[ MajorFatal @ 23.09.2020. 21:49 ] @
Stvarno smo jadni

[ ademare @ 23.09.2020. 23:01 ] @
Film je sporan po vise osnova .

Prvo ko je izvor podataka ? To ne pise nigde !

Drugo 2020 je tek septembar i ko moze znati koliko ce svaka drzava imati na kraju ??

Sasvim druga stvar je sta ovi podaci pokazuju ? Moc drzave ?

Da li je 100 milona prosjaka iz DR. Konga mocnije od Srbije ili nasih 7 miliona siromaha u odnosu na 2 miliona Slovenaca ? I u kom smislu ?

Mnogo bolji pokazatelj je GDP PC tj per capita , tj po jednom stanovniku . To daje mnogo bolju sliku o siromastvu ili bogatstvu jedne drzave od ukupnog GDP !

Tzv GDP PP je Laz i na to ne treba obracati paznju jer sluzi za Zavaravanje Sirotinje !!
[ MajorFatal @ 24.09.2020. 12:43 ] @
Jadni
[ alimamnekolikokuća @ 24.09.2020. 14:18 ] @
Citat:
ademare

Mnogo bolji pokazatelj je GDP PC tj per capita , tj po jednom stanovniku .

Uh što je dobar pokazatelj.
Na primer: država sa 1000 stanovnika.
Jedan ima prihod od 1000 milijardi dolara a ostalih 999 po jedan dolar.
U proseku su svi truli bogataši sa po milijardu dolara.
Tj po jednom stanovniku .

Jadni...

[ mjanjic @ 24.09.2020. 18:24 ] @
Ukupan BDP države je bitan, jer govori o njenoj ukupnoj ekonomskoj moći, a time i eventualnoj mogućnosti da kupi neke tehnologije, vojnu opremu i sliučno.
Stanovnici Indije i Pakistana su možda u proseku sirotinja, ali zato su obe države nuklearne sile, pa neka ih ovi drugi čačkaju ako smeju.
[ Branimir Maksimovic @ 24.09.2020. 18:48 ] @
Znas kako. Za ljude koji rade za minimalac, BDP je totalno ne bitan. Pitanje je samo koliko% u drzavi radi za minimalac?
[ ademare @ 24.09.2020. 20:08 ] @
Citat:
alimamnekolikokuća:


Uh što je dobar pokazatelj.
Na primer: država sa 1000 stanovnika.
Jedan ima prihod od 1000 milijardi dolara a ostalih 999 po jedan dolar.
U proseku su svi truli bogataši sa po milijardu dolara.
Tj po jednom stanovniku .

Jadni...




Ovako nesto samo ti mozes da napises !

Gde postoji Drzava sa 1.000 stanovnika ??

U delu koji si citirao , lepo pise mnogo bolji pokazatelj od bruto GDP-a . Ne pise da je pokazatelj , Savrsen ili Idealan , vec bolji od ovoga o kome je film !

Inace Srbija je po Bruto na 84. mestu na planeti , a Per Capita na 82. tako da tu u realnim uslovima nema neke prevelike razlike , ali je pokazatelj ipak bolji ! Po podacima MMF-a .

[ Dexic @ 24.09.2020. 20:48 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic:
Znas kako. Za ljude koji rade za minimalac, BDP je totalno ne bitan. Pitanje je samo koliko% u drzavi radi za minimalac?

U vecini drzava ogromna vecina. U previse drzava prevelika vecina..
[ Ivan Dimkovic @ 25.09.2020. 02:17 ] @
Citat:
mjanjic
Stanovnici Indije i Pakistana su možda u proseku sirotinja, ali zato su obe države nuklearne sile, pa neka ih ovi drugi čačkaju ako smeju.


GDP Pakistana je 1/2 GDP-a Poljske, 1/3 GDP-a Holandije... i citavih 10% visi od GDP-a Bangladesa, ha!

Sa druge strane, Pakistan je nuklearna sila. Takodje, Severna Koreja je nuklearna sila, sa GDP-om od 1/7 Pakistana.

Slovenija ima 25% veci GDP od Severne Koreje, ali Slovenija definitivno nema ICBM-ove.

