[ Millan1 @ 04.12.2020. 16:25 ] @
U pitanju je Bojler Elit Inox, model Talas XX80.

Juce primetim da bojler nije zagrejao vodu kada je ukljucen, a lampica ne sija, pomerim regulacioni termostat, on "klikce", ali se nista ne desava. Fid sklopka nije izbacila, a uvek je pre, kada crkne grejac... Setim se da ima i zastitni termostat, skinem onu plastiku dole i gurnem ga, klikne, vidim da je izbacio. Posle toga se jos jednom zastitini aktivirao, tj. iskljucio dovod struje, a kasnije je bojler zagrejao vodu bez iskljucivanja zastitnog termostata. Tada sam primetio da je kabl kojim su spojeni zastitni i regulacioni termostat "nagoreo", vidi se na slici, ali samo u delu kod regulacionog.
Danas je zastitni ponovo jenom izbacio, i posle ponovnog reaktiviranja, bojler je normalno zagrejao vodu...

Sta sve da proverim, kontam da zamenim regulacioni, jer verujem da je zastitini reagovao, zbog neispravnog rada regulacionog, mada je mozda u pitanju i onaj kabl koji cu svakako zameniti...?!
Mozda jos neki savet od strucnih ljudi ovde?
[ gti2 @ 04.12.2020. 16:47 ] @
Prvo očisti bojler pa probaj.Ako se i dalje dešava, menjaj regulacioni termostat.
[ Millan1 @ 04.12.2020. 18:40 ] @
Ovog odgovora sam se plasio, mrzim da cistim bojler...
Poslednji put je ciscen pre ~4 god, kada je pregoreo grejac, a voda je puna kamenca, ko zna koliko ga ima unutra...:/
[ gti2 @ 04.12.2020. 19:09 ] @
To je kopija starog Gorenje Tiki bojlera, inače jednog od najlakših za čišćenje.
[ Millan1 @ 04.12.2020. 23:27 ] @
Da, jeste lako, moze i ruka da se zavuce, pre njega sam imao onaj, gde treba cevasti kljuc 55, ako se dobro secam... A nemam takav kljuc...
Do sada se uvek potrefilo da je lepo vreme, kada sam cistio/menjao grejac, pa iznesem napolje i lepo ocistim, manje se zaprlja kupatilo, al' jednom moram i po zimi to uraditi.
[ Millan1 @ 16.12.2020. 15:06 ] @
Bojler ociscen, stavljen nov grejac i sigurnosni ventil, zastitini termostat vise ne izbacuje. Kamenca je bilo katastrofa, jedva sam skinuo i izneo bojler napolje...

Sada imam jedan "problem" koji nisam primetio ranije, a ne secam se da li je tako bilo i prethodnih puta prilikom zamena grejaca...

Kada se na bateriji-slavini za kadu koja je najbliza bojleru pusti vruca voda, u bojleru se cuje neki zvuk kao nekakav pritisak, vazduh koji prolazi kroz nesto, ne znam kako da objasnim, i po zatvaranju vruce vode, smanjuje se intezitet postepeno. Cuje se isto i kada se otvori hladna voda, samo manjeg inteziteta i po zatvaranju se taj zvuk eliminise skoro momentalno. To se takodje cuje i kada se koristi baterija na lavabou, takodje, na vrucoj intezivnije, a na hladnoj slabije.
Primetio sam da i kada u vodokotlicu plovak zatvori ventil, tj. kada se napuni vodom, u bojleru se isto cuje taj zvuk, kao kada se pusti i zatvori hladna voda na baterijama.
Mozda to tako treba, a mozda i ne...?!

Evo i snimak, bolje ce se razumeti, nego da objasnjavam recima. Prvo sam pustio vrucu vodu, pa zatvorio, a zatim isto to sa hladnom.
https://youtu.be/omD4IpJRpV0

[Ovu poruku je menjao Millan1 dana 16.12.2020. u 17:01 GMT+1]
[ dusanboss @ 02.01.2021. 01:28 ] @
To bi trabalo da je zvuk vode koja prlazi kroz nepovratni ventil. Verovatno je ovaj novi drugačije dizajnran pa za razliku od starog proizvodi šum. E sad buni me to što se zvuk čuje i kad puštaš hladnu vodu jer ne bi trebalo da ima veze sa tim
[ Igorn @ 23.01.2021. 21:29 ] @
Milane,inace kakav je bojler ,planirao sam da uzmem uskoro bas taj model,tvoje slike su mi znacile da vidim sad kakvu ima elektroniku ?