[ pera top @ 30.08.2020. 01:45 ] @
skoro sam zamenio kod kolege F crevo (kazan-pumpa) na njegovoj staroj Gorenje 664 BIO S i on mi se zali da mu se od tada na centrifugi masina ne izbacuje vodu takvom brzinom kao ranije zapravo treba joj mnogo vise vremena da bi izbacila vodu.Ovo crevo sam namestio isto kao staro-polozaj (barem mislim) evo slike
https://ibb.co/3kfspv8
kada sam bio kod njega da proverim pustio sam masinu da uzme vodu pa da ispumpa izbacuje punim mlazom onda sam ponovo pustio malo vode da udje u bubanj i stavio direktno na centrifugu i onda je masina pocela da crgulja kroz crevo malo kapi dok bi lopatice bacale bacale u bubnju vodu na sve strane i tek mozda nakon minut bi sva voda izasla iz masine punim mlazom.Filter od pumpe je cist i prazan . Da li je potrebno da okrenem crevo u neki drugi polozaj ?
Pitam se da li onaj usmerivac vode na samom F crevu nepravi problem i sta bi bilo kada bi njega odsekao i vratio f crevo nazad?
slika
https://ibb.co/dQwpwnJ
[ baresi @ 30.08.2020. 10:29 ] @
Opisani problem ukazuje na neispravan rad hidrostata. Mašina ne smije uključiti centrifugu dok nivo vode ne padne ispod određenog nivoa, to kontroliše hidrostat. Ako je sa hidrostatom sve ok, onda treba detaljno očistiti onu šolju gdje ide ono tanko crevo za hidrostat. Skini tu šolju sa F creva i iskopaj sav prašak i kamenac koji se nakupi unutra.
[ pera top @ 30.08.2020. 12:53 ] @
ma kakav hidrostat Baresi hidrostat je OK i relativno skoro zamenjen .Ovde uopste nije rec o tome da masina uzme full kolicinu vode 15 litara pa da zatvori kontakte ja samo probe radi pusrim da uzme litar dva u bubajn i onda okrenem na centrifugu da vidim sta se desava
Ja i dalje mislim da sam ja to F crevo lose usmerio (ako neko od majstora zna da pomogne) mozda bi trebao da ga zaokrenem na neku drugu stranu recimo ka motoru ili tako nekako ?
i ova peraja na samom F crevu sto su kao drzac praska ili sta vec cini mi se da ona prave najveci problem da voda udara o njih i tera ih dalje od same cevi i da zato nastaje problem
sta bi bilo kad bi odsekao taj deo ?
[ Living Light @ 30.08.2020. 13:36 ] @
pera top,
mislm da se radi o "Obrnutoj/naopakoj" montaži F-gumenog creva.
Imao sam takav slucaj.

Naime,
"F" gumeno crevo ima onaj štitnik/branik
koji si ti oznacio na slici.

Mislim da Centrifuga UVEK krece iz vrtenja vesa u pravcu kazaljke na satu.
Znaci, centrifuga ne krece iz mesta, nego nakon vrtenja bubnja
u desno (pravac kazaljke na satu)
pa odande ima "Zalet" da lakse ide u centrifugu,
nego da je sve to radjeno iz mesta/mirovanja.
______________________________________
Kada sam pre ihaha godina, montirao "F" crevo,
odmah sam ga montirao NAOPAČKE !

Zbog toga, sto sam kupio prvo "F" crevo na koje sam naisao.

Dijagnoza:
-Je bila, upravo takva kao si Ti opisao.
Vrtenje bunja "Kradja" vode, a bubanj "Oteruje" vodu da izadje na pumpu,
a onda jadna pumpa štekče i brokče u "leru",
nikako da uvati ritam, da vodu izbacuje punim mlazem.

Onaj "Patrljak" od gume, sto se nalazi na usisu,
bi trebao da bude okrenut tako,
da nekako brani "Prohujanje" vode pored rupe,
i da uteruje vodu prema pumpi.
Znaci, na taj "patrljak" bi trebala voda da NAILAZI
da bi patrljak nekako sacuvao "tok vode" i
obezbedio pumpi pun dotok vode,
a tako i pun mlaz na izlazu.

