[ mrkii @ 05.12.2020. 09:10 ] @
Ovakva je situacija...
Imam klasičan štednjak koji koristi trofaznu struju, ali kupujem ugradnu rernu i grejnu ploču koji su na monofaznu struju...
U blizini nema dostupnih monofanih utičnica.

Plan je da trofaznu utičnicu zamenim dvostrukom monofaznom i tu priključim oba uredjaja. Da li je to ok, u smislu opterećenja i bilo kom drugom smislu?
Sigurno bih u nekom trenutku koristio istovremeno i rernu i ringlu...
[ SlobaBgd @ 05.12.2020. 09:39 ] @
Dvostruka monofazna priključnica je, koliko sam ja viđao, zapravo obična monofazna, vezana na samo jednu fazu, a spolja (ka potrošaču) izvedena sa dva priključka koji oba koriste tu jednu fazu. U tom slučaju, ništa ne dobijaš ugradnjom dvostruke monofazne utičnice, i dalje će svo opterećenje biti na jednoj fazi i jednom osiguraču.Ako možeš, izvedi iz te trofazne utičnice dva monofazna priključka, ali svaki veži na po jednu fazu (uz zajedničku nulu i uzemljenje). Ako ne možeš da kopaš zid za dve priključnice i njihove dozne, postoje i one nazidne utičnice koje, ako se montiraju niže od gornje površine uređaja, čak ne moraju ni da budu vidljive initi da kvare estetiku kuhinje.

[Ovu poruku je menjao SlobaBgd dana 05.12.2020. u 10:56 GMT+1]
[ mrkii @ 05.12.2020. 10:48 ] @
Slobo, hvala na odgovoru.
Svestan sam da će opterećenje biti na jednoj fazi. Zato i pitam da li je to ok, odnosno da li ta jedna faza može da izdrži uključenu i rernu i ringle.
Šta kažeš po tom pitanju? Izbegao bih kopanje zida ako ne moram.
[ baresi @ 05.12.2020. 11:11 ] @
Na tvom mestu, ja bi uradio direktan priključak bez utikača i utičnica i svaki aparat na svoju fazu. Ja smontiram trofaznu dozu, odrežem utikače i vežem direktno.
[ SlobaBgd @ 05.12.2020. 11:12 ] @
Kod mene nije izdržalo rernu i ringlu, posle duže upotrebe na takav način (godinu ipo dana, žena je preterivala sa kuvanjem i pečenjem više jela u isto vreme), došao je trenutak kada se zadimio utikač (isto tofazni, ali sve radi samo na jednu fazu). Očas posla sam prebacio kritičnu fazu u utikaču na drugi, zdravi pipak viljuške, više vremena sam potrošio na to da izgrdim ženu nego na popravku.

Da ti ne bi dolazio u situaciju da grdiš ženu što se zadimi utikač, i da ona zaboravi "slučajno" da posoli jelo , probaj da rešiš napajanje odvojeno, jedna faza za rernu a preostale dve za ringle. Verovatno postoji način kako to uraditi, proveri dokumentaciju.
[ bakara @ 05.12.2020. 14:25 ] @
Na postojeci trofazni kabl namontiraj dve monofazne uticnice na kabl, a trecu fazu ukini.

Inace ugradne ploce su redom trofazne, a mogu da se vezu da budu monofazne i zato dolaze bez kabla, rerne su monofazne i dolaze sa kablom.

Mozes i sa tog trofaznog prikljucka da izvedes plus jedan monofazni, ali ti svakako treba elektricar ako nisi strucan.
[ Java Beograd @ 05.12.2020. 17:36 ] @
Generalno uzevši, monfazna struja je predviđena za 16 A, što je oko 3.500W

Dakle, može rerna i jedna ringla (2.000 W + 1.000 W) Možda bi mogla i još jedna ringla, na keca, ne na šesticu.

