[ Brodoplovac @ 15.07.2020. 08:45 ] @
Gledam da kupim mobilni telefon i odjednom postanem svestan činjenice da mi smeta što su dijagonale telefona prevashodno izražene u inčima.
Isti je slučaj sa monitorima, televizorima... Uopšte nemam osećaj koliko je to N inča, uvek moram da preračunavam.
Voleo bih da se milimetri i centimetri koriste kao osnovne merne jedinice.

[ SASA M. @ 15.07.2020. 09:28 ] @
Neka, proci ce.
[ Java Beograd @ 15.07.2020. 09:38 ] @
Ja mislim da bi to trebalo da bude i zakonska obaveza.

Šta je sledeće?

Da nam na flaši mleka/soka/piva piše koliko fl.oz ?
A na pakovanju brašna/šećera da piše u funtama.
A na benzinskoj da toče u galonima!
U još da u vremenskoj prognozi kažu koliko će temeperatura da bude stura, ali u farenhajtima.


Druga je stvar, što smo se hteli-ne hteli navikli na izražavanje u tim dimenzijama, silom prilika.
Pa kad čujemo da je dijagoala ekrana telefona 6.1 inča kapiramo koliko je to, realno, kad se uzme u ruku.
[ bachi @ 15.07.2020. 10:14 ] @
Navikni se da živiš sa tim. To je nešto što se neće promeniti dok AmUrika ne pređe na metrički sistem.

Evo zanimlivosti sa Wikipedie - Metarski sistem jedinica je uređeni skup mernih jedinica, nastao u Francuskoj 1795. godine

Dakle od 1795. godine!

A amUri ne bi bili amUri kada ne bi štrčali u odnosu na ostatak sveta.
[ ademare @ 15.07.2020. 10:30 ] @
Stos je u tome sto Amerikanac je od malih nogu naucen da razmislja u njima . Kao mi u metrickom sistemu . Kada kazes Amerikancu 1.9 metara , on pita koliko je to u stopama i incima . Jednostavno nema predstavu o metrickom sistemu .

Posto je SAD najvece traziste kolicinsko , vece cak i od Eu koja ima skoro duplo vise stanovnika , onda su neke Americke mere zazivele i van Amerike .

Sa incom se druzimo vec dugo i navikli smo se na njega . 2,54 cm . Otprilike palac , sto i znaci

Inace na mnogim proizvodima , hrana pisu i te oz. tj. unce , iako nikakve Amerike nije ni videlo !

Ima toga jos , zlato i ostali plemeniti metali se mere u uncama , koje nisu iste kao ove za hranu . Svi smo culi da se nafta obracunava u nekim Barelima itd .

Globalna dominacija Amerike na delu .

[Ovu poruku je menjao ademare dana 15.07.2020. u 11:54 GMT+1]
[ Brodoplovac @ 15.07.2020. 10:55 ] @
Veličina američkog tržišta mobilnih telefona je 50 milijardi, kinesko 120 milijardi:

Izvor

Veličina evropskog tržišta je 100 milijardi.
Izvor
[ Java Beograd @ 15.07.2020. 10:57 ] @
Mislim da je za vreme predsednika Džimija Kartera probalo da se uvede metrički sistem u US, i to je prošlo katastrofalno. Očekivano.

Inače, tona kao težina se koristi u USA. Oni kažu "metrička tona". Često, ne znam ni ja zašto, kad se čita neki novinski naslov koliko su droge navatali, oni kažu u kilogramima.

Takođe, često se i u USA može čuti temperatura u Celzijusima. Onda kažu "centagrejd".

Nije lako ni njima, tj. ni kod nije potpuno čisto izražavanje samo u Imperijalnim merama. Štaviše, mislim da je veći upliv metričkih mera kod njih, nego imperijalnih mera kod nas.

A da ne pričamo o tome da se nemali broj Imperijalnih mera razlikuje međusobno. Na primer UK Barrel - US Barrel. Tek onda se kod njih njesra.

I ne zaboravimo: iako se svi mašinski elementi kod nas izražavaju u milimetrima, viđu vraga, vodovodski ventili i ostale mere kod vodovoda - su u inčima! Tako ti za vodokotlić treba crevo sa maticama 3/8

Ali, nikako da skapiram one njihove oznake na alatima - ključevima. Kod nas je elegantno 8-9-10-11-12-13- (i tako dalje), a kod njih, desetka je 3/8 a 11-tica je 7/16 (ili tako nekako)
[ mjanjic @ 15.07.2020. 11:27 ] @
Pa nisu ni britanci u potpunosti prešli na metrički sistem, i dalje koriste milje, stope, i sl., možda u nauci koriste metrički sistem (njutne i sl.), ali ne i svakodnevnom životu.