Ne znam, da li sam bio jasam pri opisu,
ali trudio sam se

[ mjanjic @ 30.08.2020. 14:17 ] @
Mislim da je normalan rad mašine da prvo izbaci svu vodu, onda pokrene centrifugu i pumpa krene da "srče" tu vodu koja se cedi.
Da li pumpa radi na isti način kad ima dosta vode u bubnju i kad ima veoma malo vode pri centrifugiranju, ne znam, ali po zvuku se može zaključiti da pumpa ne radi isto kad ima nekoliko litara vode na dnu bubnja i kad vode ima u tragovima pri kraju centrifugiranja (kod moje stare mašine se pri kraju centrifugiranja bukvalno čulo "srkanje" i voda na crevu izlazi u "talasima", kao da pumpa radi naizmenično brže i sporije).

To što kod ove mašine odvodno crevo ima ta 2 kraka ne znači da taj "branik" ima neku specijalnu funkciju, postoje mašine sa "običnim" crevom koje nema dodatne krakove, pa centrifugiranje radi na isti način.

Ako se programator prebaci na centrifugiranje dok ima vode u bubnju, ne znači da će pumpa da radi isto kao u programima pre centrifugiranja - nisam siguran, ali možda pumpa ne radi na isti način, moguće je da se rotor okreće većom brzinom jer pri centrifugiranju ima više vazduha nego vode (posebno pri kraju centrifugiranja) i pumpa ne može da izvuče tu vodu iz bubnja ako radi u normalnom režimu kao kada u bubnju ima vode tokom pranja, dok ta veća brzina nije pogodna kada u bubnju ima dosta vode, jer bi pumpa bila preopterećena pa ne bi dugo trajala. Ovo je samo moje razmišljanje, možda nije tako, ali ima neke logike da tako funkcioniše.
[ Living Light @ 30.08.2020. 14:48 ] @
Da se nadovezem,
Na ove Prvoklasne komentare i sugestije.

Pumpa za vodu NE krece, dok presostat ne da "Kontakt"
za dovoljno nizak nivo vode.

U novijim veš mašinama se to resava sa
analognim pretvaracem,
tipa: Nivo vode--u--kHz frekvencije oscilatora,
a TO treba da "Ukapira" uprogramirani procesor,
tako da zna kada, uz koju Freqvenciju, je koji nivo vode.

A to, nije baš isto kao do sada sa presostatima,
na klik, ili OFF-ON.

Takav nacin merenja nivoa vode,
skoro dodje kao da je to mali "Transmiter pritiska"
za nadziranje nivoa vode u bubnju.
[ Living Light @ 30.08.2020. 15:17 ] @
Citat:
mjanjic: Mislim da je normalan rad mašine da prvo izbaci svu vodu, onda pokrene centrifugu i pumpa krene da "srče" tu vodu koja se cedi.

Bravo!
Upravo zbog toga sam pitao u jednoj temi,
+-Da li da kupujem ves masinu Bosch, staru 10 godina.
A onda su me "pohvalili", tipa:

-Ako ce se zeznes onda kupuj!
Em ne ispira ves dovoljno, em ne pere dobro.
Tako su me naphicccckali, da sam odustao od kupovine.

Mada, ipak mislim da te starije masine,
peru ves bolje od ove nove generacije LG, Beko, i ostala shhhhhranja,
od ves masina.

Danasnje ves masine uopste NE lice na masine od pre 10-15 godina.
Samo da traju 2+ dana od garancije, i top je to.

Ves peru u jedva par litara vode,
kao tobože "Ušteda",
ali ves nije dovoljno opran, niti ispiran,
gde sve ovo ide, Nemam pojma!
[ mjanjic @ 30.08.2020. 16:02 ] @
Nešto sam na brzinu kucao onaj komentar i prepravljao, pa je "s brda, s dola" :)
U svakom slučaj, testirati tako što će se staviti nešto da se opere i pustiti mašinu da odradi svoje.


Što se tiče novih mašina, nekada su mašine koštale preko 1000DEM, trajale koliko su trajale, postoje i danas takve mašine, npr. Miele, kažu da je garancija 20 godina, ali je cena najjeftinije tipa 120k dinara, plus 5k dinara da dođu oni i puste mašinu u rad (uslov za važenje garancije).

Sad, ko hoće mašinu da mu traje 30 godina k'o nekad Gorenje, ne može da plati 250€, ne zato što je za taj novac nemoguće napraviti mašinu koja će toliko da traje (može sa manje elektronike koja je robusnija, jednostavniji motor i sl.), već zato što se onda to fabrici ne isplati, jer u kapitalizmu je bitan samo RAST, i to kontinualan, a kako da stalno raste prodaja ako mašina traje 30 godina?

