[ bolepks @ 30.10.2020. 22:25 ] @
Koji Cloud servis besplatan daje najviše prostora?
[ bachi @ 31.10.2020. 11:08 ] @
Mega 50GB.
[ BBS @ 31.10.2020. 19:02 ] @
Ovi navodno 100 GB (nisam koristio zato navodno):

https://degoo.com/

p.s.
Ovo možeda bude problem:

90 days account inactivity
[ bolepks @ 31.10.2020. 19:13 ] @
Šta mu znači 90 dana trajal verzija
[ BBS @ 31.10.2020. 20:13 ] @
Neobiđen lokaciju 3 meseca i odoše fajlovi
[ SlobaBgd @ 31.10.2020. 21:38 ] @
Pa ako ne obilaziš lokaciju tri meseca, pitanje je i treba li ti prostor na Cloudu, besplatni, da podsetim. Ni to nije neograničen resurs pa da se dodeljuje neaktivnim korisnicima koji su možda i zaboravili logon i password, kojima je prestala potreba za Cloud skladištem, ili koji su - umrli!

U svemu tome, i Degoo, i Mega na mail uredno šalju podsetnik nedelju - dve pre isteka tih 90 dana da treba obnoviti aktivnost (uploadovati ili downloadovati bilo kakav fajl, može i jedna rečenica iz Lorem Ipsum u txt formatu), i novih 90 dana nastavlja da teče.
[ mjanjic @ 01.11.2020. 13:12 ] @
MS daje studentima 1TB, a inače košta 8$ mesečno za E1, ali se pored tih 1TB dobijaju i Office aplikacije (doduše samo online, kod skuplje varijante dobiju se i desktop verzije za max 5 uređaja koji se koriste sa istim nalogom).
Mene tu iritira što pri desktop instalaciji bilo koje O365 aplikacije podrazumevano nude da upravljaju uređajem, a što većina korisnika i ne primeti, nego samo klikće Next, Next. To je ok za uređaje u firmi, ali ako instaliram i na privatan laptop ili desktop, onda zabrlja nešto sa privatnim MS nalozima (ako ih neko ima) pa u Browser-u neće da se uloguje (nisam sam imao taj slučaj, ali znam mnogo njih koji jesu).

Ali, u poređenju sa Google Education, koji daje nešto tipa 35GB uz besplatan nalog, ovi sa 1TB su šampioni.

Sećam se i kad je najskuplja licenca omogućavala "neograničenu" količinu podataka, pa su neki korisnici premestili celu filmsku biblioteku na OneDrive, što je bilo oko 80TB (imala vest negde na netu), i onda je MS promenio to "neograničeno" u nešto tipa 10 ili 20TB ili čak manje, ali ovima koji su već imali 80TB je ostavio dostupne podatke, s tim da čim budu nešto od toga obrisali, neće moći da dodaju nove fajlove dok ne smanje količinu podataka ispod dozvoljene kvote.
[ vbbojan @ 01.11.2020. 15:15 ] @
Ako se čuvaju važni podaci, onda bih se držao Google, MS, Dropboxa i ostalih iz I lige.
Mege, Dege .... može da se desi da nestanu sa lica zemlje, tako da su OK za nešto što nije bitno + uvek imaju neki smarajući mehanizam koji te navodi da pređeš na plaćeno.

Ako smo kod plaćenih servisa za personalnu upotrebu, onda mi se čini da je best buy trenutno Microsoft O365 for Family.
6 x 1TB OneDrive za svakog + svi mogu da koriste MS Office Desktop aplikacije.
iCloud, Google, MS, svi imaju u ponudi za 2-3 EUR mesečno 100GB planove.

Ili na primer, evo kvalitetnog odgovora na pitanje ovde:
https://www.whizlabs.com/blog/best-free-cloud-storage/
[ SlobaBgd @ 01.11.2020. 19:01 ] @
Tvoj "kvalitetan odgovor" kaže da su prvih pet predloga baš oni koje ti ne preporučuješ jer nisu "prva liga": Blomp, Degoo, Mega, MediaFire i Yandex.
Dakle, da slušamo tebe ili taj link koji si preporučio?
[ vbbojan @ 01.11.2020. 20:05 ] @
Čovek je tražio besplatno, a onda smo pričali malo i oplaćenim servisima.