Mozes postati "osnovna" nuklearna sila (fisiono oruzje) bez ogromnih para, ako si uporan i spreman da "jedes korenje" u moderna vremena dok ne skupis i "obogatis " dovoljno uranijuma. Veliki plus ako imas bogatstva odgovarajucih ruda, materijal ti je zapravo najveci problem. Ostatak tehnologije mozes da kupis za razumne pare ako nemas sopstvene tehnicke kapacitete.

Ako imas iole pristojan akademski program koji ti proizvodi OK inzenjere i fizicare, mozes da ih ubrzano "doskolujes" uz pomoc "konsaltinga" par drzava "brokera" koje nisu u NPT-u. Ili sve to isto, bez konsultanata, samo nekoliko godina duze. Osim ako nisu blizu Izraela, u kom slucaju ce ti naucnici imati kratak rok trajanja pre nego sto im se desi neka teska nesreca.

USA "Nth country experiment" izveden 60-tih (i kompletno klasifikovan "top secret" sve do 2003-ce) je trajao 2.5 godine. Zadatak je bio da 2 fizicara koji nemaju nikakve veze sa atomskom energijom/oruzjem niti imaju pristup tajnim podacima probaju da naprave atomsku bombu od nule.

Rezultat? I dalje "top secret" sa objavljenim tesko cenzurisanim materijalom u 2003 koji prakticno izgleda kao crni pravougaonik :-) Ono sto se zna da su se odlucili za komplikovaniju varijantu fisionog oruzja ("Fat Man" imploziona naprava) i da su zavrsili projekat za 2.5 godine. Nezvanicno je jedan od clanova DOE komisije koja je analizirala rezultate (inace sam "otac hidrogenske bombe"), na nekoj konferenciji rekao dvojici mladih fizicara da su postali deo kluba - i da bi njihova naprava bila potpuno uspesna i uporediva sa bombom bacenom na Hirosimu :-)

Ova dvojica su imali samo pristup bibliotekama. Zamisli isto to danas. Srecom, radioaktivni materijal se ne moze download-ovati sa neta.

Termonuklearno oruzje je komplikovanija stvar, ali i to je stvar upornosti a ne GDP-a. Uspelo Kini 1967-me, moze i tebi :-) Btw, Kini je trebalo 2 godine da od atomske postanu termonuklearna sila (U SSSR su to izveli za 4 godine).
[ BuzzLightyear @ 25.09.2020. 10:00 ] @
@Major

Kažeš da ste jadni i nema razloga da ti ne verujem da se ti tako osećaš. Ko je još u toj grupi pored tebe i da li svi dele isto mišljenje sa tobom?
[ Ivan Dimkovic @ 25.09.2020. 11:57 ] @
Uzgred, Uzbekistan ima 33 miliona ljudi, Turkmenistan 5.8 miliona. Srbija 7 miliona.

Ne znam kako se "jadnost" moze zakljuciti gledanjem GDP-a tih zemalja koji je manje-vise uporediv.

Jedino sto bi se eventualno moglo zakljuciti je da je privreda Uzbekistana mnogo manje efikasna.

Turkmenistan, takodje, ima ogromne zalihe gasa. Sto ne kaze nista o "jadnosti" naroda (valjda obrnuto od "bogatstva"?) posto su po broju stanovnika relativno mala zemlja kojom upravlja lokalno bozanstvo = raspodela bogatstva je crna kutija.

Ako se ovo uzme u obzir, Srbija koja je bliza Turkmenistanu po broju stanovnika a nema globalno bitne zalihe gasa je sve samo ne "jadna" ako se kao kriterijum "jadnosti" (sta god) uzimaju Turkmenistan i Uzbekistan.

Uzbekistan ima >4x veci broj stanovnika, a Turkmenistan napaja gasom region i sire. A GDP sve 3 zemlje skoro isti.
[ Java Beograd @ 25.09.2020. 13:58 ] @
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=gdp+serbia

Ovo već ima smisla, i uporedivo je. Podaci su zaključno sa 2018.

