[ tandrkalo1 @ 16.10.2020. 23:04 ] @
Pozdrav svima.
Imao bih pitanje u vezi sa izborom Routerboard-a, koji kupiti kao što naslov kaže za firmu od 250 ljudi, da sav saobraćaj ide preko njega.
Ukratko mreža je sastavljena od sledećeg:
Prvo sve je u jednom opsegu 192.168.1.0/24, telekomov ruter za optiku deli internet.
Ima 2 sviča na tol lokaciji, i nekoliko svičeva na lokaciji 2 koja je takođe optikom povezana, i sve veze između svičeva su optikom povezane.
U mreži ima oko 90 računara, 70 kamera, 30 mašina sa računarom, oko 30 štampača, 5 wifi rutera.
Dolazi sada do problema, sve je skoro popunjeno, na računarima, mašinama i štampačima adrese fiksne. Wifi preko DHCP, ali je malo to oadresa što je ostalo pa se često ne može povezati.
U mreži ima i 2 NAS servera za smeštanje podataka i jedan Windows server na kojem je smešten program firme.
Moje pitanje je koji RB uzeti da može to da podrži i da nije procesor stalno na 100%
Ništa nisam ni pokušavao ubaciti, jer davno sam čačkao sa Mikrotikom, pa ne znam više ni koliko je napredovalo to sve.

Zahvalan na svakoj preporuci.
[ whitie2004 @ 17.10.2020. 08:35 ] @
Ako si uspeo da sve ovo lepo i glatko radi i fali samo adresni prostor - ne bacaj pare! OK, firma placa, taj deo razumem .... ;-) Jednostavno prosiri opseg na /16 i ako ne bude dovoljno ( ? )
moraces ga fiknes na 10.* opseg.
[ Branimir Maksimovic @ 17.10.2020. 09:21 ] @
Koliko kapiram njemu je problem sto su procesori na 100%? Ako mogu da odrade i sa 100%... ja ne vidim problem :P
[ nkrgovic @ 17.10.2020. 10:20 ] @
Mikrotik je ruter, ne security device - tebi ce da radi DHCP i rutiranje.... Nista bitno. U sustini, nece ti CPU ici do 100% zbog DHCP-a, a protok zavisi od kapaciteta linka.

DHCP povecaj na /23 ili /22 - nemoj na /16 :). Nema svrhe. Bolji scenario je da podelis n VLAN-ove, pa dao onda svaki VLAN ima svoj VLAN... tipa bar kamere u odvojen? Ali to mi deluje da ti je komplikovano.
[ bachi @ 17.10.2020. 10:24 ] @
Citat:
whitie2004:
Ako si uspeo da sve ovo lepo i glatko radi i fali samo adresni prostor - ne bacaj pare! OK, firma placa, taj deo razumem .... ;-) Jednostavno prosiri opseg na /16 i ako ne bude dovoljno ( ? )
moraces ga fiknes na 10.* opseg.

Kakav /16, šta vam je?

Ako baš mora, onda se ide na /23 i onda bi ti opseg ip adresa bio 192.168.0.0 - 192.168.1.254.

Takođe, ako vam Telekom održava tu opremu, odnosno njihov ruter, a tvoji svičevi podržavaju vlan, kontaktirati njih i videti sa njima da li na LAN strani mogu da odrade par VLAN-ova ili makar još jedan za wireless, pa bi tako vlanovima razdvojio mobilne telefone zaposlenih koji bi onda imali svoj /24 opseg za ip adrese. Takođe, sigurnosne kamere su idealne da čuče u sopstvenom vlanu i adresnom prostoru radi lakše kontrole ko može da im priđe...

Što se odgovora na pitanje tiče, nisi rekao koja je brzina Interneta u pitanju, jer od toga najviše zavisi, ali lično ne bih išao ispod hEX S, ali je svakako preporuka ako se ima budžet da se ide na RB4011iGS+RM, jer je ovo životinja u tom cenovnom rangu.

[ sdurut @ 17.10.2020. 10:25 ] @
Prvo telekomovi ruteri su jako limitirani sa memorijom. Kada se radi NAT postoji konekciona tabla koja pamti sve konekcije koje se NAT-uju. Kad se prepuni onda ne može da se otvori nova konekcija. Stiče se utisak da je net jako spor i razni drugi čudni siptomi. WIN10 mašine u proseku otvore 30 koneckija sto TCP što UDP.