A to za ekrane.... recimo za telefone je normalno, jer su im bliže te jedinice, kako reče voditeljka na jednoj televiziji najavljujući svog kolegu koji najavljuje vremensku prognozu (a prethodno veče najavio sneg, od koga nije bilo ništa): Džone, gde je onih 8 inča koje si mi obećao sinoć :)))))))
[ ademare @ 15.07.2020. 13:30 ] @
Citat:
Java Beograd:
I ne zaboravimo: iako se svi mašinski elementi kod nas izražavaju u milimetrima, viđu vraga, vodovodski ventili i ostale mere kod vodovoda - su u inčima! Tako ti za vodokotlić treba crevo sa maticama 3/8 :)

Ali, nikako da skapiram one njihove oznake na alatima - ključevima. Kod nas je elegantno 8-9-10-11-12-13- (i tako dalje), a kod njih, desetka je 3/8 a 11-tica je 7/16 (ili tako nekako)


Jos je stos to taj Vodovodni col kako ga mi nazivamo je nekakav Nemacki a ne ovaj Americki . Moj matori je radio sa Reznim alatom i imao sve tri kombinacije . Nase milimetarske , americki inci i ovaj za cevi Withwortov navoj .

https://sh.wikipedia.org/wiki/Cijevni_navoj

Ovo oko telefona i velicine nije to tako bas jednostavno . Kinezi najveci pa onda oni diktiraju . Mogu ali nece . Bude naprotiv ! Na primer uticnica za struju , Kinezi koriste Americki a ne sopstveni ili Eu standard . Umesto da Kinezi diktiraju jer oni sve prave telefone , oni se prilagodjavaju Americi !

Ima tu kod Amerike navike , ali ranije je to sve bilo zacinjeno sa preovladjujucim ciljem Zastite domace industrije !

Zato Amerikanci jos uvek koriste 110 volti napon struje za domacinstva , dok mi koristimo 220 ! Na taj nacin su stitili svoje trziste jer en mozes ti iz Evrope samo da im prodas uredjaje koje prodajes po Evropi vec moras da ih prilagodis za 110 volti ! Nije to tesko prilagoditi u proizvodnji , ali moras da planiras da se usmeris , odvojis resurse i na kraju ne prodjes dobro na trzistu , pa ti uredjai ostanu neupotrebljivi za ostala trzista .

Tako je bilo sa TV oni su imali NTSC ,mi PAL itd. Sve u cilju otezavanja konkurencije .

Kasnije su Japanci izmisli a Kinezi stancuju Trafoe univerzalne sa tolerancijom 100 -250 volti , pa su im doakali ;)

Boing na primer kada pravi avione za izvoz , koristi ovo sto je Java pomenuo , svaki sraf izrazen u incima ! Pa su nasi serviseri aviona , americkih , morali da imaju alat i rezervne srafove sve u incima . Isto je i sa automobilima !

E a kada ti hoces da izvezes auto u SAD , oni kazu moze , al da ima sve srafove i sve ostalo u incima !
[ Java Beograd @ 15.07.2020. 13:42 ] @
Mislim da se nemački automobili (Mercedes Benz, BMW) u USA prodaju sa šrafovima prilagođenim metričkim jedinicama. To sam negde čitao, ali nisam siguran, ne smem da tvrdim.

Ali, viđu vraga, i Nemci viličine felne izražavaju u colima tj. inčima!

Ali, to nije sve, kad su gume u pitanju, tu su i milimetri i inči ! 205/55R16 (širina gume 205 mm, za veličinu felne 16 inča)
[ since1986BC @ 15.07.2020. 17:39 ] @
@Brodoplovac
A ne smetaju ti nauticke milje, cvorovi. hvatovi...?
https://en.wikipedia.org/wiki/..._nautical_units_of_measurement
Cudno.
[ djoka_l @ 15.07.2020. 20:02 ] @
Samo tri zemlje na svetu ne koriste metrički sistem - USA, Liberija, Mijanmar.

U Britaniji se koristi metrički sistem (uglavnom).

Malo je poznato da USA koristi metrički sistem implicitno. Sve imperijalne mere u USA su definisane u metričkom sistemu. Tako je, recimo, inč definisan kao dužina od 2.54 cm, a ne kao dužina 3 zrna ječma (kako je nekada bilo definisano).