Ovako, ko hoće te od 20-30 godina trajanja, neka iskešira 2000€, jer sa tom cenom fabrika ima računicu, pošto ne mora da proda milion mašina mesečno da bi pokrila fiksne troškove i donela vlasnicima neki profit.

Sa druge strane, jesu te stare mašine bile dugotrajne, ali su umele i da "poskoče" kad krene centrifugiranje, jer je bio takav motor i nije bilo nekog komplikovanog upravljanja, praktično je motor imao 2 brzine i mogućnost promene smera. Danas i ove najjeftinije ne zalete trenutno bubanj pri centrifugiranju, već motor krene lagano da ubrzava, tako da kome mašina stoji u kupatilu, neće mu skakutati i eventualno blokirati vrata :)

Sa ovim cenama i garancijom od 5 godina, za 250-300€ će svaki brend da završi posao, samo da ovlašćen servis u garantnom roku brzo otklanjaju kvarove ili da u slučaju nemogućnosti popravke prodavac brzo izvrši zamenu mašine.
Još kad bi naša država promenila zakon tako da u slučaju bilo kakvog kvara, osim nečeg banalnog tipa prekidača ili tastera, kupac ima pravo na ZAMENU uređaja, gde bi nam bio kraj, ne bismo u garantnom roku čekali onih mesec i po dana. Za neke uređaje to nije problem, ali šta će neko mesec i po dana bez veš mašine, jedino da kupi neku poluraspalu za 50€ i nada se da će izdržati tih mesec i po?

I da napomenem za ove skuplje od nekih brendova... videh kad sam kupovao novu mašinu u Gorenje studiju njihov u tom trenutku najskuplji izložen model od 80k dinara, pranje i sušenje u jednoj mašini... neko od kolega sa posla je kupio takvu mašinu, radila super dok nije istekla garancija, i nije prošlo ni godinu dana, vrisnuo je kontroler motora koji košta nešto malo preko 200 evra. Pa za 50 evra više mogu da kupim celu novu mašinu :)
[ aleksa.ue @ 30.08.2020. 16:45 ] @
To je skoro isto ova od 250-300 evra ce trajati 10 godina ako i toliko uspe da izgura ili Miele od 1000 evra koji ce trajati 20 godina.A to sto si rekao sa manje elektronike evo primer moj komsija ima WA61061 (mislim da sam pisao o njoj) najjeftiniji klasicni model placena 22 hiljade i evo je sluzi 15 godina kao da je juce kupljena imala je problem kada se odvrnuo sraf remenice 2 puta i zamenio je cauru i opet 3 putse odvrnuo pre mesec dana (mora da nije caura dovoljno stegnuta kada je menjao) inace masina pere svaki dan ponekad svaki drugi (sestoclana porodica)P.s I koristi dosta vode (70l po pranju).

