[ Sha @ 26.08.2020. 14:40 ] @
Pozdrav,
Pokusavam da kloniram Windows 7 x64 sa postojeceg HDD-a na novi SSD ali kad se kloniranje zavrsi nece da se pokrene windows. Jednom je bila varijanta da se zakuca na Verifying DMI pool data, drugi put BOOTMGR is missing. Probao sam bootrec /rebuildbcd i bootrec /fixboot. Samo da napomenem da posle kloniranja iskljucim HDD i na isti sata port povezem SSD.
Koristio sam Macrium Reflect softver.
Na hard disku particije idu ovako, prva particija je Windows XP (1), particija (2), particija (3), Windows7 (4)
Prvo je bio instaliran XP pa sam onda instalirao windows 7 (cetvrta particija) i setup je dual boot.
Voleo bih ako mogu samo da kloniram Windows 7 i ove dve particije sa podacima bez Windows XP-a posto ga ne koristim odavno.
Varijanta da instaliram svez windows nikako nije opcija zbog gomile softvera i podesavanja koje sam radio godinama.

Ploca je Gigabyte GA-P41T-D3P, procesor je Q9650, HDD Seagate Barracuda, SSD Samsung 860 EVO

[Ovu poruku je menjao Sha dana 26.08.2020. u 16:02 GMT+1]
[ jolemisa @ 07.09.2020. 13:46 ] @
Pogledaj tutorijal.
https://www.youtube.com/watch?v=goqf7qetVeo
[ Branimir Maksimovic @ 07.09.2020. 14:28 ] @
Ne znam sta se podrazumeva pod kloniranjem ako diskovi nisu iste velicine? Sa manjeg na veci gubis prostor na vecem a obrnuto ne moze da stane.
Znaci mozes samo da prvo napravis particije iskopiras celu hijerarhiju pa onda stavis bootloader. Nisam to nikad radio sa Windows-om, ali sa Linux-om jesam...
[ mjanjic @ 07.09.2020. 16:01 ] @
Ja mislim da sam sa postojećeg 120GB SSD-a klonirao sistem na novih od 240GB koristeći MiniTool Partition Wizard 11: https://www.partitionwizard.co...e-disk/clone-a-hard-drive.html
Koliko se sećam, u besplatnoj varijanti može da klonira sistem, ako su oba diska povezana na računar.

Ako ti je sistemska particija veća (npr. HDD sa većom particijom koja je sistemska), ako program ne omogućava kloniranje takve particije (mislim da bi ipak trebalo da je moguće, ako podataka ima manje nego što je kapacitet novog diska/particije), onda prvo smanji tu particiju na veličinu manju od kapaciteta novog SSD-a.
[ calexx @ 07.09.2020. 17:12 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic:Ne znam sta se podrazumeva pod kloniranjem ako diskovi nisu iste velicine? Sa manjeg na veci gubis prostor na vecem a obrnuto ne moze da stane.
Postoje kloniranja celog diska ili pojedinačnih particija. Još pradavno je ghost imao opciju da se na target disku podese veličine, ili da budu iste kao originalne ili da budu proporcionalne ili valjda može i svaka da se podesi. Ne sećam se samo da li je dozvoljavao kloniranje particije na manju ako je sadržaj manji od te druge.

Skoro sam klonirao SSD na SSD, koristio valjda Macrium i nije bilo problema. Nisam kod njega našao način da kloniram samo praticiju ali postoji dvokorak, kloniram particiju u image a posle taj image nabacim na drugi disk i to funkcioniše.
To se dešavalo kada sam klonirao hard na veći, nisam hteo sve nego pojedinačne particije i tako sam radio. Čak su mi svi imidži tu na hardu jer je dovoljno veliki da za sada mogu da ostanu.

Ipak, ne bih klonirao SSD na hard, to je taman prilika za novu čistu instalaciju.
[ Sha @ 15.09.2020. 10:38 ] @
Uspe sam da rešim delimično problem. Klonirao sam sve particije kako su i bile prvobitno i sad radi.
Particije su bile postavljene ovako: 1. Windows XP 2. Data 3. Data 4. Windows 7
Prvobitno sam pokušavao da kloniram particiju sa Windowsom 7 (jer XP ne koristim) i ove dve sa podacima i mislim da nije bilo moguće jer je boot data na particiji Windows XP.
E sad, voleo bih kad bih nekako mogao da obrišem WinXP particiju a da sistem ostane butabilan. Samo ne znam jel to moguće bez reinstalacije windowsa 7, jer mi reinstalacija nikako neodgovara.
[ Djetvan @ 27.09.2020. 20:36 ] @
Možda bi problem rešila instalacija Vindows 10 umesto Windowsa XP ?