[ Java Beograd @ 25.09.2020. 13:59 ] @
I ovo, naravno
[ MajorFatal @ 25.09.2020. 15:24 ] @
Citat:
BuzzLightyear:
@Major

Kažeš da ste jadni i nema razloga da ti ne verujem da se ti tako osećaš. Ko je još u toj grupi pored tebe i da li svi dele isto mišljenje sa tobom?


Hvala što pitaš, samo ja, persiram sebi, otud množina.

A kako se tumači per capita po osobi ako se populacija u nekoj zemlji smanjuje?
[ BuzzLightyear @ 25.09.2020. 15:26 ] @
Citat:
samo ja, persiram sebi


Jadno.
[ Ivan Dimkovic @ 25.09.2020. 18:02 ] @
Citat:
MajorFatal
A kako se tumači per capita po osobi ako se populacija u nekoj zemlji smanjuje?


Zavisi ko podatke cita i sta sa njima treba da radi...

- Matematicar bi verovatno rekao da podatak "per capita po osobi" jeste skalar koji je vezan za konkretan momenat u vremenu te da je "tumacenje" ovog podatka upareno sa podatkom koji je zapravo skup brojeva koji predstavljaju evoluciju broja stanovnika u vremenu - bilo besmisleno.

- Programer ili inzenjer bi verovatno isparsirali "sta je pisac hteo da kaze", i "per capita po osobi" zamenili sa vremenskom evolucijom tog podatka kao najverovatnije tumacenje sta se trazi. Sta bi dalje bilo zavisi od bliskosti osobe sa statistikom. Pravilan odgovor je "zavisi" pracen sa dodatnim pitanjima sta se zapravo trazi od "tumacenja".

- Statisticar bi pre "parsiranja" pitanja "sta je pisac hteo da kaze" pitao i sta je kontekst, druga ogranicenja (stepen pouzdanosti, itd.) i tako to. A onda bi odabrao najbolju kombinaciju metoda koji su bliski tome sta se trazi. U zavisnosti od cilja "vezbe" kvalitet rezultata moze varirati od potpunog djubreta (hakovani rezultati) do korisne analize.

- Politicar na vlasti bi verovatno pitao statisticara za tumacenje koje njegovu partiju ili njega samog predstavljaju u najboljem svetlu... Recimo: kako je divno sto GDP po glavi stanovnika raste!! Onda bi celu analizu bacio u djubre a za novine izjavio kako "statisticari kazu - ja odlican: GDP po glavi stanovnika raste!"

- Politicar u opoziciji bi verovatno pitao statisticara za tumacenje koje partiju na vlasti predstavljaju kao neuspesne. Recimo: fokus na smanjenje populacije kao nacionalnu tragediju i dokaz lose politike vlasti...

- CIA ce u javnom izvestaju (za factbook) dosadno konstatovati podatke, eventualno sa nekim minimalnim tumacenjem. U prosirenom izdanju "factbook-a" verovatno postoji mnogo vise podataka sa anotacijama za analiticare. Na ovo se moze dodati i broj "tumacenja" koji se na podatke oslanjaju za razne "klijente" u administraciji.


-

Itd...
[ ademare @ 25.09.2020. 18:33 ] @
Osim ova dva GDP , od kojih Bruto ne znaci mnogo ako drzava ima 100 miliona prosjaka kao DR Kongo , a ni GDP PC ne znaci mnogo jer ne znamo kakva je preraspodela tog GDP-a !

Koliko je ona stvarno ravnomerna na sve stanovnike , ili koliko mali delic stanovnika grabi veliki deo kolaca .

Zato postoji pokazatelj zvani GINI , koji pokazuje kakva je raspodela .

I onda kada se sagledaju dva pokazatelja zajedno vidi se koliko je merodavan ovaj GDP PC .

Sto manji GINI to postenija raspodela . Od drzava EU najveci je u Bugarskoj , nas najslicniji Rumuniji na primer .

Zato ovaj Bugarski GDP PC ne znaci da obican covek ima vise para nego nas obican covek .

Najveci GINI je naravno u najsiromsnijim drzavama !
[ Ivan Dimkovic @ 25.09.2020. 20:39 ] @
Citat:
ademare
koliko je merodavan ovaj GDP PC .