[Ovu poruku je menjao aleksa.ue dana 30.08.2020. u 17:59 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao aleksa.ue dana 30.08.2020. u 18:05 GMT+1]
[ pera top @ 30.08.2020. 19:05 ] @
napisate Vi ovde citav roman ali NE o ovome za sta mi treba pomoc :-)
Najgore mi je sto nije moja masina nego kolegina i sutra kad dodjem na posao ima odmah da me pita sta ce biti sa ves masinom tacno znam :-)
Dakle sta mi je ciniti ? Ima li ko ove 620ce negde (kod svih je isto to F crevo) i samo da uslika polozaj tog kurcevog creva pa da znam na koji stranu da ga zakrenem da li ka motoru na levo ili na desno i da resim taj problem vise :-)
[ baresi @ 30.08.2020. 19:37 ] @
Izvini što pitam, davno sam to radio, dali je uopšte fizički moguće da ga okreneš, s obzirom na položaj pumpe i priključak za hidrostat. Nemam više predstavu, nisam radio to više od 15 godina.
[ test1234 @ 30.08.2020. 19:46 ] @
Iz nekog razloga je bubanj/kazan pao niže nego što treba tako da je pumpa došla iznad nivoa dna bubnja/kazana I ne može korektno da iznacuje vodu.
[ pera top @ 30.08.2020. 20:02 ] @
@ Baresi realno bi moglo da se pomera nekoliko cenitimetara levo desno jer realno ja to novo crevo kad sam lepio i nisam stavio ravno pod pravim uglom (tako da kazem ) vec sam ga za par centimetara pomerio ka strani motora obzirom da je njegovo orginalno fabricko tako isto stajalo
@ test u januaru sam na toj istoj masini zamenio nove suspa amortizere tako da je u savrsenom stanju kazan-bubanj nigde ne spada i mirna je ko bubica :)
nego ja najverovatnije nisam pogodio pravi ugao creva
[ baresi @ 30.08.2020. 20:19 ] @
Ako je istina to što kaže @test1234, mogu biti uzrok one dvije jake opruge, opet kažem, ne sjećam se više, ali čini mi se da na kazanu ima dvije rupe u koje ubaciš jedan kraj opruge. Nagađam, ako si skidao opruge da ih nisi možda vratio u gornju rupicu. Stvarno se ne sjećam više. Malo mije to čudno, promijenio sam svojevremeno puno tih creva, nikad nisam pazio to okretanje za koji centimetar. Ili sam imao sreće ili to ne utiče na izbacivanje vode, ko će ga znati.
[ pera top @ 30.08.2020. 21:17 ] @
haha drugari vrtite me u krug oko stvari koji nisu problem :-) prvo hidrostat sad amortizeri.
Amortizeri su odlicnom stanju ! takodje novi amortizeri SUSPA nemaju te opruge na gornjim sipkama kao sto su to imali stari.Uostalom da je sve dobro oko toga ukazuje kad je masina puna vode (pola bubnja) ne primecuje se nagucenost tunel gume .Da postoji taj pad sto pominje TEST videlo bi se odmah na tunel gumi !
[ baresi @ 30.08.2020. 21:24 ] @
Ne znam zašto se ljutiš, ali ja ne pričam o oprugama na amortizerima, nego o oprugama kojima je zakačen kazan na kućište, gore ispod poklopca. Ima ih 4 komada, dvije slabije za napred-nazad i dvije jače za lijevo desno.
[ pera top @ 30.08.2020. 22:00 ] @
ne ljutim se taman posla , realno zahvalan sam svima koji su se ukljucili u diskusiju i zele da mi pomognu :-)
ti mislis na balans opruge...hmmm interesantno ja znam da imaju one opruge napred nazad (kraca-duza) i to imaju sve 620ce i sve Olimpik ali nisam znao da postoje jos dve te dodatne za levo desno (zapravo nikada do sada nisam video to niti na jednoj Gorenje ! ) i kad si pomenuo to vec gde kacis te za levo desno
evo slika
https://ibb.co/ctQK6zj

[ baresi @ 30.08.2020. 22:30 ] @
Gledajući sliku, izgleda da ih ovaj stvarno nema ili fale, nalaze se negdje na sredini kazana, tamo je sa strane navaren nosač sa rupicama i kače se na one rupice na kućištu sa strane. Ovako, ovdje izgleda da svu težinu nose amortizeri. Usput sam se setio da možeš napraviti jedan test da vidiš dali radi pumpa korektno: Skini konektor sa motora, uključi da mašina uzme vodu do kraja, dok isključi ventile i okreni programator na centrifugu, pumpa mora odmah povući vodu i to puno crevo. Ako i onda brljavi, onda ne može biti krivo F crevo.
[ pera top @ 30.08.2020. 23:53 ] @
Video sam jedno sto razlicitih modela Gorenjevih modela mehanickih onih iz jugoslovenske ere ali bas nikada nisam video te horizontalne balans opruge.Recimo znam da su oni prvi modeli iz 60tih 663 653 652 imali federe koji su nosili ceo kazan (nesto tipa Ei Nis i Obodin)
Ne Baresi pumpa je OK nije ona u kvaru jednostavno kod PG 501 kod izbacivanja vode ide dva minuta pumpanje i prevrtanje rublja (spremanje masine za centrifugu) a onda naredna dva min je centrifuga.Tokom prva ta dva minuta kad ona ukljuci pumpu voda bije full snagom mozda metar iz creva za izbacivanje i onda kad ukljuci centrifugu ona umesto da krene punim mlazom da izbacuje jer cetrifuga cedi ves izbacuje vodu i deterdzent ona pocne da razbacuje vodu po bubnju na sve strane a iz creva za izbacivanje samo curi po koja kap i tako jedno dobar minut da bi onda odjednom grunula voda punom snagom i krenula da izbacuje vodu i sapunicu.
Kod moje masine Olimpik recimo ona cim ukljuci centrifugu na crevu za izbacivanje krece jak mlaz vode i u roku od 10-20 sekundi je sva voda izbacena iz bubnja.Tako bi valjda trebalo i kod ove 664 ?
[ test1234 @ 31.08.2020. 07:31 ] @
Zato što u jednom momentu kada izbaci svu vodu, a pre centrifuge, u F crevo dospe vazduh i napravi vazdušni čep koji pumpa nemoże da savlada jer je kazan malo ispod nivoa Pumpe i onda tako “cigulja” dok malo po malo ne izbaci dovoljno vode da olakša ceo kazan sa vešom da on dodje malo iznad nivoa pumpe i tada voda slobodnim padom istera vazdušni čep iz pumpe i F creva pa nastavi dalje punim mlazom da izbacuje vodu.