Toliko velika mrežu prvo treba da se segmentira. Za to ti je dovoljan RB2011 (ima i verzija sa WiFi na sebi) ima 5 Gigabitnih i 5 Fast Ethernet portova+ jedna za optiku. Valjao li bi ubaciti neki upravljiv switch da se udaljena lokacija segmntira i propusti kroz trunk. Obavezno da Mikrotik pravi ppp-oe konekciju, a da se Telekomov ruter prebaci u bridge. Ako se to ne uradi džabe Mikrotik i sve ostalo.
[ bachi @ 17.10.2020. 10:32 ] @
Koliko sam ja razumeo tandrkalo1, a mogao bi dodatno da pojasni, on nema nikakvih problema u radu, osim što mu fali IP adresa za sve uređaje.
[ dragansar @ 17.10.2020. 15:29 ] @
@tandrkalo1 neko ti je tu mrezu u pocetku standrkao :)
Ovaj model ce ti raditi besprekorno, cak iako nekad odlucis nesto naprednije od logike da koristis sem NAT a i DHCP a
https://mikrotik.com/product/RB750Gr3
Ali po tvom opisu mislim da bi ti vise trebao da se pozabavis switch ing infrastrukturom, jer u toj mrezi brodcast divlja vjerovatno...svakom servisu dodaj poseban VLAN, samim tim i mrezu...sve to zavrsis na tom MT u i to ce da radi super...tj mora da radi!
[ eki_yu @ 17.10.2020. 15:48 ] @
Evo moje iskustvo:

Zbog Covida sam poceo da radim od kuce, i zakljucio da mi je potreban stabilniji interet za posao.

Originalno zam bio zadovoljam sa DSL 50/10 Mb, koji je lepo radio na CRS125 ruteru. Novi internet je 300 / 20 Mb, i procesor je 100% pri punom downloadu - cak povremeno nije ni uspevao da postigne punu brzinu.

Prebacio sam taj internet na RB4011, koji pri punoj brzini ne predje 2% opterecenja.


Nadam se da ovo moze da ti pomogne u odluci - pogledaj karaktreristike ovih rutera pa nadji neki sa parametrima koji tebi odgovaraju.

Za jednu firmu $200 ne bi trebalo da bude problem.


Sa druge strane, toliki broj opreme na jednom opsegu je nesreca koje samo ceka da se desi. Dovoljno je da neko doda mali switch, poveze dva porta direktno, i srusi celu mrezu.
Ne bih voleo da budem na mestu onoga ko treba de resi problem za vreme radnog vremena ...


Kod mene u kucnom okruzenju imam 4 vLAN-a - jedan za kamere, drugi za automatiku, treci za streaming uredjaje, i cetvrti za kompjutere.
U slucaju da mi se desi neki problem, mogu sa lakocom da odvojim deo mreze koji pravi problem - ostali uredjaji ce raditi OK dok ne resim problem.

[ dragansar @ 18.10.2020. 15:08 ] @
@eki_yu
Citat:
. Dovoljno je da neko doda mali switch, poveze dva porta direktno, i srusi celu mrezu.

Dovoljno je da na switch evima ima BPDU guard i da to ne moze da se desi :) tako da u njegovom slucaju se treba pozabaviti switch ing infrastrukturom.
[ mjanjic @ 18.10.2020. 16:47 ] @
Naravno, kod mene na poslu je neko rotirao kablove ili šta je već radio, i mi se ubili od traženja problema, genije priključio na ruter drugi kraj već priključenog LAN kabla, a koji je ostavljen za one koji žele da priključe laptop na LAN umesto da koriste WiFi...
[ dragansar @ 18.10.2020. 18:14 ] @
Zbog tavkih i slicnih stvari su i napravljeni mehanizmi kao sto su PortSecurity, DHCP Snooping, Source Guard, BPDU guard, Dinamic ARP Inspection, Storm Control...Ljudi malo izgube kompletnu sliku i pokusavaju da rijese probleme koji se desavaju na L2 nivou OSI modela (switc) sa ruterom koji bi trebao da rijesi probleme na L3 (ruter) nivou.
[ bachi @ 18.10.2020. 19:56 ] @
Da, samo što treba znati namestiti gore navedeno, a nije da se ne može načiniti greška i postići isti efekat kao onaj koji bi trebalo da se zaustavi. :D