GDP PC je savrseno merodavan kao indikator GDP PC :-)

Problem manje merodavnosti nastaje kada se GDP PC krene koristiti kao proksi za nesto drugo. Mada to je problem bilo kojeg podatka - i GINI indeks nije merodavan kao indiktator velicine privrede.

Mada ovde cak nije ni PC, vec samo GDP... sto celu situaciju cini jos cudnijom posto zemlje koje se porede stvarno nemaju puno zajednickog (pocevsi od broja stanovnika preko strukture ekonomije itd).
[ MajorFatal @ 25.09.2020. 20:51 ] @
Evo per capita, ovde smo između Bocvane i Gabona :)

Bosnu da i ne pominjem, jadni ljudi, a na ovom videu ispada i da je *Kosovo država i to prilično jadna, pa kako je Šešelj uspeo sve ovo da uradi?




Citat:
BuzzLightyear:Jadno.


Slažem se.
[ ademare @ 25.09.2020. 22:52 ] @
Nije to , ono pravo , vec Laznjak za Sirotinju !

Pisao sam o tome detaljnije u jednoj starijoj temi , jer ovo PPP je navodna " Kupovna moc " ! Totalna lagarija !

Nisu u pitanju pravi Dolari , vec pravi su u onom pokazatelju PC nominal, vec ovo navodno pokazuje koliko robe i usluga mozes da kupis u Nju Jorku ??

Pa kada u Srbistanu imas 7.200 US$ u dzepu to ti je navodno kao da imas 19.767 US $ u Nju Jorku ??

Totalna Lagarija ! Jer hrana i roba su Jeftinije u USA nego u Srbiji , usluge su skuplje , kao i komunalije , ali ne toliko da jedan pravi US$ vredi skoro kao 3 US$ u Nju Jorku !

Kao da je ovde sve zajedno 3 puta jeftinije ??

Totalno nerealno ! Jer koga briga koliko je razlika u rentiranju stanova , kada 90 % stanovnika Beograda i 99% ostatka Srbije ne Rentira stan !!

Taj pokazatelj nije validan da bi bio opste merilo koje vazi za sve !

Podatak je da 40 % budzeta prosecnog domacinststva u Srbiji odlazi na hranu i pice ! Ostale stvari su sve jeftinije , automobili , telefoni , kompjuteri itd , sva tehnika !

Rentiranje nije Relevantno , a komunalije ne mogu bitno da uticu , kao ni nametanje USA ponasanja , tipa najmanje Jedan obrok dnevno u restoranu itd .
[ alimamnekolikokuća @ 26.09.2020. 10:03 ] @
Da dodam par rečenica u vezi tzv. "statističkih pokazateljaa":
Citat:
ademare

nametanje USA ponasanja , tipa najmanje Jedan obrok dnevno u restoranu itd

Taj USA koka-kola tip znači više djubreta u hrani, više hemikalija i nafte u organizmu čoveka.
Pročitajte deklaraciju prehrambenih proizvoda. Svega ima ali samo mrva onog što je u nazivu.
Na primer jogurt sadrži svinjske iznutrice, odnosno ono što se u vreme Tita bacalo psima.
Ali je prirodno!

Pre navale demokratije imao sam kravu i kad je krenuo taj kapitalizam kravu sam prodao.
Ali umesto zdravije hrane za ljude sada su se pseća salama i salama "za ljude" gotovo izjednačile u "kvalitetu". Žmureći i ne čitajući deklaraciju ne bih znao šta je za pse a šta za ljude.

Kravo vrati se opraštamo ti sve ritanje i prosuto mleko.


[ MajorFatal @ 26.09.2020. 11:53 ] @
Za pse je bolja, miriše na meso, ona predviđena za ljude miriše na plastiku
[ Branimir Maksimovic @ 26.09.2020. 11:55 ] @
nekolikokuca:"Na primer jogurt sadrži svinjske iznutrice, odnosno ono što se u vreme Tita bacalo psima."

U vreme Tita se jele najgore puzdre od kojih si podrigivao na nesto odvratno. Mislim ono podrigusa je iz Titovog
vremena, to se vise ne prodaje...
[ BuzzLightyear @ 26.09.2020. 19:02 ] @
Ma kakve puždre, u Titovo vreme ja sam se hranio iskučivo humanim mlekom i organskim kašicama. Imalo se, moglo se.

