[ janjic @ 19.10.2020. 15:47 ] @
Posle tačno 2 godine i mesec dana počelo je nešto da "melje" unutar motora usisivača i da varniči. Rasklopio sam usisivač i naišao na jedan problem. Kinezima (ili Turcima svejedno), palo je na pamet, obzirom da je motor malo manji od ležišta u plastici, da gornji deo motora (prema propeleru) popune nekakvom masom (kao da su navukli nekakav obruč od tog materijala koji se kasnije stvrdnuo) i da sve to "zalepe" za unutrašnjost kućišta. Tu masu moram da skinem da bih odvojio motor (jedna četkica i priključak za motor su postavljeni odozdo). Takođe moram da proverim i ležajeve i kolektor.
Da li neko zna o kakvom se materijalu za pričvršćenje motora radi (nakon skidanja i popravke moram nekako motor da pričvrstim unutar kućišta)?

[ Java Beograd @ 19.10.2020. 17:05 ] @
Ja lično mislim da si trajno i definitivno sjebo motor a time i ceo usisivač.
Ti motori su visokoturažni, centriraju se, zajedno sa turbinom, trajno zaptivaju "tom smesom" i nema tu popravljanja. Ne znam gde bi mogao da nađeš rezervne delove.

Žalosno je što je prošlo tačno 2 god i 1 mesec, pa je garancija istekla.
[ branko tod @ 20.10.2020. 11:52 ] @
Obično se navlači gumeni prsten koji drži motor na mestu i uvek
je motor malo manji od tog ležišta čak i 1 cm. Ako mu nisi skidao
turbinu nema razloga da se debalansira. Slobodno možeš da
zameniš četkice. Kako ćeš ga pričvrstiti ne bih mogao da ti kažem.
Inače, ja svake godine rasklapam usisivač i kompletno ga perem.
Razume se i motor, a to se radi kada je napolju preko 30C.
[ janjic @ 26.10.2020. 11:26 ] @
Hvala na odgovorima. Skinuo sam git (mnogo lakše nego što sam očekivao) kojim je bio zalepljen motor (sa donje strane se nije bio sasušio a inače izgleda kao testo). Na motoru je nastradao ležaj 608z (ali su zamenjena oba). Namotaji i četkice su dobri. Čime ću da ga ponovo zalepim za kućište usisivača, još uvek ne znam. Videću šta od tih gitova prodaju, npr. Loctite, raznorazni Fix-ovi. Mora da se proba.
[ emiSAr @ 26.10.2020. 16:04 ] @
Kojeg je promjera motor? To mora biti zadihtovano, inace usisivac nece "vuci" odakle treba. K..ao sto @branko tod rece, vecina tih sprava ima
gumeni omotac-carapu koja se navuce na motor i vrsi dihtovanje . Mozda bude pogodan koji prsten od kanalizacionih cijevi-plasticnih. N mjestu
nastavka, u onom prosirenju ima gumeni prsten. Mozda koji promjer bude odgovarao+ malo sirove gume-takodje na vodomaterijalu ima.
pOz
[ janjic @ 26.10.2020. 17:48 ] @
Ovaj motor nije imao nikakav gumeni omotač već je bukvalno bio prilepljen uz onu plastičnu rešetku ispred koje je filter od koflina. Gumeni omotač je "glumio" onaj git koji je bio nanešen po obodu i u čelo turbine. Ovo sa kanalizacionom cevi i sirovom gumom je dobra ideja.
[ mrkabrka @ 26.10.2020. 19:15 ] @
Nema kometara ipak je to PRC ... Naprave gvozdenu žicu koja se lemi...E moj Tesla u grobu da se prevrne...