Na linku koji sam dao ima lepo sažetih informacija o svim relevantnim servisima i u tome se ogleda kvalitet - informaciji koju pruža, a ne o kvalitetu servisa koji se opisuju.
Onda imaš dovoljno informacija da suziš izbor.

Bio je jednom jedan Megaupload, nisam baš pomno ispratio šta je bilo dalje, ali Mega je bar u početku bila spin off Megauploada.
Ne mora da znači da je Mega danas manje pouzdana, ali za dlaku više verujem GDrive, OneDrive ili Dropboxu, nego ostalima - just my 2 cents.[ ademare @ 01.11.2020. 22:09 ] @
Na ovoj listi sajtovi su poredjani po tome ko koliko daje besplatno prostora .

Da li je onaj koji daje najvise i najbolji to moze da kaze samo neko ko je isprobao sve .

U sustini ni za jednu ovu " firmu " se ne zna mnogo , ni ko je vlasnik , ni sta se radi na platformi .

Na Megi ima dosta piraterije , i lako moze da se desi da se ugasi . Po meni je to vise kao neki privremeni beckap za par dana , nikako da se na njoj cuvaju fajlovi ni besplatno ni za novac .

Ovi ostali ko zna . Mediafire takodje postoji odavno i ima dosta piraterije .
[ Predrag Supurovic @ 02.11.2020. 08:21 ] @
Mene nešto mnogo ne brine da li će cloud server da nestane ili ne. Ja to ne koristim za skladištenje podataka nego za razmenu podataka.

Koristim Mega i imam ga namešten na dva računara. Vrlo je praktično, jer kada na jednom računaru nešto uradim, to se pošalje na Megu pa drugi računar odatel preuzme. Zgodno je i što mogu sa mobilnog da pristupim sadržaju pa i preko weba.

Jedina mana je što ne mogu nekome da pošajem direktan URL na neku datoteku nego mora da prolazi kroz Mega web interfejs za download. Mada, koliko znam nijedan drugi servis to ne nudi. Bilo je ranije ali verovatno zbog zloupotreba za masovni download storage, to su poukidali.

No, sve podatke koje imam na Mega imam i na dva računara koji su na njega povezani tako da, ako Mega i prsne, ja podatke i dalje imam.
[ mjanjic @ 02.11.2020. 09:32 ] @
Citat:
Jedina mana je što ne mogu nekome da pošajem direktan URL na neku datoteku nego mora da prolazi kroz Mega web interfejs za download. Mada, koliko znam nijedan drugi servis to ne nudi.

Pa to i nema logike da ti bilo koji servis nudi, osim možda za kompanijske naloge, tj. deljenje unutar jedne firme, jer fajl koji bi da podeliš je negde tamo na njihovim serverima, a ti bi da klikneš na fajl kod tebe na lokalnom računaru i da dobiješ opciju za deljenje... problem je što možda često menjaju algoritam za generisanje linka ili rešavaju neki drugi problem, pa bi aplikacija morala stalno da se ažurira. Drugi problem je što bi neko mogao da analizira diasemblovanu aplikaciju i ukapira kako se generišu linkovi, pa da zloupotrebi algoritam...
U svakom slučaju, deljenje fajlova je nešto što ne radiš svaki čas, nego se u ozbiljnim okruženjima (firme i sl.) podeli ceo folder i to je to, tako da nije problem što mora da se postupad odradi preko web servisa, a ne unutar app-a.
[ Predrag Supurovic @ 02.11.2020. 10:54 ] @
Koristio sam to za neke datoteke koje se automatski kreiraju kod mene na računaru pa da ne moram svaki put da se petljam sa uploadom na sajt, stavljao sam link na cloud koji se svakako ažurirao.
[ Shadowed @ 02.11.2020. 12:27 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:Jedina mana je što ne mogu nekome da pošajem direktan URL na neku datoteku nego mora da prolazi kroz Mega web interfejs za download. Mada, koliko znam nijedan drugi servis to ne nudi.