P.S.
Da se podrigivalo... podrigivalo se.
[ MajorFatal @ 27.09.2020. 00:33 ] @
Kad bi mogli da izmislimo neki indeks da mi ispadnemo četvrti po redu u svemu u svetu, to bi bio lep video.
[ popusicko @ 27.09.2020. 09:58 ] @
Svasta se desava.
[ MajorFatal @ 28.09.2020. 22:41 ] @
Između Kolumbije i Perua :)

[ Java Beograd @ 29.09.2020. 07:23 ] @
Ne pokušavajući da osporim podatke na YT video klipu, moram samo da napomenem da te cifre ne odražavaju i kvalitet života.

Tamo gde su visoke plate - visoki su i izdaci. Jer, ako je prosek plata 10.000€ onda i frizer (na primer) mora da zaradi otprilike prosek, pa te neće šišati za 5€ nego za 50€.
Naravno i sve ostale cene usluga siu na većem nivou. Tako da, mnogo zaradiš - mnogo potrošiš.
[ Branimir Maksimovic @ 29.09.2020. 07:27 ] @
Visoki izdaci jesu ali ne toliki kao recimo 12 puta veća plata poštara u CH od ove u Srbiji...
[ Java Beograd @ 29.09.2020. 07:44 ] @
Nesumnjivo je da će standard života biti veći.
Ali, ako zaposleni u Srbiji primi 500, a u Švajcarskoj 5.000, neće Švajcarcu biti 10 puta bolje.

Ali, ne treba tako daleko ići. Imam koleginicu, rodom iz Knjaževca. Kaže: "Kad ja u Knjaževcu kažem kolika mi je plata u Bgd, ovi taj iznos primene na troškove života u Knjaževcu, pa pomisle kako plivam u parama, a realno jedva spajam kraj s' krajem". I opet: da li joj je bolji standard u Bgd? Jeste, ali ne toliko koliko se čini prostim množenjem.
[ Branimir Maksimovic @ 29.09.2020. 07:57 ] @
Znaš kako, neće mu biti 12 puta bolje ali neće brinuti šta će jesti, gde će putovati, možda samo gde će živeti...
poštar u Srbiji će živeti na minimumu.
[ Ivan Dimkovic @ 29.09.2020. 18:27 ] @
Citat:
Java Beograd
Ali, ako zaposleni u Srbiji primi 500, a u Švajcarskoj 5.000, neće Švajcarcu biti 10 puta bolje.


Pa to. Sta uopste znaci "10 puta bolje" ??? Ne mora cak ni da bude razlicita cena "stavki": recimo, primam platu da mogu da pojedem 10 cevapa dnevno.

Odem u "Svicarsku" i mogu da jedem 100 cevapa dnevno, teoretski.

Da li mi je "10 puta bolje" ako mogu da se prezderem do smrti?

Skakanje subjektivnih dobitaka sa rastom primanja je uvek nelinearno i ima vise "pojasa" (osnovne zivotne potrebe, zdravlje/razonoda/skolovanje, investicije/umetnost) gde bukvalno samo treba da "skaliras" krivu. Cifre su razlicite ali je princip isti: na pocetku kriva ima ostar rast a onda "usporava".

Najgrublje receno: razlika u obicnom zivotu nekoga ko prima 1000 EUR godisnje i nekoga ko prima 10000 EUR godisnje je mnogo veca nego izmedju nekog ko prima 100K EUR i nekog od 1M EUR.
[ MajorFatal @ 29.09.2020. 19:08 ] @
Citat:
Java Beograd:
Ne pokušavajući da osporim podatke na YT video klipu, moram samo da napomenem da te cifre ne odražavaju i kvalitet života.


Pa to, je l ima neki YT video ili cifre koje odražavaju kvalitet života?
Prosto osećam da smo po kvalitetu života četvrti na svetu, samo ne znam kako.
[ ademare @ 29.09.2020. 21:08 ] @
Ima , samo Guglaj , " Zlatno doba " i naci ces .