Osim što su sve jedinice mere definisane preko metričkih jedinica, Amerikanci uveliko koriste druge meričke mere, na primer litre.
U američkoj vojsci, rastojanja se mere u kilometrima (kada čujete u filmu da je nepijatelj udaljen dva klika (two clicks) to je žargonski 2 kilometra).
Kada amerikanci kupuju ksenonske farove, boja je, kao i u Evropi, izražena u Kelvinima.
Amper, Volt i druge jedinice iz elektrotehnike nemaju imprijalne ekvivalente, i u Americi, kao i u Evropi, 1 Amper je jačina struje koja kada protiče kroz dva paralelelna provodnika u vakuumu, zanemarljivog poprečnog preseka, na međusobnom rastojanju od jednog metra proizvodi silu od 2x10^-7 Njutna po metru. OK, sada se Amper definiše preko kulona u sekundi, ali onda kada je bio definisan preko sile, nije bilo konverzije metra i njutna u inče i funte.
[ SlobaBgd @ 15.07.2020. 21:29 ] @
Oko metričkog i imperijalnog sistema mera vodila se vrlo zanimljiva diskusija ovde: https://www.reddit.com/r/coolg...za/imperial_vs_metric_systems/
Interesantno je kako Britanci imaju, u nekim oblastima, potpuno anahron i glupav sistem mera, dok su u drugim oblastima prihvatili metrički sistem, a u nekim su ostali verni onome što nazivamo imperijalni sistem (što je i logičan naziv za mere koje su se koristile u britanskoj imperiji, pa su se zadržale u SAD i još ponegde).
[ Living Light @ 15.07.2020. 21:43 ] @
Slobo,
Evo mi iz elektronike,

muku mucimo sa 2,54 mm razmaka izmedju
izvoda integralaca.

Svi "Spise" modeli ili neki drugi programi,
sve radi u incima (colima),
to im je osnovna postavka.

Meni generalno to bas i ne smeta,
jer sam se naucio na ince.

Ali brate,
kad u RNP imamo 2 standarda,
jedan u mm a drugi u colima,
pa nikako da navatas "Redukciju" ili prelaz
sa jednog na drugo :-)

To se posebno narucuje, vreme isporuke:
"Da se porodis" !

pOz
[ Living Light @ 15.07.2020. 21:46 ] @
Dodatna pometnja je,
kada se sa PG uvodnica za kablove,
preslo na mm ?!

Pa uporedne tabele,
pa sta na sta pase,
pa se nista tu ne slaze!

Muke monterske
[ SlobaBgd @ 15.07.2020. 22:49 ] @
Citat:
Living Light:
Slobo,
Evo mi iz elektronike,

muku mucimo sa 2,54 mm razmaka izmedju
izvoda integralaca.

pOz

Kada sam ja pravio štampane ploče, koristio sam letraset sa simbolima/oznakama za elektroniku, pa sam osim listova sa debljim i tanjim linijama za vodove, imao i nekoliko listova sa kružićima (većim ili manjim) za tačke/rupe za lemljenje, pa setove za tranzistore, a bilo je i listova sa kompletima za integralce, bilo SMD ili ove klasične sa bušenjem rupica, i ti kompleti za integralce imali su tačan razmak između lemnih mesta koji je odgovarao nožicama integralaca. Kada su počeli da se koriste kompjuterski programi i štampanje na pausu montažnih šema štampanih pločica, sve se podiglo na viši nivo. Samo si trebao da znaš dimenzije elemenata i da ih uneseš u program, i dobijao si skoro savršenu mustru za pojedinačnu izradu ili serijsku proizvodnju pločica.


[ Living Light @ 16.07.2020. 00:23 ] @
E, upravo ovih letraset listova imam celo brdo,
ali je sve tako suvo,
da se vise ne lepi na vitroplast.

Sada roka laserski stampac na paus,
pa preko UV lampe osvetljenje,

pa u H2O2 + HCL
pa ide na ispiranje.

Pa na busenje Proxon busilicom, sa stalka,
sa Karbonskim burgijama :-)

pOz
[ Java Beograd @ 16.07.2020. 08:40 ] @
A onaj britanski novčani sistem:
1 Funta = 20 Šilinga
1 Šiling = 12 Penija

Doduše, ukinuto, 1971. kad je uveden novi peni, koji je vredeo 1/100 funte, a šilinzi i stari peniji povučeni.
[ Living Light @ 16.07.2020. 09:10 ] @
Ma, i to je ludilo :)

Mi muku mucimo u firmi sa impulsnim vodovima
za transmitere pritiska,
od bakra i od prohroma.

Pola je u mm,
a pola u colima.