Moze na Dropbox-u. Kad kopiras link za deljenje na kraju ima parametar dl=0. Promenis u dl=1 i radi direktan download. Jedini slucaj kad mi to nije radilo je kad sam otvorio link na Kobo eBook citacu (ali je taj isti link na telefonu npr. skidao direkt').
[ SlobaBgd @ 02.11.2020. 12:34 ] @
A, ovo je korisno znati!
[ plague @ 02.11.2020. 22:08 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:
Mene nešto mnogo ne brine da li će cloud server da nestane ili ne. Ja to ne koristim za skladištenje podataka nego za razmenu podataka.

Koristim Mega i imam ga namešten na dva računara. Vrlo je praktično, jer kada na jednom računaru nešto uradim, to se pošalje na Megu pa drugi računar odatel preuzme. Zgodno je i što mogu sa mobilnog da pristupim sadržaju pa i preko weba.

Jedina mana je što ne mogu nekome da pošajem direktan URL na neku datoteku nego mora da prolazi kroz Mega web interfejs za download. Mada, koliko znam nijedan drugi servis to ne nudi. Bilo je ranije ali verovatno zbog zloupotreba za masovni download storage, to su poukidali.

No, sve podatke koje imam na Mega imam i na dva računara koji su na njega povezani tako da, ako Mega i prsne, ja podatke i dalje imam.

Mozda je za tvoj scenario bolje resenje Syncthing. Open source p2p torrent based sharing.
Ima i placeno resenje Resilio koje je malo bolje jer reaguje na svaku promen fajla umesto na scheduler.
[ BBS @ 03.11.2020. 00:27 ] @
Citat:
mjanjic:

Mene tu iritira što pri desktop instalaciji bilo koje O365 aplikacije podrazumevano nude da upravljaju uređajem, a što većina korisnika i ne primeti, nego samo klikće Next, Next. To je ok za uređaje u firmi, ali ako instaliram i na privatan laptop ili desktop, onda zabrlja nešto sa privatnim MS nalozima (ako ih neko ima) pa u Browser-u neće da se uloguje (nisam sam imao taj slučaj, ali znam mnogo njih koji jesu).Imaš li neki link za ovaj info.Gledao nekoliko tutorijala za instalaciju i nevideh nigde mogućnost upravljanja uređajem. Osim ako ne misliš na unošenje emaila ili UAC info: Do you want to allow this app to make changes to your device?


[Ovu poruku je menjao BBS dana 03.11.2020. u 01:57 GMT+1]
[ mjanjic @ 03.11.2020. 01:40 ] @
Ne, nije to, evo kad se npr. izlogujem iz Teams-a i ponovo ulogujem (desktop app), pojavi se dijalog sa čekiranom opcijom "Allow my organization to manage my device", a u dnu dijaloga sa leve strane piše "No, sign in to this app only", verovatno će taj nalog da prosledi Windows-u i drugim MS aplikacijama (Skype, itd.), a ako na nekim od tih aplikacija koristiš drugi nalog, ko zna šta će da napravi.
[ BBS @ 04.11.2020. 20:43 ] @
Ne bi trebalo ništa da napravi. Naravno adiinstrator u podešavanjima za Microsoft 365 ima mogućnost kontrole ali negovorimo o tome ovde
[ Branimir Maksimovic @ 01.12.2020. 13:15 ] @
Heh dobih reklamu od asusa:
Citat:

Is it really safe to have pictures or data on a computer when there is ransomware running?

The latest version of ASUS WebStorage has added “Ransomware Detection”!


Stvarno dosetili se dobro za reklamu, ali daju samo 1GB za dz ;)
[ here again @ 01.12.2020. 14:47 ] @
https://www.elitesecurity.org/t505630-0#3977926