Eno ima onaj spot gde se SNS Strucnjaci , Teleportuju . Jeste da kasne 55 godina za istim filmskim trikom iz Zvezdanih staza , ali polako ne moze sve preko noci
[ MajorFatal @ 04.11.2020. 09:37 ] @
Bar na nekoj listi da budemo među prvima

[ Branimir Maksimovic @ 04.11.2020. 09:44 ] @
E da vdis sta je bilo jeftino u SFRJ 80ih;)
Svaki dan u kafanu od dzeparca :P
[ Java Beograd @ 04.11.2020. 09:46 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Najgrublje receno: razlika u obicnom zivotu nekoga ko prima 1000 EUR godisnje i nekoga ko prima 10000 EUR godisnje je mnogo veca nego izmedju nekog ko prima 100K EUR i nekog od 1M EUR.

Upravo tako. Bezos ima 177 milijardi dolara. Da li bolje živi od nekog ko ima "samo" 0,1 milijardu? Sumnjam.

Ima gomila evropskih gradova, velikih, poznatih (Brisel, na primer) gde sav "život" zamre oko 20:00 tj. osam uveče.
Praktično, nema ljudi na ulicama, nema otvorenih kafića ... nema ništa! Pustoš. Velike osvetljene ulice. I - možeš samo da blejiš u Briselu uveče. Bukvalno.

Nisam bio, ali sam čuo da je u Danskoj isto tako, samo što život zamre u 19:00.

Pazi, nije da sam boem koji svako jutro dočekuje uz muzičare, ali volim da prošetam uveče, sednem, popijem pivo u kafiću, možda neku picu pojedem. Radnim danom.
[ Bradzorf012 @ 04.11.2020. 21:51 ] @
Bila je vest pre neki dan kako je minimalac u Ženevi 4000 evra(ili franaka ne znam, nema neke razlike) i kako i pored toga ima dosta ljudi koji se hrane u narodnim kuhinjama. Banka hrane, kako lepo zvuči.
[ Ivan Dimkovic @ 04.11.2020. 22:52 ] @
Citat:
Java Beograd
Praktično, nema ljudi na ulicama, nema otvorenih kafića ... nema ništa! Pustoš. Velike osvetljene ulice. I - možeš samo da blejiš u Briselu uveče. Bukvalno.


Eeee... pazi, jos Belgijanci drze sve osvetljeno (pa jos i sa onim old-school zutim svetlom).. moze to i gore da bude, sve isto samo nema svetla, ili ima malo - sa belim neonkama, totalna uzivancija

Citat:

Nisam bio, ali sam čuo da je u Danskoj isto tako, samo što život zamre u 19:00.


Jok, najveca akcija je po kucama - posto otprilike moras da budes Bezos ako hoces da se opijas po komercijalnim prostorima

@Bradzorf012, Zeneva kazes, a?

https://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings.jsp - inace fin sajt za poredjenje troskova zivljenja.

Evo cisto iz zezanja sam napravio kalkulaciju, koliko kinte ti treba da imas uporediv zivot kao u Beogradu sa 2K EUR mesecno platom....

Odgovor? U Zenevi ce ti trebati 7300 EUR neto prihoda mesecno.

Naravno, ovo je samo procena, bazirana na nekim parametrima koje su oni izabrali i sa cenama zivota koje mozes da vidis.

U svakom slucaju, evo par stavki iz Zeneve:

- Jelo u jeftinom restoranu: 24 EUR
- McDonalds meni: 13.59 EUR
- Klopa za dvoje u OK restoranu, dezert i bla... 94 EUR
- Rezije za stan od 85 kvm: 220 EUR
- Net: 57 EUR
- Stan u centru (rent): 1800-3200 EUR
- Stan van centra (rent): 1300-2600 EUR
- Stan u centru (buy): 12K EUR po kvm
- Stan van centra (buy): 8600 EUR po kvm
- Vrtic ili predskolsko: 1961 EUR

I takooo... Ima jedan hack, koji koriste expati koji zive tamo a rade u nekim "ne tako placenim" zanimanjima (dakle, nisu diplomate ili zaposleni u medjunarodnim organizacijama... ili bankama ;-):

Zivis u FR, radis u Zenevi... popularno u akademiji (EPFL ima "istureno odeljenje" tamo). Placas svajcarski porez na platu. Francuzi nisu bas totalno srecni sa tim, ali sta je tu je

Zeneva je prljavo skupa, zato sto 1/3 expata ima preko 200K, gomila ljudi radi u diplomatiji i medjunarodnim organizacijama gde ne placaju ni mali CH porez na prihode. To cini pritisak na cene svega. Plus, naravno, lokalci.