1/4 " je skoro kao Ø6mm, ali nije,
3/8 " je skoro kao Ø10mm. ali nije,
1/2 " je skoro kao Ø12mm, ali nije,

pa prelazi, pa reduciri,
ali MORA da duhtuje do 50-100bar-a.

Prohrom fitinzi mogu i do 300bar-a.

Sarenilo od standarda.

Ameri i englezi forsiraju cole,
a nemci mm,

pa sad cija oprema stigne,
njoj se priklonis :)

A o colovnom zavrtnju i navrtki,
(šrafu i matici),
pa jos ako je kontra navoj,

pa to je tek haos :)
[ Java Beograd @ 16.07.2020. 09:36 ] @
Kad smo kod kontra navoja, nikad mi nije bilo jasno zašto su na butan bocama stavili kontra navoj za ušrafljivanje regulatora pritiska / creva.
[ Living Light @ 16.07.2020. 09:49 ] @
Ni meni to nije jasno,

TO nije oprema koja rotira!
Pa da se odsrafi od rotacije.

Valjda da ne moze svako
(a onaj ko hoce moze)

da okaci brener za prljenje svinja,
i pusti full protok "Propan-Butan"

bez regulatora pritiska :)

Onako, DIREKT!

[ Java Beograd @ 16.07.2020. 10:36 ] @
To da "ne može svako" ne pije vodu, jer, kad gledaš nekog ko pojma nema o mehanici, taj pojma nema kako se nešto zavrće-odvrće i uvek proba: levo-desno i na kraju nekako uspe u svom naumu.
Onaj ko se razume u mehaniku, može biti zbunjen u početku, ali skapiraće koliko odmah šta je u pitanju.

Eventualno, neće uspeti neko ko ZNA da je zavrtanje u desno, i nikad nije video ni čuo za levi navoj. Ali, i taj će, kad jednom potraži pomoć da skapira "foru".

[ bakara @ 16.07.2020. 14:47 ] @
Na plinskim bocama je stndard "kontra" da bi oni koji se ne razumeju zavrtali umesto slucajno da odvrnu ventile.
mislim i da su svi plinski ventili i fitinzi sa kontra kontra navojem da bi se sprecilo kombinovanje sa instalacijom koja nije plinska, zbog mogucih nezeljenih efekata.
[ peca89 @ 16.07.2020. 15:05 ] @
I meni je tako objašnjen razlog levog navoja na plinskim bocama kao klincu, ali sam se pitao, šta ako neko ko "se ne razume" iz najbolje namere pokuša da "dotegne" crevo jer mu se čini da se oseća gas...

Anyway, mali off, a tiče se mernih jedinica

Nekoga čak nije mrzelo i konvertor da napravi: https://shtrikit.github.io/Vodenicarski-Konvertor/

[ Living Light @ 16.07.2020. 16:59 ] @
Imam par jutara zemlje,
ovaj drugi kaze imam 5 hektara,
a treci prodaje 3 lanaca njive,
e onda se javi neko iz okoline Subotice
i kaze ima toliko i toliko "motika" vocnjaka.

Meni za sekundar trafoa
treba bakarna zica od Ø1mm,

Amer ume da namota sekundar
aparata za zavarivanje sa
provodnikom od "NULA SWG" :-)
A sta je sa iglama za singericu?
Kaze deda,
slomio si mi iglu 110-ku :-)
[ ctrl alt del @ 17.07.2020. 07:00 ] @
U streličarstvu su sve mere u imperijalnom sistemu. Dužine luka, limba, rajzera, strele, natega... u inčima, snaga luka u funtama, svi navoji su 9/32, 5/16...

Što se kalibara municije tiče preovladavaju imperijalne mere i standardi:
Za lovačko neolučeno oružje kalibri su 12, 16, 20... i predstavljaju broj kugli izlivenih od jedne funte olova koje odgovaraju precniku cevi. Ovo unosi veliku zabunu kod neupućenih pošto protivno logici manji broj označava veći kalibar.
Za olučeno oružje kalibar se izražava u delovima inča .17, .22, .243, .25, ...

Biciklizam - viljuška sa amortizerima dužine 29", koja odgovara ležaju viljuške 1-1/8 ali sa hodom od 100mm.

Dok nisu uvedeni medjunarodni standardi veličine odeće XS, S, M, L, XL... i mi smo veličinu izražavali u inčima pa smo kupovali brojeve 32-34, 34-36...