Jedna od najboljih prevencija je ona fizička, a to je da kabl ide direktno od centralnog sviča koji je zaključan, pa do utičnice u zidu. I da što manje ima aktivne mrežne opreme i nikako ne dozvoliti da stoje mini svičevi ispod nogu korisnika jer ko će da razvlači novi kabl kad dođe novi korisnik. :)

Ovo poslednje i sam mučim muku, ali sad na novoj lokaciji radim upravo onako, od centralne sobe do utičnica, pa nek je 150 kablova.
[ dragansar @ 19.10.2020. 07:41 ] @
@bachi
Citat:
da kabl ide direktno od centralnog sviča koji je zaključan, pa do utičnice u zidu

Ovo bi trebalo da je pod obavezno u bilo kojoj ozbiljnijoj organizaciji...sve ostalo je "paukova mreza" :)
Citat:
Jedna od najboljih prevencija

Opet nije prevencija, jer ako imas a imaces u nekoj od prostorija vise izlaznih mjesta koja su slobodna...i zavrsavaju na switch-u npr...i sta sprecava nekoga da ti prepecha kabal iz uticnice u uticnicu i opet napravi loop?
[ bachi @ 19.10.2020. 07:50 ] @
Sreća. :) 17 godina nisam imao loop, a do skoro sam furao samo piglu svičeve. :D

Sve razumem kako treba i kako je pravilno, ali budžet boga ne moli.
[ valjan @ 20.10.2020. 06:38 ] @
Citat:
dragansar:
Opet nije prevencija, jer ako imas a imaces u nekoj od prostorija vise izlaznih mjesta koja su slobodna...i zavrsavaju na switch-u npr...i sta sprecava nekoga da ti prepecha kabal iz uticnice u uticnicu i opet napravi loop?


Skidanje sa plate kao disciplinska mera, na primer ;-) Sabotiranje firmine mreže je ozbiljan disciplinski prestup, ako se ne zna ko je uradio rebneš kaznu svima, pa da vidiš kako će obraćati pažnju ko se smuca naokolo sa peč kablovima i dojavljivati čim vide sumnjivu aktivnost ;-)
[ dragansar @ 20.10.2020. 07:22 ] @
@valjan
Jos bolja je opcija kad PortSecurity obori port i onda znas u kojoj kancelariji da smanjujes platu :)
[ valjan @ 20.10.2020. 07:38 ] @
@dragansar

Ipak je ovo zavidno-inatna Srbija, "da komšiji crkne mreža", možda koleze iz susedne kancelarije imaju neraščišćene račune pa naprave diverziju sa peč kablom kada je komšijska kancelarija prazna ;-)
[ whitie2004 @ 20.10.2020. 09:12 ] @
Preventivno svima naplatiti kaznu unapred i od tih para kupiti potreban hardver ... Ne zaboraviti nesto ozbiljnije za 'vatreni zid' - racunaj da bar 50 sluzbenika radi od kuce / bar 5 sefica nadgleda kamerama sta se radi u firmi dok se opijaju po kafanama ...
[ tandrkalo1 @ 21.10.2020. 21:38 ] @
Nisam bio tu par dana, sada videh da tema ima baš dosta odgovora.
Problem je samo taj što je mali broj adresa.
Da li je dovoljno da opseg podesim /23?
Nemam problema sa procesorom na 100%, bar mislim da nema, net je 100/50. Brzina je skroz ok, i sve to funkcioniše...
Mislio sam staviti Mikrotik,jer bih tako mogao dodati i neko ograničenje brzine, problem mi je kada neki manijak počne dizati nešto na wetransfer, sigurno ga ne bi podizao da nema bar 100 megabajta.
To mi je bilo jedno, a drugo mogao bih blokirati neželjenu gospodu koja se kači na wifi i bespotrebno opterećuje mrežu. Svaki wifi ruter ima password, ali to ne pije vode, jer se to za 10 dana pročuje i onda je svi imaju.
Da stavim svaki wifi ruter da bude odvojena mreža i to ne ide jer tada ne mogu preko wifi mreže videti server, a to mi je svakako potrebno jer dosta zaposlenih ima i laptop koji koristi kojekuda po pogonu.
Zamisao mi bila da Mikrotik dodeljuje adrese, wan mu se uključi u telekomov ruter, ostalo sve radi Mikrotik, pa bih za mesec dana već blokirao sve neposlušne. I uveo neka ograničenja protoka.
Sa Mikrotikom sam radio, nije mi to strano, zato sam pitao samo koji je model ok da može to odraditi.
Svičevi jesu upravljivi, samo ja nisam sa tim radio nikada, to mi je strano.
[ bachi @ 22.10.2020. 07:32 ] @
> Da stavim svaki wifi ruter da bude odvojena mreža i to ne ide jer tada ne mogu preko wifi mreže videti server, a to mi je svakako potrebno jer dosta zaposlenih ima i laptop koji koristi kojekuda po pogonu.