Ali, problematika je u starenju, u oksidaciji kontakata. Utičnica je "tamo negde iza" i samo će jedom, posle nekoliko godina, "samo od sebe" da počne da se topi, kako je i Sloba već opisao.

Takođe, ne treba zaboraviti da ni sve 4 ringle nikako ne treba uključivati istovremeno, na mogofaznoj utičnici, nezavosno od rerne.
[ bakara @ 05.12.2020. 19:08 ] @
Kad vec postoji trofazni prikljucak najbolje da izvede ovako:

Citat:
bakara:
Mozes i sa tog trofaznog prikljucka da izvedes plus jedan monofazni, ali ti svakako treba elektricar ako nisi strucan.

[ baresi @ 05.12.2020. 20:00 ] @
Šteta je ne iskoristiti trofazni priključak. Svim prijateljima kojima sa radio sam smontirao Merten dozu i priključio rernu na jednu fazu a indukciju na druge dvije. Dosad nije bilo nikakvih problema.
https://www.conrad.si/prikljuc...-stedilnik-merten-meg1011-9019
[ mrkii @ 05.12.2020. 20:21 ] @
Citat:
bakara:
Kad vec postoji trofazni prikljucak najbolje da izvede ovako:

Citat:
bakara:
Mozes i sa tog trofaznog prikljucka da izvedes plus jedan monofazni, ali ti svakako treba elektricar ako nisi strucan.


Hvala svima na odgovoru.
Možeš li da objasniš šta bi tu trebalo uraditi.
Moj otac se prilično razume i mogli bi (verovatno, ako nije komplikovano) to da odradimo...
[ test1234 @ 06.12.2020. 11:23 ] @
Može i ovako...[ B3R1 @ 06.12.2020. 18:17 ] @
Bila je jednom takva tema ovde, odgovore su dali i neki inzenjeri koji se bave instalacijama, pogledaj ovaj link. Ali to je bio daleko laksi slucaj od tvog, u pitanju su bili racunari i slicna tehnika koja vuce max 5A po fazi i to u nekom najgorem piku (normalno do 2A), sto je smeh. Ti ovde baratas mnogo ozbiljnijim potrosacima, a nikad ne znas ni da li su ti kablovi u kuci odgovarajuce kvadrature, koliko su stari, u kakvom je stanju izolacija ... Prosto, ne igraj se !!!

Mislim da je Bakara izneo jednu cinjenicu (saveti mu bas i nisu dobri), ali je u jednoj stvari bio u pravu:
Citat:
bakara:
Inace ugradne ploce su redom trofazne, a mogu da se vezu da budu monofazne i zato dolaze bez kabla, rerne su monofazne i dolaze sa kablom.

Moj savet ti je: grejnu plocu izvedi kao trofaznu i iskoristi postojecu trofaznu prikljucnicu, a ako je ikako moguce za rernu izvedi poseban krug od razvodne table ili izvedi posebnu prikljucnicu u kuhinji, na nekom postojecem strujnom krugu, za koji znas da ti je slabo opterecen. Lepo, kupi razvodnu kutiju, iseci kabl, odradi to domacinski, ne stedi, ne budzi i ne igraj se, pozar od instalacija se siri munjevitom brzinom, a gasi jezivo tesko! I ne - nikada ne ukljucuj sve 4 ringle istovremeno, a pogotovo ne uz to jos i rernu! To je suludo! Mislim, ne zivis u restoranu, a ni u kasarni da moras da kuvas za vojsku ... vec u stanu. Tako da ne vidim nijedan pametan razlog zasto bi neko ukljucivao sve 4 ringle. Ja u zivotu nisam ukljucio vise od 2 ringle u isto vreme, a rernu sam retko ukljucivao istovremeno s ringlom i to samo jednom. A volim da spremam razne specijalitete. Sta li vi to kuvate i pecete? Slonove ???