Svi klime biramo prema snazi izraženoj u BTU (količina energije potrebna da funtu vode zagreje za 1℉)


[Ovu poruku je menjao ctrl alt del dana 17.07.2020. u 08:33 GMT+1]
[ component @ 17.07.2020. 12:15 ] @
Dakle slažemo se da imamo papazjaniju

Kada neko nešto izmisli, on to nazove onako kako hoće i pripiše mu osobine i mere kako je navikao u svojoj kulturi. Onda se to po inerciji i zadrži i teško je promeniti bez određenog truda.

I sami amerikanci se često žale što koriste imerijalne mere koje nisu tako logične kao metričke. Čak je i NASA izgubila letelicu zato što su greškom izmešali imperijalne i metričke jedinice.
Ali šta ti je navika... navikli ljudi pa to ti je.

Da smo u Srbiji izmislili ekrane i televizore sada bi se u celom svetu merili u cm umesto u inčima. Nismo izmislili ni bicikl, nismo standardizovali streličarstvo, nismo neka sila u trgovini naftom ili zlatom... Šta ćeš. Možemo van svih koristiti svoje mere za takve stvari, ali nas neće drugi lako razumeti. Lakše je plivati nizvodno i za neke stvari koristiti mere koji i drugi koriste. Prihvatiti da je tako iz istorijskih razloga pošto je i ceo svet isto prihvatio.

Kad smo već kod toga, nismo izmislili ni metrički sistem, tako da... ehem...

[ Living Light @ 17.07.2020. 12:59 ] @
component,
Upravo tako.
U pravu si, Papazjanija na sve strane.

Nemaju samo ameri muku sa tim,
niti samo englezi,
imamo i mi, i ostali deo Evrope.

Kad sam procitao post od cenjenog @ctrl alt del,
tu sam se bas-bas iznenadio!
(u vezi lovackog oruzja)
___________________

Deda mi je bio krojac starog kova.
Ja te debljine/jacine igala za
masinu za sivenje,
nista nisam razumeo.

A tek konac koji je koristio,
debljina ili ti jacina konca se definise u
nekim merama,
o kojima ja nemam pojma.
_____________________

Jos i dalje me odusevljavaju Ruski instrumenti,
u cijoj specifikaciji napisu koliko
u tom insr. ima zlata, srebra, itd.

aj to,
nego sto je na Al-u plocici bila napisana i cena!

pOz[ optimizator @ 17.07.2020. 15:42 ] @
Citat:
component:
Dakle slažemo se da imamo papazjaniju :)

Kada neko nešto izmisli, on to nazove onako kako hoće i pripiše mu osobine i mere kako je navikao u svojoj kulturi. Onda se to po inerciji i zadrži i teško je promeniti bez određenog truda.

I sami amerikanci se često žale što koriste imerijalne mere koje nisu tako logične kao metričke. Čak je i NASA izgubila letelicu zato što su greškom izmešali imperijalne i metričke jedinice.
Ali šta ti je navika... navikli ljudi pa to ti je.

Da smo u Srbiji izmislili ekrane i televizore sada bi se u celom svetu merili u cm umesto u inčima. Nismo izmislili ni bicikl, nismo standardizovali streličarstvo, nismo neka sila u trgovini naftom ili zlatom... Šta ćeš. Možemo van svih koristiti svoje mere za takve stvari, ali nas neće drugi lako razumeti. Lakše je plivati nizvodno i za neke stvari koristiti mere koji i drugi koriste. Prihvatiti da je tako iz istorijskih razloga pošto je i ceo svet isto prihvatio.

Kad smo već kod toga, nismo izmislili ni metrički sistem, tako da... ehem...
Pa neće biti baš tako. U toj razvijenoj jevropi odvajkada pa i sad je dimenzija ekrana (nevažno čega) prvo ako ne i jedino u santimetrima a posle u inčima,tako da ne bi mi izmislili ništa novo,nego bi distributeri i uvoznici ako vole i uvažavaju svog kupca tražili da se katalozi i brošure štampaju tako da ih razumemo,po naški.


Nemačka

Švajcarska, i tako dalje... tražite i sami
https://www.ackermann.ch/p/phi...mp;nav-q=led%20tv&nav-p=T1Jel možeš pretpostaviti da u Rusiji čak i Knauf list gipsokartona piše na ćirilici? Misliš da ovde ne bi moglo?
https://www.knauf.ru/catalog/f...-list-vlagostojkij-gsp-n2.html
[ calexx @ 17.07.2020. 19:02 ] @
Dok smo kupovali od naših i nekih evropskih proizvođača, televizori su bili 43, 56, 66 pa 55, 63, 70cm. Sada kupujemo od dalekog istoka a tamo koriste inče i ne umeju da konvertuju. Evo, skoro sam kupio LG televizor 49" pa na LG sajtu piše da je to 124cm, na sajtovima nekih naših prodavnica piše 124 ili 124,4 dok na kutiji televizora piše 123cm. Bolje da koriste svoje mere, naše ne znaju.