Ruter je taj koji se stara o tome da se dve odvojene mreže međusobno vide. To mu je ujedno i glavni posao. :)

Tako da da, u situaciji da wifi klijente baciš na poseban opseg, videće server bez problema.

> Da li je dovoljno da opseg podesim /23?

Da, samo ne zaboravi da to uradiš na svim mrežnim uređajima koji su statički konfigurisani, takođe DHCP server mora biti svestan /23 subneta kako bi dodeljivao ip adrese.

Opseg je od 192.168.0.0 - 192.168.1.255, korisne adrese su ti od 192.168.0.1 do 192.168.1.254, ali nikako, ali nikako nemoj dodeliti uređaju 192.168.1.0 IP adresu! :) Iako je adresa tehnički ispravna u /23 subnetu, mnogi uređaji su glupi.

[ dragansar @ 22.10.2020. 07:44 ] @
@bachi
Citat:
> Da stavim svaki wifi ruter da bude odvojena mreža i to ne ide jer tada ne mogu preko wifi mreže videti server, a to mi je svakako potrebno jer dosta zaposlenih ima i laptop koji koristi kojekuda po pogonu.

Ruter je taj koji se stara o tome da se dve odvojene mreže međusobno vide. To mu je ujedno i glavni posao. :)

On to nebi radio da dovede poseban VLAN za svaki WIFI, pa da "glavni" ruter ima info i rute gdje mu je ko...nego bi radio NAT sa te jedne lokalne mreze, tako da bi korisnici na wifi ostali iza NAT-a i nebi naravno vidjeli ostatak
[ whitie2004 @ 22.10.2020. 08:15 ] @
Citat:
problem mi je kada neki manijak počne dizati nešto na wetransfer, sigurno ga ne bi podizao da nema bar 100 megabajta.

E, ako je tih 100 mega fajl problem na 100/50 optici .... Sve vam lepo radi i pored tih 'manijaka' - znaci nije problem.

Probaj naci problem na ovom spisku:
- sta ako je u tih 100 mega vasa glavna knjiga iz knjigovodstva, podaci o komitentima, dokumentacija o proizvodima/proizvodnji ... Mozda ne budu samo ukradeni, mozda ce biti i obrisani ... snimljeni na stik ...
- sta ako neki 'strucnjak' postavi cnc masinu u nedozvoljenu poziciju - polomi alat, pokupi radnika pa polomi i njega ....
- sta ako se neko bude igrao sa virusima ili samo poveze lup kao u gornjim postovima. To se ne igra grubo kako to kolege pokazuju ... Poveze se u lup, saceka da se digne opsta frka, nervozne face, nista se nezna (ko da je korona), opsta pometnja -> onda iskljucis. Svi sretni, hvale se akcijama koje su sproveli - pa ti opet ukljucis ...

Dobijam utisak da si prebrzo presao preko saveta, a zaista su ozbiljni. Preporuka da jos jednom prodjes kroz to. Ako ti nesto nije bas jasno - pogledas na netu ...

Ako imas neki (vise) MS servera, preporucujem da oni dodeljuju adrese, (drinu se o domenu ?) ... To moze da radi bilo koji stalno ukljucen racunar. Kao sto neko rece, to je toliko mali posao da je ok da bude i na malim ruterima ...

Citat:
Svaki wifi ruter ima password, ali to ne pije vode, jer se to za 10 dana pročuje i onda je svi imaju.