Tako da... yep, sa 4000 EUR mesecno tamo... neces proci dobro, cene svega su za ove druge.

Mada, gradic je lep. Par ljudi koje znam da rade tamo su zadovoljni i nece nigde drugde da idu.
[ Java Beograd @ 05.11.2020. 08:10 ] @
Vrtić te zakopa, definitvno!
[ Ivan Dimkovic @ 05.11.2020. 15:44 ] @
- Vrtic: 1961 EUR/mesec
- Privatna skolica: isto oko ~2K EUR mesecno

Medjunarodne organizacije obicno placaju dobar deo ovoga, tako da te to ne kaci ako radis u WHO, WEF, ILO, WTO, WIPO, WMO i... crvenom krstu :-)

Mada pazi ako oba roditelja rade i primaju 2 prosecne plate, to mu je oko ~11K EUR (neto) mesecno. Sa tim mogu da se skrpe i iznajme posten stan u centru i plate dadilju.

Pazi, ima cak i nesto dobro! :-) Kamate na kredite su niske, pa ako se malo strpe sa decom i ustede za ucesce, cak mogu i da kupe mesto za zivot.

Neces biti takve srece ako zivis u San Francisku.

U San Francisku ce te vrtic/dadilja i skola izadji manje-vise isto kao u Zenevi... ali zato nekretnina, fuuuu... :-)

- 3K EUR mesecno za jednosobni stan u centru
- 5.5K EUR mesecno za trosobni stan u centru

Pozitivan momenat, ako hoces da kupis - kvadrat je isto oko 12K EUR. Ali je kamata na kredit 3.7% umesto 1.7% (ali je i rast plata brzi).

Evo ti celo poredjenje: https://www.numbeo.com/cost-of...Geneva&displayCurrency=EUR

Doduse, SF ima vidno vece plate i od Zeneve. To je dobra vest. Losa vest: vecina plata jednostavno nisu dovoljne za komotan zivot na kakav je neko navikao drugde, osim ako nisi L6+ u Google-u, ICT5+ u Apple-u itd... ili si se nekako drugacije snasao. Prosecna vrednost nekretnine u SF-u je $1.4M.

Cisto kalibracije radi: ako u SF-u primas ispod $120K kao porodica, upadate u "low income" kategoriju (siromastvo).

ALI... ALI!

Mozes da zivis srecnije znajuci da ce te McMeal kostati 8.5 EUR umesto 14 EUR i posten restoran za dvoje... 70 EUR vs 95 EUR :-) I Nike Patike nisu 123 EUR vec 75 EUR!
[ MajorFatal @ 12.11.2020. 08:06 ] @
Veliki je svet, da se mi ipak uporedimo sa nekim bližim a užim okruženjem, na primer Evropom. Po ovom snimku mi uopšte nismo četvrti na svetu, nego ko zna koji smo, možda osmi?

[ MajorFatal @ 19.11.2020. 12:48 ] @
I na kraju poređenje sa najbližim okruženjem, nikad stići malenu Sloveniju :) Visoko sedmo mesto od sedam zemalja

[ Branimir Maksimovic @ 19.11.2020. 13:24 ] @
Pa mi nismo na tom 7. mestu? ;)
[ MajorFatal @ 19.11.2020. 14:24 ] @
Ulećemo pred kraj snimka na visoko 7-mo mesto..
[ MajorFatal @ 24.11.2020. 13:01 ] @
I na kraju sa naj naj bližim okruženjem, zemlje bivše Jugoslavije, Opaa... visoko drugo mesto, već 2024 samo Croatia ispred nas :) Znao sam da smo bar negde pri vrhu liste.