Što se ćiriličnih naziva tiče, srećom sve više ih viđam i nadam se da to potraje a da oni koji misle da su nešto bolji ako koriste zapadno pismo uskoro ukapiraju koliko loše i nazadno misle.
[ Living Light @ 17.07.2020. 19:33 ] @
Da je kojim slucajem,
Vuk Karadjic ziv,
TE zavrzlame ne bi postojale!
[ smih @ 19.07.2020. 09:38 ] @
- Potrošnja goriva, izražena u MPG (pređeno milja sa jednim galonom) za isti automobil razlikuje 20% u zavisnosti od toga sa koje strane okeana je sajt,
jer je galon u Engleskoj oko 4,5l a u Americi oko 3,8l

- U foto tehnici inč/palac/col nije 25,4 nego između 15 i 19 mm

na primeru foto aparata:
Canon G3X ima senzor od 1 inča, koji je stvarnih dimenzija 13,2 x 8,8 mm i po Pitagorinoj teoremi dijagonala je 15,9
Nikon B500 ima senzor od 1/2,3" - dijagonala senzora je 7,7mm i ispada da je inč=17,7mm
[ mjanjic @ 19.07.2020. 22:34 ] @
Kod fotoaparata sa manjim senzorom je drugo objašnjenje, radi se o krugu na koji se projektuje slika, a koji je dijagonale npr. 1" (ako je senzor 1"), ali senzor mora biti manji kako bi osvetljenost površine senzora bila ravnomerna, jer u blizini ivice kruga ona drastično opada (pa bi uglovi fotografije bili vidljivo tamniji).

Naravno, iako to ima nekog smisla, u pitanju je trik proizvođača, isto kao kod "Four thirds" sistema, gde je senzor kao 4/3", a u stvari dijagonala izađe oko 21mm.

Što se tiče onih najmanjih senzora u kamerama, telefonima, kompak aparatima i slično, tu se veličina senzora označava razlomkom, npr. 1/2.5", a način označavanja potiče još iz vremena vakuumskih cevi koje su korišćene u video i TV kamerama, gde je veličina slike bila oko 2/3 prečnika kruga, jer je oznaka bila za dijagonalu vakuumske cevi, uključujući staklo.
I oznaka je ostala kasnije kod CCD i CMOS senzora, naravno, iz dobro poznatih razloga (jer lepše zvuči 1/3" nego dijagonala 5mm).
[ Whitewater @ 20.07.2020. 02:15 ] @
ako sretnete Amerikanca koji poznaje metricki sistem mozete biti sigurni da je sluzio u vojsci SAD posto vojska SAD koristi iskljucivo metricki sistem. Mozda zato sto je vise angazovana van Amerike nego u samoj Americi )))

a inace u radnjama imate na svim proizvodima napisano u zagradi i metricki, mada nije tesko privici se ni na americki sistem.

[ Zlatni_bg @ 20.07.2020. 03:15 ] @
Sipaj mi bezolovni za da predjem pola meridijana, auto mi ide sa 40MPG, ostalo mi je jos 695 nautickih milja do kraja. U rezervoar staje 55 litara, sipao sam 15 galona pre 30 kilometara. I daj mi ove felne od 45cm, imam gume profila 2 inca, bolje nego na ove od 16" da ih stavljam celicne. A i danas je 105 farenhajta, rekose da ce popodne GMT biti 15C. Jos samo da izvrsim uplatu 2020-03-03 na svojoj web aplikaciji i sve super, kosta me 20 eura koja treba da konvertujem prvo u dolare pa u dinare da bih ti platio za ovo gorivo. Koliko si rekao da je galon? Koliko mi treba uopste? Daj mi i ovaj USB3.0 gen512214214 punjac za mobilni sa quickcharge 4124142 dok sam tu.
[ calexx @ 20.07.2020. 17:19 ] @
Citat:
Whitewater:a inace u radnjama imate na svim proizvodima napisano u zagradi i metricki, mada nije tesko privici se ni na americki sistem.
Jeste, na obući obično ima jedan metrički i nekoliko ostalih, što usa, što gb, što neko treći. Metar je metar a šta su inč i stopa mora da se proučava prema tome odakle su. Umesto da se usaglase, svako drži svojega.
[ SlobaBgd @ 20.07.2020. 17:57 ] @
[ glackop @ 21.07.2020. 00:11 ] @
To da nema veze sa usaglasenosti ja odavno primecujem i do danas jos uvek ne shvatam te colove,u hidraulici muski navoj od 1/2 iznosi 20.5mm a 3/8 je 16.5mm,a to je isto i kod vodovodnog materijala a nema logike sa 25.4.kad merim cev od 2 cola on je spolja 60mm a treba logicno da je 25.4x2=50.8,ranije sam svakog prodavca po gvozdjarama pitao zasto se to ne slaze svi slazu ramenima,samo mi jedan jednom rekao da se na cevi misli na unutrasnju meru a ne spoljnu,ali se ni to ne slaze jer cevi ima od 3 do 5mm debljine zidova a su isto svi spolja 60mm.Ali hajde to ali sta im je sa jezikom koji im totalno nema pravila i urkost tome ga svi priznaju za svetski jezik.
[ ademare @ 21.07.2020. 10:51 ] @
E zato ja nisam nikada ni pokusavao da naucim Nemacki . Naravno sve bi se moglo sa ipak neproporcijalno , previse ulozenog rada i truda , pa nisam ni pokusavao , ne ide mi u glavu .