Ako ne uspevate da sacuvate poverljivost kredencijala tu nikakva tehnika ne pomaze ... Ako sekretarica umesto 100eura dobije povlasticu da moze da se kaci mobilnim na net, normalno da ce to monetizovati (trampiti sa kuvaricom za parce dobre piletine). Normalno, i njoj ce to koristiti za dalje trampe ....
[ tandrkalo1 @ 22.10.2020. 23:09 ] @
Ovo je ipak Srbija, i rodbinske i slične veze još uvek rade... Pa ne bih baš o tome... Cilj je da mreža radi neometano, a to se ne može desiti kada ima više uređaja nego adresa...
Zvao sam danas u Telekom, podesiće ruter da opseg bude /23, pa ću da vidim hoće li raditi bar malo. Svakako bih stavio Mikrotik, o njemu bar nešto znam i znam ga podesiti.
Nisam znao za taj 750 da je ok, znam da su ranije verzije bile krš...
Svičevi su svi upravljivi, ali nažalost sa njima ne znam baratati...
Sačekaću da Telekom odradi svoj deo, posle toga ću pazariti neki ruter pa polako početi prebacivati, možda bih uradio i nešto kao hotspot na Mikrotiku za goste, i da sam briše adrese posle nekog vremena...
A nije mi cilj da stavljam komplikovanu šifru pa da je Bog ne može uneti... A svako je dobar sa nekim, pa šifre brzo procure...
Hvala svima na pomoći...
[ bachi @ 23.10.2020. 06:41 ] @
> Svičevi su svi upravljivi, ali nažalost sa njima ne znam baratati...

Rešenje je jednostavno. Nauči.

Većina svičeva imaju i web interfejs, a VLAN-ovi stvarno nisu neka nauka.

Ako si koliko toliko savladao Mikrotik, mislim da ti ni VLAN-ovi na svičevima neće biti problem. Ju ken do it!
[ sdurut @ 23.10.2020. 07:21 ] @
Sumljam da zna i Mikrotika da podesi. Čim se neko ko Grk u apsu buni i brani da uradi segmentiranje mreže već oće da nabije sve u jedan segment tu fale elemantarna znanja iz umrežavanja. Iz mog iskustva upoznao sam raze naučnike koji ne znaju da ukrste dve rute između dva mikrotika a imaju razne CCNA CCNP Cisco kupljene sertifikate. Obično kažu znamo to na Ciscu da uradimo ali ne znamo na Mikrotiku. Posle se ispostavi da ne znaju ni na ciscu. mislim da je ovde dalje razglabanje gubljenje vremena.
[ dragansar @ 23.10.2020. 08:53 ] @
@sdurut
haha dobar post :D
Citat:
CCNA CCNP Cisco kupljene sertifikate

Samo mala ispravka ovde, Cisco sumljam da ces uspjeti kupiti...moras ga poloziti i ko ga polozi sigurno zna to sto je polagao :) ali naravno da razdvojimo akademije koje pripremaju kanditade za polaganje i one koje poloze sam certifikat...posto ovi sto idu na akademiju od njih polozi ispit 10%.plus CCPN je vec ozbiljno znanje.
Ja sam npr polozio CCNA davno nekad (a nisam puno stvari radio na Mikrotiku) ali svako podesavanje na njemu kad sam poceo da ga intezivno koristim mi je bilo trivijalno jer znam sta radim.
@tandrkalo1
Citat:
Zvao sam danas u Telekom, podesiće ruter da opseg bude /23, pa ću da vidim hoće li raditi bar malo

Najlakse je podesiti adresni opseg, imas vise adresa i to je to, ali obrati paznju i na ostale stvari sto pisasmo.
Citat:
Nisam znao za taj 750 da je ok, znam da su ranije verzije bile krš

Mikrotik ima puno modela slicnih i skoro istig, ja cesto koristim ovaj model jer ima CPU 880Mhz, CPU 2 jezgra 4 treda, 256RAM-a, MMIPS arhitekturu i rade super.
To je verzija RB750Gr3 (ovo Gr3 je bitno, jer imas vise verzija 750), ali ne moras ici sa ovim modelom striktno, mozes naci neki model koji je slican jer ih imaju puno.
Citat:
Svičevi su svi upravljivi, ali nažalost sa njima ne znam baratati...