Ako sam bio jasan. Inače je ovo standardni problem bio kod starijih mašina koje imaju F crevo.
[ mjanjic @ 31.08.2020. 11:09 ] @
Citat:
pera top:
Tokom prva ta dva minuta kad ona ukljuci pumpu voda bije full snagom mozda metar iz creva za izbacivanje i onda kad ukljuci centrifugu ona umesto da krene punim mlazom da izbacuje jer cetrifuga cedi ves izbacuje vodu i deterdzent ona pocne da razbacuje vodu po bubnju na sve strane a iz creva za izbacivanje samo curi po koja kap i tako jedno dobar minut da bi onda odjednom grunula voda punom snagom i krenula da izbacuje vodu i sapunicu.

Otkud znaš da razbacuje vodu po bubnju na sve strane, to se vidi kroz vrata? Ne verujem, jer vode ima malo na dnu kazana. Opet da ponovim, po zvuku se može zaključiti da pumpa u normalnom režimu i u režimu centrifugiranja ne radi isto. Čak i da dobija istu struju, zbog prisustva vazduha ne radi isto, tj. kod centrifugiranja se čuje "srkanje", meni je kod stare mašine pri centrifugiranju voda izlazila u kratkim mlazevima na crevo, kao da pumpa zavrti maksimalnom brzinom, pa uspori, i tako u krug, ne znam šta je razlog, ali takvo ponašanje je bilo od kad je bila nova, pa dok nije sklonjena iz kuće i sad stoji kao rezerva.

Da li je pumpa skoro čišćena od eventualnih vlakana od odeće? To ume da se zalepi za lopatice tako da izgleda maltene kao glet masa kad je natopljeno vodom, pumpa možda može da tera vodu kad nema vazduha (nakon pranja ili ispiranja), ali ne može da bude efikasna kad je voda pomešana sa vazduhom.
[ Living Light @ 31.08.2020. 11:36 ] @
Bravo za mjanjic!

Ja kada sam prvi put montirao "F" crevo,---Bilo je naopako!
Masina se ponasla upravo tako, kako je postavljac pitanja opisao.

Dok centrufuga ne radi--Sve je u redu,
i pumpa izbacuje punim mlazem.

Ali, kada centrifuga zarotira,
onda "Krade vodu" iz usisnog creva od pumpe.
Bitan je onaj gumeni "Patrljak", koji sputava muljanje vode,
a i usmerava vodu ka usisnom delu pumpe.
Ako je to dobro montirano, onda pumpa
može punim "Uzdahom" da tera vodu na izlaz iz ves masine.


[ pera top @ 31.08.2020. 13:46 ] @
@Living Light tacno to ja sve vreme pokusavam da objasnim ovde da taj patrljak gumeni pravi problem zbog loseg polozaja i da on umesto da ubacuje vodu u gumenu cev on je tera od nje i zato se pravi taj problem
Jos kad bi samo mogao da mi objasnis na koju si stranu okrenuo kad si ga namestio da li tacno da bude u ravnom pravcu pumpe (kucista filtera) ili da bude zakrenut ka strani motora ? Problem kod ovog creva je sto ono mora da se lepi pa da se susi i ne moze kao ona sa selom da se skida tamo- vamo svaki cas
[ Living Light @ 31.08.2020. 14:13 ] @
pera top,
Kada me tako iskreno pitas,
Mogu samo da Ti kazem:
-Nemam pojma! :-)
Jedino znam,
da masina cedjenjem NE sme da koci izbacibanje vode,
može da bučka vodu u bubnju koliko hoće.
ali ne sme da sputava izvacivanje vode u kanalizaciju,
a to se postize onim gumenim perajama, na usisnoj grani pumpe.

A Ti veruj, ili NE veruj.