[ DSL @ 04.11.2020. 19:51 ] @
Pozdrav svima,

Imam jedno mladunče od 11 godina koje jako voli crtanje i smatram da bih trebao ispitati dokle idu mogućnosti... Devojčica je jako sklona ilustrativnim crtežima, izvučenim linijom i kasnije ih popunjava flomasterima...
Pokusao bih da joj proširimo perspektivu sa računarom i nekim digitajzerom... Poenta je da se ne razumem u softver i hardver koji su usko vezani za ovaj vid rada na računaru i treba mi neka sugestija sta kupiti od hardvera i softvera... Ne očekujem da će dete odmah raditi u Photoshopu ali ako je to pravi izbor, nije problem.... Takodje, koliko se sećam, postoji i neka varijanta olovke za digitalizaciju... Neki savet u ovom smislu bi takodje pomogao.. model, sta gledati i gde...
Za početak, u kući su na raspolaganju PC uređaji, Mac nam za sada nije opcija (mada ih imaju u školi...).
Lokacija Švedska, ako je to relevantno.

Hvala puno svima
[ SlobaBgd @ 04.11.2020. 20:40 ] @
Ja bih pustio mladunče da se "rascrta", da nastavi da uživa u ručnom crtanju, da formira ruku kako treba, da nauči da drži olovku, flomaster, četkicu (neverovatno je koliko dece ne ume da pravilno drži olovku). Pa tek kad u njoj sazri taj dar, usmeravao bih je u pravcu korišćenja grafičkih programa grafičkih tabli.

Ako već tražiš konkretan savet, ja bih predložio CorelDRAW, čistokrvni grafički-vektorski program koji po logici rada najviše poseća na rad na papiru. Napominjem, Corel sam najviše koristio pa mi je zato omiljen. Sigurno će drugi imati drugačije predloga. E sad, Corel nije jeftin, bar u Švedskoj...
[ Predrag Supurovic @ 05.11.2020. 01:04 ] @
Slažem se sa Sobom, pusti dete da radi rukom što vie može.

Ne bih rekao da je Corel tu pogodan. Ima program koji su namenjeni baš za crtanje, uzmeš grafičku tablu i ond au programu sve radiš vrlo slično kao i na papiru.

Al opet, ako ćeš već da ulažeš, bolje daj dete u neku školu crtanja/slikanja da nauči prave stvari. Programi na računaru su samo alati, isto kao i olovke, floamsteri i četkice. Veština je u rukama i glavi a pored talenta i to treba da se uči.
[ djoka_l @ 05.11.2020. 08:12 ] @
Grafičke table Wacom dolaze sa softverom.
Prva tabla koju sam kupio ćerki (koja je sada na likovnoj akademiji) je bila Wacom Bamboo.
Sada koristi Intuos Pro.

Evo šta se dobija sa tablom:
https://www.wacom.com/en-ca/products/pen-tablets/wacom-intuos

Ne mora odmah da se gađa na Corel. Moja ćerka koristi (između ostalog): https://www.systemax.jp/en/sai/

Trial verzija je besplatna, a licenca je negde oko 70$

Postoji gomila programa koji su besplatni, bilo da tražiš programe za vektorsko ili za rastersko crtanje.
[ Branimir Maksimovic @ 05.11.2020. 08:24 ] @
Ja cu ici na varijantu Krita + Wacom posto Wacom radi na Linux-u :P
Mala vec crta u kriti, al sa tablom ce jos bolje :)
[ Shadowed @ 05.11.2020. 09:15 ] @
I moj predlog je da nastavi "analogno" crtanje i usavrsava taj oblik. Kada jednom predje na rad na kompjuteru prenece i to usavrsavanje. Ono sto bih takodje predlozio je da joj sugerises da proba druge tehnike, stilove i sl. Nemoj nametati ali joj predlozi. Moze se desiti da joj se svideti i neki drugi nacin crtanja ali tek nakon sto malo radi na taj nacin.
Takodje, kao sto je Predrag rekao, mislim da bi bolje ulozen novac bio u neke kvalitetnije kurseve, skole, cega vec ima nego u "digitalizaciju". Postoje neke osnove koje valja nauciti i vezbati a koje vremenom, kako samostalno napreduje postaju sve veca gnjavaza i manja je sansa da ce ih ikad proci.
[ djoka_l @ 05.11.2020. 13:07 ] @
Još jedan predlog, osim grafičke table, trebalo bi da nabaviš multifunkcionalni kolor inkjet štampač (printer/skener/kopiranje). Recimo, ja imam HP DeskJet 3520.
Na taj način može da napravi linijski crtež rukom, skenira ga i onda ga oboji na kompjuteru.

