[ sasa.je @ 26.08.2020. 12:35 ] @
Opet imam pitanje za igricu čiju evidenciju vodim (napominjem da to radim za društvo, dakle besplatno, a ujedno vježbam Excel ) Postavljao sam temu Pobjednici mjeseca koja radi tačno, ali ima nedostatak. Dakle kod bodovanja prvoplasirani dobija 10, drugoplasirani 6; trećeplasirani 3 i čevrtoplasirani 1. Ako imaju isto bodova dobija se onaj veći iznos. Dakle ako prva dva imaju isto oba dobijaju 10, ako prva 3 imaju isto onda oni dobijaju 10 i na kraju mogu svi dobiti po 10. Tu je manjkavost one OFFSEt funkcije. Onda sam dodao još jednu kolonu u kojoj idu bodovi i ona mi radi. Prvoplasiranom svakako ručno unesem 10, a za eventualne diobe ide formula. Primjer za četvrtoplasiranog: =IF(B5=B2;10;IF(B5=B3;6;IF(B5=B4;3;1)))
Sve to sad super radi, ali ne znam kako da prekopiram do kraja kolone. Tabela je formirana tako da je ćelija A1 broj partije, B1 je prazna. A2 je ime igrača, B2 broj poena u partiji, sad sam dodao i C gdje je C2 osvojeni bodovi. Dalje idu 3. i 4. red a onda u petom redu opet broj partije itd.
Kako da sad ćelije od C2 do C5 prekopiram i na C7 do C10? Ručno mi ne odgovara jer ima par hiljada partija. Napominjem da mi redovi gdje su brojevi partija nisu bitni, dakle počev od prvog, svaki peti bi se mogao brisati ako je lakše napraviti formulu.
Sve ej jasnije kad se pogleda okačeni primjer.
[ Jpeca @ 26.08.2020. 13:28 ] @
Možda je bolje da koristiš funkciju RANK - njome možeš da odrediš poziciju i onda primeniš bodovanje sa VLOOKUP
Npr. na pomoćnom listu definišeš listu Bodovi kao što si napisao
1: 10
2: 6
3: 3
4: 1
Listu imenuj "Bodovi" radi lakšeg referenciranja

Funkcija RANK(B2, B$2:B$5, 1) vratiće 1 - prvoplasirani za Pero, RANK(B3, B$2:B$5, 1) - 2 Drugoplasirani za Ana itd. Ako probaš funciju za slučaj kad imaju isti broj bodova, ponaša se kako si opisao - U opsegu 17-20 svi su prvoplasirani

Kad sad poziciju proslediš u VLOOKUP dobićeš broj bodova

Code:
VLOOKUP(RANK(B2,B$2:B$5,1),Bodovi, 2)


Sada dolazimo na problem kopiranja. Ovu formulu ne možeš tako lako kopirati zato što B2:B5 se menja od partije do partije. Pod uslovom da svaka partija ima 4 igrača i da je svaki peti red broj partije može u pomoćnoj koloni da da se definiše opseg koji formula koristi. Npr u G2
Code:
=IF(MOD(ROW(),5)=1,"B"&ROW()+1&":B"&ROW()+"5",G1)

U suštini ova formula kaže ako broj reda podeljen sa 5 daje ostatak 1 (MOD funkcija) onda upiši opseg. Za 1 "B2:B5" za 6 B7:B11 itd. Za ostale slučajeve prepiši gornju ćeliju. (Za prvu ćeliju u koloni G1 nije potrean IF neogo samo true deo. Od G2 unosiš ovo formulu i kopiraš nadole)

Sada se može doterati formula za bodove da se može kopirati za celu kolonu - umesto opsega referenciraš pomoćnu kolonu INDIRECT(G2)
Code:
VLOOKUP(RANK(B2,INDIRECT($G2),1),Bodovi, 2)

Zbog redova u kojima je broj partije i gde ne treba da se upišu bodovi dodajemo IFNA() tako da u tom slučaju vraća prazan string. Konačna formula je

Code:
=IFNA(VLOOKUP(RANK(B2,INDIRECT($G2),1),Bodovi, 2),"")


[ sasa.je @ 26.08.2020. 13:47 ] @
Peco, meni se čini da si ti zanemario mogućnost diobe prvog mjesta. Dakle, ako prvo troje ima isto bodova, svi dobijaju 10 te će bodovanje biti 10-10-10-1. Dakle, nije uvijek nužno da će biti bodovanje 10-6-3-1.
Meni se čini da sam ja na kraju i riješio na sledeći način:
dodao sam pomoćnu kolonu i u prvo polje upisao formulu =MOD(ROW();5), zatim tom formulom popunio čitavu kolonu, pa su ćelije u toj koloni dobile vrijednosti 2-3-4-1-0, 2-3-4-1-0.... Zatim sam filterom sakrio sve ćelije sa vrijednošću 2 (to su u koloni A ćelije sa brojem partije koje mi ne trebaju). Zatim sam tako filtrirane kolone A i B prekopirao u novi SHEET i dobio ono što sam tražio.
Sad idem dalje, pokušaću sam ali se javim ako zapnem, treba da napravim tabelu u kojoj će biti lista svih igrača sa desetkama i koliko je puta ko imao desetku. Nadam se da ćuto uspjeti.
Peco, hvala na savjetu :)
[ sasa.je @ 26.08.2020. 13:52 ] @
Zaboravih dodati, u tom novom SHEET-u sam dodao broj 10 u nasumičnu ćeliju pa onda prvog u partiji apsolutno referencirao na to polje. Za ostala 3 idu sledeće formule:
1.=$E$2
2.=IF(B3=B2;10;6)
3.=IF(B4=B2;10;IF(B4=B3;6;3))
4.=IF(B5=B2;10;IF(B5=B3;6;IF(B5=B4;3;1)))

