[ element1 @ 01.07.2020. 19:54 ] @
Pozdrav svima. Problem je u prekomernom grejanju rucke na pegli Bosch Sensixx`x DA30. Veliki tocak za regulaciju temperature radi ali pri visim temperaturama (oko 80-100%) dolazi do zagrevanja rucke taman u toj meri da posumnjam u neispravnost. Za sada se ne oseca miris nagorelosti ali je rucka na granici vrelog. Pegla se koristi nekoliko meseci i jedno vreme po kupovini je cuvana kao rezerva, taman toliko da joj istekne garancija. Nosio sam je u servis bele tehnike B** **o gde nista nije radjeno pa ni naplaceno uz obrazlozenje da je pegla ispravna, nemaju delova, vremena... Imao sam nameru da se licno pozabavim "popravkom" ali sam trenutno odustao kada sam u rucki video providnu plasticnu kutijicu sa nekoliko kondenzatora, otpornika, crnom kockom na kojoj pise HF7520.... Dimenzije kutijice staju u rucku i iznose 70x23 mm. Ako imate nekih predloga, izvol`te. Hvala.
[ gilopile @ 01.07.2020. 20:25 ] @
Nemaju oni vremena pa samo provere da li ona radi, termostat iskljucuje i to je po njima ispravno.

Prvo treba da ustanovis da li do grejanja rucke utjecu te komponente u samoj rucki ili se toplota grejaca prenosi i na nju.

U svakom slucaju mislim da je ona potpuno ispravna, al eto lose konstruisano koji god uzrok bio grejanja rucke.

Umesto da u pegli postoji samo grejac i bimetal, oni ugradjuju koje kakve kontrol board gluposti, releje i ostalo.
Cudo kako ne ugradise displej BT modul i LED svetlo za nocno peglanje :D

Pipni plastiku rucke celom duzinom, pa ces lako ustanoviti da li je vrela samo na mestu te elektronike u njoj ili se toplota prenosi sa grejaca na komplet kucise i samu rucku. Ako je tako, pomoci nema.

Po tvom opisu ne bih rekao da je ta elektronika u rucki problem, jer bi se ona grejala i kada smanjis na tocku za temperaturu. Verovatno se toplota ploce prenosi i na samu plastiku i rucku...Ko ga zna..
[ element1 @ 01.07.2020. 21:11 ] @
Zahvaljujem na stvarno brzom odgovoru. U nameri da sto jasnije iznesem problem potpuno sam zaboravio ono najvaznije a to je da se grejanje rucke javilo posle nekoliko meseci koriscenja, ne od samog pocetka. U pokusaju sam potrage za lokalnim majstorom koji bi imao volje ovo da popravi, u suprotnom cu ovde pokusati da nadjem servisera.
[ gilopile @ 01.07.2020. 21:37 ] @
Najbolje da nam uslikas da vidimo sta ima u rucki.
Moraces ispitati sam. Rasklopi, ukljucis da radi neko vreme i onda iskljucis i pipnes te komponente u rucki i znaces da li su one uzrok grejanja.
Kada bolje razmislim, ipak ne bi trebalo da grejac zagreva rucku do te mere da je vrela.
[ element1 @ 01.07.2020. 22:38 ] @
Ukljucio sam delimicno sklopljenu peglu, bez vode, telo pegle iznad grejne ploce je umereno toplo. Ipak ce biti da je do ove plocice sa elektronikom iz rucke. Nisam strucan da tvrdim koji se tacno elemenat greje zbog malih dimenzija i blizine komponenti, uglavnom i plocica i na njoj je sve vruce.
[ gilopile @ 01.07.2020. 23:25 ] @
Da, da preko tog relea je spojen grejac.
Na toj plocici se nalazi i mikro kontroler i ir senzor koji komunicira sa MC.
Ako je pegla u vertikal. polozaju kad je ostavis duze od 8 min, MC ce ugasiti grejac. Isto gasi i u horizontalnom polozaju ako se ne mrda ( pegla ) 30 sekundi.
Sigurnosne mere...
Zato mora da ide grejac preko rele, i on je taj koji se greje tu u rucki. Nema sta drugo.
Baci pogled i na drugu stranu plocice, mozda je kondenz napravio neku stetu. Aki ima tragova, trebalo bi dobro oprati sa ipa, nabacati fluksa i sve prelemiti.
R1 i taj pored su dobrano korodirali. Ko zna kakvo je stanje sa druge strane plocice. Mozda nesto i varnici usled korozije i puknutog lema pa se greje...mozda se dodatno jace greje i rele ako su kontakti korodirali i zare se, varnice...