Nauci :)
Citat:
A nije mi cilj da stavljam komplikovanu šifru pa da je Bog ne može uneti

Podignes na nekoj maloj masini ili virtuelnoj freeradius i napravis naloge za sve korisnike, tipa ime.prezime i sifra i svak ima svoje podatke, posle kad nekog hoces da otkacis sklonis mu nalog.
Citat:
i da sam briše adrese posle nekog vremena

DHCP lease time podesis sam sebi :)
[ tandrkalo1 @ 25.10.2020. 20:14 ] @
Pozdravljam, nisam imao nameru nekoga vređati, ali izgleda bez toga se ne može...
Mikrotik sistem poznajem možda mnogo bolje od većine prisutnih na forumu, imao sam wifi mrežu od 300 korisnika, i radilo je sve bez greške sa pppoe konekcijama i radius serverom.
Jednostavno upravljive svičeve nikada nisam koristio, i mislim da nije to neka nauka...
Sve ovo sam radio možda pre 10 godina...
Ne vređam bilo koga, ali sam inženjer energetike, projektujem velike elektroenergetske sisteme i trafostanice, jednostavno ruteri nisu moj deo posla u firmi...
Imamo firmu koja održava računare, ali vidim da tu nešto škripi u poslednje vreme, ne mogu se izboriti sa problemima... Pa sam sam mislio sa svojim znanjem mikrotika to rešiti...
I moje je pitanje bilo samo koji model rutera pazariti jer ne znam za nove tipove i oznake...
Ostalo bih sve rešio bez problema...
Kako vidim 750 g3 je neki ok izbor, to ću i kupiti pa da skockam to, da mogu malo imati i neki nadzor mreže ako se desi neki problem...
Toliko o temi, što se mene tiče može se zaključati...
Hvala ljudima koji su imali nameru da nešto pomognu, a ne da vređaju...
[ Marcony @ 26.10.2020. 07:35 ] @
Citat:
tandrkalo1: Pozdravljam, nisam imao nameru nekoga vređati, ali izgleda bez toga se ne može...
Mikrotik sistem poznajem možda mnogo bolje od većine prisutnih na forumu, imao sam wifi mrežu od 300 korisnika, i radilo je sve bez greške sa pppoe konekcijama i radius serverom.
Jednostavno upravljive svičeve nikada nisam koristio, i mislim da nije to neka nauka...
Sve ovo sam radio možda pre 10 godina...
Ne vređam bilo koga, ali sam inženjer energetike, projektujem velike elektroenergetske sisteme i trafostanice, jednostavno ruteri nisu moj deo posla u firmi...
Imamo firmu koja održava računare, ali vidim da tu nešto škripi u poslednje vreme, ne mogu se izboriti sa problemima... Pa sam sam mislio sa svojim znanjem mikrotika to rešiti...
I moje je pitanje bilo samo koji model rutera pazariti jer ne znam za nove tipove i oznake...
Ostalo bih sve rešio bez problema...
Kako vidim 750 g3 je neki ok izbor, to ću i kupiti pa da skockam to, da mogu malo imati i neki nadzor mreže ako se desi neki problem...
Toliko o temi, što se mene tiče može se zaključati...
Hvala ljudima koji su imali nameru da nešto pomognu, a ne da vređaju...Mreza od 300 korisnika zahteva solidno podmrezavanje, a ostaviti je na L2 nivou moze praviti samo probleme.

Podesiti VLAN-ove na svicu nije nikakva nauka, zbog toga ovde i kazu "nauci".
Radice mnogo bolje nego da se opseg slobodnih adresa samo prosiri i da se svi uredjaji strpaju u isti.
[ Marcony @ 26.10.2020. 07:36 ] @
Citat:
dragansar:
Citat:
CCNA CCNP Cisco kupljene sertifikate

Samo mala ispravka ovde, Cisco sumljam da ces uspjeti kupiti...moras ga poloziti i ko ga polozi sigurno zna to sto je polagao :) ali naravno da razdvojimo akademije koje pripremaju kanditade za polaganje i one koje poloze sam certifikat...posto ovi sto idu na akademiju od njih polozi ispit 10%.plus CCPN je vec ozbiljno znanje.
Ja sam npr polozio CCNA davno nekad (a nisam puno stvari radio na Mikrotiku) ali svako podesavanje na njemu kad sam poceo da ga intezivno koristim mi je bilo trivijalno jer znam sta radim.


Tacno je da je nivo CCNP sertifikata ozbiljno znanje, ali samo ako si ga spremao kako treba.
Licno znam ljude koji dodju na razgovor za posao, sa sve CCNP R&S sertifikatom i u startu kazu da ne znaju nista. Polozili ga - nekako.

[ dragansar @ 26.10.2020. 07:47 ] @
@Marcony
Nevjerovatno ali istinito :)
[ tomislav91 @ 13.12.2020. 20:57 ] @
predlazem ccr1016 + cisco 2960 kao core ili 3750 ako ces L3 i za access sviceve koristi sg220.