[ ksrele @ 09.10.2020. 11:44 ] @
Dvojici kolega u firmi je stigao isti mail sa adrese adrese formata [email protected] sa nekom smislenom sadrzinom i tu sadrzinu zaista i jeste napisao posiljalac poruke. Posiljalac je jedan od kolega koji je primio mail, njegov broj telefona je u email adresi.
Moje pitanje je, kako se ovo desilo? Na koji nacin je kolega ovo poslao? On se ne razume previse u tehniku i on misli da je poslao MMS ili SMS poruku kolegi na klasican nacin ali izgleda da nije.

Kolega koristi iPhone pa mozda zato ima mogucnost da ovo izvede. Ja ne koristim iPhone i nemam previse iskustva sa njim pa ne znam kako ovo moze da se uradi.

Zvao sam Telenorov korisnicki servis ali devojka koja mi se javila nije znala da mi objasni odakle potice ovaj mail. Ona kaze da njihov sistem ne salje mail-ove kada se posalje MMS poruka.

Pretrazio sam malo forum ali sve teme na ovu temu su jako stare.

Nadam se da neko ovde zna o cemu se radi jer je mene bas zaintrigiralo.

P.S
Nemam pristup iPhonu kolege, on je fizicki dosta udaljen od mene.
[ agasoft @ 09.10.2020. 11:52 ] @
Jednostavno, poslat MMS na email. Mislim da to može.
[ Milan Kragujevic @ 09.10.2020. 12:05 ] @
Da, pretpostavljam da Telenor ima gateway MMS to EMAIL, i omogućava slanje MMS-a na EMAIL adresu. Mislim da na Android-u može da se adresira MMS tako..
[ ksrele @ 09.10.2020. 20:13 ] @
A kako se to radi? Hocu i ja da probam.
[ Doktor Hlad @ 10.10.2020. 09:30 ] @
Udjes u poruke. Saljes novu poruku samo umesto broja telefona upises email adresu. Bitno je da primalac nema na svojoj strani aktiviran iMessage jer ako ima onda nece ici kao MMS.

Inace, Telenor ima konfigurisan email gw na svom MMS serveru bar jedno 15 godina ali to u danasnje vreme niko vise ne koristi tako da verovatno u call centru misle da to ne moze.
[ ksrele @ 10.10.2020. 11:41 ] @
Cool, uspeo sam i sa Androida da pošaljem. Interesantno, nisam znao za ovu caku.
Hvala
[ Backy @ 10.10.2020. 20:25 ] @
Ne znam kako sad funkcioniše ali pre 15ak godina je postojao telenor mail server gde je adresa bila [email protected] sa sve mail boxom od par mb. Mislim da je ovo služilo da ljudi koji su imali samo gprs pristup internetu mogu da šalju i primaju mejl. Ja sam ga u to vreme koristio par puta ali patim da nije bilo baš sve idealno. Otkad svi imaju google ili icloud naloge, izgubilo je poentu.