Okaci sliku sa druge strane plocice.

Evo link:
https://dyachenko-k.livejournal.com/77198.html

[Ovu poruku je menjao gilopile dana 02.07.2020. u 00:35 GMT+1]
[ element1 @ 02.07.2020. 00:05 ] @
Evo donja strana plocice.
[ gilopile @ 02.07.2020. 13:45 ] @
Deluje ok.
Treba jednostavno tako da je ukljucis i pratis sta se tacno greje na toj plocici. Sam grejac ne moze ni pod razno da zagreje rucku, jer je jadna plastika, suplja...ne moze ona preneti toliko toplote sa grejnog tela.

Definitivno je ta plocica problem, a najverovatnije sam rele ili ta dva poveca otpornika.

U krajnjem slucaju, ako je tako ipak konstruisano je to da se stavi novi rele i prelemi, ocisti plocica...

Lako se odradi. Ako nisi svican da se upustas, odnesi nekom serviseru neka zameni rele i prelemi....
Da sam blize, odradio bih ti za dz.

U krajnjem slucaju izbaciti tu digitaliju i povezati da radi najkasicnije...bimetal + grejac i cao. Kao i svaka normalna pegla, s tim da neces imati te zastite, koje i nisu tako lose, pogotovo kod starijih i najmladjih...zaboravi se, srusi neko peglu, pas povuce kabel...
[ test1234 @ 02.07.2020. 14:02 ] @
A da izbušiš sitne rupice i napraviš prirodnu ventilaciju, pretpostavljam da je u pitanju neki vešeraj a tu je uvek kao u paklu.
[ element1 @ 02.07.2020. 23:53 ] @
Naucih i ja nesto ali prvo da napisem sta sam radio: Sklopio sam peglu bilo je rdje na glavnom dovodnom stekeru, na 2 od 4 viljuske (obicna rdja, ne od vode). Osmirglao kontakte finom smirglom i naprskao kontakt sprej. Plocicu sa senzorima obe strane presao cetkicom umocenom u alkohol za ciscenje. Unimerom proverio da li ima prekida na plocici i nisam nasao. Nisam u stanju da prelemim kontakte, tresu ruke. I plocicu sam blago naprskao kontakt sprejom a zatim posusio. Donji deo pegle, grejnu plocu nisam dirao. Pegla probana 20-ak minuta i radi bez poblema.

Iako uputstvo kaze da ce se dioda na plocici sa senzorima upaliti kao upozorenje posle 10 sekundi mirovanja u vodoravnom polozaju, nije bas tako. Prilikom probe na 70% snage pegla je jos dva puta dogrevala temperaturu pre nego sto je startovala dioda upozorenja na plocici. Zatim je iskljucila peglu sasvim i upalila ponovo kada sam je pomerio, sto je svrha senzora. Upravo u tom periodu mirovanja, dok ne startuje dioda i dok se pegla dogrevala nastaje grejanje rucke. Ako se nastavi sa peglanjem ta akumulirana toplota, uz onu koja pristize odozdo sa grejne ploce cini rucku veoma vrucom svo vreme peglanja. Ako se pegla dalje ne koristi senzor je nece paliti i rucka se hladi prirodnim putem.

Kada se peglanje obavlja normalno, bez cekanja da senzor reaguje, ne dolazi do grejanja rucke.

Kao laik pretpostavljam da je senzor nesto "grublje" podesen i da ne reaguje bas u sekundu sto dovodi do pojave grejanja same plocice u rucki. Ostaje dilema da li ovo ostaviti kako jeste ili pokusavati nesto dalje.