[ Marija pp @ 06.10.2020. 12:13 ] @
Pozdrav svima,

potrebna mi je pomoc oko konverovanja u PDF.

Iz AutoCAD-u sam sačuvala pdf-ove na kojima su mi predstavljene osnove ( linijski crtež). Te pdf fajlove sam ubacila u InDesign kako bih napravila katalog. Završila sam katalog i sacuvala fajlove u pdf hd. Poslala u štampariju na stampu i dobila sam katalog sa bledim linijama na stranicama koje su radjene u pdf-u. Nije mi bilo jasno zasto su neke linije skoro ne vidljive kada se na pdf-u jasno vide. pustila sam par listova na svom stampacu da vidim dal ce i meni biti tako slabe linije, medjutim stampa je bila ok.
Kontaktirala sam ljude iz stamparije i oni su mi rekla da su pdf koji sam im poslala konvertovali u jpg jer nisu mogli da stampaju iz pdf-a.

Nakon te informacije pokusala sam na razne nacine da konvertujem i iz cad-a i iz in desgn-a i sa pdf-a u jpg ali mi je svaki put bila bleda slika.
Pdf koji dobijem iz AutoCAD-a i InDesign-a ima punu boju linije , kao što ja vidim u programu u kojem radim.
Može li mi neko objasniti šta se to dodgadja.
Zašro pdf gubi na kvalitetu kada se uveze u photoshop i ili kada se konvertuje u jpg.

uz stamparije sam dobila ovaj odgovor "Rip(kompjuter) printera ima problem da isčita jezik Cad-a zato ih konvertujemo u razumljiv jezik a to je u ovom slučaju JPG, može i u pdf-u ali da su svi fajlovi pretvoreni u krive."

... i kako se fajlovi pretvaraju u krive.

Hvala puno unapred.

[ Igoya @ 06.10.2020. 13:00 ] @
Ima mnogo nacina kako bi to moglo da se uradi. Najbitnije je da projekat, zadrzi "isti izgled" u stampanoj formi. Bilo bi lepo, da su Vas obavestili, ako je vec bilo problema oko stampanja, pa da onda zajedno resite taj problem, ali... posto to vec nije slucaj, bilo bi dobro znati sta je cilj sada, ustvari? Za sledeci put, ili se i dalje resava?
Da ima 200 nacina da se to resi i da ja ispricam svih 200, resicemo sa jednim! : )

Zato, malo vise detalja bi dobro doslo! Malo detaljniji opis onoga sta treba da se postigne (orig vs stampa), mozda cak i neki screen capture, fotografija, ili cak taj "problematicni fajl", pa mozemo da pricamo! Koliko je detaljan crtez itd itd

Sve najbolje!
[ Marija pp @ 06.10.2020. 13:53 ] @
Hvala puno na odvojenom vremenu i datom komentaru.

Pdf koji dobijem iz autoCAD-a izgleda super, sve linije su kako treba da budu. Taj pdf kad ubacim u Photoshop automatski linije postanu blede. U stampariji mi treaye da i saljem jpg. Kada taj pdf sacuvam u jpg sve linije postanu bledje i mrljave.
Da li postoji mogucnost da dobijem jpg iz pdf-a da izgleda isto, da jpg ne izgubi na kvalitetu ( da linije nisu bledje )
[ MajorFatal @ 06.10.2020. 16:10 ] @
Moj ti je najiskreniji savet da potražiš drugu štampariju, možeš za svaki slučaj da ih pitaš da li štampaju pdf dokumente, jer meni iz te štamparije koju si angažovala deluju malo blesavi, pdf format je upravo ono što se očekuje za profi štampu, on je već pripremljen za štampu, i onako kako vidiš na ekranu mora da bude odštampano, u zavisnosti od performansi štampača, i po bojama i po linijama, ne bi trebalo nikako njih da zanima bilo kakvo pretvaranje u krive, to mi deluje kao šuplja priča...

Sa druge strane kad pretvoriš u jpg, ma koliko doterala crtež ništa ti ne garantuje da će tako biti i kad se odštampa, pdf je uvek već pripremljen za štampu, jpg može da se štampa ali nikad nije kako treba pripremljen za štampu, i ne garantuje za odštampano...
[ mjanjic @ 06.10.2020. 20:27 ] @
Da li su linije "hairline" debljine?
Problem je što mnogi misle da je "hairline" linija koja je tek nešto tanja od sledeće najtanje (npr. kod Corel-a je tako, mogu se debljine linija zadavati numerički, ali imaju one ponuđene 2-3 debljine i "hairline", pa kad ljudima treba što tanja linija, iskoriste upravo tu).

Problem je što "hairline" nije linija fiksne debljine, već zavisi od medija - to je najtanja linija koju može da prikaže neki uređaj, bilo monitor ili štampač. Kod običnog štampača, drajver verovatno sam podeblja te linije, odnosno ne štampa ništa tanje od npr. 0.1 ili 0.05mm, ali kod CTP-a ili digitalne štampe visoke rezolucije, te linije se praktično ne vide ili jedva vide.

Kod Acrobat-a postoji opcija "Fix hairlines", zavisi od verzije do verzije gde se nalazi, pa potraži na internetu.


Drugi problem može biti skaliranje, tj. da su sa skaliranjem crteža skalirane i debljine linija, treba podesiti "Scale lineweights"


Ako ovo dvoje nije problem, onda je nešto treće. Kod mene ovde u jednoj prometnoj kopirnici su kupili AutoCAD da ne bi imali problema sa arhitektama i drugim klijentima koji kod njih rade ogroman broj crteža svakog meseca.