Verovatno bi sa manje truda naucio Kineski
[ Living Light @ 21.07.2020. 17:20 ] @
Ade,
i nemacki kao i madjarski su teski za ucenje,
a jos tezi za govor,
narocito madjarski.

Svaka cast onima koji prodju HU ambasadu,
a do juce nisu znali ni rec madjarskog.
Stim sto su ovi u BG i u SU jod dodatno
poostrili kriterijume.

Njima cestitka na upornosti!

Ponavljam:
Cestitka onima koji upornoscu poloze "prijemni".

pOz
[ mjanjic @ 22.07.2020. 09:09 ] @
Kad bi nemačka davala papire za one koji dobro znaju nemački, pa bar da znaju ljudi koji jezik uče i za šta, ovako učiti mađarski samo da bi se dobio pasoš, a posle ići u neku drugu zemlju gde treba neki drugi jezik (a nije engleski)...
[ Nedeljko @ 22.07.2020. 17:45 ] @
On topic (donekle).

SI sistem i nije baš zaživeo u teorijskoj fizici. Više nešto ovako

Plank units
[ Nedeljko @ 22.07.2020. 18:06 ] @
On topic

I meni su to procepavanja. Ako je ceo svet usvojio gregorijanski kalendar kao službeni (ne dirajući tradiciju, koja je drugo), i usvojen je međunarodni sistem mernih jedinica, šta ima da se koristi nešto drugo.

Ali, ne, taj drugi sistem se ne zove bez razloga imperijalni, tako da ništa.

Naravno, nema šanse da SI sistem zovu SI sistem, jer je to zaboga Standard International. Nema šanse da je ovo standardno, a to njihovo nešto drugo, nego je ovaj bato "metrički".
[ Living Light @ 22.07.2020. 18:34 ] @
Ja to gledam ovako.

Ako ne moze da se slozimo,
nek svako tera svoje.

a mi cemo da se svi medjusobno prilagodimo,
bas kako treba!

I mirna Backa! a kao i ceo svet!
[ Java Beograd @ 23.07.2020. 07:31 ] @
Citat:
Nedeljko:Ako je ceo svet usvojio gregorijanski kalendar kao službeni (ne dirajući tradiciju, koja je drugo), i usvojen je međunarodni sistem mernih jedinica, šta ima da se koristi nešto drugo.

Navika, navika i samo navika.

Ako ti neko kaže da "ima pritisak" (krvni) 180/100 - naravno da ćeš odma' da skapiraš da je lik u problemu. Kad bi ti pritisak izrazio u Paskalima (24/13,3 kP) - ti ga ne bi skapirao.

Uzgred, sećam se da su lekari u kartonima zapisivali krvni pritisak u Paskalima - a onda u zagradi i mm živinog stuba.
[ Cronnin @ 26.07.2021. 16:18 ] @
Citat:
Brodoplovac:
Gledam da kupim mobilni telefon i odjednom postanem svestan činjenice da mi smeta što su dijagonale telefona prevashodno izražene u inčima.
Isti je slučaj sa monitorima, televizorima... Uopšte nemam osećaj koliko je to N inča, uvek moram da preračunavam.
Voleo bih da se milimetri i centimetri koriste kao osnovne merne jedinice.


