[ Mia @ 01.09.2020. 08:59 ] @
Mobitel ne mogu ukljuciti, baterija prazna i ne moze se napuniti. Trebam ga dati na servis.
Ekran je zasticen pinom. Passwordi svih naloga su zapamceni na mobitelu. Pristup e-mail nalozima je potpuno „otvoren“ .
E, sada pitanje: da li serviseri mogu pristupiti mojim podacima: e-mailovima, ostalim podacima u razno-raznim nalozima, porukama, imeniku, galeriji?
[ Java Beograd @ 01.09.2020. 09:37 ] @
Mogu
[ gilopile @ 01.09.2020. 10:04 ] @
Mogu, al se to uglavnom ne radi u normalnim servisima.
Ako je za utehu, pristup podacima kod takvih ( zakljucanih ) telefona nije uopste jednostavan.
Tako da ne treba da brines ako nisi poznata glumica, pevacica, politicarka...
A ako jesi, onda je jedina opcija da ti po dogovoru opravljaju u tvom prisustvu ili prisustvu prijatelja...
[ dr0id @ 01.09.2020. 13:01 ] @
Ne mogu ako je noviji android, sve je enkriptovano
[ Living Light @ 01.09.2020. 13:35 ] @
dr0id,
Kome je "enkriptovano"
ako serviser pristupa telefonu kao da je njegov vlasnik.
[ iculibrk @ 01.09.2020. 14:41 ] @
Malo je nejasno u cemu je problem sa telefonom. Baterija, konektor punjenja ili nesto trece? Koji telefon je u pitanju? Ako je baterija ne treba da ostaje u servisu. Ako je konektor, isto, posao je gotov za max pola sata. Ako je nesto trece ukoliko telefon nije u garanciji treba videti koliko je isplativo.
Sa druge strane, telefon je zasticen pinom, tako da pokretanje sistema i pristup nalozima nije bas lagan posao. Slike i video jesu lakse dostupni ukoliko su belezeni na memoriju telefona. Ukoliko su na kartici, jednostavno izvadis karticu i ostavis je kuci.
[ bakara @ 01.09.2020. 16:51 ] @
Ako telefon ide u servis zbog hardverskog problema, a to nije maticna ploca, nema sta da brines niko ga nece ni pogledati.
[ gilopile @ 02.09.2020. 02:07 ] @
Citat:
dr0id:
Ne mogu ako je noviji android, sve je enkriptovano


Zavisi. Nista se ne enkriptuje i sasvim je moguce pristupiti eMMc-u uz adehvatan HW zahvati i sve je tu.
Naravno, iole normalan covek u servisu se nece baktati tim glupostima, sem da mu je to zadato kao deo posla da cupa podate i uzme lovu....utrosi sate i sate posla...
Normalnom korisniku niko nista nece cackati,...zabole nekoga ona stvar za necije podatke ako nisi glumac, politicar, poznata licnost uglavnom.
Enkripcija se vrsi naprednim software-om ili kada se telefon vraca na fabricko, u tom slucaju se wipe-uju svi podaci.

Zakljucan telefon je 99% siguran od kradje podataka.
Opcija je samo naprednim sw i hw pristupiti telefonu i uglavnom se sifra razbija brute force, a to traje. Drugi nacin ne postoji da se udje u zakljucan telefon, sem wipe-ovanja user i cache, a sa tim se trahno brisu svi podaci u internoj memoriji.

Kao sto rekoh, sigurno nece Barak Obama ili Cak Noris da nose telefon sa svim podacima u obliznji servis da mu promene ekran...Ako si smrtnik, nema cega da se bojis. Plus mozes sa PC-a pristupiti svim tim servisima i promeniti pass i miran si.
[ Mia @ 03.09.2020. 14:33 ] @
Hvala svima na odgovorima :)!
Telefon ja Alcatel 1S, OS android. Valjda je baterija pokvarena, na 0 je, nece da se napuni, mijenjala sam kablove pa opet isto nece. Pod garancijom je, ali ga moraju slati u drugi grad jer u mom gradu nema srevisa.
Za slike, poruke i slicno nisam zabrinuta. Problem mi je sto se u sve nalozima "autologiram" pa je sve "otvoreno". Ne zelim rizikovati da neko npr. rezervira smjestaj preko Bookinga i plati mojom karticom koja je zapamcena na Boookingu ;), ili da mi "prcka" po mailovima pa lako dobije i pasworde na drugim servisima na koje sam se registrirala preko tog maila.
Pomozite, sta da radim. Ovi novi mobiteli su, cini mi se, potpuno "blindirani" pa ne mogu sama zamijeniti bateriju. Mozda i mogu, ali kako?

[ iculibrk @ 03.09.2020. 14:57 ] @
Sumnjam da ce ti u ovlascenom servisu iko trositi vreme na takve mahinacije, pogotovo jer ti je telefon zasticen pinom. Uvek mozes promeniti pass na nalozima preko racunara sa druge strane. Zamena baterije na tom telefonu traje 5 minuta, pa ako si bas sumnjicava dogovoris se sa servisom da ti zamene bateriju u tvom prisustvu, naravno to podrazumeva da platis put do tamo.
Sama ne bi trebala menjati bateriju jer je telefon u garanciji, a moze se desiti da prilikom zamene ostetis neki od kablova ili konektora.