Što se tiče ostalih predloga, nemoj da ih slušaš. Moja ćerka se 8 godina spremala za prijem na likovnu akademiju (od svoje 11. godine).
Odabrala je smer slikarstvo. Ono što je opšti utisak je da ljudi koji se opredele za primenjenu umetnost, grafiku, vajarstvo, NE ZNAJU DA CRTAJU!
Da se razumemo, oni i dalje bolje crtaju nego ti, ili ja, ali ne mogu ni da prismrde onima koji odu na slikarstvo.

Osim toga, slikanje iste vaze 8 godina ume baš da dosadi, tako da ubacivanje još jedne tehnike može samo da je dodatno zainteresuje za umetnost.
Crtanje na kompjuteru ne može ni na koji način da zameni "vežbanje ruke" klasičnim tehnikama, ali da bi neko bio dobar grafički dizajner uopšte ne mora dobro da crta ugljem, akvarelom ili nekom drugom tehnikom, ali može da se živi i samo od grafičkog dizajna na kompjuteru.
[ MajorFatal @ 05.11.2020. 14:16 ] @
Još jedan glas za neku školu, kurs i slično, pored druženja sa istomišljenicima, socijalizacije, ono što se uči tamo je nezamenjivo, ne možeš biti ni crtač ni umetnik a da ne znaš bar osnovno iz istorije umetnosti, ako ima talenta tu sigurno može da ga razvije.

Ja ne volim te ogromne programske pakete CorelDraw, Photoshop, oni su "svemogući" i nezamenjivi danas, ali imaju milion opcija i sivilo menija, po mom mišljenju sputavaju kreativnost, tako postaješ zanatlija (što nije loše je l da) mnogo su mi zanimljiviji na primer z-brush i slični "od umetnika umetnicima" projekti i raznorazni umetnici ih često biraju..

Na deviantart.com imaš jedan takav online alat https://sta.sh/muro/ samo isključi adult sadržaj sa sajta, koliko ja vidim ima i dece koja kače svoje crteže na tom sajtu.

Na fineartamerica.com može već sad da ima svoju prodajnu galeriju, zamoli za kritiku, nauči da reklamira i prodaje svoj rad, sajt tvrdi da plaća sve poreze, tako da da zarada ide njoj ako nešto proda..
[ krgo @ 05.11.2020. 15:18 ] @
Mišljenja sam da, ako je tebi njen talenat očigledan, treba da potražiš savet od nekog likovnog pedagoga. Osoba iz struke će ti dati najkompetentnije mišljenje. Dečiji kognitivni razvoj je kompleksna nauka i prilično nepodobna za jedan tehnički forum. Da je talentovana za muziku verujem da bi potražio mišljenje nekog profesora muzike, ne bi pitao na forumu da li klavir ili gitara.
[ BuzzLightyear @ 05.11.2020. 22:11 ] @
Moja ćerka koristi Kritu i Wacom digitajzer. Krita je za crtanje bolja od Fotošopa, a besplatna je. Za vektore može InkScape, ali rad sa vektorskom grafikom se mnogo razlikuje od crtanja na papiru, tako da definitivno ne bih savetovao da krene sa tim. U osnovnoj školi se sada na časovima informatike rade Gimp i InkScape. Pretpostavljam da taj koji je osmislio program nije znao za Kritu, jer je interfejs mnogo intuitivniji i program je jednostavniji za korišćenje od Gimpa.
[ BBS @ 05.11.2020. 22:26 ] @
Citat:
krgo:
Mišljenja sam da, ako je tebi njen talenat očigledan, treba da potražiš savet od nekog likovnog pedagoga. Osoba iz struke će ti dati najkompetentnije mišljenje. Dečiji kognitivni razvoj je kompleksna nauka i prilično nepodobna za jedan tehnički forum. Da je talentovana za muziku verujem da bi potražio mišljenje nekog profesora muzike, ne bi pitao na forumu da li klavir ili gitara.

U srž