[ DeLacy @ 04.11.2020. 11:43 ] @
Sređujem ovih dana nešto mrežu kod mene po firmi, ubacujem i ponešto nove opreme, pa mi pade na pamet da provučem 10 Gbit optiku između dva sviča koja imaju MM transivere (10 GB-SR). E sad, pošto je zbog konfiguracije prostorija i zidova (postoje kanali u zidovima, ali puni svega i svačega...) celokupna operacija provlačenja prilično za*ebana rabota, a i da bih izbegao slične akcije u budućnosti, pade mi na pamet da odradim future-proof varijantu i da odmah provučem OM3 vlakna, kako bih imao mogućnost korišćenja 40/100 Gbit brzina kada to bude (šire) raspoloživo - da li za godinu, dve ili pet, nije bitno.

E sad, poslao sam upit na adrese meni poznatih firmi, i na moje čuđenje niko ne nudi ništa slično. Većina prodavaca ima samo OM2, a OM3 nisu ni dobijali, navodno je jako skup. Meni bi trebala neka manja dužina, otprilike 50-ak metara najviše, a dovoljno mi je i svega dva vlakna. Da li neko ima možda preporuku gde ima da se nabavi OM3? Da li bi OM2 tu odradio posao za neke veće brzine? Naravno, da bi izbegli reklamiranje može i na PP.
[ nkrgovic @ 04.11.2020. 16:27 ] @
Par stvari:

- Nemoj vuci OM3, ako vuces nov kabl trazi OM5, to je aktuelni tip multi-mode kabla.
- Ako viusces vertikalni razvod, ne vuci multimod uopste - nego singlemode.

Multi-mode kabl ide unutar reka, eventualno do susednog reka - sve sto ide duze radi se single mode kablom. Zahvali mi se za par godina :)
[ DeLacy @ 18.11.2020. 12:51 ] @
Citat:
nkrgovic: Par stvari:

- Nemoj vuci OM3, ako vuces nov kabl trazi OM5, to je aktuelni tip multi-mode kabla.
- Ako viusces vertikalni razvod, ne vuci multimod uopste - nego singlemode.

Multi-mode kabl ide unutar reka, eventualno do susednog reka - sve sto ide duze radi se single mode kablom. Zahvali mi se za par godina :)


Zahvaljujem odmah na savetu, razumem šta hoćeš da kažeš.
Vrlo rado bih provukao taj OM5, kada bih ga uspeo negde ga pronađem...

Inače, planirana trasa kabla je horizontalna, između rekova sa svičevima koji se nalaze u dve međusobno razdvojene prostorije na istom spratu. Transivere za MM već imam za oba sviča, a koliko sam video, 10G transiveri za singl mod su papreno skupi i zato bih se držao multimoda.

EDIT: Evo sada nešto gledam, nakon malo pretrage po netu ispada da 10G-LR single mode transiveri nisu uopšte toliko skupi koliko se meni ranije činilo... Tako da ću verovatno, ukoliko se ne snađem u međuvremenu za OM3, 4 ili 5 da idem na OS2 singl mod fiber...
[ B3R1 @ 19.11.2020. 13:54 ] @
Slozio bih se s Nikolom. Ako hoces apsolutnu future-proof varijantu, definitivno single-mode ... i ne moras da ides na OS2, ne samo zbog cene, vec i vremena isporuke. Mislim da ti je OS1 sasvim dovoljan. I da, SFP-10G-LR nije vise uopste preterano skup.
[ Marcony @ 20.11.2020. 07:54 ] @
[quote]DeLacy:
Citat:
nkrgovic:
...10G transiveri za singl mod su papreno skupi i zato bih se držao multimoda.

EDIT: Evo sada nešto gledam, nakon malo pretrage po netu ispada da 10G-LR single mode transiveri nisu uopšte toliko skupi koliko se meni ranije činilo... Tako da ću verovatno, ukoliko se ne snađem u međuvremenu za OM3, 4 ili 5 da idem na OS2 singl mod fiber...Pogledaj Optokon...