Ovo razbucavanje trofazne prikljucnice ne bih radio na tvom mestu. Trofazna prikljucnica je namenjena za trofazne potrosace. Grejne ploce i sporeti dolaze bez gajtana bas zato sto mogu da se povezu na dva nacina - kao trofazni ili monofazni potrosaci. Ako grejnu plocu povezes na trofazni mod i ukljucis je u trofaznu prikljucnicu ona postaje trofazni potrosac. E sad, davno sam polagao osnove elektrotehnike (pre 30 godina) i od tada za mene elektrotehnika prestaje kada ukljucim komp u struju (energetika, odnosno "jake struje" mi nisu struka), tako da mi nemojte zameriti ako nesto lupim, ali ... povrsno secanje na to gradivo mi kazuje da se trofazni potrosaci projektuju tako da je struja radne nule sto je moguce manja. Teorijski, kod idealno simetricnog trofaznog potrosaca, ona je nula (u praksi ce je biti, jer idealne simetrije nema, ali ta struja nije tako velika). Ako se simetrija poremeti iz bilo kog razloga, kroz nulti provodnik ce teci struja. Propisi nalazu da ta struja ne sme da predje struju bilo koje od faza i upravo zato petozilni kablovi se i prave da su im sve zile iste kvadrature. Inace bi se nulti provodnik (plava zica) pravio deblji od ostalih.

Bas zbog toga kvalitetne grejne ploce dolaze s ringlama koje imaju po 3 grejaca, od kojih je svaki povezan na razlicitu fazu. Kada ukljucis ringlu na keca, ukljucis samo jedan grejac. Kako prebacujes preklopnik na polozaj 2-3 itd. do maksimuma, aktiviraju se releji koji ukljucuju jedan po jedan grejac. Na svom maksimumu, ringla je simetricni trofazni potrosac. Kada ukljucis drugu ringlu, simetrija se malcice poremeti jer si ukljucio jedan grejac, ali kada i nju ukljucis do maksimuma sistem je ponovo u ravnotezi itd.

Ako razbucas trofaznu prikljucicu i povezes 3 jaka potrosaca kao monofazne na razlicite faze, simetrija faza se gubi i kroz nulti provodnik ce teci zbir struja ta tri potrosaca. To nije problem ako je ta struja mala, ali ako sva tri potrosaca opteretis do maksimuma kroz nulu ces imati mnogo vecu struju od dozvoljene.

[Ovu poruku je menjao B3R1 dana 06.12.2020. u 19:28 GMT+1]
[ markofpi @ 13.12.2020. 21:03 ] @
Citat:
bakara:
Na postojeci trofazni kabl namontiraj dve monofazne uticnice na kabl, a trecu fazu ukini.

Inace ugradne ploce su redom trofazne, a mogu da se vezu da budu monofazne i zato dolaze bez kabla, rerne su monofazne i dolaze sa kablom.

Mozes i sa tog trofaznog prikljucka da izvedes plus jedan monofazni, ali ti svakako treba elektricar ako nisi strucan.


Ovo bi zapravo bilo moje pitanje pa samo da mi potvrdis.

Uzeo sam gorenje kombinovanu plocu (2 "ringle" indukcija, a dve staklokeramika) i naravno dosla je bez kabla, au uputstvu pise da se povezuje na monovazni prikjucak.

Na mestu gde ce biti postavljena vec postoji trofazna uticnica, pa da ne bih sad to menjao dakl emogu da povezem na trofaznu?
[ test1234 @ 13.12.2020. 21:33 ] @
Otvori priključnu kutiju i slikaj.
[ markofpi @ 30.12.2020. 22:24 ] @
Samo da javim da sam uspesno povezao ugradnu plocu za kuvanje.

U uputstvu je pisalo da ne moze na tri faze vec samo mono ili na dve ali...

Prvo sam probao da spojim plocu na samo dve faze i pistala je neprekidno, pa sam na kraju spojio i trecu fazu i sada sve radi kako treba.