Zatim sam dvoklikom na donji desni ugao četvrte ćelije popunio sve redove do kraja. i za divno čudo, sve se popunilo kako treba :)
Sad mi ostaje da napravim novu tabelu sa gdje će svaki igrač biti samo jednom i gdje će mu biti prebrojane desetke.
[ Jpeca @ 26.08.2020. 13:56 ] @
Citat:
Peco, meni se čini da si ti zanemario mogućnost diobe prvog mjesta.

Pa naveo sam ti da RANK funkcija vodi o tome računa. Možda nisam dobro razumeo - pogledaj prilog pa vidi gde je greška
[ sasa.je @ 26.08.2020. 14:19 ] @
Izvini Peco, u pravu si.
I tvoja funkcija radi. Ona je elegantnija od moje sa IF petljama. Problem je što nisam koristio ni RANK ni INDIREKT pa moram malo da proučim. Vjerovatno ću preformulisati i osnovnu baznu tabelu odakle izvlačim podatke, dodati kolonu sa imenima mjeseca da bih mogao koristiti VLOOKUP ili PIVOT.
[ sasa.je @ 26.08.2020. 14:32 ] @
Na kraju sam sve i završio, došao do željenih podataka i na ovaj način (kao i ranije, ali sam tamo bukvalno poredio razliku drugplasiranog i prvoplasiranog pa na osnovu polja gdje je razlika nula izvlačio duple pobjednike, što je baš bzvz način). Ovo je sad elegantnije, iako sam iskoristio onu moju if petlju i pomoću filtera došao do broja destki po igraču. Kod ovoga imaju dvije manjkavosti:
- moralo bi se svaki mjesec sve iznova, a za to nemam vremena pa bih tek na kraju godine eventualno izvukao pobjednika. Ovih dana sam zbog korone bio malo dokon pa ovo riješio, ubuduće sumjnam da ću imati vremena
- ovo vuče drugi problem, ako bih to nekako riješio PIVOT tabelom, onda bih samo morao dodati novi mjesec i imao bih prvoplasiranog zaključno sa tim mjesecom

Pokušaču da i ovo napravim, čisto kao izazov :)
[ sasa.je @ 26.08.2020. 17:16 ] @
Pokušavam da ovo napravim na tvoj način jer je elegantniji. U odnosu na prošli fajl, izbacio sam redove sa brojevima partija jer mi ne trebaju, a dodao kolonu sa mjesecima, radi pravljenja PIVOT-a. Međutim, ne uspjevam da napravim isto kao ti, umjesto 5 sam ubacio 4 u formulu =MOD... i to izgleda radi.
Problem nastaje kad hoću kolonu bodovanja da popunim do dna:
=VLOOKUP(RANK(B2,INDIRECT($G2),1),Bodovi, 2)
kad se referenciram na pomoćnu kolonu INDIRECT G2, dobijam grešku. Kačim primjer baš kako su sad polja u mojoj tabeli.
[ Jpeca @ 27.08.2020. 09:41 ] @
U tvom primeru opseg koji praviš u G i koji se posle prosledjuje u RANK treba da bude iz C kolone. - RANK funkcija jednostavno daje rang (poziciju) zadate vrednosti u okviru liste vrednosti
Code:
=IF(MOD(ROW(),4)=1,"C"&ROW()+1&":C"&ROW()+4,G1)


Ako već pričamo o rešenju ja bih napravio jednu formu za unos rezultata za jednu partiju. Na toj formi računao sve što mi treba i onda to upisao na poseban list u listu rezultata. Doduše za prepis vrednosti iz formulara u listu rezultat treba neki (jednostavan) VBA kod.

Kad imaš takvu listu rezultata onda bi rang lista za mesec trebalo da bude jednostavna - to ostavljam tebi.
[ sasa.je @ 27.08.2020. 11:44 ] @
Peco, hvala na predlogu. Međutim, ja partije ne popunjavam već na kraju mjeseca samo kopiram već generisanu listu od oko 1000 partija. Tako da nikakav ručan unos nije moguć. Dovoljno mi je i ovo. sinoć sam ipak riješio problem koriisteći IF jer mi je ovo sa RANK i INDIRECT bilo nejasno. Danas ću malo zbog vježbe pokušati riješiti i sa ovim načinom.
LP.
[ Jpeca @ 27.08.2020. 12:02 ] @
Citat:
već na kraju mjeseca samo kopiram već generisanu listu od oko 1000 partija.

Ako je tako možeš da iskoristiš alat Get & Transform (bivši Power Query) da automatizuješ posao i središ rezultate u oblik koji ti odgovara https://powerspreadsheets.com/excel-power-query-tutorial/
[ sasa.je @ 27.08.2020. 22:16 ] @
Pokušaću sa ovim, zvuči zanimljivo. Ove tabele iz igre i koristim najviše za to da vježbam excel. Ovih dana imam malo vremena pa ću pogledati kako rade ovi alati. Hvala :)