosled žica na kontaktima prekidača P1,P2,2 i 4 nije vžan. Prethodno poskidaj sve žice sa elektronike.

Ove ostale žice nemoj dirati one će ti lepo raditi ovako kako su fabrički povezane. Te ostale žice su povezane tako da će ti sijalice svetleti (one četiri u crnom kućištu) samo ako je ringla/grejač vruć, čak i kada nije uključen.

E sada dolazimo do kontakata S1 i S2, oni služe da bi davali signal da li je prekidač, taj tvoj, u stanju uključeno ili isključeno (on/of). Na toj tvojoj ploči je to bilo nepotrebno jer se po/na displeju jasno razaznavalo koja ringla/grejač je uključena. Ako želiš da napraviš sebi sijalice iznad prekidača, da bi znao da li je prekidač uključen ili isključen, tada ćeš za sijalice izvući direktno dve žice sa kontakata 2 i 4 ili ćeš iskoristiti kontakte S1 i S2 na sledeći način:
Sa P1 ćeš, malu kratku žicu ubosti/premostiti na S1 a onda ide žica sa S2 na jedan kraj sijalice. Drugi kraj sijalice ide na P2. I tako za svaki posebno.

Ako ti je sve ostalo ispravno ploča bi ovako trebala da radi.

Hvala jos jednom na odgovoru i izvinjavam se za malo kasnenjenje kod mene, obaveze...

Jeste vec sve prvobitno povezano na taj nacin, sto se tice signalnih lampica ovako kako rade je sasvim u redu, ringla kad je ukljcena svetli ko djavo tako da mi ni ne treba neka dodatna lampica. Jedini problem koji je ostao je taj sto i dalje ringla uopste ne menja interval rada On Off na bilo kom polozaju prekidaca nego je uvek isto 14 sek radi pa 4 ne radi, kao da taj bimetal unutar prekidaca uopste ne funkcionise u zavisnosti od polozaja, nego kao da je stisnuto samo jedno dugme pa ili radi ili ne radi. I taj problem je izgleda ne resiv sa ovim prekidacima.
[ test1234 @ 01.07.2020. 22:22 ] @
To mora da radi ispravno.

Ili nevalja prekidač, ili si pogrešno povezao/zamenio mesta P1 i P2 sa 2 i 4 . Ili si povezao dve faze umesto faze i nule.

To kod tebe kaže da je prekidač non stop prolazan a ono što isključuje grejač/ringlu je onaj stakleni sigurnosni termostat.

Je sil ti lično kupio prekidač?
[ lovacm @ 06.07.2020. 13:18 ] @
Pozdrav, bio sam na putu pa nisam stigao da odgovorim, evo me konacno.

Dakle evo sada sam nacrtao na osnovu jedne ringle kako je povezano trenutno, mislim da sam dosao do zakljucka da je problem sa nulom koje nema na prekidacu, pa me zanima ako moze da docrta samo na semi koju sam nacrtao odakle nju da bodem a da mi se ne desi neki kratki spoj.

Da prekidace sam licno kupio u dekomu


Ovo je sema sa ploce po kojoj je sve spojeno[Ovu poruku je menjao lovacm dana 06.07.2020. u 14:31 GMT+1]
[ edi maj @ 06.07.2020. 19:46 ] @
Da si detaljnije čitao ono što su ti pisali, vidio bi da treba spojiti kao na slici u prilogu.
[ test1234 @ 06.07.2020. 22:37 ] @
Tako je,radiće to kako treba.
[ lovacm @ 07.07.2020. 10:38 ] @
Citat:
edi maj:
Da si detaljnije čitao ono što su ti pisali, vidio bi da treba spojiti kao na slici u prilogu.Hvala na odgovoru, jesam citao nego mi nije bilo jasno posto sam predstavio stanje gde je nula trenutno, a shvatio sam da se koristi ili p1 ili p2, a ne oba u isto vreme, jer mi je u glavi bilo da je prekidac za duplu ringlu, te sam milsio da se koristi samo jedan od, no trebao sam mnogo ranije nacrtati semu, pa bi bilo sve mnogo jasnije.

U svakom slucaju hvala na otkricu Amerike! :) Probacu danas pa javljam rezultate.
[ lovacm @ 07.07.2020. 20:14 ] @
Samo sam hteo da se zahvalim svima, misija je konačno uspela.

Srdačan pozdrav svima!