To bi trebalo država da obezbedi. Ali pošto imamo neobrazovanu državnu upravu, onda smo svedoci toga da nas neke budale opet vraćaju u 19-ti vek.
[ calexx @ 26.07.2021. 17:27 ] @
Zar su u 19. veku ekrani mobilnih i televizora bili prikazivani u santimetrima? ;)

Dok su se ovde proizvodili televizori i dok su ovde forsirani evropski sa evropskim merama, bili su santimetri (ili centimetri) a od kako sve ide sa dalekog istoka i dalekog zapada, onda se prihvataju njihove mere. Kada i ako mi jednom budemo to proizvodili pa izvozimo njima, neka se snalaze sa našim merama.

Hm, slično sam pisao i pre 12 meseci pa da se ne ponavljam, ne može proizvođač da prikaže proizvod u raznim merama, prema tome gde ide ... a što se i ne zna. Neko napravi televizor sa ekranom 55" i to je to, svako neka preračuna u svoju meru. Ili da tražimo da i za sijalice napišu od koliko su sveća? ;)

Samo da ovo ponovim, kupio sam televizor od 49" za koji na sajtu proizvođača piše da je 124cm a na kutiji piše 123cm. Kome da verujem?
[ popusicko @ 26.07.2021. 17:57 ] @
Tesko da su u 19. veku pravili televizore i mobilne telefone Calexu.
[ Java Beograd @ 26.07.2021. 18:19 ] @
Dimenzije kompjuterskih ekrana, televizora i ekrana mobilnih telefona su u 19. veku izražavali u hvatovima i laktovima.
[ Living Light @ 26.07.2021. 18:40 ] @
popusicko,
Ne zahhebahhhhhvaj calexx-a.
Nije ON napisao da je kupio TV u 19. veku
__________________________________
Možda sam vec pisao,
na poslu imamo muka sa Colima i sa Milimetrima.
Ako je stara tehnologija sve u Colima, tipa:
-Bakarac 1/4, pa 3/8, pa 1/2 cola.
____________________________
A sadašnje moderno društvo preferira:
-6mm, 8mm, 10mm, 12mm, itd za bakarne cevi.

Isto tako i u vezi kablovskih uvodnica:
-Ranije bilo PG-9, PG-11, PG-13, PG-16, itd.

Sada, samo mm-ske uvodnike koristimo,
osim ako oprema nije iz USA ili iz UK (Engleske).

[ mjanjic @ 26.07.2021. 23:40 ] @
Sa televizorima se prešlo na inče uvođenjem LCD ekrana, pre toga su ovi sa CRT ekranima kod nas označavani u centimetrima, jer je ljudima bilo lakše za poređenje (ekran dijagonale 51cm, 55cm, 72cm, 81cm, itd.).

Međutim, čak i 90-ih su CRT monitori označavani u inčima, zašto? Pa zato što dijagonala nije bila baš tačno 14 ili 15" kao što je naznačeno, nego bar pola inča manje, a negde i ceo inč, jer je u inčima označavana dijagonala ekrana, ali se nije ceo ekran video zbog plastične maske koja je delimično pokrivala ivice.
I to je išlo na ruku proizvođačima, jer se u većini zemalja ne koriste inči, pa kad neko meri dijagonalu, na mernoj traci ima označene milimetre i centimtre, pa mora da vrši konverziju, često se ne uzima onih 0.4 milimetra (1" = 25,4mm), i svi se pomire sa činjenicom da im dijagonala 15" monitora nije baš 15x25,4mm.
Tada kinezi još nisu bili plasirali na tržište merne trake koje imaju oznake za oba merna sistema :)

Posle se "malo" preneo princip i na LCD, pa oni od 15" nisu imali dijagonalu ekrana baš punih 15", opet se tu krao poneki milimetar, sad kod npr. 42" ekrana dijagonala i nije baš ni punih 105cm (kad bi bilo 1" = 25mm), već bar 10-15mm manje - navodno zbog metalnog profila koji drži LCD ekran - dakle, i dalje proizvođač daje oznaku dijagonale LCD ekrana kao panela, a ne dijagonalu pravougaonika koji sadrži aktivne vidljive piksele. Međutim, u odnosu na vreme CRT-a ovo je daleko manja "krađa" gledano u procentima.

Ono gde se nenormalno "krade" je kapacitet HDD i SSD uređaja, proizvođači koriste decimalne jedinice (1MB = 1.000.000 bytes), ali neki operativni sistemi (i Windows, of course) prikazuju kapacitet i dalje u binarnim jedinicama, pa na 6TB disku dobijete koristan prostor oko 5,5TB :)